Дали вреди да се напушти нашава земја?

Дали би ја напуштиле Македонија доколку ви се пружи прилика?


  • Вкупно гласачи
    585
Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.554
Вреди и тоа како.Да можам уште одма би заминал.Нема леб од државава освен ако не си лопов.:(
 
Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Да. Поквалитетно образование, па потоа некоја работа која ви дава многу поголемо искуство затоа што повеќе се ценат вашите способности за некоја конкретна работа за разлика од МК, НО потоа не гледам никаква причина зошто да не се вратам назад во Македонија и да и помогнам на државата преку искуството кое што сум го стекнал.
 

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
И што мислиш роднината таму за тебе гледа?се лажеш,денес секој гледа како да ти зарие нож во грб.Од овде другар прв а одиш таму ти врти грб.Има такви случаеви повекето.

Овде први роднини абе не се делат ке речеш сијамски близнаци а таму не те познава.:nesum:
Нема да гледа за тебе ама подобро да имаш некого отколку да си сам.
 

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.119
Поени од реакции
3.977
Дефинитивно да! Ако ми се укаже можност, а ако не ми се укаже ќе гледам сам да си ја створам можноста. Финансиите не се единствената причина поради која размислувам да ја напуштам земјава, туку во Македонија едноставно човек од многу аспекти неможе да се чувствува сигурен. Самата држава не ти ги гарантира дури и некој од основните човекови права. Секојдневно некој гине во државна болница од немарност на докторите, секојдневно по судовите некој е обесправен, сообраќајната култура е на најниско можно ниво, перспективите за млад човек се мнооооооогу мали доколку немаш мама и тато со јако презиме, народ е екстремно многу иссељачен... да продолжам? И зошто да останам во Македонија? Бидејќи надежта последна умира? Thanks but no thanks...
Респект за постов, тотално се сложувам! :)
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
И каде ќе одите?
Каде ќе ве примат, вас, надежните македонци?
Каде? Во Америка? Каде на десет, седум немаат лекарско?
Франција? Германија? Австралија? Канада??

Хе.
 
Член од
6 април 2009
Мислења
6.146
Поени од реакции
2.985
Само дома си е дома. :toe:

Инаку добро е да се оди на некој период да се работи во странство, е сега доколку ти се види убаво таму ќе си останиш, ако не bye-bye и дома.
 

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Секако дека би ја напуштила. Ќе ми биди тешко не велам не, ќе ми недостигаат моите најблски сигурно, но каква иднина можеме тука да имаме кога се е исполитизирано (ти бараат партиска книшка за да влезиш или останиш на работа, тие со книшки имаат привилегии). Ми треба земја каде нема пропаѓање на банки и кладилници, земја каде слободно би можела да се изразам, некаде каде се почитуваат повеќе човечките права, каде можам да се стекнам со поквалитетно образование, поголема сигурност и можности за моите деца. Нема нешто повеќе што сакам од тоа Македонија да е таква земја, но во текот на животот досега сфатив дека тоа не е ни малку возможно. Прекрасна земја со непрекрасни луѓе, завидливи и секогаш мислат само на себе. Моралните вредности се на нула и пропаѓаме секој ден повеќе.Не би сакала даостанам тука дефинитивно.
 
Член од
26 октомври 2009
Мислења
420
Поени од реакции
12
A сите вие мислете дека и во странство цветаат рози:tapp::tapp:таму ке рмбате од утро до мрак и нема да имате време ни за шетање.
Моите братучеди се таму 6 години но што со тоа?едвај наогаат работа а штом најдат се испостави дека нивниот шеф имал долгови и не може да ги плака.
Точно е дека состојбата овде не е издржлива но и таму како што кажав не е баш се розово.

Си кажа Гарфилд како дома никаде нема.

Оние околу мене кои ме опкружуваат секојдневно нонстоп се жалат дека немале пари па дека ке отидат во странство да заработат а кога само дојде лето први се на одмор.
Ако им спомне некој ке заминеме зборуваат е вие сте вакви онакви.

И што ако татко ми е во странство?кога газдата го дупеше во здрав мозок и не сака пари да му даде:tapp:
Му должи со месеци а тој газдата само се коцка и не само на татко ми а и на други должи.

Бог да чува и да брани.
Мислете дека доколку заминете на страна и веднаш ке најдете работа?
Некои кои отишле седеле без работа со месеци и се вракале назад.
Neznam drugar za koja zemja lafis ali za razlika od kaj nas na zapadut rabotnikut e zastitan od SINDIKAT. Dodeka vo makedonija ne postoe prav Sindikat.Dodeka sindikate se partiski oboani i potplatani od vlastta nisto ne bive rabotnikut i dalje kje bide rob so kje go eb*t i kje nema pravo na zbor.

Drugo tuka ako rabotis vo privatna firma ostaj so zimis mizerni 200 evra nego i nemis pravo da sa pobunis uti ako sa pobunis i tie kje gi nemis a drzaafta so prezemave zato ? NISTO

Toa za rabotejne od 7 do 19 nigde go nema vo zapadut. Rabotnoto vreme e 8h drugo e ti ako sa soglasis da rabotis poveke od toa normalno i kje si bidis nagradan za toa. Dodeka jas tuka raobtev nekogas poveke i od 12h za ista suma pari so sa zime i za 8h, so znaci rabotah 4saata gratis. A ako odbijs sa znae so ta ceke. Na zapad menadzerte ne ti sa ponasat kuti gazdi tuku i tie se tretirani kuti obicni rabotnici samo so povisoko obrazovanie i normalno povisoka plata i nekoj pt ako fali rabotnik znaat i oni da a zavrsat istata rabota dodeka kada nas menadzerut dolno mu e da zavrse nekoja rabota za obicen rabotnik.

Zatoa gragani od vtor red malo morgen. Na primer tetkami raboti vo Francija na isto ramniste e so francuzite. Jas sa zapisah vo Francija na studii i sum tretiran isto kuti i Francuzite duri i nekoj pt mene poveke mi progledavat niz prsti.

Vaa prva godina ziveev so tetkami a za slednata kji si brkum Studentsko Studio i iam golema verojatnost da go dobijam istoto od kolku da bev vo MK treabse da sa utepum vrski trckajne za da flezum vo edin studentski dom.

I na kraj ne mi e mka so a napustiv Makedonija.
 
S

StereoLove

Гостин
Зборував за во Италија.

На почеток се добро му идеше на татко ми.Работи градежно...нормално татко ми го пријави во синдикатот таму и ке мора да му ги дава парите доколку нема се што има дома ке му продадат и ке ја собере вкупната цена.Не е татко ми будала и да работи за џабе а овој парите да ги троши само за коцка.

Може тука е мизерно но и на страна не цветаат толку рози.:toe:
 
Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
definitivno NE vredi..nema da imas dom ni tamu ni vamu, sekade kako stranec ke se osekas..sirence i domatce da imam da si kasnam, ama DOMA da si bidam....imam dosta rodnini koi se "tamu" negde..imaat se, i pari i kuki golemi i koli besni..ama placat koga ke dojdat tuka..
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Сите се жалат, немало леб, пари она ова а сите имаат компјутер и интернет, топол дом, не се гладни, студираат и многу работи кои голем дел од светот ги нема.
 
Д

ДаркхарТ

Гостин
Абе ајде, не вредело да си отидеш од тука. Јас се кладам дека да ви речат сега да ја напуштите државава, очињата ќе ви светнат.
Патриоти си ебале мајката -.-
 
Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
mozebi si znaes za sebe, ama za mene nemas pravo toa da go tvrdis.....
 
S

StereoLove

Гостин
Сите се жалат, немало леб, пари она ова а сите имаат компјутер и интернет, топол дом, не се гладни, студираат и многу работи кои голем дел од светот ги нема.
Епа во мојот коментар погоре спомнав за едни мои комшии...
Само се жалат немаме многу пари(имат бутик)ова ни треба она ни треба а направија една кука ко палата и секое лето на одмор одат за разлика што некој едвај и од Македонија излегол:tapp:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom