Провери дали си измамен(а) на FaceBook

Член од
13 октомври 2005
Мислења
525
Поени од реакции
47
Верувам веќе прочитавте за најновата измама што е активна на Facebook. Доколку не сте, прочитајте повеќе овде: http://it.com.mk/index.php/Vesti/Hak-atak/Privatnost/Zloupotreba-na-18.000+-i-mejl-adresi-i-lozinki-na-Facebook . Во принцип се користат некои дупки и измами за да жртвата се доведе од Facebook до нова страна, која според дизајн е иста како Facebook, каде повторно се бара од вас да се логирате, при што вашиот и-мејл и лозинка се запишуваат.

На веб-сајтот: http://it.com.mk има софтвер кој ќе Ви овозможи да проверите дали Вашата е-меил адреса е злоупотребена.

Прочитајте ја статијата “Дали сте и Вие измамени на FaceBook

Прочитајте го и следниов Водич за зачувување на приватноста на faceBook

Прочитајте го постов и препратете го насловниов текст секаде и секому и разгласете секаде.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233

KINDER

Манчестеристратор
Член од
28 јануари 2007
Мислења
2.434
Поени од реакции
45
не фнесуваш пас таму само емаил јас проверив :)

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.756
Поени од реакции
5.018
Пак..незнаеш што како ти проверуваат. Пак на не баш регуларен начин го прават тоа.
Можеби нерегуларен..али солидна е алаткава

http://www.it.com.mk/facecheck.php

тука може да си провериш .. нема опасности ако некој ти го дознае имејлот ..пасвордот е магијата ..затоа и многу се преебаа на ова превара апликацииве

Член од
25 октомври 2007
Мислења
3
Поени од реакции
0
Пак..незнаеш што како ти проверуваат. Пак на не баш регуларен начин го прават тоа.
Па добро бе друже, шо би ти украле ако ти знаат само емаил? Нели им треба лозинката за да ти влезат на емаил? :)

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
На фејсбук, секој профил е поврзан со една имаил адреса, со таа што се логираш. Овие од IT.com.mk имаат листа на веќе екплоатирани профили (со нивните имеил адреси). Тоа нивното програмче едноставно проверува длаи пвојата адреса се софржи во нивната листа.

Прашањето од каде IT.com.mk ја имаат листата. Илиимаат пуштено бот кој ги скенира прфилите за линкот. Треба и од фејсбук да ги отрстранат овие линкови. Или пак од фејсбук управата им пратиле листа чии профили го софржеле линкот.

Ако некој забележи линк од видот facebook.XYZ.com да го пријави линкот. Во фајрфокс: Помош->Пријави фалсификувана страница (ang Help-> Report phising site)

realMadridfan

Madridista
Член од
15 декември 2008
Мислења
201
Поени од реакции
10
hey

da mene mi se hakirase ali na email mi dojde edna poraka od ovoj email licnipodatoci@edu.mk i mi vikase da go smenim pasvordot zosto e krsen...evo proraboti i drzavata ovoj email e od zastitata za licnite podatoci...

Песимист

Добро информиран оптимист
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.676
Поени од реакции
181
Па добро бе друже, шо би ти украле ако ти знаат само емаил? Нели им треба лозинката за да ти влезат на емаил? :)
А мислеш тешко е без лозинка за некој .:smir:

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Не ми е вердостојно, не сум во листата а треба да сум :pos:.
Убаво профитираат од ова.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Сеа фали некој и ова да го хакне... и да ти побара маил и пасворд да провери дали си "хакнат" :drk: ...ќе биде интересно :D

Kajgana Shop

На врв Bottom