Кој е вашиот господ?

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Vie ne pravite idol od mesecinata sto e gore na neboto? Kolku sto znam i islamot ima 100 verzii suniti, siiti, vahabiti... Od evreite se 10 bozji zapovedi pa ne znam kade napravile iskrivuvanje. Za prvoto pravilo se misli deka tvorecot e eden koj potoa gi sozdal i drugite kosmicki energii preku edinstvenoto pole: hristovata energija, svetiot duh itn. Pozdrav

Hehe, sega ne mi kazuvaj za sekti, mene ne me interesiraat sekti, jas ti zboruvam Koranskiot Islam, suni Islamot.

Spored Islamot, Boga sve prostuva, samo ne se prostuva ako mu prepises na nego partneri, rivali i drugo.

Како може да кажеш дека не ги практикува кога не си припадник на таа вера, и не веруваш во тоа што таа го пропагира.

Еве ова е чист пример за можен конфликт помеѓу две различни вери - кој ги практикува божјите заповеди.
Druze, baba mi e katolkinja i znam ona na kogo mu se moli. Ona 500 pati na den ja spomnuva bogorodica, Hrista, razni svetci, a Boga?????? Jas znam deka veruvate vo Boga, kako Otec, no sto ova e navistina vo sportivnost so Bozjite zapovedi na Mojsej.

Dobro, ne znam poveke od vas za hristijanstvoto, no jas vi davam fakti od Islamot, i kako nie go pocituvame Isus i Deva Marija. Tie imaat specijalno mesto vo Koranot. Nie veruvame deka Isus e toj koj ke ne spasi od lazniot mesija, i deka on e vistinskiot mesija.

Vo celo vreme se vozvisuvaat drugite proroci, najveke Mojsej, pa posle Abraham, Noa, Isus, Jovan, Jakov, Josif, Aron, Lot, David, Solomon.

Zatoa nie vikame deka Muhamed a.s e Bozji prorok i rob. Posto on ni rekol taka da go imenuvame, prorok i rob Bozji, nisto poveke. Zatoa on zabranil i negova slika, za da ne pravime idol od nego. Zabraneto ni e i zamisleno da mu se poklonime, a kamoli da napravime slika od nego.

Не се, ни оддалеку ни од блиску. Една со друга немаат ништо суштински заедничко.
Ke ti kazam edna slucka:

Koga Muhamed a.s i negovite sledbenici,vo pocetocite na Islamot, prinudeni od terorot na mnoguboscite pobarale azil kaj kralot Ashama na Etiopija, koj bil hristijanin, prvo toj ne prifatil, pa potoa eden od drugarite na prorokot Muhamed a.s mu ja procital glavata Deva Marija od Koranot, i kralot pocnal da place i so negoviot stap nacrtal edna linija pomegu drugarot na Muhamed a.s i nego i rekol:

Razlikata megu nas (hristijanite) i vas (muslimanite) e ova tenka linija.

I potoa rekol: Zimi Boga, Isus ne e nisto poveke od toa kako sto e opisan vo Koranot.
I im rekol deka tie mozat da ostanat za kolku sakaat vo Etiopija i deka on ke gi stiti dodeka se kaj nego.

Ali da imate vo predvid deka togasnite hristijani mnogu se razlikuvaat od denesnite.

Член од
27 април 2009
Мислења
137
Поени од реакции
3
Hehe, sega ne mi kazuvaj za sekti, mene ne me interesiraat sekti, jas ti zboruvam Koranskiot Islam, suni Islamot.

Spored Islamot, Boga sve prostuva, samo ne se prostuva ako mu prepises na nego partneri, rivali i drugo..
Jas ti gi nabrojav sektite zatoa sto napisa deka imalo 1000 biblii od kaj go najde toj broj od podelbite vo hristijanstvoto? Ako ima podelbi vo hristijanstvoto ima podelbi isto taka i vo islamot ili sekti kako sto velis znaci i kuranot razlicno se tolkuva megu muslimanite.
Za vtoroto nikoj ne mu pripisuva rivali na bog, tvorecot e eden, rivali mu se pripisuvaat vo kuranot i vo biblijata kako gavol ili sejtan zamislen lik da se objasni negativnoto, destruktivno dejstvuvanje na nekoj covek ili "gavolot e vo nego". Takva energija vo kosmosot ne postoi

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

Spored Islamot, Boga sve prostuva, samo ne se prostuva ako mu prepises na nego partneri, rivali i drugo.

Druze, baba mi e katolkinja i znam ona na kogo mu se moli. Ona 500 pati na den ja spomnuva bogorodica, Hrista, razni svetci, a Boga?????? Jas znam deka veruvate vo Boga, kako Otec, no sto ova e navistina vo sportivnost so Bozjite zapovedi na Mojsej.

Dobro, ne znam poveke od vas za hristijanstvoto, no jas vi davam fakti od Islamot, i kako nie go pocituvame Isus i Deva Marija. Tie imaat specijalno mesto vo Koranot. Nie veruvame deka Isus e toj koj ke ne spasi od lazniot mesija, i deka on e vistinskiot mesija.

Vo celo vreme se vozvisuvaat drugite proroci, najveke Mojsej, pa posle Abraham, Noa, Isus, Jovan, Jakov, Josif, Aron, Lot, David, Solomon.

Zatoa nie vikame deka Muhamed a.s e Bozji prorok i rob. Posto on ni rekol taka da go imenuvame, prorok i rob Bozji, nisto poveke. Zatoa on zabranil i negova slika, za da ne pravime idol od nego. Zabraneto ni e i zamisleno da mu se poklonime, a kamoli da napravime slika od nego.
Oва брат ми звучи како Терминатор серијалот.
Јудеците викаат дека само првиот дел е ОК после се е фејк. Значи Стариот завет е Терминатор 1 дел
После идеат Христијаните тие викаат дека и првиот е ОК ама вториот е бољи и крај. Значи Новиот завет е Терминатор 2 дел.
А Муслиманите викаат дека третиот е краен и најбољи а се предходно било загревање. Значи Коранот е Терминатор 3 дел.
Жалам бро ама јас сум фан на Стар Трек.

:zver:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ke ti kazam edna slucka:

Koga Muhamed a.s i negovite sledbenici,vo pocetocite na Islamot, prinudeni od terorot na mnoguboscite pobarale azil kaj kralot Ashama na Etiopija, koj bil hristijanin, prvo toj ne prifatil, pa potoa eden od drugarite na prorokot Muhamed a.s mu ja procital glavata Deva Marija od Koranot, i kralot pocnal da place i so negoviot stap nacrtal edna linija pomegu drugarot na Muhamed a.s i nego i rekol:

I potoa rekol: Zimi Boga, Isus ne e nisto poveke od toa kako sto e opisan vo Koranot.
I im rekol deka tie mozat da ostanat za kolku sakaat vo Etiopija i deka on ke gi stiti dodeka se kaj nego.

Ali da imate vo predvid deka togasnite hristijani mnogu se razlikuvaat od denesnite.
Види сеа, вакви и такви приказни ги има на тони.

Просто е неверојатно што се прави Исламот за да докаже дека небаре се согласува со се што било пред и со Христа (па дури Христа Бога Го споменува и во Куранот), само за да покаже и докаже дека демек, Куранот е последно божјо (со мало „б„) откровение и небаре има континуитет во однос на изворното рисјантсво.

Добро, за кого се овие заблуди наменети, кога за православните рисјани е совршено јасно кој е кој и што е што во Светов?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Еве погорните постови сведочат дека има религиозни препукувања кој господ ги создал кои подоцна преминуваат на радикални и екстремни ситуации.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Ke ti kazam edna slucka:

Да Пишува дека Исламот и Христијанството е како 2 паралелни снопови светлина така било објаснувањето на Мухамед на кралот. Хехе го гледав ова на еден цртан филм на босанска телевизија и фацата на Мухамед не му ја покажаа никогаш :kesa:.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хммммм...а во геометријата, две паралелни прави се сечат во бесконечност...т.е., во пракса-никогаш!

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Jesus and Mohammed, who is greater?

Jesus was raised up alive and Mohammed was not.
Jesus was born of a virgin birth and Mohammed had a mother and Father.
Jesus is mentioned 25 times in the Quran and Mohammed is mentioned 5 times by name.
So does this mean that Jesus is greater?

Хммммм...а во геометријата, две паралелни прави се сечат во бесконечност...т.е., во пракса-никогаш!
Da vistina e, imaat ista nasoka no ne i ista traektorija, sto znaci deka tuka e razlikata, nemaat ist pat. No spored Islamot, koga Isa (Isus) ke se vrati vo Zemjata pred sudniot den, ke zavladee kompleten mir, Muslimanite so Hristijanite ke stanaat edno t.e site hristijani ke stanaat muslimani bidejki Isa a.s ke dokaze deka ne e sin Bozji i deka ima samo eden Bog i deka nema drug osven Nego.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
No spored Islamot, koga Isa (Isus) ke se vrati vo Zemjata pred sudniot den, ke zavladee kompleten mir, Muslimanite so Hristijanite ke stanaat edno t.e site hristijani ke stanaat muslimani bidejki Isa a.s ke dokaze deka ne e sin Bozji i deka ima samo eden Bog i deka nema drug osven Nego.
Знаеш дека кога го цитираш Мухамед збориш за ментално болен човек или евентуално шарлатан од невидени размери, а Исус за личност која речиси сигурно не ни постоела ?

Член од
27 април 2009
Мислења
137
Поени од реакции
3
Jesus and Mohammed, who is greater?

Jesus was raised up alive and Mohammed was not.
Jesus was born of a virgin birth and Mohammed had a mother and Father.
Jesus is mentioned 25 times in the Quran and Mohammed is mentioned 5 times by name.
So does this mean that Jesus is greater?

Da vistina e, imaat ista nasoka no ne i ista traektorija, sto znaci deka tuka e razlikata, nemaat ist pat. No spored Islamot, koga Isa (Isus) ke se vrati vo Zemjata pred sudniot den, ke zavladee kompleten mir, Muslimanite so Hristijanite ke stanaat edno t.e site hristijani ke stanaat muslimani bidejki Isa a.s ke dokaze deka ne e sin Bozji i deka ima samo eden Bog i deka nema drug osven Nego.
Traektorija e iskrivena pateka ne e prava. Da ne stanat site muslimani hristijani posto ete Isa ke dokaze..

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
...mene ne me interesiraat sekti, jas ti zboruvam Koranskiot Islam, suni Islamot. ...
Побратиме, Мудроста БОЖЈА е темелот на постоењето на световите. Преку Неа БОГ создавал, создава и ќе создава сё!
Таа Мудрост е најголемата Радосна Вест (Евангелие) Која БОГ (Елоах, Алах) наместо земја, машко семе или билокква поинаква творба, ја отелотвори во Исус за да ни го покаже Совршениот ПАТ!

Има ли почиста Вера, почист Ислам од онаа на БОЖЈОТО Вечно Евангелие (Исус Христос)?

Има или нема? А , ако има, тогаш те молам кажи која е, и зошто!

Шалом + Селам

M

makedon^

Гостин
Побратиме, Мудроста БОЖЈА е темелот на постоењето на световите. Преку Неа БОГ создавал, создава и ќе создава сё!
Таа Мудрост е најголемата Радосна Вест (Евангелие) Која БОГ (Елоах, Алах) наместо земја, машко семе или билокква поинаква творба, ја отелотвори во Исус за да ни го покаже Совршениот ПАТ!

Има ли почиста Вера, почист Ислам од онаа на БОЖЈОТО Вечно Евангелие (Исус Христос)?

Има или нема? А , ако има, тогаш те молам кажи која е, и зошто!

Шалом + Селам

Исус не е единствен. Го има и Буда.

Kajgana Shop

На врв Bottom