Vie ne pravite idol od mesecinata sto e gore na neboto? Kolku sto znam i islamot ima 100 verzii suniti, siiti, vahabiti... Od evreite se 10 bozji zapovedi pa ne znam kade napravile iskrivuvanje. Za prvoto pravilo se misli deka tvorecot e eden koj potoa gi sozdal i drugite kosmicki energii preku edinstvenoto pole: hristovata energija, svetiot duh itn. Pozdrav
Hehe, sega ne mi kazuvaj za sekti, mene ne me interesiraat sekti, jas ti zboruvam Koranskiot Islam, suni Islamot.
Spored Islamot, Boga sve prostuva, samo ne se prostuva ako mu prepises na nego partneri, rivali i drugo.
Druze, baba mi e katolkinja i znam ona na kogo mu se moli. Ona 500 pati na den ja spomnuva bogorodica, Hrista, razni svetci, a Boga?????? Jas znam deka veruvate vo Boga, kako Otec, no sto ova e navistina vo sportivnost so Bozjite zapovedi na Mojsej.Како може да кажеш дека не ги практикува кога не си припадник на таа вера, и не веруваш во тоа што таа го пропагира.
Еве ова е чист пример за можен конфликт помеѓу две различни вери - кој ги практикува божјите заповеди.
Dobro, ne znam poveke od vas za hristijanstvoto, no jas vi davam fakti od Islamot, i kako nie go pocituvame Isus i Deva Marija. Tie imaat specijalno mesto vo Koranot. Nie veruvame deka Isus e toj koj ke ne spasi od lazniot mesija, i deka on e vistinskiot mesija.
Vo celo vreme se vozvisuvaat drugite proroci, najveke Mojsej, pa posle Abraham, Noa, Isus, Jovan, Jakov, Josif, Aron, Lot, David, Solomon.
Zatoa nie vikame deka Muhamed a.s e Bozji prorok i rob. Posto on ni rekol taka da go imenuvame, prorok i rob Bozji, nisto poveke. Zatoa on zabranil i negova slika, za da ne pravime idol od nego. Zabraneto ni e i zamisleno da mu se poklonime, a kamoli da napravime slika od nego.
Ke ti kazam edna slucka:Не се, ни оддалеку ни од блиску. Една со друга немаат ништо суштински заедничко.
Koga Muhamed a.s i negovite sledbenici,vo pocetocite na Islamot, prinudeni od terorot na mnoguboscite pobarale azil kaj kralot Ashama na Etiopija, koj bil hristijanin, prvo toj ne prifatil, pa potoa eden od drugarite na prorokot Muhamed a.s mu ja procital glavata Deva Marija od Koranot, i kralot pocnal da place i so negoviot stap nacrtal edna linija pomegu drugarot na Muhamed a.s i nego i rekol:
Razlikata megu nas (hristijanite) i vas (muslimanite) e ova tenka linija.
I potoa rekol: Zimi Boga, Isus ne e nisto poveke od toa kako sto e opisan vo Koranot. I im rekol deka tie mozat da ostanat za kolku sakaat vo Etiopija i deka on ke gi stiti dodeka se kaj nego.
Ali da imate vo predvid deka togasnite hristijani mnogu se razlikuvaat od denesnite.