Druze, Isus ima specialno mesto vo Koranot.Се спомнува Исус Христос во Коранот како момакот кој ќе не избави од злобниот господар?
Koranot kako posledna Sveta Kniga, posle Evangelieto Isusovo, poveke zboruva sa Isus i Mojsej nego Muhamed. Ako ne mi veruvas, najdi si Koran na makedonski pa ke se uveris.
Isa a.s (Isus) ima specialno mesto vo Islamot.Toj e nas prorok isto kako i Muhamed. Nie veruvame deka toj ke dojde, ke se vrati pred da se sluci krajot na svetot, i ke zivee megu nas lugeto i koga ke se sluci katastrofata, krajot na svetot, Isus ke go ubije lazniot mesija Dejjal (AntiHristot).
Istotaka spored Islamot, koga lugeto ke vlezat vo raj, site luge ke bidat vo ista vozrast kako i vozrasta na koja Isus bil izdignat od Boga vo neboto, na 33 godisna vozrast.
According to Islamic texts, Jesus was neither killed nor crucified, but rather he was raised alive up to heaven. Islamic traditions narrate that he will return to Earth near the day of judgment to restore justice and defeat al-Masīḥ ad-Dajjāl (lit. "the false messiah", also known as the Antichrist).Like all prophets in Islam, Jesus is considered to have been a Muslim, as he preached for people to adopt the straight path in submission to God's will. Islam rejects that Jesus was God incarnate or the son of God, stating that he was an ordinary man who, like other prophets, had been divinely chosen to spread God's message.
Numerous titles are given to Jesus in the Qur'an, such as al-Masīḥ ("the messiah; the anointed one" i.e. by means of blessings), although it does not correspond with the meaning accrued in Christian belief. Jesus is seen in Islam as a precursor to Muhammad, and is believed by Muslims to have foretold the latter's coming
Qur'an 4:163-165
163 We inspire thee (Muhammad) as We inspired Noah and the prophets after him, as We inspired Abraham and Ishmael and Isaac and Jacob and the tribes, and Jesus and Job and Jonah and Aaron and Solomon, and as we imparted unto David the Psalms;
Vo Koran ima cela glava posvetena na Deva Marija i Isus i taa glava se vika Suretul Merjem (Maria). Istotaka ima glava koja pisuva za semejstvoto na takanarecenata, Sv. Ana, majkata na Deva Marija, toj del se vika Suretul Ali Imran, sto prevedeno od arapski znaci Familijata na Ana.
Imran = Ana
Istotaka nie muslimanite go imame kako prorok vasiot Jovan Krstitel koj nie go vikame Jahja, sin na Zaharija ili arapski Zekirija.
Site vasi proroci se i nasi proroci, razlikata e deka nie nikogas ne im davame na niv Bozji atributi, tuku vo niv gledame kako najpravni luge, prateni od Boga za da ni bidat najdobar primer za naoganje na vistinskiot Bozji pat, a toa e da veruvame deka ima eden i samo eden i edinstven Bog, bez drugar, bez majka, bez tatko i bez sin.
I koga se zboruva za Allah najmokniot, toj e istiot koj vie go vikate Otec.
Allah e na arapski Bog, taka da vrti kaj vrtis isto e, za istiot zboruvame. Taka da mene mi e zabraneto da go navredam vasiot otec, bidejki toj e mojot vistinski Bog a istotaka zabraneto mi e da go navredan i da ne mu veruvam na Isa (Isus), bidejki toj e Bozji prorok.