Живот без емоции

S

smart ass

Гостин
Би рекол Имун на Емоции-поточно способен некои да ги контролира.
Да и го можам тоа т.е одредени емоции успевам да ги контролирам...помисли на неа..брр одма друго мисли,и дури и при одлуките си одам по логика.

Вистината е всушност дека јас ги потиснувам чувствата до степен кој не е поволен,можеби затоа сеуште немам осетено љубов-се немам заљубено(а во мене сие имаат али не бива-да ги лажам превара врска е не викав те сакам тук те обожавам и таке траеше 2 недели хехх..)....и така сеуште срцето ми станува челично и се прашувам која ќе биде таа што ќе ме врати назад(спаси) а и + да ја осетам емоцијата за која песни се прават,војни се водат.

Мерсо е лузер.Тежок лузер,се предава на времето и дозволува тоа да прави со него што сака,водејќи живот без цел.Но кога ќе му дојде јајцето на газот...they all lose their cool when they're walked to be "shot at dawn"...
Чивијата во газот.

Не е дека водел живот без цел-туку дека после ужасниот период следуваат низа такви романи кои сакаат да ја пренесат некако али полека со нихилизмот,мерсо не бил виновен и затоа на крајот барем се побуни.

Делото е маестрално.

Г

Господ

Гостин
Чивијата во газот.

Не е дека водел живот без цел-туку дека после ужасниот период следуваат низа такви романи кои сакаат да ја пренесат некако али полека со нихилизмот,мерсо не бил виновен и затоа на крајот барем се побуни.

Делото е маестрално.

Како,не е виновен?
Та нихилизмот е филозофија а не ментално пореметување...тој водел таков живот оти така му се сакало.Се побуни оти му текна дека уствари ќе умре...
Башка,тој животот го живеел како гледач,никогаш не посакал да биде дел од него.

S

smart ass

Гостин
Ја прочита книгата??

Поентата е дека и НАДЕЖТА умрела по втора светска војна-знаеш дека настаните влијаат врз литературата-па ете ти го ладнокрвниот мерсо.

Г

Господ

Гостин
Да ја прочитав.Мене зборот ми е дека нема оправдување така да си го офрли животот.
По војната нормално дека голем број семејства се зацрнети и се изгледа ужасно но на крајот на војната треба да се гледа како на нов почеток.
Основа,темел на кој треба да се гради.
Ако тој пател не значи дека треба да патат поради него,како што е случајот со девојката на неговиот пријател...(да знам дека јас воглавно би го напраил сличното,сепак не оправдувам)
Не се ни кае за убиството што го извршил...за него чинот на одземање човечки живот е она што за другите е "Аха вчера јадев грав"
За жал имам доста сличен карактер со Мерсо и можам да се поврзам со приказната...

Член од
5 февруари 2010
Мислења
290
Поени од реакции
58
Секој човек чувствува и има емоции без разлика колку и индиферентен да изгледа. Телото е само маска на се она што се чува и носи зад неа. Некои луѓе не се свесни за тоа во текот на целиот нивен живот како резултат на различни причини. Како што прочитав и погоре дека е спомнат Мерсо од романот "Странецот", целосно се согласувам дека тој е пример на човек кој целиот свој живот го поминал рамнодушно гледајќи на светот и се околу себе. Токму затоа и самиот А.Ками ќе каже дека човекот умира тогаш кога ќе го изгуби борбениот дух во себе и кога ќе стане рамнодушен, бидејќи смртта не е само физичка. Со тоа е искажано и моето мислење по ова прашање. Човек без емоции е мртов човек. Но, и Мерсо не бил без емоции, единствена разлика е тоа што ги криел некаде длабоко во својата потсвест и имал развиено доста голем праг на толерантност кон светот... Требало да го допре дното на својата егзистенција - неможноста да избега од смртта за да се отвори и кон самиот себе, но и кон другите - за жал било прекасно.

С

Спенсер

Гостин
Ретко покажувам емоции... и тоа минимално :) Мислам дека тоа е понекогаш добро,но понекогаш лошо :) :toe:

ама па и претерано емоционални личности,некогаш знаат да ме нанервираат/// :smir:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ретко покажувам емоции... и тоа минимално :) Мислам дека тоа е понекогаш добро,но понекогаш лошо :) :toe:

ама па и претерано емоционални личности,некогаш знаат да ме нанервираат/// :smir:
Добар виц.

Емоциите не се само оние како приврзаноста кон некого или љубов. Контролирањето на истите спаѓа во емоција, како и нервозата и секој друг обид за присебност во дадени ситуации.

Член од
6 септември 2008
Мислења
1.049
Поени од реакции
367
Emoциите се човековата слаба точка. Колку би биле понапредни без нив.
Објективност, смиреност, без страв и тако даље. Роботизацијата владее.

Погледнете го филмот, мислам дека го има одговорот на темава.

Член од
14 јануари 2006
Мислења
93
Поени од реакции
2
Замислете едно утро да се разбудите без емоции,едноставно да ги немате.Да не чувствувате ништо....ни бес,ни љубов,ни тага,ни среќа....

Дали таков човек би бил способен да преживее?
Има ли таквиот живот смисол?
Колку и како би се променил начинот на размислување?
Zivotot bez emocii ne e zivot toa e nesto drugo

V

vlako088

Гостин
Зависи, некогаш сум повеке од емотивен некогаш ладен. Се прашувам на што се должи тоа има ли некој кој знае да ми објасни?

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Емоциите како состојба на умот, поттиснати или искажани, нелогично или реторички кажано несвојствено, доведени сме во состојба да ги контролираме или не, зависно од психолошката рамнотежа што ја имаме како и самото влијание на општественото окружување и делувањето на догмите, моралите и нормите врз самата личност плашејќи се да не биде доведена во состојба на депресија или индеферентност, во краток или долг временски период на кој ирелевантно влијае нивото на ендорфин кое телото ќе го лачи и можноста да ја манифестира својата заинтересираност да го одржи тоа чуство и понатака и да го осознае како подобро и позитивно.
Е сега... Доаѓаме до една состојба наречена апатија. Како „популарен“ назив меѓу „уметниците“ (читај: млади слободоумни особи), ретко, но често во нашиот систем(шема) на живеење и делување врз колективното мислење, се манифестира како период кој нели сите сакаат да го експонираат делувајќи врз „големата уста“ на „кафица“ да се покажат дека прочитале 2 реда од некој бестселер од Фројд. Но, реално гледано тоа е состојба која кај нас е предизвикана од *2 работи кои почнуваат на Б:
*1.Безпарица
*2.Безумица (Лекоумност)
Во светот истата делува поради 2 работи... Пак. компексниот начин на живеење и барање на другото јас, што му доаѓа како тапкање во место некое време и анализирање на работите што ќе се случат во тој временски интервал. И втората работа е онаа илузија за социјално делување врз колективот за добивање на некоја титула на човек што е на едно повисоко ниво на перцепирање на работите.

Животот на едно такво ниво би го нарекол момент кој го има на капата која ја носи папата во Ватикан, нормално искажан во илуминатски симбол, и е наречен момент на просветлување. Тука нема што да се дискутира околу тоа. Човекот станува едно со се. Повеќе нема memento vivere, се што се случува, случувало или ќе се случи е сувишно.

И третото твое прашање. Одговорот на истото би бил... First Pick. Нема зошто да се размислува. Нема теорија на хаосот. Нема релевантност. Нема живот. Има начин.

Ти, можеш да си го одземеш својот живот кој е роб на материјални зла, чуствувајќи ја само својата кожа на себе и Бога.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
епа такво нешто ми се случило но среќа траело само еден миг, едно утро најмногу еден ден ништо да не чувстувам буквално да сум рамндоушна на се, чувството е како да си под анастезија жив си но изгубен...не се лчувстуваш себе си...

мислам дека неможе човекот без чувства и емоции да живее тоа е дел од неговата психа како составен дел од неа, може да се случи како мене што ми се случи, на еден миг да останеш без нив и не е убаво!

Kajgana Shop

На врв Bottom