Нема бесплатен паркинг во општина Центар - ќе плаќаат сите

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.485
Ако сакаат да ми наплатат, нека ми се фатат за мудава. Кур што ќе платам некогаш за паркинг пред зграда. Кога ќе го пишува моето име на местото за паркирање и секогаш ќе ми биде слободно, може и ќе размислам.

Кај градат „катни гаражи“ кои потоа фантомски се претвараат во трговски центри и супер-маркети, уште па сакаат да наплаќаат и за тотално необезбеден паркинг простор, кој всушност не е паркинг простор. АБЕ ДАЛИ СТЕ НОРМАЛНИ ПИЗДА ВИ МАТЕРИНА ЛОПОВСКА? Никогаш нема да платам.

Замислата со плаќање по СМС е добра, но доколку се плаќа за вистински паркинг места, обезбедени, нацртани, со камери и рампи. Вака, за кој кур плаќаме? Уште еден „данок“ без никаква логика, кој уште толку ќе не осакати финансиски.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Ииии, повторно македонците куќите ги градат од кров. Али ајде, може ќе развиеме туризам како единствени кои не им требаат темели за градење куќа. :)

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
И покрај тоа што се најавуваше дека зонското паркирање ќе почне веднаш на три паркиралишта во првите две зони во центарот, вчера на овие локации никој не наплаќаше за паркинг, туку секој си го оставаше своето возило ако има среќа да најде малку простор. На двете паркиралишта покрај улицата Даме Груев немаше ниту еден контролор, а на тоа покрај улицата Мито Хаџивасилев Јасмин имаше вработени во јавното претпријатие „Градски паркинг“, но тие не вршеа наплата.

Проектот за зонско паркирање официјално почна завчера, но од „Градски паркинг“ објаснуваат дека сакале да им остават малку време на скопјани да се навикнат на новиот систем. Наплатата треба да почне во септември, а секој возач ќе има право на едно бесплатно паркирање до октомври.

извор

Значи не се нормални :pos:
Секој има право на 1 бесплатно паркирање :pos: Мене секој ден ќе ми е прво паркирање тогаш :)
Oва ми е жива глупост за мене. Па и плаќање преку смс. Цената на смс да не е 45 денари +ддв?
Може немам мобилен бе. Или ми се истрошила батеријата. Стариве да не имаат сите мобилен. За нив ова паркирање е научна фантастика. Додуше и за нас е. Ајде купи картичка, ајде смс, па стави ја на колата ма глупост.

Плус ...
Месечните влезници за оние кои живеат и паркираат на улиците од зонското паркирање, ќе се издаваат во самото јавно претпријатие. За првата кола ќе чинат 200 денари, а за втората 500.
:ubijam:
Интересно е што и најголемиот паркинг во градов карши Холидеј ин кај и да е ќе го снема. Треба да се изградат згради, мислам деловни центри таму.
Супер пешки ќе одам јас. Ќе станам во 4 за во 7.30 во град да сум. Толку вајда ќе ми треба за 10 км. Или може автобус да чекам, каде секој втори не доаѓа и се расипува.
Ма мамата нивна. Битно они имаат бесплатен паркинг, бесплатен бензин, бесплатен телефон и битно си ја зголемиле платата .
Не можам органски да ги сварам.

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Едно семејство има потреба од ЕДЕН автомобил.
Значи, сепак испадна дека не е луксуз, него потреба, а?

Паркирање во центар е безобразлук кој треба да се наплати.
Не знаев дека сум безобразен само затоа што живеам во центар и морам да се паркирам таму. :kesa:

B

Borg_Drone

Гостин
Кај градат „катни гаражи“ кои потоа фантомски се претвараат во трговски центри и супер-маркети, уште па сакаат да наплаќаат и за тотално необезбеден паркинг простор, кој всушност не е паркинг простор. АБЕ ДАЛИ СТЕ НОРМАЛНИ ПИЗДА ВИ МАТЕРИНА ЛОПОВСКА? Никогаш нема да платам.
Типичен пример за ова е наводната катна гаража што се наоѓа на десет метри поназад од дирекцијата на Жито Лукс во Капиштец.Тоа ќе го правеа катна гаража едно друго, кога ми спомнаа дека било на два спрата, и дека ќе има во другиот дел на зградата простории кои ќе се издаваат под кирија, си реков му ја нареди Тодоровиќ.Тоа го зборев и јас претходно, а и Lurtz исто така рече дека требало да се створи простор за да се градат паркинзи и.т.н. простор си имаше, проблемот е тоа што не се гради плански, т.ест се гради плански ама само за да некој профитира од сето тоа :).На простори каде што беа супер за паркинг места, излегоа облакодери и триста монструми кои не личат на ништо, а го нагрдуваат Скопје. Тоа што не се мислело на време, сега треба да го плаќа овој народ, кој и онака онака нема.

Интересно е што и најголемиот паркинг во градов карши Холидеј ин кај и да е ќе го снема. Треба да се изградат згради, мислам деловни центри таму.
Е убаво. Тој паркинг да го снема и ќе видиме тек дури тогаш што е хаос.

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
Не слушнав дали со билетот за паркирање, си купуваш и осигурување бидејки како шо набројаа одредени членови овде други европски градови кадешто се наплаќа вака,на овој принцип таму со билетот за паркирање си купуваш и осигурување од кражба штета итн али кога ке му удриш есапот таму каде каде е поефтин паркингот отколку овде со овие цени

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ма мамата нивна. Битно они имаат бесплатен паркинг, бесплатен бензин, бесплатен телефон и битно си ја зголемиле платата .
Не можам органски да ги сварам.
прво за ова зголемувањево на платата, не знам за другите, ама во здравството не да не е зголемена 46%, 0.5% не е зголемена, веќе со години стојат на истото (не викам малце-многу, само дека е ИСТА платата од последното покачување кое го направи сдсм кога си одеше од власт и вмро после го укина, па го врати пак). за другите не знам и не можам да зборам, ама за ова знам со 100% сигурност. измислуваат податоци за покачување на плати, просечна плата (да, кога ќе се урачунаат нивните и плата од 6000 денари што ја зема некој во гранапче што работи, тој просек би се добил), веројатно за народот да мисли дека се успешни.
а истото се случува сега и со паркинзите. цел град е среден, до паркинзите дојде. и зашто жителите на центар да плаќаат паркинг?
да, во големите градови има зонско паркирање, има во белград, има во загреб, ама има и некој кој ги одржува паркинг метрите, има човек кој шета цело време по тротоарите (кои се обележани каде може да се паркира) со што и гарантираат некаква безбедност. вака без никакво обезбедување, без никакво обележување да платам 45 денари за саат паркинг и некој да ми провали во кола?
и што се случи со катната гаража која се градеше кај рамстор и одеднаш се претвори во тутунска банка? исто спомнаа горе и за таа кај капиштец или кај и да беше. се катни гаражи бе, град со најголем број на катни гаражи станавме и толку има гужва што мора и зонско паркирање да воведеме.. а и со проширувањето на илинденска таман ќе се добие место да се паркираат коли во втората лента.
проектите кои градоначалников силеџиски ги избутка се грешка по грешка, полудебилни, амбициозно замислени, ужасно изведени.
ама "шо мислеше ка се онадеше", кој го бираше, тражили сте-гледајте :toe:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Значи мора да и се честита на инвентивноста на оваа влада како успешно успева да претури од шупливо во празно.
Зголеми им ги давачките на луѓево во главниот град (парно, паркинг, ти реков ми рече) и ќе немаат пари за да одат по одмори по Грциии, Бугарии, Албании , Турции, туку ќе летуваат на езеро Треска :icon_lol:, ем ќе се развија туризмот, ем парите ќе останат во државата :toe:.

Член од
24 август 2009
Мислења
535
Поени од реакции
72
Bozee sto nema da izmislat, aj uste da disime neka ni zabranat t.e neka pocnat da ni naplajkaat...

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Значи мора да и се честита на инвентивноста на оваа влада како успешно успева да претури од шупливо во празно.
Зголеми им ги давачките на луѓево во главниот град (парно, паркинг, ти реков ми рече) и ќе немаат пари за да одат по одмори по Грциии, Бугарии, Албании , Турции, туку ќе летуваат на езеро Треска :icon_lol:, ем ќе се развија туризмот, ем парите ќе останат во државата :toe:.
Така де... а изгледа највеќе им се намерачиле на возачите, еве мене што убаво ми пишаа казна од 150 евра (300 уствари ако не платиш во рок од 8 дена) и си го преседов летото тука. После тоа не ми се седнува во кола, па вакви закони веќе не ме тангираат. :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.301
Хм, интересно, колку ли ќе чини макар и едно кафе со друштво на кеј или на Маршал Тито...за сам на ручек во ресторан...минимум четворица за да се исплати кафе или ручек:smir:
Треба да се среди-присталица сум на таа опција, но скао е ко ќе израчунаш по саат ...најверојатно допрва ќе почувствуваме рестрикции при комуникација со тој дел од градот. Мене лично нешто не ме засега, но не сум сам и не сум само јас во скопјево. Луѓе имаат различни потреби во тие зони :toe:

Мамата, како да се свртиш...носот ти е напред.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
П.С.

Се извинувам за офф топикот, но најмногу ми е интересно кога некој ќе ми рече дека се сметам за привилегиран господин, со астрономска плата, а одам со точак (со една скршена педала) и не можам да положам за една скапана кола, и исто така не можам да се запишам на еден факултет ( и тоа вонредно), и морам на работа да трпам секакви будали за да однесам дома кеш за да можам да го протуркам овој месец или наредниот.

Е па тогаш ти си тој кој треба да ја поткрепи ваквата акција за плаќање на паркинг во центарот на Скопје,само треба да бараш и цените да бидат повисоки за да може државата да ти обезбеди да се запишеш на факултет,да си купиш понов велосипид,па и да не трпиш секакви будали на работа за која си малку платен,или слични работи кој можат да ти бидат овозможени на ваков или сличен начин во Скопје.Како што и сам гледаш на форумов најмалку се бунат возачите кој треба да бидат погодени многукратно повеќе одколку ти и таквите како тебе кој сеуште сте инструмент за “бунење“.Абе по 2 евра од сат за секој кој сака да паркира среде Скопје и готово.:toe:

B

Borg_Drone

Гостин
Е па тогаш ти си тој кој треба да ја поткрепи ваквата акција за плаќање на паркинг во центарот на Скопје,само треба да бараш и цените да бидат повисоки за да може државата да ти обезбеди да се запишеш на факултет,да си купиш понов велосипид,па и да не трпиш секакви будали на работа за која си малку платен,или слични работи кој можат да ти бидат овозможени на ваков или сличен начин во Скопје.Како што и сам гледаш на форумов најмалку се бунат возачите кој треба да бидат погодени многукратно повеќе одколку ти и таквите како тебе кој сеуште сте инструмент за “бунење“.Абе по 2 евра од сат за секој кој сака да паркира среде Скопје и готово.:toe:

Остави ме мене, темата како и да е нешто друго, тоа ти го спомнав зошто ме стави во групата на тие привилегирани луѓе (дигнати "Скопјанишча"), а не ме познаваш сеуште.Како и да е, не знам дали на темава најмалку се бунат возачите, само ги поддржувам зошто не се криви и они, и мене ме нервира пример кога морам со велосипед да возам на улица и да се мешам со колите што се на самиот пат, ама донекаде кога ќе размислам и тие што паркираат по тротоари и сл. не се криви, за тоа е крив единствено градот и тие кои седеле досега на таа градоначалничка функција, а имавме градоначалници од сите врсти, независни, политички ориентирани и.т.н. и од нив добивме само ветувања дека ќе го средат тој проблем ти барем го знаеш тоа.Сега пак мислат дека ако воведат вакви работи дека ќе ги снема овие што паркираат по тротоари сред центар (демек ќе им се виде скапо и нема да паркираат).Ќе видиш на крај што ќе испадне работава, реков во претходните коментари, ако ова е влада на народот и Коце ако е мангуп ќе најде друг начин.И самиот Коце треба да знае дека најпрво треба да почне од инфраструктурата на градов.Горе спомнаа дека ќе се градат деловни центри на оној паркинг што е спроти Холидеј Ин, а колку што ми текнува таму најавуваа облакодери (и тоа 3) нели???Оваа инфраструктура што ја имаме не може да поддржи такви деловни центри таму, или пак во било кој дел во градот.За инфраструктурата важи за цела земја.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Остави ме мене, темата како и да е нешто друго, тоа ти го спомнав зошто ме стави во групата на тие привилегирани луѓе (дигнати "Скопјанишча"), а не ме познаваш сеуште.Како и да е, не знам дали на темава најмалку се бунат возачите, само ги поддржувам зошто не се криви и они, и мене ме нервира пример кога морам со велосипед да возам на улица и да се мешам со колите што се на самиот пат, ама донекаде кога ќе размислам и тие што паркираат по тротоари и сл. не се криви, за тоа е крив единствено градот и тие кои седеле досега на таа градоначалничка функција, а имавме градоначалници од сите врсти, независни, политички ориентирани и.т.н. и од нив добивме само ветувања дека ќе го средат тој проблем ти барем го знаеш тоа.Сега пак мислат дека ако воведат вакви работи дека ќе ги снема овие што паркираат по тротоари сред центар (демек ќе им се виде скапо и нема да паркираат).Ќе видиш на крај што ќе испадне работава, реков во претходните коментари, ако ова е влада на народот и Коце ако е мангуп ќе најде друг начин.И самиот Коце треба да знае дека најпрво треба да почне од инфраструктурата на градов.Горе спомнаа дека ќе се градат деловни центри на оној паркинг што е спроти Холидеј Ин, а колку што ми текнува таму најавуваа облакодери (и тоа 3) нели???Оваа инфраструктура што ја имаме не може да поддржи такви деловни центри таму, или пак во било кој дел во градот.За инфраструктурата важи за цела земја.
Инфраструктурата е посебен проблем насекаде низ Македонија,можам да речам најмалку низ Скопје.Затоа треба да се поддржи оваа акција за плаќање паркинг низ Скопје,само и да се бара цената да се зголеми,зошто стана очигледно дека на одредени повисоко рангирани твои сограѓани им одговара да не може секој “лешпер“(според нив) да им го завземе ефтиното или бесплатното (досега) паркинг место.Затоа кога веќе се плаќа,тогаш навистина нека се плаќа малку повисока цена,за да ја осетат разликата и оние на кој досега им беше сеедно кога за мали пари буквално паркираа на плоштад.

Kajgana Shop

На врв Bottom