Progressive Rock

Член од
12 март 2007
Мислења
650
Поени од реакции
73
Еве нешто слично на Ozric Tentacles:

Многу интересна комбинација на психаделичен/прогресивен space rock. Вреди да се преслуша.
аиии бендот е закон скрос, ја ги обожавам, Balansia е супер парче прог рок, Symbiosis такоџе. а и погоре споменатите Gryphon се јаки скрос. Пред неколку години на рипит ми идеше Midnight Mushrumps албумот, просто неверојатен е, А Red Queen To Gryphon Three им се смета за класика у прог рокот. една препорака од мене: THE FUTURE KINGS OF ENGLAND. фановите на Pink Floyd ќе го бендоисат овоа. а од прог фолк би ги спомнал Mostly Autumn. ногу интересен бенд, Heart Full of Sky и The Last Bright Light моја препорака албумчиња.

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Jethro Tull

Видов дека никој ги нема спомнато и морам нешто да ви кажам - срам да ви е! :) Творештвото на Jethro Tull е задолжителна лектира во овој жанр. Со нив почав да слушам прог рок и се уште ги слушам. Една од најдобрите групи на сите времиња. Мислам дека не сум достоен да пишувам нешто повеќе за нив или за генијалноста на Ian Anderson, надмината само од негата креативност. Човекот е просто луд. Безвременски музичар и уметник.
Не можам да одвојам само неколку ремек дела од нив, па ќе се водам по ЈуТуб:

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Jethro Tull
Видов дека никој ги нема спомнато и морам нешто да ви кажам - срам да ви е! :) Творештвото на Jethro Tull е задолжителна лектира во овој жанр. Со нив почав да слушам прог рок и се уште ги слушам. Една од најдобрите групи на сите времиња. Мислам дека не сум достоен да пишувам нешто повеќе за нив или за генијалноста на Ian Anderson, надмината само од негата креативност. Човекот е просто луд. Безвременски музичар и уметник.
Точно така, срам да ни е! :)
Од толку многу бендови, не знаеме веќе шо сме постирале, а шо не. :)
Јас многу забегав по Thick as a Brick едно време, кој нема слушано мора да го преслуша тој албум, ремек-дело.

?

..........

Гостин
Ха Progressive Rock првпат слушам, а има ли minimal rock?

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Ха Progressive Rock првпат слушам, а има ли minimal rock?
Прогресии имаш скоро во секој правец на музиката, уште класичарите почнале да компонираат музика врз база на прогресивност, па сеа имаш прогресии во еден куп музички правци (прогресивен џез, рок, метал, па и прогресивен транс имаше ако не се лажам). :)

Член од
12 март 2007
Мислења
650
Поени од реакции
73
браво за Transatlantic :aplauz: закон група, супер група. Мене не ми се веруваше дека ке извадат албум по 8 години пауза, али они извадија ѕвер, The Whirlwind , албумиште. Немат утка они

Член од
30 октомври 2009
Мислења
363
Поени од реакции
261
Ozric Tentacles!Стварно добар бенд, слушнав нешто од нив на youtube, само гледам многу албуми имаат незнам од каде да почнам, а ни каде да ги најдам :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Ozric Tentacles!Стварно добар бенд, слушнав нешто од нив на youtube, само гледам многу албуми имаат незнам од каде да почнам, а ни каде да ги најдам :)
Не е добар, култен! бенд/проект е.... :cuc:

Запознаени ли сте со

Член од
30 октомври 2009
Мислења
363
Поени од реакции
261
^Ухуу, Мастодон е веќе progressive sludge metal:)

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Hawkwind

Еве уште една култна група. Hawkwind се доаени на под-правецот Space rock. Луѓе што ја однеле психоделијата на едно друго ниво. Омилен дел од нивното творешто ми се првата половина од 70-те, и плус може уште некој албум, каде сеуште се држат до изворниот вселенски рок звук, пред да навлезат уште повеќе во електрониката. Патем, во овој период бас им свири Lemmy, кој подоцна ја оформува Motorhead (песната Motorhead e оригинално изведена од Hawkwind).
Штета е што никогаш немале саалам вокал. Таа позиција ја имат исполнувано гитаристот-основач Dave Brock, лудакот Calvert (буквално бил луд, биполарно растројство имал) и најлошиот вокал на светот - Lemmy :))); па неможеме да ја осетиме нивната музика зачинета со добро испеани добри стихови.
Сепак, вреди да се ислушаат. Многу ги имам слушано и се’ уште си ги слушам...

Член од
12 март 2007
Мислења
650
Поени од реакции
73
Hawkwind се супер, ја едно време ептен ги слушав, ја у последно време ептен ги отепувам од слушање Premiata Forneria Marconi. Они се едни од топ прог бендовите од Италија, а и уопште у прог сцената. налетав на еден бенд My Brother The Wind, тоа е проект на членовите на Anekdoten, Gösta Berlings Saga, Magnolia. праат некој Psychedelic/Space Progressive Rock, бендиса ме баеги. Чув едни турци Siddhartha, али тоа група шо ке беше, милина, мелем за душа, праат исто Psychedelic/Space Progressive Rock, не можев да престанам да го слушам албумот со денови. а кој е по психоделиите може да ги ѕирне Grails, е они праат инструментален психоделичен прогресив, исто има и пост рок моменти.
Една песна шо ме ептен бендиса, со недели ја слушав:

А

Антоние

Гостин
Jethro Tull

Мислам дека би постигнале еден консензус дека Thick As A Brick на Jethro Tull е еден од најдобрите прог албуми на сите времиња.
Всушност, зашто да не направиме листа од најдобрите 5? Еве ги моите, по никаков редослед:

Wish You Were Here
In The Court Of The Crimson King
Thick As A Brick
Selling England By The Pound
Close To The Edge

Што мислите?

Kajgana Shop

На врв Bottom