Progressive Rock

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.123
Поени од реакции
25.578
Да ја живнам темава и Пољаците да ги презентирам за оние што не ги слушнале

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Осеќам дека ќе се заразам со Riverside... :)
Еве нешто и од мене:

џо!

Фаличниот Ром
Член од
31 октомври 2009
Мислења
519
Поени од реакции
52
King Crimson , Yes , и Jethro Tull , Pink Floyd се подразбира...

Еми ... Рок , Прог-Рок.:drk:

alex_death

To be or not to be!
Член од
10 октомври 2008
Мислења
583
Поени од реакции
90
Бендов никој не го знае, а многу добро звучи. :)

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Интересно, никој од вас не ги слушаат Dream Theatre, Queensryche или Symphony X? Сусаро, многу ти благодарам за овој полски бенд. Не бев ги слушал

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Кога сме веќе кај Emerson, Lake и Palmer:

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Ова според мене е врвот на прог-рокот:

--- надополнето ---

Најлудата изведба снимена на лента:

Инаку, се работи за Холандската група Focus, активна во ’70-те (најплоден музички период). Претежно работат инструменталки, но сепак меѓу првите албуми се наоѓаат и песни со вокална интерпретација. Нивното творештво, барем според мене, е типичен прогресив рок. Основачи на групата се најдобриот холандски гитарист Jan Akkerman (има настапувано и со Влатко Стефановски) и Thijs van Leer, кој свири клавијатура, пијано, флејта, пее и јодла е и еден од најголемите генијалци кои твореле во овој правец. Толку е генијален што е и луд :).

Патем, песнава се наоѓа на новата , и се надевам дека на овој начин повеќе луѓе ќе го чујат талентот на оваа холандска група.

--- надополнето ---

Бендов никој не го знае, а многу добро звучи. :)
Многу добро нешто...
Има ли нешто друго од нив на интернет? Јас ништо не можев да најдам.

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Focus се легенди во прогресивниот рок, многу квалитетен бенд. Побарај на Soulseek за Dark, ги има сите нивни албуми таму.
Еве уште нешто забегано, незнам колку се познати кај нас Gong - многу квалитетен психаделичен прог рок:

Gong - Master Builder:

Член од
12 март 2007
Мислења
650
Поени од реакции
73
^ Gong кај нас не се позната баш, освен у прогресив круговите, али добар бенд у секој случај, пред некое време го слушав нивниот последен албум '2032', добар е. а нов албум избација сеа скоро Spock's Beard, ја би рекол враќање у форма, солиден албум. Испадна и новиот на The Enid, стандардна шема, за љубителите на класичната музика и прогресив рок, овоа е микс од тие две ствари, интересно у секој случај. Ја би ви препорачал еден бенд My Sleeping Karma. Музиката е мешавина од progressive rock, stoner, post rock, ногу добро звучи.

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Еве уште нешто забегано, незнам колку се познати кај нас Gong - многу квалитетен психаделичен прог рок
Интересна група во секој случај. Не бев слушнал досега за нив. Некако ме потсеќаат на Hawkwind, со тоа саксофоните, рифовите, неразбирливите стихови и тие „вселенските звуци“.

Патем, се зачленив на last.fm и сакам да те прашам нешто за страната, малце ми е нејасно. Со тоа програмчето он регистрира се што јас слушам преку WinAmp, добро, ама гледам можам да слушам нешто и директно од страната. Секаква музика можам да слушам на интернет, или само таа што ја слуша некој друг во моментот, или пак треба да е качена на интернет од некој за да функционира (како YouTube)? Дали вреди да си регистриран или не?

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Интересна група во секој случај. Не бев слушнал досега за нив. Некако ме потсеќаат на Hawkwind, со тоа саксофоните, рифовите, неразбирливите стихови и тие „вселенските звуци“.

Патем, се зачленив на last.fm и сакам да те прашам нешто за страната, малце ми е нејасно. Со тоа програмчето он регистрира се што јас слушам преку WinAmp, добро, ама гледам можам да слушам нешто и директно од страната. Секаква музика можам да слушам на интернет, или само таа што ја слуша некој друг во моментот, или пак треба да е качена на интернет од некој за да функционира (како YouTube)? Дали вреди да си регистриран или не?
Многу наликуваат на Hawkwind, си имаат такви Space моменти и овие...

Е сеа за last.fm:
Jaс си го користам најмногу за лична статистика, да видам шо колку сум слушал, а и да си најдам нова музика. Ко ќе имаш преслушано повеќе артисти, во Homе имаш порелевантна листа со Recommended Artist, многу слични на тоа шо ти е најслушано. Така да, според мене, би ти рекол дека се исплаќа. (Пола музика ми е најдена на last.fm).
Е сеа шо се однесува до слушањето на тие траките на сајтот, можеш само 30 секунди да преслушуваш од песните. За цели да ги слушаш, треба да си VIP член или песната што сакаш да ја слушаш да е издадена како free track од артистот.

Kajgana Shop

На врв Bottom