Босна и Херцеговина се распаѓа... 2 дел.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Затоа ја спомнав демократијата. И плус Југославија неможеш да ја споредиш со БиХ. Различен менталитет, национална омраза, верска итн итн. Го нема познатото братство и единство.
Различно е само това,дека Jгославиja имаше една армиja.
Манталитета на хората е истиот,заштото истите тези хора беха во Jгославиja,истите тези се бореха/чуваха федерациjaта Jгославиja.
Човешкиот капитал на БиХ е един мал дел от този,коjто имаше Jгославиja.
Относно братство и единство-да нема го и може би това може да ги спаси от мини конфликт.
Мислам дека на тези хора им писна от воjни,конфликти,делене,седене на едно место и ке си седат и ке си средат нивниот двор,вместо да си палат чергата сами.Това е моето скромно мнение.

Море татар..многу ти знае бојлерот кога бистриш политика што не ја тангира бугарија.........
....а дојде ли на ред бугарија..одма се правиш луд!
Зашто ли толкова сме слични со тебе по това прашане. :)

Член од
18 март 2009
Мислења
375
Поени од реакции
7
Исто како да ми речеш да споредам футбал и тенис. Две различни работи.
Вака значи, српска е држава која е составен дел од федерација БиХ, и со устав им е загарантирано право да можат да се осамостојат, и е многу различно од тоа што ти го збориш. Види, албанос во западна Македонија сакаат да направат да бидат покраина, како што беше косово, како што е војводина. Тоа би му дошло првиот чекор кон одцепување т.е. распарчување на Македонија(денешна) која веќе е распарчена во 1913. А вака како што е сега, неможат! колку што сум јас запознаен со правото(во тек сум со изучувањето). И што мислиш да можеа, немаше да го направат тоа во 2001, или да пробаат да го направат?
И да, ќе заборавев, нема да поддржам такво нешто, попрво би ги набркал гостите косовари, и би им ги одзел државјанствата(исто што би го направил и сега).
А за болдот, гледаш дека не им треба дозвола од си ја имаат веќе, погрешно си ги дефинирал работите.
Значи и се пак БиХ е призната дражава од цел свет и Република Србска е дел од неа. Кога се усамостои треба да jа признаjат по истиот начин по кои Македониjа треба да биде признавана. Така ако се сака да се спречи постоенето на самостоjна дражава, ке се спречи. А инако ако тоа сакат лугето там и ако сичко ке мине мирно и кротко, па нека се делjат, али и се пак ако прашането беше толко просто, немаше да се создава федерациjа а штеха да се поделjат териториите на БиХ и немаше да се стига до воjни.

Со душа го чекам!!!
А како ке ги сместите тие желби со гореповиканата демократиjа и фактот че ако се стави референдум во Пиринска Македониjа ( мислим на неjа мислиш ) дали сакат да се одделjат ке оддимаш 95% одговор не?

MacedonianSun

herE I gO agaiN!
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.111
Поени од реакции
33
Значи федерациjата си е федерациjа проблемот идва после со признаванjето на таа нова дражава. А ако се слагаш дека граганите треба да решат коjа земjа на кои принадлежи, дали ако се сложи реферндум у западна Македониjа и гласуват дека сакат да са самостоjна дражава, ке го подкрепиш нихниот став или тоа вид на демократиjата важи само за федерациите ?
Македонија не е федерација, разјасни ги тие поими...

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Паметна политика е да направиш геноцид и да ти го легализираат?

Српскиот го санкционираа, а албанскиот и хрватскиот - не.

Самиот факт што си направил геноцид е идиотштина, што не може никако да се нарече паметно.
Nikoj ne negira deka principielno genocidot e idiotstina ( a drug muabet u koj sto ne sakam da navlezam sega e "sporedbata" na genocidite koi se slucija na Balkanov vo 90-tite ).... ama sekogas, ako izvleces polza od nekoja rabota znaci deka si rabotel pametno... :toe:

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.050
Поени од реакции
41
Значи и се пак БиХ е призната дражава од цел свет и Република Србска е дел од неа. Кога се усамостои треба да jа признаjат по истиот начин по кои Македониjа треба да биде признавана. Така ако се сака да се спречи постоенето на самостоjна дражава, ке се спречи. А инако ако тоа сакат лугето там и ако сичко ке мине мирно и кротко, па нека се делjат, али и се пак ако прашането беше толко просто, немаше да се создава федерациjа а штеха да се поделjат териториите на БиХ и немаше да се стига до воjни.

А како ке ги сместите тие желби со гореповиканата демократиjа и фактот че ако се стави референдум во Пиринска Македониjа ( мислим на неjа мислиш ) дали сакат да се одделjат ке оддимаш 95% одговор не?
Па затоа и викам ако постои демократијата и ако големите сили ја почитуваат вољата на народот тогаш нема да има пречки, впрочем и затоа ја спомнав, демократијата на која големите сили и се клањаат а воедно и ја газат безмилосно.

Ни јас ни vone не мислевме на референдум. Аза тоа 95% малку сумливо ми е. Затоа што Македонците во бугарија не ги гледате на тв тоа не значи дека не постојат.:smir:

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Етнически состав на БиХ во 2005

Етнически состав на БиХ во 1991

Мислам дека се види от фарбите,каде е немало србско мнозинство и каде са били изселени.
Тези податоци не си ги измислам jaс.
Да ФМИ ама заборави на 61ва

Србите демографски до 1991 ја губеја Босна.
Со создавање на Р. Српска се спасија од исчезнување.
Сега незнам дали е така, но така на мене ми изгледа работава.

Случаите со Косово и БиХ се од голема важност за иднината на Македонија и затоа несмеат да се надгледат. Не ја претварајте темата во меѓусебни препукувања, друга е поентата.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
401
Поени од реакции
5
Ama togas ke treba i Vojvodina da se otcepi od Srbija:helou:

Ako se dozvoluva Bosna da se raspadne:helou:
Interesno razmisluvanje, samo prasanje e od kogo da se otcepi, neli treba barem referendum za toa. Ako ne si znael vo Vojvodina ima povisok procent na Srbi nego u Beograd na primer.

Ama spored srpski izvori,a spored ungarski izvori?,ungarcite se mnozinstvo vo Vojvodina, cel svet toa go znae:toe:
Cel svet sto znae ja neznam ama na popisot Ungarci ima 290 000 ili 14,28% a Srbi 1.322.000 ili 65,05%.

Не ме чуди таков епилог во целава ситуација со Босна и Херцеговина.Меѓународната заедница после крвавата војна,проба да ги спои народите во една држава со две федерални единици,ама ете после 14 години од истиот тој договор,Босна нема речиси никаков политички и економски напредок,така што поширока автономија за Република Српска,би било мошне реално.Се разбира,за тоа треба аминување од меѓународниот фактор,а тоа не е неверојаатно,ако се земе предвид пропаднатиот експеримент од држава,кои токму тие го иницираа.
Tri federalni edinici se.

FMI... :nerv:
имам роднини и у Беране,
и у Србиње (бивша Фоча).

Немој ти на мене да ми држиш лекции за Босна,
пошто тажно-смешно изгледа.
Србите имаат преку 70% посед на земја,
и пред и после војната.
Најголемите отстапки се направени у Гламоч,Грахово,Дрвар и Босански Петровац.
http://bih-x.info/wp-content/slike/karta-mjesta-u-bih.gif
USanski most pred vojna imase 10% nespsko naselenie a sega e muslimanska opstina.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Каква споредба се прави со Војводина не ми е јасно? Во БиХ има цел ентитет српски со над 1 милион декларирани Срби.
Тоа е јасно дека ќе биде држава еден ден. Исто како Косово.
Само е прашање на време. Бидејќи еве конкретно моментално на САД не им одговара да биде држава и затоа нема да ја направат. Република Српска нема да пропадне никогаш, жално е што луѓето живеат катастрофално во Босна и сеуште владее национализам ама тоа е реалноста.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
401
Поени од реакции
5
Otidite u Banja luka da vidite kako se zivee za ostanatiot del nemozam da zboram posto brgu ne sum bil.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Мавнете ја ВОЈВОДИНА... таму е друга приказната.

А тоа дека со разместување на населението, тие никогаш нема да имаат мир е повеќе од јасно. Како комшии се колеа сеа во етнички чисти области се мразат. Еве, Егејците а воедно и сите Македонци никогаш неможат да им простат на Грците за иселувањата. Грците глава кршат во ѕид за „Македонија“ а всушност им се острат на Турците бидејки се истерани од своите домови во Мала Азија... тие работи траат веќе 50+ години, а некој тука во Босна ми се прави наивен и мисли дека работите ќе функционираат како во буквар за 1во.

Ако на пример Р. Српска дојде до самостојност, исто како што доби Косово, што тогаш со другата половина? Дали таа ќе може да продолжи како Босна и Херцеговина?

D

DeviL_32`

Гостин
Секој еден жител на БиХ у фамилија има:
барем една жртва,
барем едно семејство кое што е раселено
материјални загуби у енормни размери,

трауми за цел живот.

и некој ашлак вика:
ај сеа вие фино лепо да живеете заедно пак.
:baeh: :tapp:
Ма немој?
Ај важи... одма.

Они де факто играат заедно само кога треба да поделат некои кинти.
Иначе имаат две различни држави,
*(ги викаат ентитети)
со различна фискална политика,
различни министерства,
различна полиција,
без разлика што се води како заедничка и различна војска.

На своја кожа, директно знам дека никад...
ама никад нема да профункционираат заедно пак.
Просто нема шанси.
А може да се скољаат уште утре (многу вратки не се вратени од претходниот конфликт таму,децата на жртвите веќе се пораснати и чекаат... шанса. :vozbud:)
:toe:
Се е точно...од а до ш! Мојте роднини се искусни од болдираното...

Епа вака сега...
Пред 2 недели бев во БиХ, поточно во Република Српска во Бијељина, кај што населението е претежно српско...Престојувавме кај мојте роднини кои што имаат таму стан (го купија лани)...До пред војната имаа куќа во Тузла, Босна (таму кај што има муслимани) и за време на војната таа куќа партали ја сторија, но за среќа роднините избегаа во друга држава.. И кога бев таму со роднините во тузла (адвокати триста чуда за да си го повратат тој имот) да ја видеме куќата и што ќе видиш...целата партали направена како што реков пред малку. Влеговме внатре и тетка ми со солзи во очите ни објаснуваше ова соба што била, кај била и како била, па кои биле плановите да доградуваат, да стават друг намештај и така...Многу жална глетка ептен...ама судбина што да правиш :toe:

Можеби не сум многу јасен кога објаснувам, но барем има некој кој ќе ме разбери што сакам да кажам

J

Johnny Stulic

Гостин
Се е точно...од а до ш! Мојте роднини се искусни од болдираното...

Епа вака сега...
Пред 2 недели бев во БиХ, поточно во Република Српска во Бијељина, кај што населението е претежно српско...Престојувавме кај мојте роднини кои што имаат таму стан (го купија лани)...До пред војната имаа куќа во Тузла, Босна (таму кај што има муслимани) и за време на војната таа куќа партали ја сторија, но за среќа роднините избегаа во друга држава.. И кога бев таму со роднините во тузла (адвокати триста чуда за да си го повратат тој имот) да ја видеме куќата и што ќе видиш...целата партали направена како што реков пред малку. Влеговме внатре и тетка ми со солзи во очите ни објаснуваше ова соба што била, кај била и како била, па кои биле плановите да доградуваат, да стават друг намештај и така...Многу жална глетка ептен...ама судбина што да правиш :toe:

Можеби не сум многу јасен кога објаснувам, но барем има некој кој ќе ме разбери што сакам да кажам
Изненаден сум за Тузла навистина имам многу пријатели од таму од сите три националности и голем дел од нив се во мешани бракови и покрај војната се уште се надминуваат тие верски и национални разлики.
Двајца од нив едниот муслиман Бошњак се ожени во 2008-ма со етничка Србинка исто така бившиот цимер Србин неговата девојка е муслиманка и во непосреден разговор со нив скоро сите од нив ми имаат кажано дека се надминати тие стереотипи.

Жалам за тетка ти но меѓутоа војната го носи тоа јас колку што знам во Тузла живеат многу Срби и не им фали ништо.

N

n/a

Гостин
Се това добро,но мапите добро покажуват статута на Грахово,Гламоч,Босански Петровац и Дрвар во 1991 година и сега.
Зашто игнорираш градове като Сребреница,Теслич,Добоj,Братунац,Зворник Езеро,Дервента и уште и уште....
Кадето албанците почти ги нема.Направи една справка от 1991 година и днес да видиш кои територии са заемали србите и кои босненците.
Албанци нема у Босна.
И турци скоро да нема.
Помалку од 1% се по попис пред војната.
Срби муслимани има, (помаци,торбеши)
али и нивниот број не соодветствува со оној приикажан на мапата која што ми ја подметнуеш под нос.
Ти кажав и ќе ти повторам:
-Мапи пишани и нацртани на латиница ниту коментирам ниту зимам на увид!

Сосем друга работа е што јас зборувам за територијално,
а ти за бројчано стање (кое што е... релативна работа :) )
Значи,според попис на имот,
повеќе од 70% од земјата у Босна е у посед на срби!
Муслиманите секогаш живееле во градовите.
Хрватите (Бог да ги отепа до еден)
се у Херцеговина и у Босанска Посавина има малку.
:toe:

Изненаден сум за Тузла навистина имам многу пријатели од таму од сите три националности и голем дел од нив се во мешани бракови и покрај војната се уште се надминуваат тие верски и национални разлики.
Двајца од нив едниот муслиман Бошњак се ожени во 2008-ма со етничка Србинка исто така бившиот цимер Србин неговата девојка е муслиманка и во непосреден разговор со нив скоро сите од нив ми имаат кажано дека се надминати тие стереотипи.

Жалам за тетка ти но меѓутоа војната го носи тоа јас колку што знам во Тузла живеат многу Срби и не им фали ништо.
Имам и јас пријатели од муслиманите у Босна.
И никогаш,
ама никогаш не сум пробувал да играм на `лепе очи` со нив.
Затоа и уште ми се пријатели.
А ова што ти сакаш да ми го приложиш овде,
ова се вика мижи Асан да ти бајам.
После 350.000 жртви,
после скоро милион и пол раселени у текот на војната у Босна,
не останало многу-многу услови и предуслови за заеднички живот.

Босна,
онаква каква што постоела умре у 1991.
И после се што Милошевиќ (а Бога ми и Туџман и Изетбеговиќ) успеаја да `изменаџираат`,
не останало никаква шанса за заеднички живот.
Уште помалку за мешан брак.
Ги жалам `актерите` на таков брак.
Оти многу добро знам како се влегува у муслиманска куќа у Босна после војната.
Здраво,јас сум тој и тој- од другата страна - штама!
Пружена рака - не се прима! Нема поздрав.
Нај на крај,на тој со кој што бевме таму (етнички бошњак) тихо и низ заби му кажаа:
Зар опет чеш са србима,џе че ти душа?
:wink:
Веројатно исто, па чак можда и бетер е ако бошњак проба да `игра` со србите.
Story over,done.
Нема пак.
Тоа само ауслендери и европски глупандери може да си го замислат.

J

Johnny Stulic

Гостин
Зеко такви етнонационални восклици слични на твоите има во Република Српска и во некој забаталени села во Србија и Босна, се согласувам дека има голем афект војната меѓутоа младата генерација тоа го надминува и се труди да го заборави.

Не знам како си носиш заклучоци априори ама со сигурност тврдам дека моите два пријатели со мешани бракови немаат никаков проблем барем не од таков вид еве баш сега едниот треба да замине на одмор во Нови Сад со сопругата.
Јас тие што сум ги запознал немале проблем со мене иако имам некаква лоша крв и тоа јавно сум го кажал.
Целата подела ја прават политичарите кој манипулираат со усијаните глави кој пасат говеда и свињи по должина на Требишњица.
Останатите еманципирани Срби, Хрвати, Бошњаци немаат проблем.

Kajgana Shop

На врв Bottom