Дали треба да имаме повеќе од две деца?

M

Mr.InF3ction

Гостин
ако имаме финансиски могучности зш да не?
убаво е да се има големо семејство...весело ова она празници трте мрте ме разбираш разбираш:ha:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Еве како на ова гледаат Монти Пајтоновци...две радикално спротиставени мислења...

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
ada напиша:
Да, треба да се уклучи и другот дел од човекот, оној свесниот, али тоа не е така едноставно, кога и самиот знаеш дека секој ден, многупати, реагираш на начин кој е несвесен, односно не е рационално најдобар. Па, кога гласно напаѓаш други за нивната не-свесност, забораваш на сопствената, и не сакајќи навлгаш у довојни стандарди.
Нема работа на светот која е едноставна а исправна. Но тоа не значи дека не треба да укажеме на тој дел или да не се трудиме да го постигнеме најдоброто кое можеме.
Инаку, ако морам да влезам во шемата на твојот коментар, тогаш би рекол “не велам прави како што правам јас, туку како што велам јас“. :) Не ме напаѓај одма, сакам да кажам, нормално дека грешиме, луѓе сме, ако не грешиме би биле богови, но ако се водиме по реченицата не кажувај како треба зашто и сам не го правиш тоа, тогаш сите ние треба да молчиме. Јас се трудам колку имам сила и дарба да живеам онака како што сум замислил и сметам дека е исправно, а Господ знае дека не успевам 100% од времето. Но тоа никако нема да ме спречи да кажам каков е мојот став по илјада и едно прашање и да верувам во истиот. Па како ќе ги решиме сите ние проблемите кои ги имаме на лично и општествено ниво ако првенствено не признаеме дека постојат?
ada напиша:
Но, има едно големо но...Рецимо, еве се створи механизам, кој ќе присилува секој кој има повеќе од две деца, да ги абортира следните, или пак оној кој нема финансиски услови, да не смее да има ниту едно дете.
Верувај, дека следниот чекор би бил, а зашто да не се егзекутираат хендикепираните и ментално заостанатите, кога и без тоа се прво трошок, второ само зимаат простор и трошат воздух и ресурси, т.е се ништо повеќе од терет.
Трет чекор би бил егзекутирање на старците...Проживеале, не се способни за ништо, вака или онака ќе умрат брзо, зошто да не го убрзаме процесот и створиме уше малку место на земјава за нас?
После би дошле на ред и расите...Види ја Африка, беда која шири болести...заклучуваме дека црнците се еволуциски неподобни...зашо и нив да не ги скинеме с курца?...и се во тој стил.
Иако ова звучи нереално и екстремно , сепак, ако се отвори простор макар за контрола на "подобност" за родителство...следи нешто налик на она што го споменав.

А, сето тоа е затоа што, како луѓе, едноставно не можеме да релевантно да процениме кога некој има право или нема да се репродуцира. Најмногу, затоа што тоа е сечија вродена потреба, т.е богом дано право. Рестрикции од тој тип имплицираат идни страшни варијации на тема.
Го цитирам овој дел цел, за да се знае за што збориме.

Значи, комплетно си во право со напишаниот прв пасус, а особено со болдираното од вториот. Но, јас не барам, ниту пропагирам (како шо беше муабетот нели) да има било какви рестрикции. Јас не сум невладина организација, реков, не сакам да колам луѓе, ниту да изигрувам поттикнувач на масакри, бидејќи тоа никаде до сега и не го направив. Ако кон нешто целам, и осудувам (шо би рекла ти) е човечката неукост и инертност во размислувањето за милијарда теми, меѓу нив силно го “осудувам“ не планираното раѓање и незаинтерсираноста за иднината на децата и околината во која ќе живеат.
Toecutter напиша:
Еве како на ова гледаат Монти Пајтоновци...две радикално спротиставени мислења...
Јасна е иронијата на песната нели? :helou:

N

n/a

Гостин
Другови и другарице....
го прекардашивте, ме разбираш.

Да идете малку на тема
`Кај се јаде најбољи бурек`?
А?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Јас се трудам колку имам сила и дарба да живеам онака како што сум замислил и сметам дека е исправно, а Господ знае дека не успевам 100% од времето. Но тоа никако нема да ме спречи да кажам каков е мојот став по илјада и едно прашање и да верувам во истиот. Па како ќе ги решиме сите ние проблемите кои ги имаме на лично и општествено ниво ако првенствено не признаеме дека постојат?

Го цитирам овој дел цел, за да се знае за што збориме.

меѓу нив силно го “осудувам“ не планираното раѓање и незаинтерсираноста за иднината на децата и околината во која ќе живеат.

Јасна е иронијата на песната нели? :helou:
Па во што е проблемот тогаш? Значи секој према условите,желбите,можностите...а и околностите хахаха кои не се секогаш предвидливи...

Монти...појасно...здравје хахаха...ама го нема вториот дел...со протестантската фамилија...тие се без деца...хахаха

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.092
Поени од реакции
74.880
Abe ubavo e da se ima deca ali toa zavisi od finansiskata sostojba. Ako ne sum sposoben da prehranam pa i edno dete da e, nema da go napravam. Nesakam da mi stradaat decata:) Ako pak sum finansiski podgotven togas ke pucam na mnoooogu deca:vozbud:

Член од
23 јули 2009
Мислења
217
Поени од реакции
8
Abe ubavo e da se ima deca ali toa zavisi od finansiskata sostojba. Ako ne sum sposoben da prehranam pa i edno dete da e, nema da go napravam. Nesakam da mi stradaat decata:) Ako pak sum finansiski podgotven togas ke pucam na mnoooogu deca:vozbud:
и јас истото и ми го реков бе сајвер а они запнале 3-4 мислиш воа децава од воздух живеат

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
и јас истото и ми го реков бе сајвер а они запнале 3-4 мислиш воа децава од воздух живеат
Не живеат од воздух, но зошто тогаш во повеќето случаи подобро ситуираните (во однос на просекот) и далеку подобро ситуираните имаат помалку деца отколку оние кои живеат просечен и потпросечен живот?
Дали на некој начин нешто друго ги тера овие финансиски добро потковани луѓе да имаат 1-2 деца? Познавам луѓе кои го шетаат светот, градат хотели наместо куќи, живеат на висока нога во секој поглед, но деца стандард едно или две. А можат цела детска градинка да издржуваат.
Јес да е нивна работа, нивно убедување, нивен поглед на животот...но чудна е распределеноста на многу детството според стандардот на населението. Овде не мислам на оние слоеви кои немаат слушнато за контрацепција и на кои секое легнување им е забременување-тоа се други аспекти-зборам за нормално едуцирани и во општеството инкорпорирани семејства.

С

Сатори

Гостин
Треба да се пријавам како отпадник на општеството затоа што по некои 10 години сакам да бидам мајка на три деца?

Целосно ја разбирам поентата на темата, но каде треба се ова да води? Според теоријава треба да престанеме да се размножуваме затоа што сме и онака премногу или евентуално да направиме шаблонизација на тоа кои персони и кога смеат да имаат деца, само со дозвола од државата.Зарем тоа не делува малку повеќе како заслепувачки фанатизам кој што може да се резултира со милиони последици?
Секако, ова е фаталното сценарио.

Секој човек на светот кој што има можности или смета дека ги има способностите да одгледа повеќе од едно дете ако е при здрав разум не верувам дека ќе си ја ускрати можноста.Човештвото е создадено со репродуктивни органи за да може да се размножува и тоа му влегува во една од базичните потреби.Мајката не би имала вроден инстинкт за истото ако тоа не и е во природата, иронија, ја спасуваме природата со тоа што ќе направиме да има поголем морталитет наместо наталитет.Срање.

Децата се единственото што вистински останува.
Прашајте ја мајка ми или баба ми или нејзината мајка, нема тука висока филозофија.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Треба да се пријавам како отпадник на општеството затоа што по некои 10 години сакам да бидам мајка на три деца?

Според теоријава треба да престанеме да се размножуваме затоа што сме и онака премногу или евентуално да направиме шаблонизација на тоа кои персони и кога смеат да имаат деца, само со дозвола од државата.

1984 - G. Orvel

P.S. Satori, otpadnicke edna!:pos2:

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Не живеат од воздух, но зошто тогаш во повеќето случаи подобро ситуираните (во однос на просекот) и далеку подобро ситуираните имаат помалку деца отколку оние кои живеат просечен и потпросечен живот?
Дали на некој начин нешто друго ги тера овие финансиски добро потковани луѓе да имаат 1-2 деца? Познавам луѓе кои го шетаат светот, градат хотели наместо куќи, живеат на висока нога во секој поглед, но деца стандард едно или две. А можат цела детска градинка да издржуваат.
Јес да е нивна работа, нивно убедување, нивен поглед на животот...но чудна е распределеноста на многу детството според стандардот на населението. Овде не мислам на оние слоеви кои немаат слушнато за контрацепција и на кои секое легнување им е забременување-тоа се други аспекти-зборам за нормално едуцирани и во општеството инкорпорирани семејства.
Хм,не се само финансиите битни за да се има многу деца.
Во овие случаеви со побогати семејства причината е можеби нешто друго.
Пример-се помислил ли дека можеби жената е таа што не сака да раѓа повеке?

Имам пример каде што жената не сака да има друго дете од причина што не сака повторно да се здебелее(пред да има дете,греотичка беше како бомба,ептен дебела и со многу напор успеа да ослаби и сега е ептен фит),се плаши дека ке и се врати старата тежина.
Тоа е тоа:toe:

Не се само парите битен фактор за се.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Ова ме потсеќа на една тема за тајминг кога да се стапи во брак -кариера, живот... па на крај брак. Така е можда и со децата. У ствари има разни примери во врска со планирањето на семејството...и фактори.
Парите имаат извесно влијание, но да...не се битен и пресуден фактор. Ова чисто како размислување зошто ако веќе имаат услови да не ги искористат. Али секој си има своја филозофија за и во животот.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Хм,не се само финансиите битни за да се има многу деца.
Во овие случаеви со побогати семејства причината е можеби нешто друго.

Имам пример каде што жената не сака да има друго дете од причина што не сака повторно да се здебелее(пред да има дете,греотичка беше како бомба,ептен дебела и со многу напор успеа да ослаби и сега е ептен фит),се плаши дека ке и се врати старата тежина.
Тоа е тоа:toe:

Не се само парите битен фактор за се.
како не се парите битен фактор за опстанок на едно семејство, та парите се тие што треба до обезбедат нај потребните работи за нормално живеење, да не наведувам се што е потребно за нормален живот, а што спомна за жената греотичка што била како бомба пред бракот зошто стапила воопшто во брак, ако не сака да раѓа што би рекле К.15.... што мислеше ке се онадеше уствари бракот после долги години лубов го држат децата и тие се мотивациа за постоење на бракот, и јас сум за повеке деца во едно семејство но сепак финансиите се тие кој го регулираат бројноста на едно семејство барем така од моја гледна точка стојат работите, ако не можеш нај основни работи да обезбедиш на децата, подобро не планирај многу деца, а тие кој мислан на својот изглед се самобендисани фаци, или народно кажано себични луге ..............:helou::smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom