VertigO
750ml ракија
- Член од
- 11 декември 2008
- Мислења
- 297
- Поени од реакции
- 47
Не, не. Општо за темата. :smir:Ова општо се однесува на темата или...на моето претходно? Да не реплицирам ако не е наменето за мене :smir:
Не, не. Општо за темата. :smir:Ова општо се однесува на темата или...на моето претходно? Да не реплицирам ако не е наменето за мене :smir:
Нема работа на светот која е едноставна а исправна. Но тоа не значи дека не треба да укажеме на тој дел или да не се трудиме да го постигнеме најдоброто кое можеме.ada напиша:Да, треба да се уклучи и другот дел од човекот, оној свесниот, али тоа не е така едноставно, кога и самиот знаеш дека секој ден, многупати, реагираш на начин кој е несвесен, односно не е рационално најдобар. Па, кога гласно напаѓаш други за нивната не-свесност, забораваш на сопствената, и не сакајќи навлгаш у довојни стандарди.
Го цитирам овој дел цел, за да се знае за што збориме.ada напиша:Но, има едно големо но...Рецимо, еве се створи механизам, кој ќе присилува секој кој има повеќе од две деца, да ги абортира следните, или пак оној кој нема финансиски услови, да не смее да има ниту едно дете.
Верувај, дека следниот чекор би бил, а зашто да не се егзекутираат хендикепираните и ментално заостанатите, кога и без тоа се прво трошок, второ само зимаат простор и трошат воздух и ресурси, т.е се ништо повеќе од терет.
Трет чекор би бил егзекутирање на старците...Проживеале, не се способни за ништо, вака или онака ќе умрат брзо, зошто да не го убрзаме процесот и створиме уше малку место на земјава за нас?
После би дошле на ред и расите...Види ја Африка, беда која шири болести...заклучуваме дека црнците се еволуциски неподобни...зашо и нив да не ги скинеме с курца?...и се во тој стил.
Иако ова звучи нереално и екстремно , сепак, ако се отвори простор макар за контрола на "подобност" за родителство...следи нешто налик на она што го споменав.
А, сето тоа е затоа што, како луѓе, едноставно не можеме да релевантно да процениме кога некој има право или нема да се репродуцира. Најмногу, затоа што тоа е сечија вродена потреба, т.е богом дано право. Рестрикции од тој тип имплицираат идни страшни варијации на тема.
Јасна е иронијата на песната нели? :helou:Toecutter напиша:Еве како на ова гледаат Монти Пајтоновци...две радикално спротиставени мислења...
Па во што е проблемот тогаш? Значи секој према условите,желбите,можностите...а и околностите хахаха кои не се секогаш предвидливи...Јас се трудам колку имам сила и дарба да живеам онака како што сум замислил и сметам дека е исправно, а Господ знае дека не успевам 100% од времето. Но тоа никако нема да ме спречи да кажам каков е мојот став по илјада и едно прашање и да верувам во истиот. Па како ќе ги решиме сите ние проблемите кои ги имаме на лично и општествено ниво ако првенствено не признаеме дека постојат?
Го цитирам овој дел цел, за да се знае за што збориме.
меѓу нив силно го “осудувам“ не планираното раѓање и незаинтерсираноста за иднината на децата и околината во која ќе живеат.
Јасна е иронијата на песната нели? :helou:
и јас истото и ми го реков бе сајвер а они запнале 3-4 мислиш воа децава од воздух живеатAbe ubavo e da se ima deca ali toa zavisi od finansiskata sostojba. Ako ne sum sposoben da prehranam pa i edno dete da e, nema da go napravam. Nesakam da mi stradaat decataAko pak sum finansiski podgotven togas ke pucam na mnoooogu deca
![]()
Не живеат од воздух, но зошто тогаш во повеќето случаи подобро ситуираните (во однос на просекот) и далеку подобро ситуираните имаат помалку деца отколку оние кои живеат просечен и потпросечен живот?и јас истото и ми го реков бе сајвер а они запнале 3-4 мислиш воа децава од воздух живеат
Треба да се пријавам како отпадник на општеството затоа што по некои 10 години сакам да бидам мајка на три деца?
Според теоријава треба да престанеме да се размножуваме затоа што сме и онака премногу или евентуално да направиме шаблонизација на тоа кои персони и кога смеат да имаат деца, само со дозвола од државата.
Хм,не се само финансиите битни за да се има многу деца.Не живеат од воздух, но зошто тогаш во повеќето случаи подобро ситуираните (во однос на просекот) и далеку подобро ситуираните имаат помалку деца отколку оние кои живеат просечен и потпросечен живот?
Дали на некој начин нешто друго ги тера овие финансиски добро потковани луѓе да имаат 1-2 деца? Познавам луѓе кои го шетаат светот, градат хотели наместо куќи, живеат на висока нога во секој поглед, но деца стандард едно или две. А можат цела детска градинка да издржуваат.
Јес да е нивна работа, нивно убедување, нивен поглед на животот...но чудна е распределеноста на многу детството според стандардот на населението. Овде не мислам на оние слоеви кои немаат слушнато за контрацепција и на кои секое легнување им е забременување-тоа се други аспекти-зборам за нормално едуцирани и во општеството инкорпорирани семејства.
Ова ме потсеќа на една тема за тајминг кога да се стапи во брак -кариера, живот... па на крај брак. Така е можда и со децата. У ствари има разни примери во врска со планирањето на семејството...и фактори.Пример-се помислил ли дека можеби жената е таа што не сака да раѓа повеке?
како не се парите битен фактор за опстанок на едно семејство, та парите се тие што треба до обезбедат нај потребните работи за нормално живеење, да не наведувам се што е потребно за нормален живот, а што спомна за жената греотичка што била како бомба пред бракот зошто стапила воопшто во брак, ако не сака да раѓа што би рекле К.15.... што мислеше ке се онадеше уствари бракот после долги години лубов го држат децата и тие се мотивациа за постоење на бракот, и јас сум за повеке деца во едно семејство но сепак финансиите се тие кој го регулираат бројноста на едно семејство барем така од моја гледна точка стојат работите, ако не можеш нај основни работи да обезбедиш на децата, подобро не планирај многу деца, а тие кој мислан на својот изглед се самобендисани фаци, или народно кажано себични луге ..............:helou::smir:Хм,не се само финансиите битни за да се има многу деца.
Во овие случаеви со побогати семејства причината е можеби нешто друго.
Пример-се помислил ли дека можеби жената е таа што не сака да раѓа повеке?
Имам пример каде што жената не сака да има друго дете од причина што не сака повторно да се здебелее(пред да има дете,греотичка беше како бомба,ептен дебела и со многу напор успеа да ослаби и сега е ептен фит),се плаши дека ке и се врати старата тежина.
Тоа е тоа
Не се само парите битен фактор за се.