Отец Ивица vs Дарвин

• Креатор на темата Креатор на темата Johnny Stulic
  • Време на започнување Време на започнување
Ц, кој вели дека се ограничувам на религија? Имам световна професија која многу ја сакам иако не е дел од Црквата.

Во Стариот Завет, тие поединци се нарекуваат „старозаветни патријарси„ (Мојсеј, Ное, Авраам, Соломон, Давид, сите пророци...) а во новозавениве времиња, тоа се подвижниците во Црквата, познати како Свети Оци или врвни монаси,. Ако почнам да им ги набројувам имињата, тоа набројување би потрајало...

ова е член на форумов прочитај добро ке видиш зашто твојте свети оци го гледале господ и зборувале со него едноставно научно објаснување

Mislev deka na forumov nema vakva tema ,mnogu sum srekna sto ja otkriv.Patam od sizoafekten sindrom od 15 godini. Mislam deka na svetot nema nisto poloso od taa bolest.Sozdavanjeto na nerealen svet(imaginaren)BESE POCETOKOT NA BOLESTA
site raboti sto gi posakuvav a nemozev da gi imam si gi stvarav tamu.NAjprvin toa go pravev(vleguvanjeto vo vtoriot zivot)pred spienje.potoa prodolzi i preku den,doma,na skolo,vo avtobus.po ulica...prvo se kontroliras da ne te vidat drugite luge i toa ti e samo vo umot.no potoa pocnuvas sam so sebe da si zboris,da pravis izmisleni raboti i taka natamu.se izolirav od svetot,imav zamisleni drugarki ne mi trebaa realni,komunikacijata i govorot mi padnaa na najnisko nivo ,bukvalno pocnav da oglupuvam.me fati strasno mrzovolie,koa ke stanev custvuvav jako gusenje vo gradite,se zdobiv so panicni napadi,tie se slucuvaa koa ke se najdev megu luge ili vo avtobus najcesto,pocnuvav da se tresam da se potam,da praam neocekuvani izrazi i dvizenja na liceto i krajna faza pagav vo nestves.pocnav rabotite sto mi se vo imaginarniot zivot da gi mesam so relanite i zapocnav bez da sakam da gi lazam lugeto i da im kazuvam neralni raboti.
ima edna mnogu interesna stvar kaj sizofrenijata.sizofrenicarite poradi siromasna komunikacija se zdobile so eden drug nacin na komunikacija,tie pretcustvuvaat raboti,predviduvaat nesreki i sreki,preterano ja osekaat energijata kaj drugite luge i prekumerno ja primaat,
naprimer koa gledav nekoj nervozen 4ovek sto ne mi e blizok pocnuvav da se tresam i da placam,premnogu gi osekav tugite vibracii i toa loso mi vlijae na raspolozenieto.
pocnav da se lecam so antipsihotici,antidepresivi i ankilotoci.denes sum ok,rabotam komuniciram so luge i mozam da glumam deka sum dobro.sepak toa e nekakov napredok sto mozam da si ja skrijam bolesta.
sepak znam deka ne sum izle4ena,zasto koa ke se vratam od rabota imaginarniot zivot pak se vraka,zelbite za samoubistvo,krizite i napadite.
jas barem si go narekuvam napad toa e koa se gubam vo eden tunel i nemozam da se vratam vo realnosta.mnogu e gadno i loso i strasno i neznam kako ke bi mozla da ja objasnam bolesta osven so svoeto licno iskustvo.sepak antipsihoticite mi pomognaa,i im go osekam efektot.
:toe: Значи како некој разговара со бог и го видел бог многу добро објаснето

I ako bile sizofrenici lugeto togas uste poprimitivni ke im veruvale. Toa bile vodici na narodot koi go upravuvale narodot i ne treba site da se kvalifikuvaat kako ludaci.

I ako bile sizofrenici lugeto togas uste poprimitivni ke im veruvale. Toa bile vodici na narodot koi go upravuvale narodot i ne treba site da se kvalifikuvaat kako ludaci.

Што сака(ше) да каже писателот на овој пост?

Што сака(ше) да каже писателот на овој пост?

Pa ne znam koj del ne ti e jasen. Samo mu replicirav na pogorniot tekst deka sostojbata na Mojsie, Avram, Noe i ostanatite ne treba da se kvalifikuva kako sizofrenija ako rekle deka bile proroci

ztj142.jpg

Д мининг оф лајф
:vozbud::vozbud::pos2::pos2:
Сосема точно, абе деца ако науката била развиена ќе пронашла лекови против илјадниците болести што не се лечат, а не тука да ми продават некој научничиња глупави вистинчиња и глупости во боја.

Сосема точно, абе деца ако науката била развиена ќе пронашла лекови против илјадниците болести што не се лечат, а не тука да ми продават некој научничиња глупави вистинчиња и глупости во боја.

А ако постоеше тоа совршено битие коешто создаде се и нели човекот по својот лик па и нее толку совршено нели бидејки ете сама кажа има болести кој го напаѓаат тоа совршенство:tapp:

Е видиш и јас така викам!

Ова сигурно си го прочитала во Генеалогија на Моралот, на Ниче, да ти кажам право јас го прочитав ова во Така збореше Зороастра...

Мора да бил паметен Ниче.

Сонце, во светот има илјадници болести што се лечат, и најтрагично е што најголемиот број на луѓе умираат токму од нив, а тек сетнем од оние за кои нема лек.
И најлогично е дека лекот нема да биде изнесен на тацна како обичен аспирин за да биде достапен на сите, фармацијата повеќе профитира од оние помошни лекарства за тие неизлечливи болести него од вистинскиот лек.
И амам веќе не треси глупости, расмисли пред да стисниш Испрати.

Како, ако веќе го негира Дарвин, црквата ќе ја објасни еволуцијата на човекот.
Црквата тврди дека се почнало од Адам и Ева, луѓе налик на Бога. Значи, тие личеле на денешниот човек. Е сега, како црквата ќе ги објасни скелетите на луѓето од пред илјадници години кои имале разлики во градбата од денешниот човек (низок раст, згрбавеност, издолжен череп исл). За ова постојат материјални докази!

Друго, човекот, според Библијата е настанат истовремено со светот (недела покасно), што значи тоа се некаде над 5000 год. п. н. е. (според Еврејската историја на која се темели и Стариот Завет). Како црквата одговара на фактот дека живиот свет постоел милиони години пред појавата на човекот. Како таа ќе го оправда настанокот на се што се движи на Земјата заедно со настанокот на Светот и Универзумот. И за предходниот свет постојат материјални докази.

Значи постојат докази за животен континуитет повеќе милиони години, постојат докази за еволутивен континуитет на човекот повеќе од илјадници години и за се постои материјален факт, нешто што може да се допре и да се проучи (главно скелети). Кој е доказот на Црквата? Со кој факт таа го негиура Дарвин? - Единствено само со Библијата и ништо друго. А Библијата е една обична книга полна со интересни и помалку интересни приказни.

Како, ако веќе го негира Дарвин, црквата ќе ја објасни еволуцијата на човекот.
Црквата тврди дека се почнало од Адам и Ева, луѓе налик на Бога. Значи, тие личеле на денешниот човек. Е сега, како црквата ќе ги објасни скелетите на луѓето од пред илјадници години кои имале разлики во градбата од денешниот човек (низок раст, згрбавеност, издолжен череп исл). За ова постојат материјални докази!
:pos2: Ѓаволот ги стаил таму - тоа е едно прилично темелно религиозно „објаснување“....а и што знаат па тие антрополози, палеонтолози - све се тоа глупости....
...со какви аргументи се противат „верниците“!? - патетично

Ееее драга моја, порано(во времето на владеењето на црквата(the dark ages) од висока температура, жолтица, обичен грип, настинка, поголемо крварење, сипаници и мн други се умирало, но за наша среќа НАУКАТА пронашла лекови за овие и за многу други поопасни болести :smir:

Ееее драга моја, порано(во времето на владеењето на црквата(the dark ages) од висока температура, жолтица, обичен грип, настинка, поголемо крварење, сипаници и мн други се умирало, но за наша среќа НАУКАТА пронашла лекови за овие и за многу други поопасни болести :smir:
А од каде атеистите имаат монопол над науката?
На секој научник атеист, јас ќе ти најдам најмалку десет теисти и тоа Нобеловци луѓе кои со своите откритија го имаат здрмано светов.

И најлогично е дека лекот нема да биде изнесен на тацна како обичен аспирин за да биде достапен на сите, фармацијата повеќе профитира од оние помошни лекарства за тие неизлечливи болести него од вистинскиот лек.
Атеист си по убедување? Ако е така тогаш си контрадикторна затоа што во потписот ти пишува дека си му покажала прст на Бога (претпоставувам кој). Значи длабоко во себе веруваш во Бога инаку не би му покажала прст на нешто што не постои :).

pazi so zboris teist i vernik nee isto
Е ај дообјасни се? Како не е исто кога двата зборови имаат исто или приближно исто значење :toe:.

А од каде атеистите имаат монопол над науката?
На секој научник атеист, јас ќе ти најдам најмалку десет теисти и тоа Нобеловци луѓе кои со своите откритија го имаат здрмано светов.

Еве ја што цитирав:
" абе деца ако науката била развиена ќе пронашла лекови....."
Мојот одговор беше насочен кон овој цитат..... И нигде не спомнав дека атеистите имаат монопол над науката, незнам од кај го ископа тоа:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom