Отец Ивица vs Дарвин

• Креатор на темата Креатор на темата Johnny Stulic
  • Време на започнување Време на започнување
Neemo, со твојот пост, штотуку даде НЕСОБОРЛИВ доказ дека не е само Универзумот бесконечен....:pos2:

Да да да да да Мики со постов докажав дека и нешто друго е поголемо од космосот а тоати бре друже ......... самиот си знаеш ај ама и друго треба да знаеш типов на видеово тие нај голем гуру кој го докажува постоењето на господ,и тоа гледај како само научно го докажува тоа :pos2:

Новото се надоградува на веќе познатото и докажаното.
Траело одсекогаш и понатаму ќе трае.
Надградбата не го укинува тоа што предходно е докажано (или многу ретко).

Пример:
1.Прво постоеле римски цифри (немале број "0"), незгоден систем за математички пресметки и сложени операции. Доволен добар само за пресметка на убиени непријателски војници.
2.Во арабија ги смислиле модерните цифри во индија бројот "0", многу важен број.
3.Истиов систем доаѓа во европа, поедноставно работење. (особено за пресметување на каматни стапки)
4.Со овој систем се овозможува развој на средновековната математика, многу битен момент.
5.Во 17 век, еден Лајбниц, го представува бинарниот систем "1" "0", сите цифри можат да се представат со "1" "0".
6.Со помош на овој систем се поставуваат темелите на модерната компјутерска наука.
7.Итн.
8.Итн.
.
.
.
.
Ќе видиме што ќе донесе иднината.

Дали малце ти се разјасни. Околу надградбиве и доградбиве.

Очигледно е дека немаш поим од базичните слабости на сите науки, но, нека ти биде. Живеј слободно со своите убедувања, тоа е тоја слобода на избор.

Да да да да да Мики со постов докажав дека и нешто друго е поголемо од космосот а тоати бре друже ......... самиот си знаеш ај ама и друго треба да знаеш типов на видеово тие нај голем гуру кој го докажува постоењето на господ,и тоа гледај како само научно го докажува тоа :pos2:

Ќе те пријавам кај Маркус за навреда (Ха-ха-ха!). Ај, да не си го трошам денот бадијала...

Очигледно е дека немаш поим од базичните слабости на сите науки, но, нека ти биде. Живеј слободно со своите убедувања, тоа е тоја слобода на избор.

мои убедувања...

:pos::pos::pos:

Да не беа горенаведените настани по кои ти плукаш и велиш дека се неосновани, недокажани и слично...
Ти, јас и сите останати на планетава ќе живеевме во 10 век.
Ќе неможеше да запалиш светилка, компјутер, автомобил, net, кајгана форум и слично....

Јас би ти рекол....ТИ да си живееш во твоите убедувања....
моите се докажани математички и логички....

.... И ти со Римски цифри ќе изградиш Колосеум,водоводи,патишта,градови,ќе израчунаш се во иднина колку ова и она треба за војската ваму и таму.Да не зборувам за бродови и конструкции и се друго....

Миле е најсилниот доказ за нашето потекло од приматите....поглупа емисија, понеспремен и попристрастен водител (освен колегата му лижиг'з - Латас) во живот не сум видел...
Ме чуди што сите вие што сте ја сфатиле суштината на Дарвин, влегувате во вакви бесцелни дискусии - работата е завршена одамна...кој бегал од часови во 4то одделение, сега нека се натега по форуми и нека верува на неписмени „попови„, ако не станал веќе еден од нив...

:vozbud::vozbud::vozbud::pos2::pos2::pos2: неможам ова.....го прескокнав прееска!!! Мислев дека глупаци шетаат само во нашево опкружување..

Тоа е кога квантната механика не се користи за да се објасни настанокот на универзумот.
Ме интресираше како квантната механика го објаснува настанувањето на универзумот, па ако можи поопширно за тоа да се објасниш :).

.... И ти со Римски цифри ќе изградиш Колосеум,водоводи,патишта,градови,ќе израчунаш се во иднина колку ова и она треба за војската ваму и таму.Да не зборувам за бродови и конструкции и се друго....

Да, бидејки, колосеумот иако изгледа импозатно е всушност copy-paste, од поедноставна градба-свод.
Кој се копира по целиот периметар на градбата. Истото е и со аквадуктите само по должина.

Реков цифрите овозможуваат математички пресметки, но потребно е енормно време и труд. Со помош на абакус.
Со арапските цифри сето тоа е поедноставува и одзима помалку време.
И се прави на хартија.
Операции како изводи, интеграли, низи и лимеси е невозможно да се постават и решат со римски цифри.

Миле е најсилниот доказ за нашето потекло од приматите....поглупа емисија, понеспремен и попристрастен водител (освен колегата му лижиг'з - Латас) во живот не сум видел...
Ме чуди што сите вие што сте ја сфатиле суштината на Дарвин, влегувате во вакви бесцелни дискусии - работата е завршена одамна...кој бегал од часови во 4то одделение.
Види сега темава не за Миленко или за жена му :), го имам искажано моето мислеење во врска со тоа.
Јас од часови не бегав па затоа знам дека теорија на еволуција не се учи во четврто одделение, туку се учеше по предемет биологија кое се предава во повисоките одделенија.
Е сега за биологијата :raz:, таа е наука која ги класифицира сите живи суштества потоа објаснува фотосинтеза, опрашување, оплодување итн итн. Е сега настрана механизмите кои што ги објаснува и се реални и неоспорни биологијата се занимава и со предвидување т.е. гледање во минтото во кристална топка :toe:.

Што се електрони , атоми , молекули , материја , антиматерија , фотони според бог ?
Тоа ќе си го прашаш него кога ќе дојди време, следно прашање?

Ме интресираше како квантната механика го објаснува настанувањето на универзумот, па ако можи поопширно за тоа да се објасниш :).

И мене живо ме „занима„...

А особено ме „занима„ од што настанал првичниот сингуларитет...па после тоа, пукнал во несогледливи димензии...

Еве нешто интересно што за религијата и науката има напишано типот кој што ја има измислено микробрановата печка и и соодветно на тоа има добиено Нобелова награда за физика:

townes6587.jpg
sp.gif
Physicist Charles Townes in his office at Birge Hall. The department will celebrate Townes's 90th birthday with a symposium in the fall. (BAP photos) 'Explore as much as we can': Nobel Prize winner Charles Townes on evolution, intelligent design, and the meaning of life
By Bonnie Azab Powell, NewsCenter | 17 June 2005
BERKELEY – Religion and science, faith and empirical experiment: these terms would seem to have as little in common as a Baptist preacher and a Berkeley physicist. And yet, according to Charles Hard Townes, winner of a Nobel Prize in Physics and a UC Berkeley professor in the Graduate School, they are united by similar goals: science seeks to discern the laws and order of our universe; religion, to understand the universe's purpose and meaning, and how humankind fits into both.
Where these areas intersect is territory that Townes has been exploring for many of his 89 years, and in March his insights were honored with the 2005 Templeton Prize for Progress Toward Research or Discoveries about Spiritual Realities. Worth about $1.5 million, the Templeton Prize recognizes those who, throughout their lives, have sought to advance ideas and/or institutions that will deepen the world's understanding of God and of spiritual realities.
Townes first wrote about the parallels between religion and science in IBM's Think magazine in 1966, two years after he shared the Nobel Prize in Physics for his groundbreaking work in quantum electronics: in 1953, thanks in part to what Townes calls a "revelation" experienced on a park bench, he invented the maser (his acronym for Microwave Amplification by Stimulated Emission), which amplifies microwaves to produce an intense beam. By building on this work, he achieved similar amplification using visible light, resulting in the laser (whose name he also coined).
Even as his research interests have segued from microwave physics to astrophysics, Townes has continued to explore topics such as "Science, values, and beyond," in Synthesis of Science and Religion (1987), "On Science, and what it may suggest about us," in Theological Education (1988), and "Why are we here; where are we going?" in The International Community of Physics, Essays on Physics (1997).

ЦЕЛ ТЕКСТ ТУКА.

мои убедувања...

:pos::pos::pos:

Да не беа горенаведените настани по кои ти плукаш и велиш дека се неосновани, недокажани и слично...
Ти, јас и сите останати на планетава ќе живеевме во 10 век.
Ќе неможеше да запалиш светилка, компјутер, автомобил, net, кајгана форум и слично....

Јас би ти рекол....ТИ да си живееш во твоите убедувања....
моите се докажани математички и логички....

„Твоите„ (???) се апсолутно вон дометот од твоето лично искуство, но ти, секако, „логички„ ќе ме побиеш...

Убеден сум дека никогаш не си видел: галаксија, пулсар, квазар, супер-нова, анаконда, орангутан, пигмеец, Индиос, абориџин, молекула, атом, електрон, ген, ДНКИ, РНК, неутрино, кварк...Ама сето тоа е „докажано„!

И мене живо ме „занима„...

А особено ме „занима„ од што настанал првичниот сингуларитет...па после тоа, пукнал во несогледливи димензии...

А вие даго објасните настанувањето на бог бидејки нели се си има свој креатор

Педесет Нобеловци кои веруваат во Бог во било која форма, ве предизвикувам да ми најдете барем едно дваесет и пет кои не веруваат :toe:.

А вие даго објасните настанувањето на бог бидејки нели се си има свој креатор

На погрешно прашање, се дава погрешен одговор.

Како може да се докаже Божјото содавање, кога Он за Себе вели дека отсекогаш постои? Ајде сега, биди мангуп па ТИ објасни како може Бог да е беспочетен!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom