Кој ти рече да не идеш на факултет, само ти кажувам да не бидеш голем оптимист со факултетот ако си останеш во Македонијава. Ај уште еднаш да ти објаснам, наоѓаат работа тие што имаат човек, за една ебана работа на каса у Т - Мобиле ти треба јак човек а не па за нешто боље. Друг избор имаш е да располагаш некој почетен капитал кој што можеш а го инвестираш во сопствен бизнис, да ама треба да имаш капитал. Така да странство најдобра алтернатива ми се гледа.Епа брат не оди на факултет не оди ни средно значи јас ако немам врски да земам сега од животот да се откажам и од факс да земам да се откажам и од се ако мислиш дека тоа е успех и дека така се наоѓа работа. Тие што вистина сакаат да најдат работа наоѓаат работа, а тие што не се трудат воопшто и што само лежат сигурно нема да најдат работа.
Абе ајде. Татко ми има фабрика, има слободни места, ама нема кој да работи. Неработна нација сме, и сите запишуваат факултет зашто очекуваат работата сама да им падне во раце откако ке земат диплома.Ма никој не ти вика тебе да се откажеш од факултетот или од животот таман работа, него ние тука само ја претставуваме реалноста во Македонија, е сега ти ако сакаш да си ставиш перде пред очите не ја гледај реалноста, животот ќе те научи на неа понатаму, уште си млад, него работа можеш да најдеш точно е тоа само тука во Мк без врски можеш да најдеш работа за 5000ден, во некоја фабрика кај некој приватњак маста што ќе ти ја вади и ќе се изживува врз тебе и можеш во странство да најдеш работа, опциите за работа се тие.
И јас мислам дека е така. за двете!Абе ајде. Татко ми има фабрика, има слободни места, ама нема кој да работи. Неработна нација сме, и сите запишуваат факултет зашто очекуваат работата сама да им падне во раце откако ке земат диплома.
Приватњаците се иживувале. Леееее...дојди еден ден да видиш што се вика неспособна работна сила.
Тука е најголемата забуна која се прави.тие 3+2 студии во Македонија ги рамнат со постдипломски што не е хумано и нормално.Тие се студии за мастер или по стариот систем тоа се специјалисти кој после факултет упишуваа специјалистички студии со траење од една година.Оние кој ги земаат овие 3+2 не се магистри,туку се специјалисти.Најлошо од се е што слушнав дека ги третираат исто како говеда како и додипломски студии.а зашто мислиш дека не е почнат???
јас на правен сум приморана да се запишам на тие мастер те постдипломски студии затоа што со ектс шитот јас сум потрчко... неможам да полагам правосуден и џабе сум ги поминала тие 3 години...
краткорочен план на Владата за намалување на невработеноста што многу лошо ќе се одрази на сите нас
Морам да го споменам и фактот дека во Македонија излегува генерација на доктори на наука кој немаат ни еден ден работно искуство,а се прашувам дали воопшто знаат и на што докторирале,ова е веќе убиствена комбинација.
не знам дали е полош или подобар човек, но јас секој дневно среќавам машински инжинери кои не работат во струката (се затвореи МЗТ и сл.) и не ми изгледаат среќно. сигурно не се лоши, само се тажни за пропуштените години кога студирале нешто непотребно.Мислам дека е добро јас сум сите млади да се запишат на факултет досега не сум видел некој од тоа што ќе заврши факс да стани полош човек, ...........
слушај си го вујко ти - постар --- повеќе има видено од тебе....јас мислам дека е подобро да бидеме интелектуална држава отколку држава со популација како ефтина работна рака
сепак ќе се навратам на поговорката од вујко ми
ако се сите мајстори ќе нема кој вода да носи
И јас мислам дека е така. за двете!
И двете се проблем наследен од самоуправниот социјализам.
таму се добиваше работа поради диплома. и плата поголема, ако имаш ваквца специјализација или онаква, а особено ако имаш „докторат“ (тоа што докторската ти била истражување од типот зошто тревата е зелена (а во денешно време ќе би била компаративна анализа со зеленоста на тревата во другите земји во ЕУ) и со тоа ама баш никаков докторски потез не си направил, ниту си измислил теорија на релативитет или нешто слично, никој не го занимаше - така и си мислат дека е и денес... )
таму не се ценеше кој колку сработува, туку колку че вика дека тито е најдобар и сл. за жал и денес така функционираме....
Алек сите тие што се запишуваат на факултет се личности по 18 години и сами си го прават изборот барем многу од нив со сугестии со родител нормално, како тоа да се лимитираат до 20 % - 30 % проценти, кој е тој критериум кој ќе ги селектира и лимитира.Единствено успехот во средното училиште е некој репер за тоа дали на некој ќе му буди дозволена таа привилегија или не,имаш многубројни егземплари кој не биле некој средношколци со сите 5 па потоа станале менаџери ,научници и писатели самиот Ајнштајн бил окарактеризиран од неговиот професор како мрзливо детиште кое мрази математика и замисли да го пуштеле да паси крави заради фактот што некој авторитет така пресудил во моментот исто така и обратни примери бил со сите 5 во средно не завршил факс од икс причини.не знам дали е полош или подобар човек, но јас секој дневно среќавам машински инжинери кои не работат во струката (се затвореи МЗТ и сл.) и не ми изгледаат среќно. сигурно не се лоши, само се тажни за пропуштените години кога студирале нешто непотребно.
дали сакаш тоа што денес го имаат 1000 луѓе утре да биде судбина на СИТЕ млади?
дополнително, може ќе станат малку подобри, ама цената за тоа се изгубени 3-4-5-6 итн ГОДИНИ живот во кои можеле да се оженат и да одгледаат 2 деца, а во меѓувреме да направат фарма од која ќе заработуваат и во иднина и ќе ги одгледаат своите деца.
не се сите за наука, затоа треба да има лимит од 20% - 30% кои се запишуваат, а средното школо (4 години живот) и тестирањето треба да кажат кои се тие што треба да се пробаат и во науката. дополнително, ако некој смета дека образованието згрешило, треба да му се даде шанса да си студира со ПОТПОЛНО плаќање (ако заврши - да му се вратат парите) или некоја фирма да ја исправи грешката на државното 4 годишно образование и да му даде стипендија.
слушај си го вујко ти - постар --- повеќе има видено од тебе....
Неспособна работна сила, ми звучи на генерализирање. Дали е некој способен ќе видиш ако соодветно го платиш, ако го осигураш за стари денови, ако има услови за да покаже што и како умее. И секако ако одбереш кадар за соодветното работно место.Абе ајде. Татко ми има фабрика, има слободни места, ама нема кој да работи. Неработна нација сме, и сите запишуваат факултет зашто очекуваат работата сама да им падне во раце откако ке земат диплома.
Приватњаците се иживувале. Леееее...дојди еден ден да видиш што се вика неспособна работна сила.
Мачна е, ама реалност е. И постов воопшто не се коси со таа реалност, напротив.Ма никој не ти вика тебе да се откажеш од факултетот или од животот таман работа, него ние тука само ја претставуваме реалноста во Македонија, е сега ти ако сакаш да си ставиш перде пред очите не ја гледај реалноста, животот ќе те научи на неа понатаму, уште си млад, него работа можеш да најдеш точно е тоа само тука во Мк без врски можеш да најдеш работа за 5000ден, во некоја фабрика кај некој приватњак маста што ќе ти ја вади и ќе се изживува врз тебе и можеш во странство да најдеш работа, опциите за работа се тие.