Дали е добро 85 % од младите да се запишат на факултет?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Уште еден трик на владата која наместо да креира раобтни места за оние со средно ги упатува да одат на факултет да ги измолзе уште малку :tapp::tapp::tapp:

Z

zmej gorjanin

Гостин
Епа брат не оди на факултет не оди ни средно значи јас ако немам врски да земам сега од животот да се откажам и од факс да земам да се откажам и од се ако мислиш дека тоа е успех и дека така се наоѓа работа. Тие што вистина сакаат да најдат работа наоѓаат работа, а тие што не се трудат воопшто и што само лежат сигурно нема да најдат работа.
Кој ти рече да не идеш на факултет, само ти кажувам да не бидеш голем оптимист со факултетот ако си останеш во Македонијава. Ај уште еднаш да ти објаснам, наоѓаат работа тие што имаат човек, за една ебана работа на каса у Т - Мобиле ти треба јак човек а не па за нешто боље. Друг избор имаш е да располагаш некој почетен капитал кој што можеш а го инвестираш во сопствен бизнис, да ама треба да имаш капитал. Така да странство најдобра алтернатива ми се гледа.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Ма никој не ти вика тебе да се откажеш од факултетот или од животот таман работа, него ние тука само ја претставуваме реалноста во Македонија, е сега ти ако сакаш да си ставиш перде пред очите не ја гледај реалноста, животот ќе те научи на неа понатаму, уште си млад, него работа можеш да најдеш точно е тоа само тука во Мк без врски можеш да најдеш работа за 5000ден, во некоја фабрика кај некој приватњак маста што ќе ти ја вади и ќе се изживува врз тебе и можеш во странство да најдеш работа, опциите за работа се тие.
Абе ајде. Татко ми има фабрика, има слободни места, ама нема кој да работи. Неработна нација сме, и сите запишуваат факултет зашто очекуваат работата сама да им падне во раце откако ке земат диплома.

Приватњаците се иживувале. Леееее...дојди еден ден да видиш што се вика неспособна работна сила.

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Абе ајде. Татко ми има фабрика, има слободни места, ама нема кој да работи. Неработна нација сме, и сите запишуваат факултет зашто очекуваат работата сама да им падне во раце откако ке земат диплома.

Приватњаците се иживувале. Леееее...дојди еден ден да видиш што се вика неспособна работна сила.
И јас мислам дека е така. за двете!

И двете се проблем наследен од самоуправниот социјализам.

таму се добиваше работа поради диплома. и плата поголема, ако имаш ваквца специјализација или онаква, а особено ако имаш „докторат“ (тоа што докторската ти била истражување од типот зошто тревата е зелена (а во денешно време ќе би била компаративна анализа со зеленоста на тревата во другите земји во ЕУ) и со тоа ама баш никаков докторски потез не си направил, ниту си измислил теорија на релативитет или нешто слично, никој не го занимаше - така и си мислат дека е и денес... )

таму не се ценеше кој колку сработува, туку колку че вика дека тито е најдобар и сл. за жал и денес така функционираме....

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
а зашто мислиш дека не е почнат???
јас на правен сум приморана да се запишам на тие мастер те постдипломски студии затоа што со ектс шитот јас сум потрчко... неможам да полагам правосуден и џабе сум ги поминала тие 3 години...

краткорочен план на Владата за намалување на невработеноста што многу лошо ќе се одрази на сите нас
Тука е најголемата забуна која се прави.тие 3+2 студии во Македонија ги рамнат со постдипломски што не е хумано и нормално.Тие се студии за мастер или по стариот систем тоа се специјалисти кој после факултет упишуваа специјалистички студии со траење од една година.Оние кој ги земаат овие 3+2 не се магистри,туку се специјалисти.Најлошо од се е што слушнав дека ги третираат исто како говеда како и додипломски студии.
Не го бива секој за учење,добро е да се запишат сите на факултет,но системот треба да ги острани послабите и така да се направи селекција на дипломирани студенти кој ќе вредат.Но кај нас со „врска системот“ има луѓе кои испаѓаат од факултет а незнаат 2+2 колку се,тоа е убиствено.Овде се учи за да се положи,а ништо не влегува во глава.Еве како пример на секоја тема од подфорумов се интересираат само за прашања,што дава и кога полага,гратис семинарски и слично.
Морам да го споменам и фактот дека во Македонија излегува генерација на доктори на наука кој немаат ни еден ден работно искуство,а се прашувам дали воопшто знаат и на што докторирале,ова е веќе убиствена комбинација.
Значи одговор на темава би бил дека е добро да се запишат на факултет младите и да се надградат,но системот пора да биде поригорозен и сам да ги исфрла послабите за да добиеме на квалитет,а не на квантитет.

Член од
14 јули 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
50
..Не секој со факултет ја работа онаа работа која навистина ја заслужува.Има луѓе со факултет(кај нас во маало) со правен факултет,работа во месара.Што споредн мене е трегично.Кога веќе се мачиш за една диплома,зашто некој со врњски да те зезне и да застане на твоето работно место?

Не значи дека ќе имамо огромен број на доктори,сестри,адвокати.Се зависи дали имаш јак грб.

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Морам да го споменам и фактот дека во Македонија излегува генерација на доктори на наука кој немаат ни еден ден работно искуство,а се прашувам дали воопшто знаат и на што докторирале,ова е веќе убиствена комбинација.

ех --- со нешто барем да се сложиш со мене...

па и тука - ти мислиш дека не знаат што дипломирале, а јас сум напишал дека дипломирале на тема споредба на интензитетот на зелена боја на тревата во македонија и европската унија, или така нешто слично...

J

Johnny Stulic

Гостин
Мислам дека е добро јас сум сите млади да се запишат на факултет досега не сум видел некој од тоа што ќе заврши факс да стани полош човек, квалитетот ќе се иселектира и ќе си дојде секој на свое место дали како механичар,зидар таксист или научник,менаџер не му се секирајте и за нискоквалификуван кадар го има и тој доволно дај боже сите овие што ќе се запишат и завршат бидат толку способни ќе увеземе од Африка останат кадар.

Темава е сериозна од причина што кај нас најголем работодавец е државата па така се случува несоодветни кадри со книжуле во рака да се вработуваат на одговорни места додека ако функционира како во нормална држава либералниот капитализам ќе се издвои многу брзо каколот од житото.

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
јас мислам дека е подобро да бидеме интелектуална држава отколку држава со популација како ефтина работна рака

сепак ќе се навратам на поговорката од вујко ми
ако се сите мајстори ќе нема кој вода да носи

Член од
15 март 2008
Мислења
546
Поени од реакции
63
Не сте ја сфатиле стратегијава :
Ќе направиме 100 % факултетски образована нација (доктори , магистри , шо сакаш),ќе ги пратиме во странскиве земји (Германија , Франција , Британија) , таму ќе им ги земеме најдобрите места , ќе направиме капитал во странство , и со тој капитал влагаме во Европска Унија и НАТО , и даваме мито на сите членки да ја исфрлат Грција од НАТО и ЕУ , ондак навлагаме со македонски трупи , во Атина ја освајаме.
И ондак идеме во Африка на шопинг - робови , дека немаме работна рука,ќе им дадеме јака плата и сме ги спасиле од глад , и цел свет ќе не сака , и ќе не фали , и ќе вика какви хуманитарци сме.
И ондак идеме у Вашингтон , кај Обама , и го купуваме Лас Вегас , и дупиме курви и шиткаме кокаин на трето класни држави , ама никој нема да знае , дека сме хуманитарци , и ондак то.
Сега сфаќате ли колку длабоко размислена е оваа стратегија , каква цел има , среќни сме ние со вакво водство.

N

n/a

Гостин
Кога една држава ја водат парадери...
кои што реално немаат што да и понудат на својата младина
(работа- од што произлегува стан,кола,кешарица)
најлесно им е да им одржат едно `предавање` за нужноста од дообразување и да купат 4 до 10 год. од нивните животи.
Притоа ...
у поголемиот дел од случаевите трајно поебувајќи им ги заувек.

Трпе од Могила не ти е за на факултет,
пошто чачка руда од нос и носи вунена чарапа и опинок у слободно време.
На Трпе му треба работа и како таков би бил еден од основните двигатели,клипови на општеството.
Арно ама...
работа немет, аш! :vozbud:
И еј го Трпе на факултет,
ко Чкаља у камионџии (ебате).

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Мислам дека е добро јас сум сите млади да се запишат на факултет досега не сум видел некој од тоа што ќе заврши факс да стани полош човек, ...........
не знам дали е полош или подобар човек, но јас секој дневно среќавам машински инжинери кои не работат во струката (се затвореи МЗТ и сл.) и не ми изгледаат среќно. сигурно не се лоши, само се тажни за пропуштените години кога студирале нешто непотребно.

дали сакаш тоа што денес го имаат 1000 луѓе утре да биде судбина на СИТЕ млади?

дополнително, може ќе станат малку подобри, ама цената за тоа се изгубени 3-4-5-6 итн ГОДИНИ живот во кои можеле да се оженат и да одгледаат 2 деца, а во меѓувреме да направат фарма од која ќе заработуваат и во иднина и ќе ги одгледаат своите деца.

не се сите за наука, затоа треба да има лимит од 20% - 30% кои се запишуваат, а средното школо (4 години живот) и тестирањето треба да кажат кои се тие што треба да се пробаат и во науката. дополнително, ако некој смета дека образованието згрешило, треба да му се даде шанса да си студира со ПОТПОЛНО плаќање (ако заврши - да му се вратат парите) или некоја фирма да ја исправи грешката на државното 4 годишно образование и да му даде стипендија.

јас мислам дека е подобро да бидеме интелектуална држава отколку држава со популација како ефтина работна рака

сепак ќе се навратам на поговорката од вујко ми
ако се сите мајстори ќе нема кој вода да носи
слушај си го вујко ти - постар --- повеќе има видено од тебе....

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
И јас мислам дека е така. за двете!

И двете се проблем наследен од самоуправниот социјализам.

таму се добиваше работа поради диплома. и плата поголема, ако имаш ваквца специјализација или онаква, а особено ако имаш „докторат“ (тоа што докторската ти била истражување од типот зошто тревата е зелена (а во денешно време ќе би била компаративна анализа со зеленоста на тревата во другите земји во ЕУ) и со тоа ама баш никаков докторски потез не си направил, ниту си измислил теорија на релативитет или нешто слично, никој не го занимаше - така и си мислат дека е и денес... )

таму не се ценеше кој колку сработува, туку колку че вика дека тито е најдобар и сл. за жал и денес така функционираме....

уште многу прблеми ке имаме и уште многу несватливи размислувања ќе имаме се е заради тој социјализмот постарите кој што живееле во тој толку фален социјализам не биле свесни за тоа дека долгорочно нема да може економијата да издржи што е и многу јасно 10 фирми во загуба две фирми во огромна добивка ( најповеќето од тие големи претпријатија беа во Словенија) и на крајот сите 12 фирми со иста плата, се знаеше дека нема да трае многу долго социјализмот но сепак народот беше заслепен од парите и не мислеа за генерациите кој што доаѓаат и затоа голем дел од студентите денес го живеат истиот живот односно мотото им е "да завршам факултет да се пикнам во некоја државна фирма да ми дават редовно плата и не мора ни да се докажувам па ни да работам нешто" е па со такви размислувања ќе има и 90% запишани во следнава година

J

Johnny Stulic

Гостин
не знам дали е полош или подобар човек, но јас секој дневно среќавам машински инжинери кои не работат во струката (се затвореи МЗТ и сл.) и не ми изгледаат среќно. сигурно не се лоши, само се тажни за пропуштените години кога студирале нешто непотребно.

дали сакаш тоа што денес го имаат 1000 луѓе утре да биде судбина на СИТЕ млади?

дополнително, може ќе станат малку подобри, ама цената за тоа се изгубени 3-4-5-6 итн ГОДИНИ живот во кои можеле да се оженат и да одгледаат 2 деца, а во меѓувреме да направат фарма од која ќе заработуваат и во иднина и ќе ги одгледаат своите деца.

не се сите за наука, затоа треба да има лимит од 20% - 30% кои се запишуваат, а средното школо (4 години живот) и тестирањето треба да кажат кои се тие што треба да се пробаат и во науката. дополнително, ако некој смета дека образованието згрешило, треба да му се даде шанса да си студира со ПОТПОЛНО плаќање (ако заврши - да му се вратат парите) или некоја фирма да ја исправи грешката на државното 4 годишно образование и да му даде стипендија.

слушај си го вујко ти - постар --- повеќе има видено од тебе....
Алек сите тие што се запишуваат на факултет се личности по 18 години и сами си го прават изборот барем многу од нив со сугестии со родител нормално, како тоа да се лимитираат до 20 % - 30 % проценти, кој е тој критериум кој ќе ги селектира и лимитира.Единствено успехот во средното училиште е некој репер за тоа дали на некој ќе му буди дозволена таа привилегија или не,имаш многубројни егземплари кој не биле некој средношколци со сите 5 па потоа станале менаџери ,научници и писатели самиот Ајнштајн бил окарактеризиран од неговиот професор како мрзливо детиште кое мрази математика и замисли да го пуштеле да паси крави заради фактот што некој авторитет така пресудил во моментот исто така и обратни примери бил со сите 5 во средно не завршил факс од икс причини.
Еве стави се ти во ситуација на родител па да ти дојде тој некој што ќе го прави критериумот за тоа кој што ќе биде да рече дека твојот син е способен за овчар и дека потребно е да го пратиш во Агро-Мариово на летен семестар да се брка со Шарко и овците.

Би го прифатил со ладна глава тоа решение од страна на тој омнисцентен судија без разлика какви тежина имаат неговите референции ?

Анологијава со женачкава ти е чисто детерминирана од твое конзервативно гледиште (се гледа дека си преродбеник :):wink:)демек целта на секој рунтав Македонец од Аце па наваму е да се ожени,деца,викендичка,неделно воспевање на големиот електрон и се тоа да се обиде да го поврзе во некоја синергија и да не заборавам да си плаќа даноци,се друго останато е губење време.

Младите кој имаат факултет ќе се снајдат многу побрзо за разлика од тие кој го немаат не ти треба некоја филозофија да научиш да копаш на нива или да возиш камион секако тоа не ти бега ако не можеш да најдеш соодветно работно место со твоите квалификации.

Се согласувам единствено дека можеби факултетите губат кај нас од квалитет зошто стариот кадар се пензионира додека новите квалитетни професори бегат на останати универзитети во светот па тука можеби не е некој професорски кадар на ниво како останатите универзитети во светот.
Исто така треба да се искорени корупцијата на факултетите и да се подобрат условите за работа посебно во техничките факултети каде што немаат соодветна опрема.

Јас лично сум за платено факултетско образование со исклучок на талентирани студенти на кој би им се давало полна стипендија и на социјално загрозени студенти кој би се ослободиле од обврските од партиципација и запишување нормално ако редовно ги заверуваат годините за да се зачува социјалниот фактор е па сега ако некој родител е спремен да издвој 5000 евра годишно за син му дебил да има диплома со која не може да се вработи никаде зошто е неспособен нека повели нека го финансира 10 години на факултет.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421

Неспособна работна сила, ми звучи на генерализирање. Дали е некој способен ќе видиш ако соодветно го платиш, ако го осигураш за стари денови, ако има услови за да покаже што и како умее. И секако ако одбереш кадар за соодветното работно место.
Истите луѓе кои работат во странските земји донеси ги овде и не ќе можат или сакаат да си ја покажат умешноста. Не ќе можат ни да се вработат доста од нив.

Ако не сме вреден народ, сигурно немаше нашите преку грана да се снаоѓаат и да се враќаат со бемвејци, пари за полнење на буџет, пари за куќи...нешто што странски работодавец сигурно не им го дава туку така, од незнаење.

Доколку пак не вредеа нашите факултети, сигурно немаше нашинци со соодветни дипломи така да влезат и работат во другите држави.

Колку за пример (не е фабрика, јавно здравство е), типот овде волонтираше како доктор неколку години-немаше денар во џеб. Отиде Америка, работи во приватна клиника, сега му досадило поршето, си купува од новата линија. Во услови на криза :smir:

Ма никој не ти вика тебе да се откажеш од факултетот или од животот таман работа, него ние тука само ја претставуваме реалноста во Македонија, е сега ти ако сакаш да си ставиш перде пред очите не ја гледај реалноста, животот ќе те научи на неа понатаму, уште си млад, него работа можеш да најдеш точно е тоа само тука во Мк без врски можеш да најдеш работа за 5000ден, во некоја фабрика кај некој приватњак маста што ќе ти ја вади и ќе се изживува врз тебе и можеш во странство да најдеш работа, опциите за работа се тие.
Мачна е, ама реалност е. И постов воопшто не се коси со таа реалност, напротив.

Kajgana Shop

На врв Bottom