Дали е добро 85 % од младите да се запишат на факултет?

• Креатор на темата Креатор на темата alek34
  • Време на започнување Време на започнување
а зашто мислиш дека не е почнат???
јас на правен сум приморана да се запишам на тие мастер те постдипломски студии затоа што со ектс шитот јас сум потрчко... неможам да полагам правосуден и џабе сум ги поминала тие 3 години...

краткорочен план на Владата за намалување на невработеноста што многу лошо ќе се одрази на сите нас

нема да можат 85 % да се запишуваат на постдипломски заради тоа што мислам дека треба да се плати околу 1000 евра по семестар ги нема секој тие пари така да можеби еден ден ќе бидe многу поевтино и секој ќе сака пред неговото име да стои "мр." кој мислел пред 40 години дека 85 % од матурантите ќе се запишуваат на факултет :wink:

нема да можат 85 % да се запишуваат на постдипломски заради тоа што мислам дека треба да се плати околу 1000 евра по семестар ги нема секој тие пари така да можеби еден ден ќе бидe многу поевтино и секој ќе сака пред неговото име да стои "мр." кој мислел пред 40 години дека 85 % од матурантите ќе се запишуваат на факултет :wink:
85% може не... али прилично голема бројка ќе стигнат до тие студии и ќе се запишат на нив. посебно тие што се по дисперзираните студии и на новите факултети мноооогу лесно ќе стигнат до тие студии

85% може не... али прилично голема бројка ќе стигнат до тие студии и ќе се запишат на нив. посебно тие што се по дисперзираните студии и на новите факултети мноооогу лесно ќе стигнат до тие студии

Се лажеш. Јас сум на дисперзирани студии и од 100 студенти колку што сме, само 5-6 ги зедоа сите предмети првата година. Не знам што сакаш да кажеш со тоа, нас така ни пишат оценки овде?

е па сега ако му се учи нека учат само најтрагично е тоа што сите се запишуваат на факултети а на 80% не му се ни учи не ни ги интересира факултетот важно е да се има факултет оти ''шема е ''

Не ми е јасно зошто во последно време сите трчаат по тие титули ( магистар и доктор )...како некоја мода е сега тоа...кој има пари ќе си ја купи титулата и ќе ја истакнува , а всушност голем дел од магистрите ( па и дел од докторите ) абер немаат од тоа шо го учеле и имаат помалку знаење дури и од некој кој е само со средно ( знам неколку примери )

А каде е знаењето?

Ќе завршат факултет можеби и половина од тие што ќе успеат да се запишат. Значи еве спроведоа државна матура од минатата година, ние бевме првата генерација матуранти што полагавме, се зборуваше многу, на еден начин тоа требаше да биде селекција за да се оддели кој вистински е за факултет, а кој не. Но како и сè друго во нашата држава, малку успеа и ова селектирање.

Гледам по факултетиве што се случува, конкретно за некои занимања каде веќе има премногу дипломци, професорите се трудат да ги проретчат студентите, не пуштаат така лесно на испит, а богами некои и со години се влечат и не успеваат да положат.

Генерално се согласувам со тезата дека не е секој за факултет, па дури ни за задолжително средно образование затоа што тоа носи повеќе негативности отколку позитивни нешта. Сепак голем дел од оние што ќе успеат да го завршат факултетот сигурно нешто научиле од тоа високо образование, имаат капацитет да се снајдат и да го водат нивното занимање. Оние што не ги бива сепак остануваат на маргините, иако постојат исклучоци секако. Тоа се оние мамини и татини галеничиња полни кеш, а празна глава. Со пари секаде се успева, тоа барем е докажано.

Меѓутоа се враќам пак на почетокот. Џабе им е тоа кога немаат знаење и да се вработат ќе им пропадне фирмата. А место за ѕидари, комунални работници, сточари и земјоделци секогаш има, а ќе има и луѓе.

Се лажеш. Јас сум на дисперзирани студии и од 100 студенти колку што сме, само 5-6 ги зедоа сите предмети првата година. Не знам што сакаш да кажеш со тоа, нас така ни пишат оценки овде?

ќе ти стане јасно што сака да ти каже кога ќе го презапишеш предметот и кога ќе му платиш уште 100 евра многу полесно ќе ги земеш предметите

Не ми е јасно зошто во последно време сите трчаат по тие титули ( магистар и доктор )...како некоја мода е сега тоа...кој има пари ќе си ја купи титулата и ќе ја истакнува , а всушност голем дел од магистрите ( па и дел од докторите ) абер немаат од тоа шо го учеле и имаат помалку знаење дури и од некој кој е само со средно ( знам неколку примери )
еве од моја гледна точка ќе ти кажам...
јас и многу други ама баш ни е гајле за дотичната титула магистар. работата барем кај мене е што јас со тие 3 години неможам да полагам правосуден и уствари јас џабе сум дипломиран правник ко со потврдата можам само да се ладам... кога јас би можела да полагам правосуден со тие 3 години мене за титулата магистар ама баш ич нема да ми е гајле

Епа се запишуваат 85% на факултет,секакви ги има.До средно не знаат да читаат а утре завршуваат факултет за минимално време и работат најдобро платена работа!И ние имаме држава битно...

ќе ти стане јасно што сака да ти каже кога ќе го презапишеш предметот и кога ќе му платиш уште 100 евра многу полесно ќе ги земеш предметите

Колку за инфо јас сум еден од тие што ги зедоа сите предмети. Никогаш, ама баш никогаш во животот сум немал врски. Никој од професорите не знаеше и нема да знаат кои ми се родители, тетки, чичковци. А тие што сакаат со 100 евра да земат предмет, тие се маката и болката на сите што чесно учат и се борат. Единствена утеха ми е знаењето што јас ќе го имам а тие не. Уште една интересна работа...многу од тие што планираат да завршат на принципот 100 евра се запишуваат на ФОН посебно сега кога се отвара и во градов. Значи ептен сме обратно, колку што знам во другите земји на приватни факултети и академии е потешко и тие се поценети во однос на државните (кога можеше британски принц да има големи проблеми во приватен колеџ што останува за другите таму). Кај нас е обратно. Ретки се работите кои во државава функционираат правилно.

еве од моја гледна точка ќе ти кажам...
јас и многу други ама баш ни е гајле за дотичната титула магистар. работата барем кај мене е што јас со тие 3 години неможам да полагам правосуден и уствари јас џабе сум дипломиран правник ко со потврдата можам само да се ладам... кога јас би можела да полагам правосуден со тие 3 години мене за титулата магистар ама баш ич нема да ми е гајле

Не беше постот насочен кон тебе...општо зборував , бидејќи факт е дека за 2000 евра секој кој има завршено факс можи да стани магистар...а иначе за правен факултет си во право...само со завршен правен не можиш да бидиш ништо друго освен обичен службеник

Дефинитивно 85% од средношколците да се запишат на факултет е премногу. Ова оди кон пропаст на образованието. Се знае дека штом се зголемува бројот на дипломирани се намалува квалитетот на дипломата. Во ова најголем удел има отворањето на толку многу факултети по сите градови, и кај треба и кај не треба. Не сум против отворањето на универзитети со што се постигнува децентрализација, но сметам дека треба да се намалат квотите на факултетите. А факултетите како Машински во Виница и Технолошки во Пробиштип се смешни. Имаат по 2 и 3 студенти. Треба да се размисли пред да се направи нешто толку големо како отворање на факултет. Сепак високо образование не е шега, а квотите на Машински и Технолошки веќе со децении не се пополнуваат ниту во Скопје, и е навистина непотребно отворање на други, а е особено непотребно во Виница и Пробиштип (без навреда).

Не беше постот насочен кон тебе...општо зборував , бидејќи факт е дека за 2000 евра секој кој има завршено факс можи да стани магистар...а иначе за правен факултет си во право...само со завршен правен не можиш да бидиш ништо друго освен обичен службеник
ок сфатив дека не е насочено кон мене, само ти кажав од моја позиција какви се работите околу дотичната титула магистар...
службеник??? ако имам среќа.. најверојатно кафекуварка

ок сфатив дека не е насочено кон мене, само ти кажав од моја позиција какви се работите околу дотичната титула магистар...
службеник??? ако имам среќа.. најверојатно кафекуварка

Хе хе хе...па да ти кажам право пораат ќе бидиш како кафе готвачка ( а и поинтересно ќе ти биди на работа ) отколку да работиш како канцелариски глушец ( службеник де )...се зезам :) ... јеби га , кај нас веќе одамна е дојдено да мораш да имаш партиска книшка ако сакаш да имаш канцелариска работа ( баш поради тоа шо немам книшка од било која партија веќе неколку години не се замарам со барање работа и си собирам кирија од деловниот објект :) )

0 > makedonska diploma

Nasive fakulteti se za nikade, dzabe otvaraat na site strani fakulteti. Ko prvo ja se razocarav od mojov fakultet (tfb) znaenjeto so go nudat e epten ograniceno, te poprskaat so znaenje i aj dosta ti e. Planirav da go otkazam uopse da ne idam, ama za da imas bilo kakov biznis u MAKEDONIJA mora da imas FAKULTETSKA diploma. Sega idam samo za kolokviumi i ispiti.
Vremeto stto go gubam tamu e za dzabe potroseno, za toa vreme mozam da ucam nesto drugo, nesto sto me interesria. Potocno se zanimvam so 3D modeliranje i teskuriranje, i toa sto moram da pauziram so rabotata edna nedela dve pred polaganjeto, mnogu me nervira

I za kraj, site sto mislat deka ke uspeat nesto samo so taa diploma, se lazat. I da fatat rabota so 20 000 (sto e teska rabota ama so nasive moroni u drzavava se e moguce) pa e malce, ako se podrazmisils koga ke imas familija so 2-3 deca, tie 20 000 uopste nema da stasaat ni za osnovni trosoci.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom