Темниот вокал во македонскиот јазик

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
Темниот вокал се изговара исто во секој случај, дискусијата е дали треба да се бележи со буква или не!
' не е самостоен глас ... во случај на зборот дрво, ја имаме буквата Д со нагласен втор дел (кој е составен дел на секоја согласка од азбуката) ај слушнисе само при спелување д - ' - р - в - о...

смешно звучи!!!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Збориш за изговор или за пишување?

Темниот вокал се изговара исто во секој случај, дискусијата е дали треба да се бележи со буква или не!

Дрво во секој случај има темен вокал при изговарање без разлика дали ќе го пишеш дрво или д'рво.
Тогаш вашите две мислења (твоето и на блгарчето) не се совпаѓаат. Читај што напишал малиот, Д'рво или Др'во. Неможе различно да се пишува а да се мисли на исто. Цели на нешто друго.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Тогаш вашите две мислења (твоето и на блгарчето) не се совпаѓаат. Читај што напишал малиот, Д'рво или Др'во. Неможе различно да се пишува а да се мисли на исто. Цели на нешто друго.
Јас тебе ти одговорив во однос на тоа ти што го напиша :wink:. Д'рво или Др'во се дефинитно две различни работи но напишани како Дрво немаш поим која варијанта е правилна (но тоа веќе го зборевме па пак ќе се вртиме во круг).

Само забележав, не ми се оди пак во дискусија :smir:.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
' не е самостоен глас ... во случај на зборот дрво, ја имаме буквата Д со нагласен втор дел (кој е составен дел на секоја согласка од азбуката) ај слушнисе само при спелување д - ' - р - в - о...

смешно звучи!!!
Ако можи ј да постои како самостоен глас тогаш јерот има 3 пати поќе право.

Кога го изговараме дрво не го спелуваме туку го изговараме како д'рво,не др'во не д'р'в'о.
' е посебен глас,само прашање на тврдоглавост е за колку време тоа ќе се прифати.На македонскиот јазик и азбука му треба тешка реформација,посебно на азбуката.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
На македонскиот јазик и азбука му треба тешка реформација,посебно на азбуката.
Читав погоре, некој тврди дека за секој глас имало буква. Во врска со љ, њ.
Зошто немате буква за другите меки, сеќавам се сега замеко т во зборотТатјана?

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Читав погоре, некој тврди дека за секој глас имало буква. Во врска со љ, њ.
Зошто немате буква за другите меки, сеќавам се сега замеко т во зборотТатјана?

Немаме буква за секој знак,фалат некои,ете најзабележително фали тврдио јер.И некои други,ама пак имаме доста букви за гласој шо ги нема во другите азбуки,ѕ и џ на пример.
Значи кој и да тврди дека имаме знак за секој глас незнај шо збора дефинитивно.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Благодрарам на сите погоре.

Богатството на оваа дискусија кажува дека, во најмала рака, македонскиот јазик нема:
1. фонетски изговор, или
2. целосно писмо.

не сум србин, ниту бугар(ин) - во македонското писмо или недостасуваат букви или ние не пишуваме како што зборуваме.

(со сета должна почит кон издржаните теоретски аргументи на Ханибал пред портите)

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
Ако можи ј да постои како самостоен глас тогаш јерот има 3 пати поќе право.
Кога го изговараме дрво не го спелуваме туку го изговараме како д'рво,не др'во не д'р'в'о.
Во голема заблуда си брату...ај изговори го зборот ДРВО со правилен акцент!!! Никаде ни трага ни глас од твојот јер. Е сега ако некој не го става акцентот правилно, тоа не му дава за право да бара нови букви!!!

А и ме интересира дали се сложуваш дека ', е втор дел на секоја согласка??? За мене тоа е факт!!!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Во голема заблуда си брату...ај изговори го зборот ДРВО со правилен акцент!!! Никаде ни трага ни глас од твојот јер. Е сега ако некој не го става акцентот правилно, тоа не му дава за право да бара нови букви!!!

А и ме интересира дали се сложуваш дека ', е втор дел на секоја согласка??? За мене тоа е факт!!!
:) :) :) акцентот тука (дрво) е токму на ' :) :) :)

Член од
18 март 2009
Мислења
375
Поени од реакции
7
Офф топик : Имам едно друго прашане - таа буква ќ како се произнесува ?

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111

Абе брат,како и да го изворам и на гла да се наместам јер мора да се изговори на едно место.

Офф топик : Имам едно друго прашане - таа буква ќ како се произнесува ?
произнесува,извини,не сум сигурен шо сакаш да прашаш,објасни ми.

Ако мислиш како се изговара или нешто слично:

'=ь ќ= кь кьош,кьумур(кјумур)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
:) :) :) акцентот тука (дрво) е токму на ' :) :) :)
Навистина е многу тешко оваа дискусија да се води со пишување. Кога би ги изговорил трите можни варијанти за јерот околу Р(пред, без и по) ќе добиеш и три различни изговори, односно три различни акценти. Така што, во зборот Дрво, паѓа на Р. Кога би паѓал на јерот пред Р, зборот во литературниот јазик би се пишувал Д`рво за да означи дека зборот не се чита како што е напишан, туку дека има нешто меѓу “Д“ и “Р“.

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
Јас како прилепчанец, на својот дијалект, кој е еден од малкуте врз кои е базиран литературниот јазик, не го изговарам поинаку од напишаното... Со правилно акцентирање (на првиот слог, во случајов на Р) нема проблем.:smir:

Еве пак поставувам две прашања до сите:

Дали ' е составен дел на секоја согласка? Според мене ДА!

Ако е така дали за него треба посебна буква? Според мене НЕ!

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Јас како прилепчанец, на својот дијалект, кој е еден од малкуте врз кои е базиран литературниот јазик, не го изговарам поинаку од напишаното... Со правилно акцентирање (на првиот слог, во случајов на Р) нема проблем.:smir:

Еве пак поставувам две прашања до сите:

Дали ' е составен дел на секоја согласка? Според мене ДА!

Ако е така дали за него треба посебна буква? Според мене НЕ!
1. Тоа се вика сонантно Р. Прашањето е дали ви е такво стандардизираното Р во дрво.
2. Дали ' е составен дел на секоја согласка? Ако ги именуваш буквите во азбуката како е во други јазици - А, Бе, Ве, Ге, Де, тогаш нема да биде.
3. Мое мислење е дека така, како што ви е стандардизиран јазикот нема потреба од буквата '.

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
1. Тоа се вика сонантно Р. Прашањето е дали ви е такво стандардизираното Р во дрво.
2. Дали ' е составен дел на секоја согласка? Ако ги именуваш буквите во азбуката како е во други јазици - А, Бе, Ве, Ге, Де, тогаш нема да биде.
3. Мое мислење е дека така, како што ви е стандардизиран јазикот нема потреба од буквата '.
1. Да. Акцентот по граматичките правила на Македонскиот литературен јазик паѓа на Р!!!

2. Кај нас не е како во другите јазици! Кај нас е: Б(Б'), В(В'), Г(Г').

3. И јас така мислам...

Kajgana Shop

На врв Bottom