Очигледни докази на Божјото постоење

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
Бог е семоќен итн итн.

Сите сме исти сем он ,и верниците они се прсветлени ние не сме.
Сите сме семоќни.Сите сме исти сосе Него,и верниците се затупени сосе атеистите.Само вистинскиот не верник може да биде просветлен.:salut:

I lol`d ^^

Крстоносни војни ,инквизиција ,џихад ,рандом убиства зашто некој е муслиман/џристијанин/будист итн.

Ѕирни на гугл пред да прашаш.

Не ми треба гугл, знам но кажувате дека сакaте да ги намалите штетите од религиите ама ќе споменам два диктатора кои направиле штета повеќе од сите религиозни војни заедно.....Сталин и Мао Цетунг.

Не оправдувам никакви убиства но атеистите на форумов во секој свој пост ги споменуваат крстоносните војни и инквизацијата а не сакаат да ги дискутираат своите пулени. Па почнете прво од своите ако веќе нешто поправате.

Сталин и Мао биле психопати и манијаци и како такви се земаат и од атеистите.Историјата пресудила за нивните злодела и тој факт е прифатен од атеистите. Верските војни имаат многу повеќе жртви него што мислиш ама ајде...Како што имам кажано не значи дека ако некој е атеист е автоматски подобар од некој верник и обратно.

Атеизмот не е фанатизам.

Ама сте ја растегнале со оф топици. :)

Него да продолжам јас. :toe:

“ Славен нека е Господарот наш!”

Не извести за заблудените и тие навистина се појавија,иако поминати се многу столетија од објавата на Кур'анот.

Се стекнува впечаток како тие да се дојдени да го докусурат прашањето за иманот – верувањето, а всушност уште повеќе го потврдуваат, зацврстуваат и додатно освежуваат со нови докази. Така на сите, кои што ќе почнат да ни објаснуваат за создавањето на небесата и Земјата и за создавањето на човекот тврдејќи дека Бог не е Создателот, кратко ќе им речеме:

Да ли ти, можеби присуствуваше на создавањето?”, па кога ќе рече: “ Не”, ќе го запрашаме: “ Па за што, тогаш расправаш?”

Прашањето на создавањето екслузивно е резервирано само за Возвишениот Бог, зошто Тој е единствениот кој за Себе рекол дека, навистина се што постои ТОЈ ГО СОЗДАЛ.

( Нужно е да се разликува зборот создаде во изворното значење, што значи " да создадеш нешто од ништо", за разлика од често употребуваниот збор создаде во значење: да произведиш, да обликуваш и преобликуваш нешто ново од нешто веќе постоечко, што често случаме од уметниците, напр. создал толку и толку уметнички дела итн. )

Никогаш никој друг,ниту некому тоа му било дозволено, да потврди за себе дека е Создател...

( Занимиливо е дека и најголемите и најгнасните неверници,како Фараонот за времето на Мојсеј и другите кои што за себе тврделе дека се " богови" како што тврдат и нашиве денешни атеистивчиња :), никогаш ниту во шега не спомнале дека тие ги "создале" небесата и Земјата)

Сега се јавува голем проблем, како тоа да го сфатиме кога знаеме колку сите изумители на нешто вредно и ценето, агилно се трудат тоа на сите да им го откријат и презентираат. Денеска во светот не постои ниту најмалечко нешто кое што човекот го измислил, а неговиот пронаоѓач да не се потрудил тоа да им го открие на сите и тоа да го понесе неговото име...

Создател на се

Ако изумителот на сијалицата на сите грижливо им го открил својот изум за на тој начин целиот свет да го дознае неговото име и биографија, зарем Оној кој го создал Сонцето да биде немарлив и нас да не не извести дека Тој го создал? Ако тоа веќе го направила било која друга сила, зошто тоа не го најавила?...

Значи, прашањето на создавање, е ексклузивно право на Возвишениот Бог, бидејќи Тој е единствениот кој што рекол дека се создал и така ќе остане се додека не се појави некој друг кој ќе утврди дека се сам создал.

Но, секако, дека такво нешто никогаш нема да се случи, бидејќи Возвишениот Бог е единствениот неприкосновен Создател и за тоа секоја дискусија е сувишна .Дури ниту најжестоките неверници од Мека не можеле да дискутираат за тоа и да го доведуваат тоа во прашање. Затоа во Кур'анот, во сурата Ел – Анкебут, Возвишениот Бог вели:

А кога, пак, би ги прашал: 'Кој ги создаде небесата и Земјата, и кој ги потчини Сонцето и Месечината, сигурно ќе речат: “Аллах!” Па тогаш, каде се одметнуваат?!” (Ел – Анкебут, 61.)

И Аллах џ.ш. вели:

А кога, пак, би ги прашал: “ Кој го спушта дождот од небото и со него ја оживува земјата после нејзиното мртвило?” - сигурно ќе речат: “Аллах!” (Ел – Анкебут,63.)

Овие ајети се објавени за неверниците и многубошците кои што покрај жестокоста на своето неверување и омразата која ја носеле во себе,не можеле да се впуштат во дебата за создавањето на вселената и човекот.

Значи, уште еднаш да нагласеме: Прашањето на создавање е ексклузивно право на Возвишениот Аллах, бидејќи Тој е единствениот кој создал и единствениот кој нас не известил дека создал.

Меѓутоа, тоа прашање во никој случај не се ограничува само на создавањето на вселената, туку се однесува на се што постои на овој свет, па дури и на нештата кои што човекот секојдневно ги користи и кои ги обликувал и ги прилагодил на себе си, бидејќи нивната основа ја создал Возвишениот Аллах. Тој вели:

Ете, тоа е Аллах, Господарот ваш. Нема друг бог освен Него; Творец на секоја ствар – та, обожавајте Го ! Тој е Закрилник над секоја ствар!” ( Ел -Ен'ам, 102.)

Додека важат зборовите на Возвишениот Аллах ( Создателот на се ) , не може да постои ништо, а да Тој не го создал.

Да го примениме ова прашање во сето што не опкружува и во вселената. Да го земеме за пример дрвото. Стеблото ни го дава материјалот кој го користиме во нашите куќи, за намештај и слично. Да се запрашаме: От каде потекнува тоа дрво? Ако тоа го прашате трговецот, ќе ви рече: “ Од во пиланата!.” Ако работниците во пиланата ги прашате, откаде го добивате дрвото, ќе ви речат: “Од во шумата!”. А ако отидете во шумата, па и работниците тами истото тоа ги прашате, ќе ви речат: “ Од стеблата кои што ние ги сечеме!”. А ако ги прашате откаде потекнуваат садниците на овие стебла, ќе ви речат: “ Од минатите генерации на стебла!”. А ако ги запрашате за коренот на минатите генерации и за корените на генерациите пред нив, ланецот на кажување ќе ве одведе до првото стебло од кое потекнуваат сите стебла.На крајот ќе ви преостане прашањето, па кој го создаде првото стебло (дрво)?” Единствениот прифатлив одговор за разумот е: “Аллах, џ.ш.!” Апсолутно не постои никој кој може да потврди дека го создал првото дрво од ништо.

Ако се префрлиме на говорот за другите видови на посеви и го побараме одговорот за првото јаболко, првиот портокал, првата урма, првото зрно пченица, првиот памук, ќе видиме дека сите нив, како и сето останатото што изникнува, непосредно ги создал Возвишениот Бог. После тоа создавање, сите созданија го продолжиле своето постоење регулирано со законите кои во вселената повторно ги создал и поставил Возвишениот Бог.

Можеби некој ќе запримети дека постои хибридизација и усовршување , како и укрстување на видовите што резултира со настанување на некој нов, до тогаш непознат вид со племенити својства. Нашиот одговор е повторно дека сето тоа не го негира фактот дека првиот плод директно го создал Возвишениот Бог. Како кога, научниците откриваат дека произвеле и усовршиле нов вид, па и тогаш нашиот одговор е дека тоа воопшто не го негира фактот дека првото создавање е од Бога, џ.ш., а се што направиле тие е дека со расположливата наука го искористиле и преобликувале она што го создал Бог, во се што направиле.

Меѓутоа, апсолутно никој не може, ниту некогаш ќе може, да докаже дека на Земјата создал било што, од ништо.

Сите познати научни откритија, само се откритија во веќе постоечките нешта и не постои ниту едно откритие во нешто потполно непостоечко.

Ако од растенијата преминеме на говорот за животните повторно ќе констатираме дека сите животни, птиците, рибите, инсектите и другите созданија се првосоздадени од Возвишениот Бог, а потоа е продолжено создавањето по пат на машко и женско. Никој не може да докаже дека од ништо создал некаков мажјак или женка, за било кој вид на растенија и животни да се работи, а Возвишениот Бог во Кур'анот не повикува нас да се завртиме кон Неговите зборови:

И од секое нешто Ние создадовме пар за вие да размислете!” (Ез – Заријат, 49.)

Се стекнува впечаток како тие да се дојдени да го докусурат прашањето за иманот – верувањето, а всушност уште повеќе го потврдуваат, зацврстуваат и додатно освежуваат со нови докази. Така на сите, кои што ќе почнат да ни објаснуваат за создавањето на небесата и Земјата и за создавањето на човекот тврдејќи дека Бог не е Создателот, кратко ќе им речеме:

Да ли ти, можеби присуствуваше на создавањето?”, па кога ќе рече: “ Не”, ќе го запрашаме: “ Па за што, тогаш расправаш?”

а каде е бог ебаго...

јас не сум присуствувал но сум резултат на природата која и ТЕ КАКО ДОКАЖА ДЕКА БОГ Е ИЗМИСЛИЦА...

значи " да создадеш нешто од ништо",

Никогаш никој друг,ниту некому тоа му било дозволено, да потврди за себе дека е Создател...

перпетум мобиле не постои:toe:

перпетум мобиле не постои

постои ..ама не е за пред јавност .. ке немаат смисла милион работи тогаш:vozbud:

Сега се јавува голем проблем, како тоа да го сфатиме кога знаеме колку сите изумители на нешто вредно и ценето, агилно се трудат тоа на сите да им го откријат и презентираат. Денеска во светот не постои ниту најмалечко нешто кое што човекот го измислил, а неговиот пронаоѓач да не се потрудил тоа да им го открие на сите и тоа да го понесе неговото име...

грешка...научниците за разлика од вишите сили немаат комплекс на нижа вредност па да бараат жртви...сечење касапење..војни:toe:

всушност често научниците биле и жртви!!

Абер да се немало, само да се пишувало туку така!:pos: Абе држи си ти кодошлокот твој, ова за тебе е шпанско село, разбираш!:pos:

Абер да се немало, само да се пишувало туку така!:pos: Абе држи си ти кодошлокот твој, ова за тебе е шпанско село, разбираш!:pos:

мило...просветли ме!!!

и ја да станам РОБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:vozbud:

Па тоа и ми е целта! :)

Предизвик

Дали некогаш дошол некој иноватор со изјава дека создал нешто од ништо?! Или пак да рекол како создал машко и женско од било што, што веќе постои во оваа вселена?! А колку само битија и појави постојат помеѓу Божјите созданија?!

Никогаш никој тоа не го направил, ниту ќе го направи: - да создаде нешто од ништо.

Е, токму овде доаѓа Кур'анската вистина која преку Божјите зборови упатува предизвик за човештвото:

О луѓе, еве еден пример па, слушнете го! Оние на кои вие покрај Аллах им се клањате,навистина, не можат да создадат ниту мушичка,макар поради неа и да се соберат. Ако мушичката нешто им зграби, тие тоа од неа не би можеле да го извадат. Слаби се навистина и оној кој се клања , а и оној кому му се клања!” (Ел – Хаџџ, 73.)

images

Ова е Божји предизвик кој ќе остане трајно присатен до Судниот ден.

Никогаш, апсолутно никогаш,сите научници на светот нема да успеат да создадат ниту обична жива мушичка, макар поради неа и сите да се соберат.

Човекот стигнал на Месечината, можеби ќе стигне и на Марс, а можеби ќе отиде и подалеку и уште подалеку, но и понатаму ќе остане неспособен да создаде и обична мушичка, сеедно колку ќе му открие и подари знаење и техника Аллах џ.ш.

Ова е плод на надмоќноста, совршенството на Кур'анот, бидејќи Возвишениот Бог е единствениот кој што се создал, додека науката само го открива она што Бог го создал, а самата по себе не може ништо да создаде. Поради тоа Чесниот Кур'ан вели:

Ете, тоа е Аллах, Господарот ваш. Нема друг бог освен Него; Создател на секоја ствар, затоа Него обожавајте го...” ( Ел – Ен'ам, 102.)

Со овој разумен доказ потврдивме дека Создател на овој свет е само Бог,џ.ш., па кога Возвишениот Бог ги создал сите созданија како: растенијата, животните, минералите и др., што е тогаш со човекот и со сето тоа што го поседува од паметот и осознавањето?! Поради тоа Возвишениот Бог вели:

Зарем тие без Создател се создадени, или тие самите себе се создадоа?!” (Ет-Тур, 35.)

Се што постои во вселената го создал Возвишениот Бог, и само Тој, исто така, ги создал и поставил сите закони во неа. Тоа се закони според кои се тече во вселената, а во некои оставил простор за човечкото делување и слободата на избор во нив. Сите закони на кои што постои и функционира вселената се Божји чин, еднакво како и на причините на кои што почива се. Сонцето, Месечината, звездите и Земјата не им се покоруваат на човечките, туку на Божјите закони.Нивниот Создател ги поставил за да на најсовршен начин ја исполнат својата функција во вселената.

Така Сонцето има своја патека во вселената, но и покрај тоа, тоа има и друго движење кое што му го создал Возвишениот Бог. Истото е и со Месечината, Земјата, ветровите и звездите. Поради тоа Возвишениот Бог вели:

Милостивиот, поучува со Кур'анот, го создава човекот, го учи да зборува, и Сонцето и Месечината пловат по своите патеки,и звездите и стеблата се покоруваат, а небото го подигна и постави рамнотежа.” ( Ер-Рахман, 1-7.)

Значи, Сонцето, месечината и звездите се движат со прецизна проценка и неможно е Сонцето да задоцни од местото на своето изгревање само една секунда, како ни да забрза.И така се функционира веќе милиони години.Истото правило важи и за Месечината во поглед на нејзините мени, како и за звездите во нивната патека. Потоа Возвишениот Бог вели:

Ниту Сонцето може да ја достигне Месечината, а ниту ноќта да го претекне денот.И се во вселената плови!” ( Ја-син,40.)

Сите небески тела имаат своја точно одредена орбита или точно одредена патека, по која со Божја дозвола пловат.

Севкупното човештво не може да го забрза, ниту успори изгревањето на Сонцето дури ниту за дел од секундата, а поготово да ја забрза, успори или запре Земјината ротација.

Значи, постоењето на вселенските закони е доказ за прецизноста на Творецот, Неговата креативност, величенственост и семоќ, и тоа никој паметен нема да го негира.

а каде е бог ебаго...

јас не сум присуствувал но сум резултат на природата која и ТЕ КАКО ДОКАЖА ДЕКА БОГ Е ИЗМИСЛИЦА...

Природата докажала дека Бог е измислица?

Природата?
Докажала?

а ти си нејзин резултат?

Епа, резултату објасни ни на нас затуцаните верници каде и како тоа природата докажала...

EVOLUCIJA...homoerektus:toe:.....

адаптација...мутација...мимикрија....

Предизвик

Дали некогаш дошол некој иноватор со изјава дека создал нешто од ништо?! Или пак да рекол како создал машко и женско од било што, што веќе постои во оваа вселена?! А колку само битија и појави постојат помеѓу Божјите созданија?!

Никогаш никој тоа не го направил, ниту ќе го направи: - да создаде нешто од ништо.

:pos2::pos2::pos2:

значи сега бог е првиот иноватор:pos2:(а без регистриран патент...КАКО???)

сепак имало перпетум мобиле.....добро

Омер едно прашање...нели во куранот пишува дека господ го испратил железото,за да им користи на рајата....кога било тоа и како тоа железо го испратил???

Така Сонцето има своја патека во вселената, но и покрај тоа, тоа има и друго движење кое што му го создал Возвишениот Бог. Истото е и со Месечината, Земјата, ветровите и звездите. Поради тоа Возвишениот Бог вели:

ветровите можеш да ги помериш...бе...совјетите кога ја тестираа цар...50мегатони...и земјата ке ја поместат:baeh::baeh::baeh:

EVOLUCIJA...homoerektus:toe:.....

адаптација...мутација...мимикрија....

долните три збора не се никаков доказ дека Бог е измислица.

За еволуција:
ако ја разбираш како еволуција на еден вид - тогаш и таа не е никаков доказ. Ако ја разбираш во контекст на премин на еден вид во друг (на што веројатно целиш со homoerektus), тогаш ти немаш доказ за тој премин. Конкретно, во homoerektus случајот, фали една алка, баш на местото на премин.

Омер едно прашање...нели во куранот пишува дека господ го испратил железото,за да им користи на рајата....кога било тоа и како тоа железо го испратил???

ветровите можеш да ги помериш...бе...совјетите кога ја тестираа цар...50мегатони...и земјата ке ја поместат:baeh::baeh::baeh:

Не го испратил туку го спуштил железото, тука има голема разлика. :)

Не брзај пријателе, се ќе си дојде на место,трпение-спасение. Затоа уште на почетокот потенцирав и потенцирам посериозно да пристапите на темава, да презентирате научни сознанија за создавањето на светот (вселената), развојот на човекот итн. итн.

Постојат многу Кур'ански ајети ( јас сум муслиман и од таа перспектива ја пишувам темата, што не значи дека и другите немаат право да пишуваат и вадат цитати од Светите Книги) кои се тесно поврзани со науката, како што спомна ти примерот со железото и ветровите. Јас би ги додал планините, океаните и уште мноооогу други нешта кои ако се споредат со она што денес го докажува науката,а биле пишувани пред 1400 год., нема каде да се мрда, туку едноставно ќе се застане и рече: "Господе, Ти постоиш!" :)

За еволуција:
ако ја разбираш како еволуција на еден вид - тогаш и таа не е никаков доказ. Ако ја разбираш во контекст на премин на еден вид во друг (на што веројатно целиш со homoerektus), тогаш ти немаш доказ за тој премин. Конкретно, во homoerektus случајот, фали една алка, баш на местото на премин.

А не случајно е речено дека синџирот е јак колку најслабата алка! така да ова со еволуцијава...:toe:

За еволуција:

да не мислиш на голијатот...сеедно фали алка ама хомоеректусот го открил оганот И ТУКА Е ВЕКЕ ЗАЈАКОТ,имено од живо месо почнале да користат печено...како резултат на тоа претходно огромната вилица почнала да се намалува а резултат бил раст на мозокот...е сега фали една алка...до кога се прашувам...а на крај краеви и таа алка не мораме да ја земеме здраво за готово,имено не фалат алки кај останатите животински видови...А ДИНОСАУРСИТЕ!!!!!:vozbud:

Не го испратил туку го спуштил железото, тука има голема разлика. :)

Не брзај пријателе, се ќе си дојде на место,трпение-спасение. Затоа уште на почетокот потенцирав и потенцирам посериозно да пристапите на темава, да презентирате научни сознанија за создавањето на светот (вселената), развојот на човекот итн. итн.

Постојат многу Кур'ански ајети ( јас сум муслиман и од таа перспектива ја пишувам темата, што не значи дека и другите немаат право да пишуваат и вадат цитати од Светите Книги) кои се тесно поврзани со науката, како што спомна ти примерот со железото и ветровите. Јас би ги додал планините, океаните и уште мноооогу други нешта кои ако се споредат со она што денес го докажува науката,а биле пишувани пред 1400 год., нема каде да се мрда, туку едноставно ќе се застане и рече: "Господе, Ти постоиш!" :)

А не случајно е речено дека синџирот е јак колку најслабата алка! така да ова со еволуцијава...:toe:

тука те чекав де!!!!

го спуштил од небото...така..ДОБРО!! оти вие тврдевте дека ете имало супернова па оттаму дошло но и тоа не е точно...е сега ке ви покажам дека никакво спуштање деавање пракање немало...патем еве каде има најмногу железо.

читајте читајте...

Subject: The Composition of the Earth's Core
How do scientists know what is in the core of the earth?
Well, we have a pretty good idea from a variety of indirect measurements and reasonings:
First, we know the overall density and mass of the Earth based on measurments of how the Earth perturbs the orbits of other planets and the moon.
Second, we know the overall density of the variousd layers of the Earth based upon the way in which seismic pressure waves (compressional waves created by earthquakes) move through the earth to arrive at locations remote from the earthquake source.
Third, by examining a second type of seismic wave (a shear wave, that is equivalnet in motion to a back and forth rubbing of one's hands together) we know that the outer part of the core is liquid, even though it is at immense presure from being underneath so much rock. Shear waves can't travel through liquids.
Forth, we know the overal composition of the Earth by examining the bulk chemical composition of the Sun (by examining its light spectrum) and by analyzing a class of meteorites known as Chondrites (which have similar composition to the Sun and are believed to be similar to the material from which the Earth accreted).
Fifth, we know the composition of the Earth's crust and its mantle, by examining samples of them. For the lower mantle, we use experiments of the effect of pressure on upper (shallow) mantle minerals to predict the mineralogy of the lower reaches of the mantle. We then pass seismic waves through it in the lab to see if our experimental rocks match the observations.
Six, now that we know the size, mass and composition of the whole Earth, its crust, and its mantle, we can contruct a balance sheet of materials and see which chemical elements aren't in the crust (including atmosphere and hydrosphere) or mantle that we know should be on the Earth. These must be in the core.
Seven, to aid us in our assessment, we recall that we need metallic elements in high concentration somewhere in the interior of the Earth to generate our magnetic field. Also, this metal must be able to be in the liquid state even at very high pressures.
Adding all this up, we find the core is predominantly Iron metal (Fe). We find it has a significant amount of the element Nickel (Ni, about 4%) and a light element to make it less dense (about 10% by mass). This light element is either mostly oxygen or sulfur, with the arguments for oxygen (too detailed to go into here) being more believable in general.
We can look at the composition of iron meteorites as well, which are remnants of small planetary bodies from early in our solar-system's history that segregated small cores. The composition of these metal alloys match closely what we predict the composition of our core is using the evidence discussed above.

Dr. Ken Rubin, Assistant Professor
Department of Geology and Geophysics
University of Hawaii, Honolulu, HI 96822

АЈДЕ НА ЗДРАВЈЕ БРИЧЕЊЕ:pos2::pos2::pos2::pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom