Што да направиме за да НЕ ни го сменат името?

• Креатор на темата Креатор на темата makedon^
  • Време на започнување Време на започнување
зависи како ќе го сменат името. јас да бев киро глигоров уште во 1995 ќе го сменев во северна македонија. досега ќе беше вратено со камата.

треба да се бараат други надокнади од грција ако го смениме името, меѓу кои и ЗЕМЈА во солунско за изградба на слободна зона и гаранција дека нема да ни прават блокади. за името на јазикот и народот нема да дискутираме. тој си го кажува тој што го збореува и тој што е. па нема јужно корески и северно коресјки јазик или источни и западни германци. сите се корејци и германци.

Епа тоа е главниот проблем у менталниот склоп на нашиот народ.
Заборава дека он им дава моќ на политичарите, он ги создава, а не обратно.
Како што ги создал, така може и да им ја одземе моќта на одлучување.

И кога ќе го сфати тоа, ќе сфати и дека не можат ништо тие да одлучат место него.

Итекако следам се што наброја, и патем, не разговараш со маалски "патриот" кој фура фрази, него со некој кој интензивно ја анализира состојбата.

А убедувањето дека се е готово и не може ништо да се направи, е само дел од пропагандата.
Пропагандата која треба да не умртви и да направи ништо да не превземеме.
Калсичен spin.

Среќа, простор за делување секогаш има. И ниедна промена не се случила со апатични и фаталистички насторени луѓе. Со нив едино има водење на стадо.
Пукаш на празно!
СЕ Е РЕШЕНО, него и за тебе важи истото прашање дали ви тропал некој во врата , да ве прашува дали се согласувате со тоа? хммм?
Ок, ти терај на свое, тоа е мој став, чим си патриотка имаш моја подршка за секој случај!
Доколку организирате некој протест, кажете ми да присусвувам! Да не пропуштам таква авантура!
Супризите селдуват, него глеј да не се нервираш контролирај емоции да не се оштетиш себе си!

Сакаш да кажеш дека не седиме со скрстени раце додека се одлучува за нашиот идентитет?
Никој ништо КОНКРЕТНО не презема, само збориме и се лупаме у гради шо би/ќе напраиле/ме, ама акција не глеам..
ТОКМУ ТАКА, И ЈАС ЦЕЛО ВРЕМЕ ОВА ГО ЗБОРУВАМ, НО НЕКАКО НЕ МОЖЕМЕ ДА СИ НАЈДЕМЕ ЗАЕДНИЧКО МИСЛЕЊЕ, МОЗДА НЕ СУМ ДОВОЛНО ЈАСЕН! Ајде и тебе сладок сон, ај нека биде овој пост на МАГДЕ шлагот на темата!

:smir:

Прашањето беше поставено во однос на она кое тој го кажа. Дека треба да се помириме. А во однос на тоа дали седиме или не, како што кажа ада, доволно е кога имаш на своја страна медиум. И со тоа може да се постигне нешто.
А мојот коментар е за она како изгледаат работите, а изгледаме како да сме се помириле со ситуцијата.
Како и да е, не те напаѓам тебе туку општо темава.
Наместо да биде: ајде да преземеме нешто за да не го сменат името, ние (пак ќе повторам) само збориме и се лупаме у гради шо би/ќе напраиле/ме.
Што е прилично глупо поради фактот дека сме државјани на оваа држава и дека може навистина да преземеме нешто..
А за медиум..
Шо знам јас, кајгана нека застане позади нас де..
Прашувал некој нешто конкретно по медиуми или ова се идеи...
Се нервирам бе:zid:
Ќе ни го сменат името, па после ќе стоиме пред парламет..
Зашо ја отворив темава
picture.php

Едит
Што би направиле доколку го сменат името на нашата земја МАКЕДОНИЈА?
Ke se nerviram :nerv:

image.php
image.php
image.php
image.php
image.php

Доколку организирате некој протест, кажете ми да присусвувам! Да не пропуштам таква авантура!

Ако твоето присуство на протест го гледаш како авантура,тогаш да се намочам у таквиот патриотизам.

Не се секирајте, има доволно луѓе кои дефакто придонесуваат и интензивно работат на тоа да се освести прво народот, а потоа и да се спречи менување на името, т.е апсолутно рушење на идентитетот.
Ова одговорно го тврдам.
Нормално, може и секој од нас, преку ширење на тесктови, документи, видеа и сл. (кои ги има во сосема доволен број на форумов, и кои може да се превземат) низ нет просторов, само да го засили тој процес.
Клучно е да се сфати дека ова се brain-washing игри, и дека контра-пропагандата е, моментално, најсилното оружје.

Патем, самава тема е поставена на многу погрешен начин.
Ако го сменат името, и масовно да се само-запалиме на плоштад е џабе.
Ќе бидеме исти ко србите кои си го демолираа Београд, заради Косово.

Дискусиите треба единствено да се движат во насока на прашањето Што да направиме за да НЕ ни го сменат името.

ееее, ради вакви моменти треба да се има политика подрфорум.Таму се отвараа катаљон теми за овој проблем и секој ден од грото членови јасно беше огромното “НЕ’’ за оваа заврзламија, а уште толку повеќе членови јасно го примаа тој став, така тоа “НЕ’’ прејде во автоматизам.
Се' e кондиција, овде кондицијата падна, затоа тоа “НЕ’’ поолека се претопува во “што би направиле доколку....’’ за на крај да прејде во ““шокур и да...’’.
Не ми е намера да звучам како полтроните што плачат по подфорумот од кој леб вадеа и на тој начин го отераа во мамина, ниту да го дигам до небеса истиот како некој пресуден фактор за проблемов(мада беше бајаги влијателен) ама тоа е тоа, рамнодушноста полека се раѓа а таа води до...

Ако твоето присуство на протест го гледаш како авантура,тогаш да се намочам у таквиот патриотизам.
Епа, така е , знам дека боли ова, но навистина ке ни остане во секавања! Да не се засрамам пред децава мои дека вашиот татко учествувал и направил нешто за Македонија а всушност ништо , резултат од тој протест?! Нема, ке бидеме крстени како Северно Македонци и тнт.. јбг како за кого :(
И тебе Сладок Сон другар!

Темата ја смени насоката. Ада е сосема во право. Продолжете да дискутирате во однос на новиот наслов.

Промената на името е дефинитивна промена на идентитетот. Секој кој мисли поинаку, нека се преименува во ,,Кретен" и нека дојде да ми каже дека е истиот од вчера, дека тоа што се вика ,,Кретен" не му сменило ништо.
Инаку, во врска со нашето име, за жал зависи од партиски и задкулисни игри врз кои не можеме да влијаеме без да се испоколеме и поделиме на ,,соросоиди" и ,,македоиди". Само народ кој се сомнева во својот идентитет, преговара за својот идентитет. И да, идентитетот е името.

Што да направиме за да НЕ ни го сменат името?
Ке ги заебеме па сами ке си го смениме името пред тие да пробаат!!! :vozbud:

За жал не е ни далеку вистината. Ако некој мењава име, тогаш ке бидеме ние тоа што ке го направиме. Едноставно под притисок ке попуштиме. (за ние мислам властите) Ако не сакавме влез во ЕУ и НАТО и Шенген и Евровизија и што и да е немаше никој да не тера да го смениме името. Вака под уцени и притисоци ако сакаме ке попуштиме. Единствениот начин е ако сакаме да го задржиме тоа е да се откажеме од сите тие Евро здруженија и името ке ни остане зашто нема за што да не уценуваат. За жал...

Најпаметно да и пукне некој куршумче у глава на к*****а Дора Бакојани :vozbud::vozbud:

Не знам што би можело сега да се направи,според мене касно е...:tapp::tapp:

Масовни протести треба да се организираат во секој град во државава,па зашто да не се запали и Грчката Амбасада....
Имево не треба да се менува по никоја цена.....ама не одлучуваме ние,гомната од политичари одлучуваат....:nerv::nerv::nerv:

Шо ќе напраите, ништо нема да напраите, ко шо не се буните што све јад и беда сиромаштија и колку беше невработени, така и за ова, ќе си ќутите, зашо никад не сте се бунеле!

Што треба да правиме за да си го зачуваме името?
Не треба да ги слушаме партиите, туку треба секој сам во себе да си разреши некои дилеми.

Што ќе му кажеме на дедото, прадедото, роднина којшто загинал во втора светска војна, илинден или било која друга борба за Македонија?

Што ќе му кажеме на детето, внучето кога утре ќе не праша: Зошто нас не викаат Северна Македонија, а не Македонија?

Немаме ние право да го менуваме името, а секој што ќе проба да го направи тоа, ние сме должни да го спречиме.

a poveke imaat pravo umrenite i nerodenite?
ako kazes nikoj nema pravo
pravoto e korist na posilniot
a nie sme tolku razedineti i neorganizirani
sto ne se bunime za nisto za nevrabotenosta i siromstijata
pa za ova ke sme se bunele
ke pokaze vremeto
a na gladen covek koga ke mu dades hrana ili ime
sto ke odbere?

treba da se organizira golem protest za prekin na pregovorite dodeka ne e kasno. Se dodeka se pregovara znaci deka ke ne obezlicat vo vestacka drzava i nacija koja e formirana vo najnovo vreme. (ovoj pat navistina a ne samo kako propaganda na sosedive)
Site sto mislat deka Severna Makedonija e prifatlivo i deka ne se gubi identitet se vo totalna zabluda, ako zabelezavte so posledniot predlog ni se pusta nekoj vid trojanski konj, prvo da se resi imeto a za jazikot i identitetot ke go ostavele da se razgovara za pokasno za nekoja godina. Pa neli ne se razgovara za identitet i jazik. I koja e taa glupost da se piselo makedonsko drzavjansvo i makedonski jazik na kirilica, latinica i ne znam kako uste ne, mozebi ke ima predlog i da se koristi glagolica. Ako takvo nesto se prifati toa ke bide najgolemata tragedija sto ke ni se sluci vo istorijata od postoenjeto na ziviot svet.

P.S Treba da se spreci a ne da se leci.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom