- Член од
- 10 февруари 2008
- Мислења
- 3.947
- Поени од реакции
- 2.060
значи не е апсолутна. Секој може различно да ја интерпретира реалноста. Тоа и се вика релативна вистина. Што е вистина за тебе, а за мене не. Секако, ова не оди за се. Неможеш да речеш дека шеќерот не е благ, освен ако нешто не е во ред со твоите сетила.
.
дај линк жити сеДа. Љубовта е апсолутна вистина.:back:
Па има апсолутна вистина...Ако ние сме сигурни во тоа што го перцепираме,а од тоа произлегува и релативноста,не сме сигурни и дека има и нешто што постои надвор од нашите гледаишта,ако нешто не го гледаме и не го перцепираме,не е еквивалент дека и тоа не постои....
Не си ме разбрал. Со тоа што си го болдирал јас само сакав да укажам на односот помеѓу апсолутната вистина и нејзината перцепција од наша страна (релативна вистина).значи не е апсолутна
ако нешто не го перцепираме било преку инструменти или сетила тогаш тоа не постои!!!!!!
ова излева како господ постои ај да веруваме...ама рокот на употреба му е...хмм..поминат![]()
Не си ме разбрал. Со тоа што си го болдирал јас само сакав да укажам на односот помеѓу апсолутната вистина и нејзината перцепција од наша страна (релативна вистина).
Ако „нешто не го перцепираме било преку инструменти или сетила тогаш“ не знаеме дали постои. Ова не е како: ништо не постои додека не се утврди спротивното. Ако до пред 200 години не знаевме за Х-зраци тоа не значи дека тие не постоеја.
Препрочитај што сум пишувал назад за да ти се разјасни.
Така и кажа на Божица.епа односот е битен!!!
апсолутна вистина ниту се надоградува ниту менува во зависност на условите
а и не е како : ништо не постои додека не се утврди спротивното.!!!
нигде не напоменав на такво нешто...не сум детерминист тежок иако забегувам натакај![]()
Така и кажа на Божица.
Па, тоа и јас го викам. Постои апсолутна вистина, независно од нашите ограничени способности да ја перцепираме.
Тоа и го зборам во сите постови наназад.
п.с. Јас сум детерминист. А тебе што те одвлекува од детерминизмот. Мислам, имаш аргумет против?
Па, едноставно бе. Науката ја открива апс. вистина. Тоа се природните закони. На сто степени водата врие. Факт. И тоа е апс. вистина. Без разлика што ти или ја мислиме, тоа е така.лаплас скренал барајки ја!!!!
а како знаеме дека постои???
по кој основ доагаме до тој заклучок???
дали ако речеме дека постои без разлика на нашата перцепција...или пак таа мора да постои!!
а пази ако постои мора да биде една
ако веке постои тогаш мора да биде видлива очигледна како таква за ние да заклучиме дека постои
без разлика на перцепцијата![]()
Па, едноставно бе. Науката ја открива апс. вистина. Тоа се природните закони. На сто степени водата врие. Факт. И тоа е апс. вистина. Без разлика што ти или ја мислиме, тоа е така.
Па точката на вриење и точката на најголема густина не се контрадикторни вистини. Зошто само една да е точна??? Двете се дел од апс. реалност.а на 4 степени целзиусови водата е најгуста!!!!
која е поапсолутна вистина од двете!!!(една е апсолутна)
ако врие на 100 целзиусови степени истото го прави и на 373 келвинови а пак парадоксот тогаш се случува на на 277 келвинови степени![]()