Дали свинското месо е забрането во христијанството?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Свинското, камилското, зајачкото, ... но и секое друго месо е подобро да не се јаде, ако човекот го смета за нечисто!

Отелотворението на СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА, МУДРОСТ БОЖЈА, МИЛОСТ БОЖЈА покажа и учеше дека за БОГА и спасението на душите е најважно срцето, а не стомакот и под стомакот!

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Се што се движи и живее, ќе ви биде храна, сето тоа ви го дадов, како што ви до дадов заленото растение (1.Мој.9.3).

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Господинот Acid не рече дека е здраво за организмот. Господинот Acid рече дека е вкусно :wink:

А по болници не го служат затоа што не им се исплати. Повеќе им се исплати да ти фукнат некоја ефтина салама (која се прави од свински уши и секакви гомца) или паштета (и секако чај - вода и тревка), отколку да ти направат некој кулинарски специјалитет - како на пример печено свинско :)
Po bolnici ne serviraat peceno svinsko ne deka ne im se isplati tuku od griza za zdravstvenata sostojba na pacientite.Na nekoj koj se sprema za operacija ili postoperativen period sigurno deka ke mu dadat voda,caj ili supa a ne da mu se servira peceno svinsko pa da rasturi creva covek.Mozda e toa vkusno no za zdravi luge koi taa hrana mozat da ja svarat no nikako za luge so osetlivo zdravje.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
А што има врска на животните дали им биле раздвоени копитата или дали преживаат?

Рибите немаат копита, и не преживаат, а се здрави :)

Свинското се одбегнувало пред илјадници години кога немало фрижидери, чисто превентивно, пошто ризик јак, многумина наебувале, а не дека ако јадеш - ќе одиш во пеколот.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Христијанството не става забрани за исхрана. А почетните цитати се вадени од стариот завет. Мојсеј Му дал на еврејскиот народ над 600 закони, меѓу кои и спаѓаат и законите за начинот на исхрана.Со доаѓањето на Исус кој во принцип немал намера да ги менува законите туку само укажал дека не е вредно да се држат до тие 600 закони а во исто време да прават поголеми гревови да убиваат, да крадат и т.н.

Христијанството = на слободен избор.Јадењето свинско месо или нејадењето неможе да те направи поголем или помал верник.Што ако на евереите и муслиманите не им е дозволено да јадат кога и меѓу нив има луѓе кои имаат направено смртни гревови.Тоа е веќе лицемерие.

А што има врска на животните дали им биле раздвоени копитата или дали преживаат?

Рибите немаат копита, и не преживаат, а се здрави :)

Свинското се одбегнувало пред илјадници години кога немало фрижидери, чисто превентивно, пошто ризик јак, многумина наебувале, а не дека ако јадеш - ќе одиш во пеколот.
Да ама на верските фанатици неможеш да им го докажеш тоа.Бог кажал и точка.А на она време да му објаснат на тој народ зошто и како не се јаде свинско, не било изводливо, па најлесно било Бог кажал.

Оф топик: Зошто се обрезуваат? Симболичен завет меѓу евреите и Господ = хигиенски причини (пустини, нема вода, нема бањање)
Зошто постат од сабајле до вечер, а навечер можат да јадат? Во пустинските делови навечер драстично паѓа температурата и е полесно да се јаде отколку на +60 степени.
На се има затоа. :)

Логички продажбата на свинско месо и воопшто месо (и кај христијаните )опаѓа во летните месеци, затоа што е потешко сварлива храна и лесно расиплива на високи темепратури.

Значи христијанството остава да размислуваш со своја глава, самиот да процениш што е добро, а што не за сопствениот организам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
Po bolnici ne serviraat peceno svinsko ne deka ne im se isplati tuku od griza za zdravstvenata sostojba na pacientite.
По болници не даваат ниту јагнешко или овчо, кои се дозволени според цитатите од Библијата. Јагнешкото е поопасно од свинското (количински помалку маснотии, но не се издвоени како на свинското, т.е. маснотиите се низ мускулното ткиво)-од здравствен аспект. Нигде во протеинска диета нема да најдеш јагнешки или овчи стек, ниту свински-туку пилешки и телешки. Доколку збориме за здравјето.

Ги спомнав зајците и камилите затоа што само за свинското се кажува дека е забрането, а за овие животни не. Најдобро е да се цитира комплетно или воопшто да не се цитира.

И...да се придружам кон погоре што пишаа. Тие практики се за тие поднебја, клими, услови. Дали човек што јаде свинско е полош од човек што јаде јагнешко, риба или што воопшто не јаде месо?

Оф. А кучиња забранети се? Кинезите ги отепаа од јадење :smir:

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
dobar citat od chris rock
"I refuse to belive that on judgment day my diet is gonna come in to question.
Hey God i killed a bunch of kids, but i ate right"

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
И кажете после не шетале секакви будали по светов. Од верски фанатизам и заслепеност ќе почнат да бараат грев и во нормална човечка исхрана.

O

Omer el Faruk

Гостин
Od site domasni zivotni, samo svinjata ima zabi "sekachi", sto ja svrstuva vo zhivotni-zverovi. Mesoto od takvi zhivotni ima specifichen miris i vkus, i zatoa mnogu retko ucestvuva vo coveckata ishrana. Edinstveno svinjata od domashnite zhivotni jade izmet i vo nego se izlezhuva (vkl. Od lugje). Edinstvena e od domasnite zivotni koja gi jade svoite prasinja i napadja deca. Se hrani so leshovi od zhivotni, duri i od onie vo faza na raspadjanje.

Zaradi nacinot na zivot i ishrana, prenesuva mnogu zarazni bolesti:

1. Trihinoza - najcesto se javuva kako epidemija. Nikoj ne e imun na ovaa bolest. Pricinitelot na bolesta e povrzan so svinjite kako chumata so gluvcite. "Crvite" na trihinozata se dolgi 3,17 mm, a siroki 0,063 mm. Tie vo covekot oistanuvaat 40+ godini vo okrugli kapsuli megju muskulnite vlakna. Koga kje vlezat vo covekot, se nastanuvaat vo crevata, rastat i se razmnozuvaat so po 1500 novi crvcinja i vleguvaat vo krvta, a preku krvta vo celoto telo. Mnogu tesko se vrsi dijagnoza zosto simptomite se slicni 50 drugi bolesti. Larvite na crvite gi napadjaat r'betnite muskulim mozokot, ochite pljukjata, i koshtenata srzh. Akutno zabolenite mozat da umrat po 2-3 nedeli, a drugite po 4-5-6-7. Medicinata nema lek za Trihinozata. Lekuvanjeto se sostoi vo toa sto se ublazhuvaat simptomite, a ne se ubivaat crvite. Obichni metodi na dimenje na svinjskoto meso i solenje ne pomagaat protiv triptihozata.

2. Balanditum coli: Ovoj parazit e normalan zhitel vo crevata na svinjata. Se isfrla preku izmet. Ako vleze vo covekot, stvara neizlechiva dizinterija. Nejzinite simptomi se mnogu oshtri i mozat da zavrshat fatalno. Nema lek.

3. "Kukasti crvchinja": mladite crvcinja na ovaa bolest vleguvaat vo covekot preku puknatinite na kozhata i preku rani, ili ja proboduvaat. Svinjite jadat ljudski izmet vo koj ima jajca na ovoj parazit, se razvivaat vo niv kako mladi crvi. Koga kje izlezat, stanuvaat zarazni za chovekot. Dokolku vlezat vo organizmot na covekot, s enastanuvaat vo crevata i ja shmukaat krvta - pri shto nastanuva anemicnost sto doveduva i do vospalenie na utrobata.
Postojat dva vida kukasti paraziti: ancylostoma duodenale i nector americanus. Eden duodenale moze dnevno da ispie 1 kuben santimetar krv.

4. Paragonimus: Ovoj parazit zhivee vo plukjata na svinjata i pravi taa da dobie vospalenie na plukja. Dosega ne e pronajden nacin da se ubie parazitot vo tkivoto. Rezultat: zholtica i mozna smrt.

5. Clonorsis sinesis: Bolest na crniot drob i gradite. Ako vleze vo plukjata, moze da dojde do vospalenie, a vo crevata - zakrchuvanje i akuten pankreatitis.

6. Clonorchiasis: posebna bolest na crniot drob - propratena so zholtica, proliv i slabeenje - moze da bide smrtonosna. Ne postoi lek. Komplikacii na bolesta dokolku covek ne umre: moze da se stvori rak.

7. Erysipelas: od bakterijata erysipelotrix rhusiopathiae koja se naogja vo 50% od site zdravi svinji. Akutnata bolest doveduva do smrt so jaka groznica. Hronicniot oblik na bolesta ja lushti kozhata i go slabee srcevoto tkivo. Nevozmozno e da se iskoreni.

8. Svinjata e nositel i na slednive paraziti:

- taenia solium
- covecka glista
- bruceloza
- endemski haemptysis

Ne znam dali ima drugo zivotno so potencijalno povekje zdravstveni "bombi" od svinjata.:toe:

И да се вратам на темата. :) Да, свинското месо е забрането и во христијанството. Доказ за тоа се следните цитати:

Библијата го забранува јадењето на свинско месо во Левитскиот законик:
„ А свињата не прежива, иако има папок, и тоа папок раздвоен, и за вас е нечиста!

Нивното мео немојте да ои јадете ниту нивната мрша да ја допирате – за вас се тие нечисти.“ (Стар Завет, Левитски законик 11: 8 -9).

Свинското е исто така забрането и во Повторените Закони:

„ А свињата, иако има раздвоен папок, не преживува: нека е за вас нечиста! Нејзиното месо немојте да го јадете ниту се приближувајте до нејзиниот леш. (Стариот Завет, Повторени Закони, 14. 8)

Истата забрана се повторува и во Исаија:
(Библија, Пророчки Книги, Исаија 65: 2 – 5)

Исус не го укина Законот: Немојте да мислите дека сум дошол да ги укинам Божјиот Закон и учењата на пророците. Не дојдов да ги укинам, туку да ги исполнам. Зашто, ве уверувам дека, се додека постојат небото и Земјата, ниту најмал детаљ од Божјиот Закон нема да се укине се додека целосно не се исполни!’’ .

Но за некои христијански апологети од кои ги исклучувам адвентистите, очигледно Павле има поголем збор од Исус, како што тоа се докажува и овде во примерот со забраната на свинското месо.:toe:

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
баш е закон свинското ..и вкусно ... мх мх

мене ми се гади од јагнешко .. корне со тоа специфичниот мирис
Дури и душата замирисува на овча лој, а не па мантилите и димиите.:tv:

O

Omer el Faruk

Гостин
Во контекст на погорното мое пишување имам додатно прашање:

- Кои се чисти а кои нечисти животни СПОРЕД БИБЛИЈАТА?

Благодарам.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Во контекст на погорното мое пишување имам додатно прашање:

- Кои се чисти а кои нечисти животни СПОРЕД БИБЛИЈАТА?

Благодарам.
Во 11 глава од Левит..од Стариот завет имаш цел еден список од законот за животните
...како се работи за подолг список..ќе го постирам преку линк..http://www.mkbible.net/biblija/index.php?Levit%201
Во Новиот Завет со жртвта на Исус Христос..имаш нешто друго..

1Тимотеј 4:3,4
Кои ....бараат воздржување од јадењата, што Бог ги создаде за да ги земаат со благодарност верните, кои ја познаа вистината. Зашто секое Божјо создание е добро, и ништо не треба да биде отфрлено, ако се прима со благодарност,

O

Omer el Faruk

Гостин
Во 11 глава од Левит..од Стариот завет имаш цел еден список од законот за животните
...како се работи за подолг список..ќе го постирам преку линк..http://www.mkbible.net/biblija/index.php?Levit 1
Во Новиот Завет со жртвта на Исус Христос..имаш нешто друго..

1Тимотеј 4:3,4
Ти благодарам. Прочитав убаво во Стариот Завет и видов дека и свињата е вброена во нечистите животни.

Е сега ако имаш сознанија кажи ми зошто адвентистите се придржуваат кон оваа забрана, т.е. кој е нивниот начин на толкување на Библијата по ова прашање?

баш е закон свинското ..и вкусно ... мх мх

мене ми се гади од јагнешко .. корне со тоа специфичниот мирис
Чудно,:uvo: се прашувам зошто Исуса не го нарекле ЖРТВЕНО ПРАСЕ наместо ЖРТВЕНО ЈАГНЕ! :tapp:

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
Ти благодарам. Прочитав убаво во Стариот Завет и видов дека и свињата е вброена во нечистите животни.

Е сега ако имаш сознанија кажи ми зошто адвентистите се придржуваат кон оваа забрана, т.е. кој е нивниот начин на толкување на Библијата по ова прашање?

Чудно,:uvo: се прашувам зошто Исуса не го нарекле ЖРТВЕНО ПРАСЕ наместо ЖРТВЕНО ЈАГНЕ! :tapp:

Tи свесен си шо збориш:uvo::uvo::uvo::uvo:го тераш муабетот накај КАНИБАЛИЗАМ .. шо везе има тоа со јадењето и вкусот :uvo:.. знаеш и самиот како мириса јагнешкото кога е зготвено иколку епотешко за јадење ....
отиден си...

R

RAYTHEON23

Гостин
и јас се прашувам зошто не е жртвено говедо!!!:tapp::tapp:

Tи свесен си шо збориш:uvo::uvo::uvo::uvo:го тераш муабетот накај КАНИБАЛИЗАМ .. шо везе има тоа со јадењето и вкусот :uvo:.. знаеш и самиот како мириса јагнешкото кога е зготвено иколку епотешко за јадење ....
се буни зш исус не бил наречен прасе бе...туку јагне а јагнешкото мириса:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom