Дали свинското месо е забрането во христијанството?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Za pocetok ke go dadam citatot od biblijata:

Deuteronomy 14:8
"The pig, because it divides the hoof but does not chew the cud, it is unclean for you. You shall not eat any of their flesh nor touch their carcasses."

Kakvo e vaseto mislenje?:smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
Мада не јадам многу месо (али и она малку, го обожавам), али свинско дефинитивно да.

Но... и месото од камила и од зајак исто е забрането.
Инаку и ова треба да се прави

2 „Кажете им на Израелевите синови вака: ‘Еве ги животните што од сите четвороношци можете да ги јадете: 3 секое што има копита, но раздвоени копита и што прежива, можете да го јадете.
4 Но овие, иако преживаат или имаат копита, не смеете да ги јадете: камилата, зашто иако прежива, нема раздвоени копита - нечиста е за вас;
5 и зајакот, зашто иако прежива, нема раздвоени копита - нечист е за вас;
6 дивиот зајак, иако прежива, нема раздвоени копита - нечист е за вас.
7 А свињата, иако има копита, не прежива - нечиста е за вас.
8 Не јадете го нивното месо, ниту да се допирате до нивната мрша - тие се нечисти за вас.’
21 Од сите тие крилести бубачки што одат на четири нозе, можете да ги јадете само оние што имаат на своите ножиња листови за да скокаат по земјата.
22 Од нив можете да ги јадете: секој вид на скакулците, салемот, арголата и зелените скакулци.
29 ‘Од животните што лазат по земјата нека се нечисти за вас овие: невестулката, глушецот и секој вид гуштери;
30 ежот, камелеонот, дождовникот, зелениот гуштер и кртицата.
31 Тие животни, од сите што ползат, се нечисти за вас. Секој што ќе ги допре мртви, нека биде нечист до вечерта.
Скакулците се чисти и треба да се јадат

Голем дел од Библијата во однос на некои забрани е и од практичен аспект. Според клима, распространетост на инсекти, корист од одредени животни...
Сега сме тука и во Македонија па скакулци нема, камили не ни се основно превозно и млечно средство, свињите на топло не се расипуваат оти има фрижидери...и тоа :smir:

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
во тамошните народи во Израел од каде почнала да се шири религијата значи дури и пред христијанство било забрането свинско и на машките деца им се правело сунет,
се присетувам на филмот со Мојсеј кога ги носи евреите во пустината за да тој се сретне со Гопсод, додека тој се качуваше по планината, народот за тоа време направи златно прасе, Мојсеј кога се врати со двата камена испишани со десетте божји заповеди и кога го здогледа прасето тие камени бесно ги беше фрлил во нив...

имам неакде читано дека било поврзано со климатските услови, истото така подоцна во христијанствоотт било правило и обичај, сите евереи тогаш биле сечени а знаеме и сме гледале по филмовите за Исус храната која ја наметнвуа христијанството е риба! никаде нема месо! има еден куп работи кои според христијанството се обичај но ние одамно ги имам напуштено...

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Баталите вера... Едно прашање до вас сите, а посебно до господинот Аcid што зборува за кулинарство, и за тоа " највкусното месо" , ако е толку вкусно и здраво за организмот зошто не го сервират и во болниците, вклучувајки ги тука и христианските земји?!
Чекам одговор.
Поздрав до сите...:salut:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.442
Баталите вера... Едно прашање до вас сите, а посебно до господинот Аcid што зборува за кулинарство, и за тоа " највкусното месо" , ако е толку вкусно и здраво за организмот зошто не го сервират и во болниците, вклучувајки ги тука и христианските земји?!
Чекам одговор.
Поздрав до сите...:salut:
Господинот Acid не рече дека е здраво за организмот. Господинот Acid рече дека е вкусно :wink:

А по болници не го служат затоа што не им се исплати. Повеќе им се исплати да ти фукнат некоја ефтина салама (која се прави од свински уши и секакви гомца) или паштета (и секако чај - вода и тревка), отколку да ти направат некој кулинарски специјалитет - како на пример печено свинско :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
храната која ја наметнвуа христијанството е риба! никаде нема месо! има еден куп работи кои според христијанството се обичај но ние одамно ги имам напуштено...
Една од најквалитетните јадења. Ама малку повкусна риба (да не е ослич) ја направија како кило ипол месо, многу се качени цените на онаа квалитетната (лососи, плави...).

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Господинот Acid не рече дека е здраво за организмот. Господинот Acid рече дека е вкусно :wink:

А по болници не го служат затоа што не им се исплати. Повеќе им се исплати да ти фукнат некоја ефтина салама (која се прави од свински уши и секакви гомца) или паштета (и секако чај - вода и тревка), отколку да ти направат некој кулинарски специјалитет - како на пример печено свинско :)
Ефтина приказна е тоа...
Можеш да кажеш што сакаш...
Тоа кај нас се може, а во свет нигде го нема... терај на слепо!
ПОЗДРАВ ДРУЖЕ!

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
баш е закон свинското ..и вкусно ... мх мх

мене ми се гади од јагнешко .. корне со тоа специфичниот мирис

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.137
Поени од реакции
163
Ateistka sum ne se zamram dali e zabraneto ili ne, vkusno mi e go jadam, a nemam videno ni nekoj hristijanin so ne jade svinsko, isto znam i muslimani koi jadat svinsko (znaat lugjeto so e ubavo :D)

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Атеисти велите, а?

Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
Верник сум, далеку од идеален.. се каам кога нешто сметам дека е навистина погрешно а сум го направила.. но сепак не сметам дека секоја реченица ископана од библијата напишана во време кога светот не бил ни приближно ниту пак некој претпоставувал дека ке е ваков како денес да се смета дека е нешто што сите треба да го следиме. Им го оставам тоа оние луѓе кои го посветуваат својот живот на бог и црквата. Не мислам дека тоа што го јадам ме прави верник или неверник христијанин или атеист

A

ateist

Гостин
нема никаква забрана за јадење свинско или било каква храна
освен во посебни случаи

1 Коринтјани: 8:13 Затоа, ако јадењето го соблазнува мојот брат, нема воопшто да јадам месо довека, за да не го соблазнувам својот брат.

значи збори за секакво месо

Римјаните: 14:21 Добро е да не се јаде месо, ниту да се пие вино, ни да се прави нешто, поради што твојот брат се сопнува или соблазнува, или слабее.

ПОСТОТ - ВОЗДРЖУВАЊЕ ОД ХРАНА ИЛИ БИЛО КАКВО ЈАДЕЊЕ СЕ НАРЕКУВА ЛАЖНА СТРОГОСТ кон биолошко тело , ЛАЖНА ЗНАЧИ МЕХАНИЧКА ВЕРА , ЛАЖНА ДУХОВНОСТ

КОЛОШАНИТЕ 2

20 ....., зошто позволувате да ви се определуваат прописи, како да живеете во светов:

21 ”Не фаќај! Не вкусувај! Не допирај!”

22 сè што пропаѓа со употреба - според човечките заповеди и учења;

23 сè ова изгледа-привидна мудрост, што се состои во самоволна ЛАЖНА побожност и понизност и во непоштедна НЕПОТРЕБНА строгост кон телото, а не во нешто чесно, туку само заради задоволување на телото.

ете написмено е напишано :
јадење ваква или таква храна нема врска со никаква вера , ништо заедничко со духовност .Тоа се обични човечки измислици....драпешници .
.
.
.
.

само оваа духовност и вера се признаваат :

Дела Ап.: 2:44 А сите кои ПОВЕРУВАА беа заедно и сè им беше општо.
4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.
4:32 А множеството на оние, кои ПОВЕРУВАА, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше општо.
33 Апостолите сведочеа многу силно за воскресението на Господа Исуса и голема благодат беше над сите нив.

34 И никој меѓу нив не беше во скудност, зашто сите, кои имаа ниви и куќи, ги продаваа, а цената на продаденото ја донесуваа и ја ставаа пред нозете на апостолите.

35 И секому му се даваше колку кому му беше потребно.

ЕТЕ НАПИСМЕНО Е ЗАПИШАНО ШТО Е ВЕРА И ДУХОВНОСТ САМО ОВА СЕ ПРИЗНАВА
А НЕ НЕКАКВИ ДРАПАНИЦИ ШТО НЕ НЕКОГО МУ ПРДНАЛО НА ПАМЕТОТ ДА ОГРАНИЧУВА ШТО СМЕЕ А ШТО НЕСМЕЕДА СЕ ЈАДЕ

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
нема никаква забрана за јадење свинско или било каква храна
освен во посебни случаи

1 Коринтјани: 8:13 Затоа, ако јадењето го соблазнува мојот брат, нема воопшто да јадам месо довека, за да не го соблазнувам својот брат.

значи збори за секакво месо

Римјаните: 14:21 Добро е да не се јаде месо, ниту да се пие вино, ни да се прави нешто, поради што твојот брат се сопнува или соблазнува, или слабее.

ПОСТОТ - ВОЗДРЖУВАЊЕ ОД ХРАНА ИЛИ БИЛО КАКВО ЈАДЕЊЕ СЕ НАРЕКУВА ЛАЖНА СТРОГОСТ кон биолошко тело , ЛАЖНА ЗНАЧИ МЕХАНИЧКА ВЕРА , ЛАЖНА ДУХОВНОСТ

КОЛОШАНИТЕ 2

20 ....., зошто позволувате да ви се определуваат прописи, како да живеете во светов:

21 ”Не фаќај! Не вкусувај! Не допирај!”

22 сè што пропаѓа со употреба - според човечките заповеди и учења;

23 сè ова изгледа-привидна мудрост, што се состои во самоволна ЛАЖНА побожност и понизност и во непоштедна НЕПОТРЕБНА строгост кон телото, а не во нешто чесно, туку само заради задоволување на телото.

ете написмено е напишано :
јадење ваква или таква храна нема врска со никаква вера , ништо заедничко со духовност .Тоа се обични човечки измислици....драпешници .
.
.
.
.

само оваа духовност и вера се признаваат :

Дела Ап.: 2:44 А сите кои ПОВЕРУВАА беа заедно и сè им беше општо.
4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.
4:32 А множеството на оние, кои ПОВЕРУВАА, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше општо.
33 Апостолите сведочеа многу силно за воскресението на Господа Исуса и голема благодат беше над сите нив.

34 И никој меѓу нив не беше во скудност, зашто сите, кои имаа ниви и куќи, ги продаваа, а цената на продаденото ја донесуваа и ја ставаа пред нозете на апостолите.

35 И секому му се даваше колку кому му беше потребно.

ЕТЕ НАПИСМЕНО Е ЗАПИШАНО ШТО Е ВЕРА И ДУХОВНОСТ САМО ОВА СЕ ПРИЗНАВА
А НЕ НЕКАКВИ ДРАПАНИЦИ ШТО НЕ НЕКОГО МУ ПРДНАЛО НА ПАМЕТОТ ДА ОГРАНИЧУВА ШТО СМЕЕ А ШТО НЕСМЕЕДА СЕ ЈАДЕ
I dojde ateist da kaze dali treba ili ne treba hristijanite da jadat svinsko.Mnogu jasno e napisano vo biblijata deka e zabraneto i zosto.Eve i edno video od hristijanski ucitel koj toa go potvrduva:

:smir:

A

ateist

Гостин
I dojde ateist da kaze dali treba ili ne treba hristijanite da jadat svinsko.Mnogu jasno e napisano vo biblijata deka e zabraneto i zosto.Eve i edno video od hristijanski ucitel koj toa go potvrduva:
не си разбрал сириоткиот

баш тоа ти е напишано дека јадењето НЕМА ВРСКА СО НИКАКВО ВЕРУВАЊЕ

ТОА Е ЧИСТО ЧОВЕЧКА ИЗМИСЛИЦА ДРАПЕШНИК !

ТОА НИТУ БИЛО НИТИ ЌЕ БИДЕ ВЕРА .

ЕТЕ НИЕ АТЕИСТИТЕ МОЖЕ ДА ПРОПИШЕМЕ ДЕКА ЗА ДА БИДЕМЕ АТЕИСТИ МОРА ДА ЈАДЕМЕ САМО ТОРТИ , РАЗНИ СЛАТКИ, САМО МЕСО АМА ОНАКА ЌЕИФСКИ СО ВИНЦЕ РАКИВЧЕ ПИВЦЕ (КОЈ КАКО СИ САКА ДЕ ) НО СТРОГО ЗАБРАНЕТО САМ ДА ЈАДЕ ТУКУ ИСКЛУЧИВО У ДРУШТВО .
ЗНАЧИ ЕТЕ ТАКА НАШИОТ АТЕИСТИЧКИ БОГ ТАКА НИ НАЛАГА И ЕТЕ СО ЈАДЕЊЕ ПИЕЊЕ ЌЕ ЈА ДОКАЖУВАМЕ ВЕРАТА ?!?!?!?
.
.
.
.
.
ПС . ова со јадењава ви е чиста бламажа , само ја покажува празнотијата на вашите безвезални верувања .
Демек дали некој ќе оди во рајот или не ќе зависи од готвачките способности на жената ( или ако е готвач на мажот )?!?!?!?!?

СМЕШНИ СТЕ .!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„..И повторно дојде глас до него: „Она што Бог го очистил, ти не го сметај за нечисто„ (Апостолите, 10.15).

За точното значење на стихот, со кое Бог дозволува јадее месо од животни, да се погледнат и претходните и следните стихови во однос на цитираниот стих.

Kajgana Shop

На врв Bottom