Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    619

Drama Queen

Sky Catcher
Член од
2 септември 2007
Мислења
1.739
Поени од реакции
65
Прочита ли шумурко, претходниот пост во кој Вони објасни како треба со кучињата скитници или самом тресна, како што тресна на онаа темана за фото курва дека немаш такви слики??

Ај не лупетајте, има напишано како треба со кучињата.

Булшит дискусии од булшит тролови.

:tapp:Мислам на сите булшитери.:pusk:

Ако ова беше упатено кон мене ,а очигледно е ќе ти речам само не мораш да коментираш на мое мислење зошто не ми треба твој коментар.
Ако ти знаеш да воспоставиш ај контакт со кучиња и да користиш кунг фу јас не знам,женско сум и не знам да се тепам и касам со кучиња.
Ќе прочитам како треба ама и ти прочитај колку луѓе настрадале од кучиња скитници без разлика какви биле расни или нерасни дали имале газда или немале.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ЗАВЧЕРА КАЈ СВ. ПАНТЕЛЕЈНОН НА ВОДНО[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Бизнисменот Илија Камчев искасан од кучиња [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]"Господ ме спаси во миговите кога си ја гледав смртта. Мене и во Бугарија ме нападнаа разбојници, ама со нив има дијалог, ќе им понудиш пари, нешто, и има спас. Сега секое утро одам на преврски во 'Мала Богородица'", вели Камчев[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Бизнисменот Илија Камчев бил нападнат од кучиња во понеделникот утрото на Водно.
"Два шарпланинци за малку ќе ме растргнеа додека се шетав покрај манастирот 'Св. Пантелејмон'. Веќе 10 години редовно секое утро до манастирот доаѓам со кола, а потоа долго шетам, ама никогаш не ми се случило вакво нешто. Само Господ ме спаси кога ми се нафрлија. Тоа се шарпланинци што некој ги чува, најверојатно, што има вила во Нерези", вели Камчев.
Случката била стравотна.
"Ме нападна едниот шарпланинец и ме закачи за половината, додека јас се наведнував да земам камен. Среќа, ме спаси ременот да не ми скине месо. После другото куче ме касна над петицата и ми ја разнесе", раскажува Камчев.
Утрото околу манастирот било пусто и немало кој да му помогне на Камчев.
"Не знам ни сам како се извлеков. Велам, Господ ме спаси во миговите кога си ја гледав смртта. Мене во Бугарија ме нападнаа разбојници, ама со нив има дијалог, ќе им понудиш пари, нешто, и има спас. Сега секое утро одам на преврски во 'Мала Богородица'. И не сум единствен. Во исто време со мене, донесоа и едно дете каснато од куче во центарот на Скопје", кажува Камчев, додавајќи дека за вакви случаи нема соодветни лекарства во земјава.
"Морав шоферот да го пратам во Софија да купи. За лек кој чини 25 лева, за пат платив 100 евра". (А.С.)

ГРАДОТ СКОПЈЕ СЕ ЖАЛИ

Не ни даваат да ги кастрираме кучињата

Градските власти признаваат дека има многу кучиња скитници и велат дека е потребно време да се справат со нив. Од ЈП"Комунална хигиена" велат дека тие постојано собираат улични кучиња и ги носат на кастрирање во стационарот Вардариште, но многу често проблем им прават граѓаните кои не им даваат да ги собираат.
"Има кучиња кои станарите на една зграда ги хранат, но не ги чуваат дома туку тие слободно си шетаат. Кога ќе дојдеме да ги земеме овие кучиња, граѓаните не напаѓаат, не удираат со метли, не колнат и не ни дозволуваат да ги собереме. Тоа е голем проблем бидејќи овие кучиња двапати годишно имаат легла и нормално дека се неуспешни нашите обиди да го намалиме бројот на улични кучиња", велат од ЈП"Комунална хигиена".
Од претпријатието објаснуваат дека граѓаните се нападнати токму од овие кучиња, а не од оние што ги кастрирале. Кучињата на кои им е направена операција се помалку агресивни. (А.А.)

ЗА ТРИ МЕСЕЦИ

251 граѓанин каснат од куче

На инфективната клиника изминатите три месеци 251 граѓанин побарал помош оти бил каснат од куче, мачка или друго животно. Најмногу од нив биле каснати од кучињата скитници кои шетаат нив скопските улици. Кај 40 пациенти е почната третман за лекување против беснило. Од клиниката велат дека досега ни еден пацинет кој се лекувал на клиниката бидејќи бил нападнат од кучиња не бил во животна опасност.
[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ГЛУТНИЦИ НАПАЃААТ НИЗ СКОПЈЕ[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Куче касна скопјанец на Плоштад Македонија[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Од Клиниката за инфективни болести во Клинички центар Скопје вчера изјавија дека последнава недела лекарска помош поради гризнатини од улично куче побарале десет граѓани на Скопје, а само вчера во Клиниката дошле две лица од Карпош со рани од кучиња [/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Нухи Шефкет од скопската населба Шуто Оризари во саботата на Плоштад Македонија во центарот на Скопје го искаса улично куче. Разбеснетото животно му ги забило забите во десната рака и му направило голема рана. Кучето на Шефкет му се нафрлило во моментот кога тој минувал покрај него. Тој не го ни допрел животното кога тоа му скокнало. Откако успеал агресивното животно да го откачи од себе, Шефкет во паника набрзина заминал од Плоштад Македонија.
"Не сакаше ништо да зборува. Човекот беше многу вознемирен и речиси трчајќи замина од Плоштадот", вели очевидецот кој ни ги донесе фотографиите од настанот.
Шефкет е втор жител на главниот град што минатава недела е нападнат од глутницата кучиња која го има запоседнато Плоштадот Македонија. Минатиот викенд едно од десетината улични кучиња кои во група трчаат низ центарот на градот му се нафрлило на девојченце кое со родителите шетало покрај кафулињата. За среќа девојчето поминало со мала гребнатина. Родителите веднаш го однеле на преглед во Инфективната клиника каде му била укажана прва помош.
Од Клиниката за инфективни болести во Клинички центар Скопје вчера ни рекоа дека последнава недела помош побарале десет граѓани од Скопје. Само во текот на вчерашниот ден во Клиниката дошле две лица од Карпош со рани од кучиња.
"На сите што доаѓаат им ги чистиме раните и ако е потребно им ставаме вакцина против беснило. Се вакцинираат само пациентите кои се каснати од кучиња кои не им се познати. Ако го знаат животното, тогаш нема потреба од ставање серум. Доволно е само згрижување на раната", велат лекарите од Инфективна клиника во Скопје.
Пред една недела кучиња скитници го нападнаа и лидерот и пратеник на Либерална партија Стојан Андов, додека шетал со внучето и неговото другарче. Инцидентот се случил во скопската Зоолошка градина. Едно од глутницата кучиња се стрчало кон децата и луто почнало да лае и да 'ржи.
(И.С.)
[/FONT]

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ако ова беше упатено кон мене ,а очигледно е ќе ти речам само не мораш да коментираш на мое мислење зошто не ми треба твој коментар.
Ако ти знаеш да воспоставиш ај контакт со кучиња и да користиш кунг фу јас не знам,женско сум и не знам да се тепам и касам со кучиња.
Ќе прочитам како треба ама и ти прочитај колку луѓе настрадале од кучиња скитници без разлика какви биле расни или нерасни дали имале газда или немале.
Ти се молам, нема никаде искасан човек од куче скитник.

Дури и оние кучињана што арно му сториле налоповон камчев се расни, чувани, овчарски, кучиња.

А бе, кај се видело да му ојдеш на шарпланинец кој чува реон и овци бе?? Тој мечки јаде за да сочува стадо и куќа, а не човек.

Филозофка, знаеме, во Австралија Динговци јадат бебиња, на Флорида алигатори јадат луѓе.

Но, на Флорида и фрлаат питони, бурмански, после две години чување, на улица и сега тие питони прават парампарче...газдите се криви, или наравта на алигаторот и дингото, ама кај нас се газдите и kewl пичлемите како мнозина на форумов, кои или не ги чуваат или ги прават агресивни.

Читајте го Вони, нема многу да треба ум за да се справиш со скитник.

И да, Драма, знам дека си женско, ја имам сликана која ја тргна од галерија, за да те потсетам, дека и ти имаш слика у гаќа и прслук, како фото онаква, знам дека си женско, но исто важи и за тебе, без паника, нема ништо да се случи ако постапиш како Вони што рече.

А од бесно куче, бре и од бесна мачка или коза, па јебига, беснило е болест.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Ти се молам, нема никаде искасан човек од куче скитник.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ЗА ТРИ МЕСЕЦИ

251 граѓанин каснат од куче

На инфективната клиника изминатите три месеци 251 граѓанин побарал помош оти бил каснат од куче, мачка или друго животно. Најмногу од нив биле каснати од кучињата скитници кои шетаат нив скопските улици.

ФАКТ
Кој ќе одговара за сите овие напади и тешки телесни повреди?

Никој не може да плати за нанесените трауми на граѓаните жртви на напади од кучиња, траумите се за цел живот исто и лузните што ќе ги носат како вечен потсетник на настанот.
[/FONT]

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ако рикале, викале, клоцале, мавале....

И? Плус, лажга е! Не е вистина.

Вест е жута трач штампа, башка го знам Горан Михајловски. Ниту една информација не му е проверена или точна, освен ако не е тежок трач за секс скандал на некоја турбо певаљка.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
За лажење во јавни медиуми следува кривична санкција според Законот не лажат за нападите од кучиња немаше за што да се фатиш па за трета работа се фати, супер си е весникот.

Drama Queen

Sky Catcher
Член од
2 септември 2007
Мислења
1.739
Поени од реакции
65
Оффф лелеее у муабетов не сфаќам зошто спомињаш мои слики ,а уште помалку ме интересира дали си ја зачувал и ја имаш сега кај тебе ...ако тоа те праи задоволен и среќен в ред!Зборевме за кучињата скитници,не?!
Филозофка залудно се трудиш да му објасниш нешто на човекот кој знае да воспостави ај контакт со кучињата и знае како со нив те молам мораме заедно да прочитаме по некоја вистинита статија за тоа како се постапува со нив зошто не касаат они туку само онака си лаат по улици безвезе од досада.:tapp:

Б

Бат Елохим

Гостин
Не зезајте, прошетајте се по карпошов. Има училиште и градинка кои ги дели маалска уличка, наоколу руски згради со верни песови-чувари-скитници. Деца одат накај школо, братче трето одделение води сестричка прво. Хорор е во зима, кога е ладно и кога нема храна.
И агресивни се да, луѓето ги тепаат по улица да, ама после они се живо напаѓаат.
Мора да ги згрижат некако, некаде... нека се снајдат каде и како.

Инаку доберман го касна маж ми. Онака слатко по лицето три-четири пати. Едниот гриз :) беше еден сантиметар од гркљанот. Немаше ништо никогаш со кучката. Вакцинирана, никогаш немаше нападнато никого, ниту пак заржала некогаш, мислам дека дури и емитираше смеење, спиеше на кревет и маж ми кога дојде од работа сакаше да се поздрави и со неа. И коа му се џитна ... хорор. Со мене спиеше некогаш, со нас живееше и золва ми беше :). Сакавме да ја убиеме првите два дена. Ама некако не ми идеше, на маж ми па ич. Ама сега имам деца и нема шанси куче да имаме пак. А и не дај боже... сега си мислам да ми нападне дете, ќе и свирнам куршум без око да ми трепне.:toe:

Инаку ја отруја на улица после две години. Некој ставил отров во коска. И на него би му свирнала куршум. Во истата трева деца си играат, ама тоа ти е. Тикви без семки.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Хахаах имаш право :)
Јас искрено не се ни трудам да докажам нешто(на кого па да му докажувам ако ги сакал кучињата и му фалеле немало да си оди од МКД) само си постирам статии од весник кој што се базирани на реални настани.

Само за жалење е човекот е полн огорченост и злоба спрема сите македонци, и татковината воопшто тоа се приметува и зрачи од секој негов пост.

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
За лажење во јавни медиуми следува кривична санкција според Законот не лажат за нападите од кучиња немаше за што да се фатиш па за трета работа се фати, супер си е весникот.
Кој лаже има вошки и спие на таван.

Јас не видов статија каква шт побарав. :toe: Се што имаш поставено е НАДВОР ОД ТЕМА.
Според досега напишаното од тебе заклчив дека ти просто “ЗРАЧИШ СО ДОБРИНА“.
Уште да научеше да читаш и идеална ќе си.

Следува едно многу страшно видео. :vozbud:

„Замислете да имаше некој кај љуљашките“ :pos2:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Jas so tushli ne komuniciram.
Toa e toa Voni, we dont often see eye to eye, ama barem sme lugje.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
:)
Размислував кои услови треба да ги исполнуваме за да сме жители на еден град со кучиња (без разлика дали се со газди или бездомници). Тоа би било возрасен млад по можност маж (или постар, но витален и без здравствени проблеми кои ќе му го ометаат движењето), со добро познавање на психологија на животните, сенс за откривање алфа мажјак во толпата, храна во едната рака и можност за евентуално бегање или одбрана (статус на специјалец) при ненадеен напад од икс причини :)

Примери дадов повеќе (даде и една форумџика погоре за сопругот), имам уште, но мислам дека не вреди да се даваат пошто ефект од нив нема.
Додека граѓаните на другите европски градови возат точак, се шетаат или џогираат без проблем и без предуслов познавање на психологија на животните, ние мора да сме обучени као специјалци за вакви случаи. Не знам како е во другите градови во Македонија ама Скопје дефинитивно е џунгла со кучињава (без разлика со или без сопственик).
Вони, поговорката дека не каса ако лае не би ја проверувал. обично почнува со лаење на едно, а другите му се придружуваат...и лае и каса. Не сум ниту стручен (како и мнозинството граѓани на Скопје) да познаам кој е алфа, а кој бета, дали му е територија или не, но сум во состојба да забележам кога некое сака да нападне. Затоа и фала богу досега (иако доста ми се пуштале) ме немаат гризнато. но досега сум бил витален и релативно подготвен да им вратам, а што понатаму???
Состојбата во Скопје со животните не можам да ја прифатам како природна и нормална затоа што не е. Да беше тоа нормално, другите земји ќе го стореа истото. Затоа велам, доблесно е, но зависи во кои услови живееме (или преживуваме, според состојбите во Скопје). И јас не би ги мразел доколку ги нема на улица.

Сепак, ова е само мое мислење и став по ова прашање...секој со своите искуства.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Вони, поговорката дека не каса ако лае не би ја проверувал. обично почнува со лаење на едно, а другите му се придружуваат...и лае и каса. Не сум ниту стручен (како и мнозинството граѓани на Скопје) да познаам кој е алфа, а кој бета, дали му е територија или не, но сум во состојба да забележам кога некое сака да нападне. Затоа и фала богу досега (иако доста ми се пуштале) ме немаат гризнато. но досега сум бил витален и релативно подготвен да им вратам, а што понатаму???
Состојбата во Скопје со животните не можам да ја прифатам како природна и нормална затоа што не е. Да беше тоа нормално, другите земји ќе го стореа истото. Затоа велам, доблесно е, но зависи во кои услови живееме (или преживуваме, според состојбите во Скопје). И јас не би ги мразел доколку ги нема на улица.

Сепак, ова е само мое мислење и став по ова прашање...секој со своите искуства.
Знаеш, проблемот не сме јас или ти, проблемот се малите деца, старите луѓе и сите други со кои го делиме градот.
Дури и да е во право за тактиката со кучиња, тоа би било во 99% од случаите.
А тој 1 % ќе не јебе сите, пошто Марфи владее.

Некое куче, таму некаде, малтретирано од сите кои живеат во маалото, цело пореметено, ќе се пушти на некое дете и можеби толку ќе треба.
Или ќе игра детево со топка, она ќе ја смеша играта (границите) како што викаше VoniVaras, ќе го гризне за нога.
Или некој што има страв од кучиња, ќе го збркаат и ќе направи глупост, како детето кое го познава Тончи и паднало од Кеј.

Едно е да се бара решение, али друго е да се тврди дека кучињата не се опасни.
Јас за мене ви тврдам, не се опасни.
VoniVaras ви тврди за него, не се опасни, во каква ситуација да се најде он, ќе се справи со тоа.

Али сериозно, можете да го потврдите тоа за секој жител во Скопје?
Опасноста е тука, затоа и треба да се бара решение.
Ви пишав и пред 15 страни, јас кога зборам на темава, не глеам на мој дискомфорт или страв (пошто го немам, пишав нека има и 80.000, не ми сметаат), туку гледам на сите оние кои би биле во потенцијална опасност од кучињата.

MPTOB

GSH
Член од
3 јули 2008
Мислења
46
Поени од реакции
14
ЗОшто да не?Ајт нека си поспијат на неопределен период.

S

smart ass

Гостин
Економски успивањето е со најмали трошоци а ефектот ќе биде веднаш приметлив,а за стерилизација па ние немаме како прво вистинска шинтер служба,инаку има кадар и за стерилизација и вакцини,ама нема кој пари да даде,и да посебно кај малите деца до 10 години вообичаена е траума со трајни последици(пелтачење) и тоа не е играчка,па такви народ трчаат по бајачки,надрилекари и фрлаат пари ко бош дткањето ќе го отстранат(сите гарантираат 100%).

П.С кучешката тенија земете ја предвид како ужас.

Kajgana Shop

На врв Bottom