Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    619
Член од
17 ноември 2008
Мислења
346
Поени од реакции
15
naprotiv za uspivanje :( ete edna goddina pred mojata zgrada cuvavme kuce mn ubo koe ne stitese od sekakvi i dr .. luge i denes go zedoja sinterite i go uspija :( :( :( majkite damu gi uspivam nivni !!! so plasticen od 80 CM :mad:

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Животот е живот дали постои во куче ,во мачка или во човек.Нема разлика помеѓу мачка или човек.Идејата за разликата е човечката концепција за негова лична предност.

Ненасилство води кон највисока етика,која е целта на сета еволуција.Се додека не престанеме да ги повредуваме сите други живи суштества се уште сме дивјаци
Томас Едисон

Ќе дојде време кога луѓето како мене ќе гледаат на убивањето на животните како што сега гледаат на убивањето на луѓето.
Леонардо Да Винчи

Големината на една нација и на нејзиниот морален прогрес може да биде вреднувана по начинот на кој се третираат животните.
Махатма Ганди

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Теоретски можно, практично неизводливо. Самоодбраната е основно право, а проценка на ситуацијата за да не дојде до проблем е пожелна во сите случаи, како со животни, така и со луѓе.
Но она спомнато од ВониВарас со точакот и гумите, со храната...сето тоа не функционира во реалноста. Сосем подруго кога имате други триста грижи, кога немате за салама за внукот, а камоли за кучињата, кога сте рано наутро сами во темнина, кога мора да кружите околу блок/маало за да не ги вознемирите кучињата, а на работа ќе ве казнат ако доцните...има многу прашалници сето ова, иако теоретски добро звучи :)

Овие вести можда не се секојдневие, но глејте да не ви се деси вам или на вашите деца. Но тогаш мислам дека мислењето на некои форумџии ќе е поинакво за овие прашања
Куче изгриза четиригодишно дете
Додека детето си играло во дворот на семејната куќа, големото куче на соседите, кое никогаш не било врзано, го нападнало и го изгризало по главата. Во Штипската болница се лекува и 28-годишен маж од Штип кој завчера на улицата Лески бил нападнат од шарпланинец
Ако градот/државата не презема мерки, воопшто не е едноставно да се справиме ние самите со овој проблем.

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Теоретски можно, практично неизводливо. Самоодбраната е основно право, а проценка на ситуацијата за да не дојде до проблем е пожелна во сите случаи, како со животни, така и со луѓе.
Но она спомнато од ВониВарас со точакот и гумите, со храната...сето тоа не функционира во реалноста. Сосем подруго кога имате други триста грижи, кога немате за салама за внукот, а камоли за кучињата, кога сте рано наутро сами во темнина, кога мора да кружите околу блок/маало за да не ги вознемирите кучињата, а на работа ќе ве казнат ако доцните...има многу прашалници сето ова, иако теоретски добро звучи :)

Овие вести можда не се секојдневие, но глејте да не ви се деси вам или на вашите деца. Но тогаш мислам дека мислењето на некои форумџии ќе е поинакво за овие прашања
Куче изгриза четиригодишно дете
Ако градот/државата не презема мерки, воопшто не е едноставно да се справиме ние самите со овој проблем.
ТОЧАКОТ,ГУМИТЕ, ХРАНАТА... и те како функционираат и во реалност и се практикуваат од многу. :smir:
Кучињата скитници реално се ПИТАЧИ, никако не може да се класифицираат како предатори (веќе е објаснето тоа).
Каков тип на територија бранат кчињата скитници?
1. Ако од станарите од некоја зграда или вработените во некоја фабрика (маркет ватевер) добиваат повремено храна, тие си ја исполнуваат “задачата“ на чувари и ја бранат “територијата“ од непожелни натрапници. (кратци, багабонти...)
Ако изреагираш соодветно и напраиш “муабет“ со нив ќе се разбереш, ќе ги убедиш дека си добар (а кучињата знаат да проценат верувај) и ќе си продолжиш со патот. (во или покрај зградата, маркетот...)
Ако некој е од “лошите“ оправдано ќе го спречат да влезе во заштитената територија.
2. Мајка со малецки ја брани територијата околу нив.
Во овој случај заобиколи (во поширок радиус).

Не е познат случај на ЛОВЕЊЕ (на човек) од страна на кучиња скитници.
Кој има кучиња во маало многу е полесно да се спријатели со нив отколку да ги истерби. Како некои овде што си организираат “сафарија“ и ги искажуваат своите мазохистички и нечовечни особини.
Секогаш ќе дојдат нови на нивно место.

Околу повторно и повторно давање на вакви линкови со вести за лошите кучиња.
Во двата наведени примери кој е виновникот?
која е револтирана на соседите кои никогаш не го врзувале кучето.
и
По три часа бил пронајден дресерот на кучето
Со вакви проблеми ако треба јас сам да се справувам ќе завршам, во најмала рака, со прекршочна пријава за физички напад. Виновникот не е кучето туку човекот.
Затоа и предходно кажав дека итно е потребен ЗАКОН за домашни миленици.

Следна постирана вест на која ќе одговорам и обавезно ќе се извинам за се предходно напишано, ако гласи:
„Кучиња скитници УЛОВИЈА и повредија некого (маж, жњна, дете...)“

Кога сме кај ловот мислам на лов како кај дивите животни.

ПС. Потсетување кај нас нема Динго кучиња. :smir:

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525

Убавка Матевска добила повреди на десната натколеница и 12 заби на левата потколеница кога, откако ја зела ќерката од час по физика, во зграда на шестиот кат ја нападнал разбеснет далматинец, кој живее веднаш до лифтот
Сопственикот на кучето ќе заработи тужба од Матевска, но вчера никој од надлежните не знаеше да објасни кој треба да го отстрани кучето од заедничките простории во зградата и кој треба да го казни сопственикот кој, во исто време, е и претседател на куќниот совет

izvor: vest.com.mk

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Затоа и предходно кажав дека итно е потребен ЗАКОН за домашни миленици.
Ова бездруго е потребно, но со казни за нивните сопственици, строги како и за криминално дејство на луѓето врз други луѓе.
Следна постирана вест на која ќе одговорам и обавезно ќе се извинам за се предходно напишано, ако гласи:
„Кучиња скитници
УЛОВИЈА и повредија некого (маж, жњна, дете...)“

Кога сме кај ловот мислам на лов како кај дивите животни.

ПС. Потсетување кај нас нема Динго кучиња. :smir:
Сме се наоѓале во такви ситуации, но не сме оделе во весник истото да го раскажеме. Последно знам дека мојот постар брат (човек кој не се закача ни со луѓе ни со кучиња или мачиња) имаше проблем пред околу месец дена. Движејќи се низ улиците накај нас, го нападнале неколку кучиња...едноставно му се пуштиле. Успеал да ги разбрка, но едно од нив (кое не го ни забележал) го дофатило за (среќа) ногавицата.
Имаме едно маалско куче, уличар. Го оставаме да се движи низ улица слободно, не го чепкаме. Пред некое време изутрината (околу 5 или 5 и 30) слушнав врисок. Една жена од соседната улица, одејќи за накај автобуска, поминува од кај нас, а кучево почнало да лае и да ја брка. Среќа се снашла, ја најдов кај соседите у двор па морав да го бркам кучево за да може жената да оди на работа.
Имам и лични примери кога работев по фабриките и кога одев на работа 5, 6 саат. А ден денес имаме проблем зад собрание и околу зелен пазар. Проблемот во населба некако го избегнуваме сега за сега иако со ептен внимавање...али налет такви прошетки и пазарења низ населба кога а видиме некое куче постојано сме на штрек да не случајно му текне нешто.
Можеби премногу примери, но со одредена цел. Вакви случки и напади не се ни објавуваат пошто не ги ни пријавуваме пошто ниту знаеме каде ниту знаеме кој ќе е резултатот од таа пријава.

Затоа велам, теоријата е можеби во ред, но во такви ситуации тешко да ќе ми помогне тоа дека кучето има некоја своја територија (која не можам да ја знам пошто не сум куче), ниту нешто друго. Не сме стручњаци за животни ниту имаме обврска-сепак живееме во урбано подрачје (како и жителите на Стокхолм, Луксембург и други градови каде нема кучиња), имаме обврски, имаме семејства кои имаат обврски. Од аспект на улични кучиња живееме како во џунгла.
Замисли како му е тек на некој постар дедо или баба кои не можат ни да бегаат ни да се одбранат. А сите еден ден фала богу ќе иаме и деца и ќе остариме па мислам дека мора да размислуваме за оваа проблематика малку пошироко.

Една особа прашав, но одговор не добив па ако не ти е тешко да ми одговориш ти што би сторил доколку сте на прошетка со сопругата и децата и наеднаш ти се нафрли/залае (тебе, на децата) куче/кучиња. Децата ќе се здрват од страв, а најверојатно и сопругата...како би реагирал на вакво нешто (затоа што ова е доста чест случај со минувачите низ паркот зад собрание).

Те прашувам затоа што лесно е да сум доблесен и со широко срце ако живеам во град ака Антверпен или сличен или во белиот и нормален свет каде нема вакви појави или немам контакт со кучиња ниту јас ниту син/ќерка. Тешко е ако сум во ваков град и држава каде е тоа секојдневие и реалност-налет таква прошетка и живот.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ќе ги гушнам децата, жената, ќе се завртам кон кучињата, особено кон алфата, ќе го погледнам во очи, да воспоставам контакт и доминација, ќе поробам со цврст и смирен глас да му покажам дека не сум дојден да му ја превземам територијата и полека ќе си продолжам по патот. А ако е збеснато, болно, од беснило или слично и нападне, ќе го удавам со голи раце.

П.С. далматинецот е гарант малтреиран од гаџдата и газдата е крив, не кучето

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Филозофке,тука не станува збор за улично куче,тоа е далматинец,куче со сопственик,темата е за бездомни кучиња(кучиња што живеат на улица и немаат газди).

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Примерот излезе во весник,
како што реков и во претходните постови кучињата со сопственик се друго сопственикот си одговаракривично на суд, за разлика од уличните за кои што нема кој да одговара а напаѓаат исто секојдневно и без никаков повод, женава ниту му дала повод на кучето ниту го задевала, па ја каснало.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Уличните станале улични дека некој морон ги напуштил....

Убо рече Вони, да видам во весник, глутница скитници нападнаа човек....

А не, расно, со педигре, куче, со стопан дебил, кој го чува за с'скања, нападнало чоек.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Абе и парчиња човечко месо растргнато од раздивени глутници џукели да лета по улиците и крв да прска на сите страни пак нема да признаеш дека не си у право:)
Гаро старро аро :)))
не ни очекувам нешто поинакво од тебе да прочитам него остај малце и другиве да пишат нешто на темава,

Напади од улични кучиња имаш колку сакаш преплавени се весниците со вести за такви напади, во последниве 3 месеци имало 300 напади од улични кучиња на случајни минуувачи само разлистај во претходните постови ако не ти се гугла имаш и линкови.

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Една особа прашав, но одговор не добив па ако не ти е тешко да ми одговориш ти што би сторил доколку сте на прошетка со сопругата и децата и наеднаш ти се нафрли/залае (тебе, на децата) куче/кучиња. Децата ќе се здрват од страв, а најверојатно и сопругата...како би реагирал на вакво нешто (затоа што ова е доста чест случај со минувачите низ паркот зад собрание).
Добро ти одговори и Гарфилд еве и јас да не речеш дека бегам од одговор. :pipi:
Јас сум со сопругата и двете деца. Ми наидува група кучиња што лаат, сопругата и децата се засолнуваат зад мене јас се поставувам измеѓу. Нема бегање, нема хистеришење, нема беспотребна паника. Првото куче (алфата) откако ќе се доближи доволно (да покаже дека е опасно) откако ќе види дека не бегаш застанува. Откако му објаснуваш со смирен глас дека нема да му нарушиш територија (што и да чува) туку дека сакаш да си продолжиш по свој пат, ќе се повлече заедно со другарчињата. Ако почнеш да бегаш, да преташ со раце и со нозе без потреба (преурането, сеуште не си нападнат) само ќе ја влошиш ситуацијата односно ќе го оправдаш нападот на кучето кое во тој случај ќе се брани.
Фобијата е многу лоша работа и најчесто поради фобија од кучињата и се случуваат некои од инцидентите. Ти се приближува некое кутре (јадно бедно) ти почнуваш панично да викаш бегаш и ете ти од некаде и други кучиња пуштени во потера по тебе. :toe:
НЕ БЕГАЈ ОД КУЧЕ.
КУЧЕ ШТО ЛАЕ НЕ КАСА.
ЛАЕЊЕ НЕ Е НАПАД.

кучињата со сопственик се друго сопственикот си одговаракривично на суд, за разлика од уличните за кои што нема кој да одговара а напаѓаат исто секојдневно и без никаков повод,
1. Наведи ваков ПРИМЕР кај нас.
2. Исто до сега нема ни ваков пример. Јас цело време тоа барам.
И Филозофке бидејќи покажа и докажа дека не читаш предходно напишано. Си постираш само селективно одбрани вести, да се оправдаш во твојата желба за масовни УБИСТВА нема потреба од понатамошна дискусија со тебе.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Филозофке, смени никот молим те, не те личи.

Напдаи на улични? Пишпано е зошто има ржење (не напади, нема напади) има уплашени кои бегаат на ржење место каско Вониварас да сторат и тоа го викаат напад.

Има напади од кучиња со дебилни газди.

Drama Queen

Sky Catcher
Член од
2 септември 2007
Мислења
1.739
Поени од реакции
65
Да, да ,да три пати ! Ако постојат такви кретени што не се грижат за своите кучиња и ги пуштаат слободно низ градов не размислувајќи за последиците тогаш подобро е така. Јес да сакам кучиња и слично ама од 1000000000 улични едно ќе се погоди да ме нападне и никој нема да биде крив...ќе бидам јас крива што не сум спринтер!:nenene:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Прочита ли шумурко, претходниот пост во кој Вони објасни како треба со кучињата скитници или самом тресна, како што тресна на онаа темана за фото курва дека немаш такви слики??

Ај не лупетајте, има напишано како треба со кучињата.

Булшит дискусии од булшит тролови.

:tapp:Мислам на сите булшитери.:pusk:

Kajgana Shop

На врв Bottom