Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    624
Сеуште нема изминато една година од мандатот на скопскиот градоначалник. Да му дадеме шанса, и да коментираме на темава и по 3 години.
За жал тој е првиот на кого му текна на кучињата, а со самото тоа покрена лавина од интерес меѓу граѓаните. За методите, да ги прашаме административците од скопско собрание, коишто дури и Леандра ги напаѓаше за нискиот квалитет на нивниот придонес на работотно место.

Da go ostavime Tonka, ama neka ne bara resenie koi se vo najmala raka, uzasni i nehumani.

Не ме смеј бе, после толку клетви ти најде да пишуваш за хуманост. Инаку за твоја информација и ја сум каснат од куче ко помал, и замисли го испровоцирав со тоа што играв фудбал па ми се улета и здраво ме задрапа, изгледа му сметало тоа што трчав, знаете трчањето многу ги вознемирува кучињата, па од сега натака нема играње фудбал у маало за да не ги вознемириме уште повеќе. И ај остај тоа што ме касна па после тоа ме мкнеа до државна за да примам инекција против тетанус, па после тоа морав да го најдам кучето за да се осигураат дека нема некоја болест, среќа беше од околните куќи и се шлаеше конкретно по тој дел, па го најдовме.
Инаку тврдењата дека кучињата во Скопје се мирни и не напаѓаат повеќе ми личат на прикаски за мали деца еве и некои официјални податоци

ЗА ТРИ МЕСЕЦИ

251 граѓанин каснат од куче

На инфективната клиника изминатите три месеци 251 граѓанин побарал помош оти бил каснат од куче, мачка или друго животно. Најмногу од нив биле каснати од кучињата скитници кои шетаат нив скопските улици. Кај 40 пациенти е почната третман за лекување против беснило. Од клиниката велат дека досега ни еден пацинет кој се лекувал на клиниката бидејќи бил нападнат од кучиња не бил во животна опасност.

http://star.vest.com.mk/default.asp?id=157460&idg=8&idb=2483&rubrika=Makedonija

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=D91C8545EAE1F94F943FE702F04559E2

http://star.vest.com.mk/default.asp?id=125876&idg=6&idb=1907&rubrika=Makedonija

http://www.vest.com.mk/?ItemID=218EEEBA390B0E47AC49E06617FB9DEE&arc=1

Uuu Wot, a be me prepali, sega ke moram crno komce na domLiot prst da vrzat, da se napijam suva voda so med, da promenam kosula deka se prepotiv od uplav... Ocine na pcisteno kako demon da go posednal, onaka, direktno vo kamerata zagledano, nebare sega ke stane i ke progovori za fiskalanata politika na Gosev.
Dajte bre ne me smejte. Glutnici kucinja im od nerazbrankvci na koi levot im udriv vo kolenici, od neranimajkovci koi posakale fraeri da se napravat pred nekoe dunde koe koga gi otkacilo gi vitosale kutrite kucinja na ulica ili nekoe smizle koe otkako videlo deka nikad nema da bide Sara Jessica Parker od Sex N City go dzitusarila kucenceto na ulica.
Kuce na koe mu e pokazano neznost e milo, verno i dusicka.
Gagjaje me i mene so kamenja i jas ke grizam, laam i rzam, plusako sum gladen.

Darky, zalam za epizodata koja seuste te potresuva koga ke pirpomnes, ama se voshituvam sto i pokraj toa baras humano resenie, a ne uspivanja. A ima, mesto eden spomenik, vakcina, stacionar, mesto kade nema da diveat i podivuvaat, dodeka ne bidat posvoeni ili dadeni (dokolku se za toa) na ovcar, dete, na selo, nekade.

Ne zemajte kuce za calam, kako vecno detence e, obvrska postojana, dokolku ne ste spremni.
Za calam zemete kukla, igracka, nintendo, se drugo ne cini, barem nezivata materija ako ja frlite na ulica nema da gladuva.

Razmislete, so glavata, ne so reproduktivnite organi.

Најлесно е од страна нели, кога пред влез немаш 3-4 гладни кучиња кои на секоја ебена кола трчаат а за човек да не збориме. Ама who cares. Они се мали слатки душички со големо срце само што се разочарани од човештвтото. Еве, гледаш потење на форумот не ги спаси, but then again, we can always save them with rainbows, sunshine and butterflies. Само затоа што се кутри душички со медена душа. :wub:

Фина ти е и лекцијата за морал и што е правилно а што не, ако не сте спремни не зимајте. Но што е - тука е. Нагла промена мора да се деси, а сите да ги преберат по дома, well, не е можно. Плус некој не е во Македонија да помогне. Успивање е клучот, па кога ќе се реши проблемот, почнете со превентивни кампањи и остало.

И да се разбереме, сум чувал 2-3 кучиња, маче, папагали, желка и зајак у двор, ретко гледаш во град такви ствари у двор ама ај, риби и остало. И јас сакам животни, ама да не претеруваме.

Ima i kaj mene nekolku pcista, no...otkako se dogovorivme, prestanaa da napagjaat bidejki ima skrpivme kolipka, site hrana im davavme, si ziveeja i nas ne cuvaa.

Znaci, za se ima resenie.

Ima i kaj mene nekolku pcista, no...otkako se dogovorivme, prestanaa da napagjaat bidejki ima skrpivme kolipka, site hrana im davavme, si ziveeja i nas ne cuvaa.

Каде кај тебе во УСА таму ли?
Кого најде да моташ, таму нема куче на улица за лек, ниту таму ниту во било која друга цивилизација, сум приметила дека најголеми поборници за негативното да си остане непроменето се токму Македонците гастарбајтери во странство од каде толкава омраза спрема матичната земја, па родна грутка е мајку му и после ќе се чудиме од каде сите тие негативни работи ти се случуваат во животот, и девојки ќе те оставаат и се, на 36 год неженет, не пламнувај вистината знам боли но сепак малце конструктивен коментар и пријателски совет од срце кон тебе
Гарфилде кога ќе се ослободиш од целата таа омраза што ѕи ја труе душата и негативен набој веруј ми дека се ќе ти тргне напред.

А бај д веј и ти ќе се вратишш во Македонија кад тад или можеби не планираш да се враќаш па сега сакаш сите тука да испоцркаме и пците да не јадат а:smir:

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Каде кај тебе во УСА таму ли?
Кого најде да моташ, таму нема куче на улица за лек, ниту таму ниту во било која друга цивилизација, сум приметила дека најголеми поборници за негативното да си остане непроменето се токму Македонците гастарбајтери во странство од каде толкава омраза спрема матичната земја, па родна грутка е мајку му и после ќе се чудиме од каде сите тие негативни работи ти се случуваат во животот, и девојки ќе те оставаат и се, на 36 год неженет, не пламнувај вистината знам боли но сепак малце конструктивен коментар и пријателски совет од срце кон тебе
Гарфилде кога ќе се ослободиш од целата таа омраза што ѕи ја труе душата и негативен набој веруј ми дека се ќе ти тргне напред.

А бај д веј и ти ќе се вратишш во Македонија кад тад или можеби не планираш да се враќаш па сега сакаш сите тука да испоцркаме и пците да не јадат а:smir:
Не сум повикана но сепак кратко ќе се вмешам Фило(како и да е понатака)...
Многу прсти замеша за луѓе кои не се во МК и живеат настрана. Дали ти би си го поставила прашањето ЗОШТО нема кучиња на улица во западните земји? Зошто баш кај нас во Македонија ги има во преголем број? Криви сме ние? Не, работата е што кој и да е одговорен за средување, ја тегне работата дур недојде до тенко, и кога ќе дојде тогаш се бара најлесниот начин. Време е во Македонија да се средуваат проблемите дур се на почеток, а не на крај кога гледаме дека веќе нема излез... И не се апсолутно кучињата криви, човек ги има оставено надвор.
И немој да генерализираш и навредуваш, не ти е првпат.

Филозофка кучињата тогаш ти заржаа ти ги покажаа забчињата или ти се фрлија?

Јас немам слушнато дека во центар улично куче некој изгризал па уште помалце да умре од тоа
затоа нема пците да те јадат мила ти гарантирам:smir:

и децата сирачиња што толку ги жалиш се 24 часа покрај тие кучиња, постојано се играат и ниедно не е каснато. МАГИЧНО НЕЛИ?:pipi:

Наташа сум приметила дека кога ќе ги спомнам македонските гастарбајтери во странство како во очи да ти бодам:smir:
Значи апсолутно не се криви луѓето што не чуваат кучиња, бидејќи за да оставиш куче на улица нели прво треба да го чуваш така? Логично е да размислуваш на тој начин, нели? Не може човек што во животот не чувал куче да остави куче на улица, значи излегува дека тие што сакаат кучиња и чуваат кучиња се истите оние (според тебе несовесни граѓани) што ги оставаат кучињата на улица,значи не сум тука да вперувам прсти кој е крив а кој не е, а за разлика од кај нас во странство си функционираат Шинтерски служби каде што кучињата ги тргаат од улица, искрено и мене ми е жал кога ги гледам кучињата по улица, мислиш сакаат да бидат гладни, полни болви и да смрзнуваат по улиците?
Не, и тие се живи суштества и местото сигурно не им е на улица.

Јас немам слушнато дека во центар улично куче некој изгризал па уште помалце да умре од тоа
затоа нема пците да те јадат мила ти гарантирам:smir:
На ова ќе одговорам со цитат на драгиот ни наш кајганџија гастербајтер, у кревету, прави фајтер.
Кога е во Македонија живее во строг центар, построгм здравје.

А сега друго прашање, бидејќи покрај твоја зграда поминувам често а и имам влегувано кога делев рекламни летоци во младоста. Каде е таа колипка?

Наташа сум приметила дека кога ќе ги спомнам македонските гастарбајтери во странство како во очи да ти бодам:smir:
Значи апсолутно не се криви луѓето што не чуваат кучиња, бидејќи за да оставиш куче на улица нели прво треба да го чуваш така? Логично е да размислуваш на тој начин, нели? Не може човек што во животот не чувал куче да остави куче на улица, значи излегува дека тие што сакаат кучиња и чуваат кучиња се истите оние (според тебе несовесни граѓани) што ги оставаат кучињата на улица,значи не сум тука да вперувам прсти кој е крив а кој не е, а за разлика од кај нас во странство си функционираат Шинтерски служби каде што кучињата ги тргаат од улица, искрено и мене ми е жал кога ги гледам кучињата по улица, мислиш сакаат да бидат гладни, полни болви и да смрзнуваат по улиците?
Не, и тие се живи суштества и местото сигурно не им е на улица.
Нормално дека боди очи затоа што и јас живеам во странство.

Апсолутно неможеш да кажеш кој е крив кој не, затоа што несовесни се сите. Штом дошло до тој проблем трнот е кај човекот, тој што го пуштил надвор, тој што го тепа, тој што не му дава јадење, тој што не помага за одржување на Шинтерницата, тој што ги краде парите наменети за тоа...спомнав некаде куче?

И да...не видов никаде жал во твоите постови, напротив...

Само да кажам некои факти за 2009та.

- регистрирани вкупно 17.813 кривични дела од областа на класичниот криминал

- 34 убиства

- 31 обид за убиство, 157 тешки телесни повреди, 27 изнуди, три уцени, 20 киднапирања, 11 грабнувања и 411 разбојништва.

Има доста напади на кучиња, неможев да најдам точна бројка за 2009та. Но ниеден случај за среќа не е фатален. Ако има околу 200 за 3 месеци, тогаш 800 годишно отприлика. Сето ова неофицијално. Нападнати не значи и гризнати. А сепак на крај сите здрави и живи се.

Мене сепак луѓето повеќе ме плашат!!!
Повеќе опасни луѓе шетаат низ државава, него опасни кучиња скитници!

Абе поарно да ги успиваат одколку да ги прегазуваат со автомобил, бев сведок на таков настан точно пред една недела кај што тргнува 19ка во Карпош 4 и да ви кажам не се осетив убаво кога го видов типот кога го погледна предниот дел на автомобилот, регистрации, фарови, лајсни и триста глупости тропости му беа скршени.

Му отидоа 200евра гарант овој месец само за колата ама јбг.

Абе поарно да ги успиваат одколку да ги прегазуваат со автомобил, бев сведок на таков настан точно пред една недела кај што тргнува 19ка во Карпош 4 и да ви кажам не се осетив убаво кога го видов типот кога го погледна предниот дел на автомобилот, регистрации, фарови, лајсни и триста глупости тропости му беа скршени.

Му отидоа 200евра гарант овој месец само за колата ама јбг.

Зависи од колата, може да чини и над 1000 евра. Со тие пари може да се заловат мнооогу кучиња. А кучињата не гледаат кога поминуваат улица, денес бев сведок на такво нешто во Ченто, кај Ханибал кафаната. Имам и фотографии, ама уморен сум за да закачам сега на нет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom