Во Струмица ќе има нови 1.200 вработувања

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ќе биде интересно кога на примените за „обука’’ ќе им биде побарана некоја сума како партиципација:helou:

Тајанствена фирма, уште потајанствена активност.....нешто ми мириса слично како Magicgold и слични пирамиди.
А јас баш почнав да размислувам за такво нешто...2500 апликанти по 1000 евра...полна капа...:)...дури и навистина ќе ги вработам на една година...гарантирано..за понатака оптионално..... :)

Член од
18 март 2009
Мислења
375
Поени од реакции
7
За сите тие скептици што слушнале а не дослушнале и сега јадат буреци како и обично. Јас бев на презентацијата. Таму беше кажано дека ќе има од 500-1000 вработувања. Првиот бран на вработувања ќе биде 300 души кои ќе одат на 6 месечна обука а од 4-от месец почнуваат со работа во фирмата. Значи тие што ќе работат таму нема да имаат никаква допирна точка со програмирање!! Ова не е програмерска компанија побогу. Се работи со одржување на мрежи низ целиот свет со помош на револуционерен софтвер кој што за прв пат ќе биде користен овде во Македонија и ќе биде поврзан со Гугл мапс, еартх...

Предавањето т.е обуката ќе биде целосно на англиски како што беше и презентацијата. Ќе се прават една купа тестови и од тие првите 300 души што ќе влезат на обука нема да останат сите. Значи ако се докажеш ќе останеш ако не гитла. Не мора да значи дека ако влезеш во тие 300 што ќе одат на обука имаш загарантирано работа. Тоа во никој случај... Тренингот ќе се врши на опрема вредна околу 5 милони долари. Процесот на елиминација ќе започне уште од првите неколку недели. Комуникацијата е круцијална ако ја сакате оваа работа. И не мора да бидете од Струмица ако сакате да се пријавите.

Иначе ако веќе влезете да работите во фирмата условите таму ќе се супер. Типот што ја држеше презентацијата се споредуваше со Гугл. Демек ќе имало посебни соби со пикада, телевизори, билијарди, играчки конзоли, интернет конекција и ред други работи односно нивната цел била позитивно да ги стимулираааботт рниците пошто тогаш истите се мошне попродуктивни. Да створат такви услови за работа што нема да сакаш да си одиш дома.
Епа jaс имам одено во Блгариjа во един таков центар НЦУМ ( Национален центар за управление на мрежите ) кон БТК и тамо имаше да речеме 50-100 луге. На презентациjата ни казаха че тамо били собрани наj-добрите измегу наj-добрите кадри од фирмата и за да одиш тамо требе да си со много опит и много познаниjа по мрежи. Какви луге трсат каj тие ?

Помегу другото во тоа центар имат е таква карта само че на екран висок примерно 10 метра :)

Член од
29 септември 2007
Мислења
245
Поени од реакции
17
Систем админ за 3-6 месеца? :vozbud:

се надевам дека нешто е грешка... не може тоа така брзо за жал...

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Систем админ за 3-6 месеца? :vozbud:

се надевам дека нешто е грешка... не може тоа така брзо за жал...
Може,се зависи во каква перачка машина ќе ти го перат мозокот :)

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Греота.
Сепак, секој си учи или дознава за тоа како функционира животот на својствен за него начин.
..колку им е чкартно направена страната.

Првото лого долу -Нетолиа? Нема такво нешто, овие не се ни потрудиле во лажењето. Нешто како Недојдиа.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Јас пак али морам ... Сис админ за 3 - 6 месеци .... бухахахахахахахах ... :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
ЈАс од 2003 активно работам системска администрациа ..и сеуште не се сметам за саглам сис админ .... :vozbud::vozbud::vozbud:

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Јас пак али морам ... Сис админ за 3 - 6 месеци .... бухахахахахахахах ... :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
ЈАс од 2003 активно работам системска администрациа ..и сеуште не се сметам за саглам сис админ .... :vozbud::vozbud::vozbud:
Ако за толко време се стануваше сис админ, сега ке бевме 20 админа во фирма. И програмер не може за толко. Да не е нешто друго?

C

cige

Гостин
А знае ли некој барем од прилика во Македонија колку има невработени програмери?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
Бараат луѓе за NOC (Network Operation Center), бар според ова што го гледам на сајтот. Тоа во суштина значи седење пред монитор и надгледување мрежни точки, рутери, линкови и слично, најверојатно како аутсорсинг шема за поголеми компании кои ќе им плаќаат на нив - а потоа они на вас. Мониторинг, пријавување проблеми и тн... Гледаш во монитор и чекаш нешто да светне црвено. Скапување пред компјутер во превод. Не е некоја комплицирана работа, што не може да се научи за 2-месечна обука.

А дека целиот пристап кон работава е тотално аматерски и промашен, така е.

И аман, нека ги научи некој новинариве дека не сите работи поврзани со компјутери се „програмерски“ работи.

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Бараат луѓе за NOC (Network Operation Center), бар според ова што го гледам на сајтот. Тоа во суштина значи седење пред монитор и надгледување мрежни точки, рутери, линкови и слично, најверојатно како аутсорсинг шема за поголеми компании кои ќе им плаќаат на нив - а потоа они на вас. Мониторинг, пријавување проблеми и тн... Гледаш во монитор и чекаш нешто да светне црвено. Скапување пред компјутер во превод. Не е некоја комплицирана работа, што не може да се научи за 2-месечна обука.

И аман, нека ги научи некој новинариве дека не сите работи поврзани со компјутери се „програмерски“ работи.
Покажаа и screenshots од програмот, ја гледаш земјината топка, ги покажаа црвените точки кога ќе се појави некој проблем, али многу малку беше тоа.

Фала Богу еден што не тера инает да се најде и да објасни фино.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Покажаа и screenshots од програмот, ја гледаш земјината топка, ги покажаа црвените точки кога ќе се појави некој проблем, али многу малку беше тоа.

Фала Богу еден што не тера инает да се најде и да објасни фино.
Никој не тера инает... Само што NOC не е ни програмирање ни мрежна администрација туку е како што напиша Ацид погоре дремење пред компјутер. И што кога ке светни црвеното? Што ке правиш освен да се јавиш некаде и да кажеш : Еј, таму свети црвено.

А да прашам уште нешто... колку очекувате дека ке земате плата за дремење пред компјутер? Реално, не повеќе од 200-250 евра.

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Никој не тера инает... Само што NOC не е ни програмирање ни мрежна администрација туку е како што напиша Ацид погоре дремење пред компјутер. И што кога ке светни црвеното? Што ке правиш освен да се јавиш некаде и да кажеш : Еј, таму свети црвено.

А да прашам уште нешто... колку очекувате дека ке земате плата за дремење пред компјутер? Реално, не повеќе од 200-250 евра.
Не беше ни малку за тебе ова, незнам зашто се осети повикан. И се обраќаш кон мене ко да сум вработен тамо.
Не. Јас само бев на семинарот и аплицирав, ако имам среќа ќе бидам повикан на тој курс и ќе видам што ќе биде понатаму.

Патем, ако веќе почнеш да работиш тамо значи ти си ги поминал курсот и тестовите, веќе си квалификуван за да знаеш што да сториш кога таа црвена точка ќе се појави и ќе те однесе до проблемот.

И, 200-250 евра плата да земаш во Струмица е премија, буквално.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18

Аcid, во право си. Керка ми работи исто. Студира и работи во ваков центар. Ама има и ного call центрови, дека седиш и чекаш некои да те праша за некаков проблем, било за принтер, виндовс или друго.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Не беше ни малку за тебе ова, незнам зашто се осети повикан. И се обраќаш кон мене ко да сум вработен тамо.
Не. Јас само бев на семинарот и аплицирав, ако имам среќа ќе бидам повикан на тој курс и ќе видам што ќе биде понатаму.

Патем, ако веќе почнеш да работиш тамо значи ти си ги поминал курсот и тестовите, веќе си квалификуван за да знаеш што да сториш кога таа црвена точка ќе се појави и ќе те однесе до проблемот.

И, 200-250 евра плата да земаш во Струмица е премија, буквално.
Па дајбоже да те викат да видиме што ке испадне од целата работа. Бар ке имаме кајганџија директно во центарот на случувањата ако не повеќе :)

А викаш дека 200-250 евра плата е премија? За IT сектор треба да е повеќе, мада основната секаде е толку.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Нешто мене не ми е јасно,треба да седиш пред компјутерот и да зјапаш во него како теле во шарена врата и кога ќе ти светне црвено да пријавиш?
Па тоа е работа за пензионери а не за млад човек,кога веќе ти светнало црвено треба ти самиот да го решиш проблемот а не да пријавуваш некому? :raz:
Неко работи едноставно не се логични ам ај нека е? :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom