Во Струмица ќе има нови 1.200 вработувања

C

cige

Гостин
Глуп народе македонски(со мали исклучоци),
зар ова не ви звучи смешно,
каде бе 1200 програмери, па тоа е сериозна инвестиција,
кој тоа чудо би го направил во Македонија:tapp:
според мене ова ќе биде најголемата манипулација:jaj:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Да бидеме реални дека цела Европа не располага со 1200 невработени програмери па камо ли Струмица или Македонија.Во прашање е инвестицијски фонд кој отвора сопствена база за едукација,усовршување и водење сопствен бизнис во Европа.Оваа фирма ќе има потреба од хардверисти до софтверски работници,чистачи,стражари но и продажно-куповни агенти за цела Европа,па зошто не би ги собрала сите во Струмица за по 400-500 евра плата,која е социјална помош насекаде низ Европа.Особено кога им се нуди бесплатен простор и други поволности за нивната работа.Затоа мислам дека фамата која се дигна деновиве окулу оваа реална и остварлива инвестиција во Македонија е премногу тендециозна а владата со сопствените “промотори“ си каса од мадињата зошто порано не се сетила на ваков потег.Токму затоа фабриката на Грујо требаше одамна да биде расформирана,и токму затоа требаше крај себе да прибере малку попаметни и инвентивни луѓе кој нема да гледаат само да “дрпнат“ се што можат да “дрпнат“,туку и да одработат за она што го цицаат од Македонскиот мега буџет.:toe:

sickjoce

Ненормален
Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.231
Поени од реакции
337
Да бидеме реални дека цела Европа не располага со 1200 невработени програмери па камо ли Струмица или Македонија.Во прашање е инвестицијски фонд кој отвора сопствена база за едукација,усовршување и водење сопствен бизнис во Европа.Оваа фирма ќе има потреба од хардверисти до софтверски работници,чистачи,стражари но и продажно-куповни агенти за цела Европа,па зошто не би ги собрала сите во Струмица за по 400-500 евра плата,која е социјална помош насекаде низ Европа.Особено кога им се нуди бесплатен простор и други поволности за нивната работа.Затоа мислам дека фамата која се дигна деновиве окулу оваа реална и остварлива инвестиција во Македонија е премногу тендециозна а владата со сопствените “промотори“ си каса од мадињата зошто порано не се сетила на ваков потег.Токму затоа фабриката на Грујо требаше одамна да биде расформирана,и токму затоа требаше крај себе да прибере малку попаметни и инвентивни луѓе кој нема да гледаат само да “дрпнат“ се што можат да “дрпнат“,туку и да одработат за она што го цицаат од Македонскиот мега буџет.:toe:
Тотално се согласувам

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Сето тоа убаво, како што го кажуваш, ама една мала нелогичност:
Велат...идниот месец почнуваат со работа. Немаат ништо нити изградено, нити закупено...
Само аплицирањето и толку...

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Некој беше спомнал, четвртиот спрат во Глобал.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.439
Поени од реакции
18.418
Луѓе,сватете едно,тоа дете може да биде сексуална жртва,да биде излажано и однесено било каде а СДСМ или ВМРО колку и да се препукуваат после ќе биде касно.
Да не забегуваме од темата...

Многу забега батка, стварно многу.

Ај смири се вечерва најверојатно утре ќе добиеш официјалen 'став' од партијата, кој ќе треба да го 'застапуваш'.

Не се брукај ко Самоубицава кога ќе почни да треси зелени. Ќе ти кажат од партија што треба да кажуваш по форуми и блогови.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Многу забега батка, стварно многу.

Ај смири се вечерва најверојатно утре ќе добиеш официјалen 'став' од партијата, кој ќе треба да го 'застапуваш'.

Не се брукај ко Самоубицава кога ќе почни да треси зелени. Ќе ти кажат од партија што треба да кажуваш по форуми и блогови.
:eek:ftopic:
Неколку податоци што не ги знаеш:
1. Не живеам во Македонија од 2001
2. Не сум член на ниедна партија
3. Заборавив кога последен пат гласав на избори ама мислам дека беше 1998 па ти сега како сакаш :toe:

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Во недостаток од конкретни информации за вака бомбастична најава.. (1200 одеднаш е огромна цифра иако некој порано напиша 300 што исто така не е мала цифра) е за безрезервна подршка и пофалба.
Да видиме како ќе тече ова и што всушност има позади оваа копанија.. како што се кажа тоа ќе се знае уште во рвите 2-3 месеци.. ако испадне дека е квалитетен бизнис (што и да е) Владата на економските промотори сигурно нема да им дозволи да си гризнат.. туку ќе ги стисне здраво за да најдат барем уште 5-6 такви фирми низ светов.. ако е толкав вносен бизнис со толку многу 6 фирми по 1200 вработени тоа се 7200 вработувања !! фантастично решение. Тоа е практично решение за невработеноста на помладата генеација во неколку градови од внатрешноста на РМ (Скопје има и така развиен ИТ сектор)... но да почекаме да видиме да не испадне дека новинарката имала нешто екстра адреналин при пренесувањето на веста..

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Во недостаток од конкретни информации за вака бомбастична најава.. (1200 одеднаш е огромна цифра иако некој порано напиша 300 што исто така не е мала цифра) е за безрезервна подршка и пофалба.
Да видиме како ќе тече ова и што всушност има позади оваа копанија.. како што се кажа тоа ќе се знае уште во рвите 2-3 месеци.. ако испадне дека е квалитетен бизнис (што и да е) Владата на економските промотори сигурно нема да им дозволи да си гризнат.. туку ќе ги стисне здраво за да најдат барем уште 5-6 такви фирми низ светов.. ако е толкав вносен бизнис со толку многу 6 фирми по 1200 вработени тоа се 7200 вработувања !! фантастично решение. Тоа е практично решение за невработеноста на помладата генеација во неколку градови од внатрешноста на РМ (Скопје има и така развиен ИТ сектор)... но да почекаме да видиме да не испадне дека новинарката имала нешто екстра адреналин при пренесувањето на веста..
“Кој прв по невестата-нему невестата“.Доколку се реализира замислата нема да има невработени од ИТ секторот во цела Македонија.Другите општини ќе треба да си го бараат чарето во другите бранши.Ама со оглед дека другите градоначалници се премногу зафатени со изградба на споменици,игралишта и слични заебанции,немаат време за други проекти од областа на индустрија или останатите бизнис сектори.:toe:

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
АбЦ стар пријателе..тоа со невестата е точно но има уште многу чупиња за мажење нели :)
Тоа и јас го велам цел ИТ од македонија да го собере не ќе може квота да исполни.. ама ете гледаш со 3 месечен струмички курс ќе можеле да си работат луѓето (што ме тера и да мислам дека е некоја маркетинг спам компанија) али нема везе.. толку гоогле нема вработени ама дајбоже да испадне нешто опипливо.. еве ти ветувам јас доаѓам во прилеп со транспарент и ќе бараме курсеви а прилепчани .. за 1 година прилеп силиконската долина нема да му биде рамна :) имаме доста невработени државава нели.. плус со тие плати што ги спомена ми изгледа дека ќе имаме и здрава инекција на стандардот на помалите градови.. во Скопје и сега ИТ типчињата се по просек 50-60000 плата (не лупам толку земаат со средно!) .. и што ќе ни други области на индустрија само ова ќе го фураме ко национална стратегија!! решаваме поблем со развој и невработеност па останува само споменици и паркови на раат да се средат :)
Ајде да видиме да не бидеме саркастични, и јас би сакал овој проект да успее, најискрено.

B

Blacks

Гостин
За сите тие скептици што слушнале а не дослушнале и сега јадат буреци како и обично. Јас бев на презентацијата. Таму беше кажано дека ќе има од 500-1000 вработувања. Првиот бран на вработувања ќе биде 300 души кои ќе одат на 6 месечна обука а од 4-от месец почнуваат со работа во фирмата. Значи тие што ќе работат таму нема да имаат никаква допирна точка со програмирање!! Ова не е програмерска компанија побогу. Се работи со одржување на мрежи низ целиот свет со помош на револуционерен софтвер кој што за прв пат ќе биде користен овде во Македонија и ќе биде поврзан со Гугл мапс, еартх...

Предавањето т.е обуката ќе биде целосно на англиски како што беше и презентацијата. Ќе се прават една купа тестови и од тие првите 300 души што ќе влезат на обука нема да останат сите. Значи ако се докажеш ќе останеш ако не гитла. Не мора да значи дека ако влезеш во тие 300 што ќе одат на обука имаш загарантирано работа. Тоа во никој случај... Тренингот ќе се врши на опрема вредна околу 5 милони долари. Процесот на елиминација ќе започне уште од првите неколку недели. Комуникацијата е круцијална ако ја сакате оваа работа. И не мора да бидете од Струмица ако сакате да се пријавите.

Иначе ако веќе влезете да работите во фирмата условите таму ќе се супер. Типот што ја држеше презентацијата се споредуваше со Гугл. Демек ќе имало посебни соби со пикада, телевизори, билијарди, играчки конзоли, интернет конекција и ред други работи односно нивната цел била позитивно да ги стимулираааботт рниците пошто тогаш истите се мошне попродуктивни. Да створат такви услови за работа што нема да сакаш да си одиш дома.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Живи били па видели,дај боже!!!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Многу работи доживеавме да видиме..ама пак виденото е....

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Мене ова ми личи на потемкиново село. Времето ќе покаже дали сум се излажал.

Откога оној глумец го купуваше Бучим веќе не верувам на бобастични навестувања.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Мене ова ми личи на потемкиново село. Времето ќе покаже дали сум се излажал.

Откога оној глумец го купуваше Бучим веќе не верувам на бобастични навестувања.
eh , ama toa e veke politika , a nea vlastive ja ukinaa..:)
nekoj spomna REVOLUCIONAREN SOFTWER??? ima li nekoi detali???

Kajgana Shop

На врв Bottom