До кога најмилите ќе ни страдаат од неквалитетно здраство?

• Креатор на темата Креатор на темата igor108367
  • Време на започнување Време на започнување
Никој не ги брка докторите напротив тие се ставени во златно звоно па затоа и се случуваат овие арботи кои се случуваат денес. Да не беше така досега десетица доктрои ќе лежеа во затвори. ако не се лажам во Македонија се уште нема ниту еден доктор осуден.

А не ми е јасно како тоа мислиш лошо се третирани. На кој начин? Кој ги третира толку лошо?
Еве вака со пример...
Си бил во државна така? Таму условите се помизерни од Тунгузија, нема клими, бубашваби шетаат, со еден збор грозно е. Нема никакви норми колку пациенти треба дневно да прегледа еден доктор, инструменти уште помалку, апарати ич и уште мал милион работи...

Ама тоа здравство е бесплатно, јебига 99% од лугето немаат пари да одат приватно и да се лечат...

Докторите импровизираат и работат колку што можат, да не речам даваат 150% од нивните можности во тоа биди сигурен... е сеа дека живееме како што кажав во држава со изместени вредности, чим човек после смртта на свој близок има потреба тоа да го сподели со јавноста и да се жали за нешто што било веќе сторено тоа не е ок.

А дали некој некогаш во државава направил некаква статистика колку пациенти дневно се спасени до државава, со оглед на условите и апаратурата....се разбира нема, бидејќи сите ги гледаат само негативните работи и реагираат импулсивно а никој не ја гледа малце пошироката слика...

П.с Специјалист доктор за едно дежурство од 24 саати на хирургија каде што веројатно ке спаси 10ина животи за тоа зема 1000 денари, односно колку што ке земе еден шанкер во било кој кафич. Одприлика ме разбирате?

Непрофесионалноста на здравството кај нас ги минува сите граници.Примери милијарда.Мислам дека нема човек кој немал лошо искуство со здравствената услуга.Итен случај после полноќ-лекарите се лути зошто ги будиме молим ти се?
Тие земаат плата за да работат или да спијат?А тоа што се работи за сериозен случај не е воопшто битно него жестоко се расправаат и напаѓаат што сонот им бил прекинат?
Обичен лекарски преглед и доаѓа ред за зимање на крв од вена.Две сестри не можат да ја погодат вената добри дваесет минути и си боцкаат постојано, се додека особата не се онесвестува од болки поради преголемите модрици и отоци од безуспешното погаѓањето во целта.Навистина некој треба да се учи на некого, ама за лаборантите има пракса на фантоми...
Друга работа е со несоодвтноста на лекарствата што ги препишуваат и квалитето на вакцините.Точно е и тоа дека дури и една Америка има проблем со квалитетот на вакцините кои предизвикуваат премногу болести навесто да излечат и да спречат нешто, но сепак тоа не е оправдување.
Треба да се преземат сериозни мерки...

За вакцините. Сосема едно е некој да ти продаде неквалитетна вакцина. Сосмема друго е некој да купи тест вакцини и да ги дистрибуира како проверени.

Еве вака со пример...
Си бил во државна така? Таму условите се помизерни од Тунгузија, нема клими, бубашваби шетаат, со еден збор грозно е. Нема никакви норми колку пациенти треба дневно да прегледа еден доктор, инструменти уште помалку, апарати ич и уште мал милион работи...

Ама тоа здравство е бесплатно, јебига 99% од лугето немаат пари да одат приватно и да се лечат...

Докторите импровизираат и работат колку што можат, да не речам даваат 150% од нивните можности во тоа биди сигурен... е сеа дека живееме како што кажав во држава со изместени вредности, чим човек после смртта на свој близок има потреба тоа да го сподели со јавноста и да се жали за нешто што било веќе сторено тоа не е ок.

А дали некој некогаш во државава направил некаква статистика колку пациенти дневно се спасени до државава, со оглед на условите и апаратурата....се разбира нема, бидејќи сите ги гледаат само негативните работи и реагираат импулсивно а никој не ја гледа малце пошироката слика...
Ало...нема броење на позитивни ствари се додека не престанат смртните случаи поради вина на мрзеливите доктори...Неможе некој да рече “Еј, и шо сеа ако оној умре, вчера 2ца спасив...“

Ало...нема броење на позитивни ствари се додека не престанат смртните случаи поради вина на мрзеливите доктори...Неможе некој да рече “Еј, и шо сеа ако оној умре, вчера 2ца спасив...“
Не ми беше тоа муабетот, многу јасно дека не се брои...поентата ми беше да ти доловам како стојат работите затоа што веројатно имам поголемо искуство од тебе со болниците...

Кои се тие?? That's the right question...
Чаре..Поголема строгост при вработување на доктор, а не секој што има медицински факултет, средно или било каков степен.Лекар е професија која не може да ја работи секој не само во поглед на образованието туку и во поглед на неговата психа.Да биде човечен, хуман, а не да те остави безмилосно да поцркаш или да ти се продерава зашто си го разбудил за време на неговот работни време.И трета смена е работно време за некој, ако не одговара зашто воопшто се нафатилСите доктори положуваат заклетва ретко кој истанува доследен на неа...
Поголема стручност при прегледувањето и препишувањето на лековите.Не е дека има лекови one fits all...Матичниот лкар треба да го знае целото лекарско досие за пациентот и да знае што и како му одговара на организмот.Сите сме различни нели?
Поголема сериозност и помалце крадење..
И после зошто приватните клиники и болници цветале?
Одговори и чариња има, само финтата е кој ќе почне нешто да спроведува..

Еве вака со пример...

Бев на забна и можам ова да ти го кажам. Просториите беа климатизирани така да не тонеа во жештина. Работното време на докторите е од 9 часот до 2 попладне и од 2 попладне до 7 попладне со по пола саат пауза. Значи ова и не е така ужансо. просторијата беше пренатрупана но не со пациенти но спо доктори туку пред се со студенти кои учеа таму и имаше кој да им помага на докторите буквално во се. Јас сум презадоволен од услугата ама се знаев со докторот па не ме ни изненадува. За тоа што бев на приватно нема никаде немаат кадар. Бев во промедика ме пратија таму. Значи немав избор морав таму да се лечам или да одам во странство за една циста.
Тоа што ме загрижи го кажав новите доктори кои испаѓаат од таму, како и непостоењето на конкуренција ниту пак контрола на сегашните.

За вакцините. Сосема едно е некој да ти продаде неквалитетна вакцина. Сосмема друго е некој да купи тест вакцини и да ги дистрибуира како проверени.
Зборувам за оние вакцини кои се примаат за предшколска, школска возраст.Оние ваквини кои секоа дете треба да ги прима..Од искуство, после примањето на таква вакцина детето тоби дијабетис и самите доктори ја обвинија вакцината..Такви примери мал милион познавам.А имам другари и другарки кои се синови и ќерки на доктори кои не им дозволуваат да примаат вакцини.
Точно е дека вакцината не заштитува и не сум против нивно примање само велам дека треба да се прегледа по втор пат нивниот состав и исправност..

Бев на забна и можам ова да ти го кажам. Просториите беа климатизирани така да не тонеа во жештина. Работното време на докторите е од 9 часот до 2 попладне и од 2 попладне до 7 попладне со по пола саат пауза. Значи ова и не е така ужансо. просторијата беше пренатрупана но не со пациенти но спо доктори туку пред се со студенти кои учеа таму и имаше кој да им помага на докторите буквално во се. Јас сум презадоволен од услугата ама се знаев со докторот па не ме ни изненадува. За тоа што бев на приватно нема никаде немаат кадар. Бев во промедика ме пратија таму. Значи немав избор морав таму да се лечам или да одам во странство за една циста.
Тоа што ме загрижи го кажав новите доктори кои испаѓаат од таму, како и непостоењето на конкуренција ниту пак контрола на сегашните.
Toa важи за на стоматологија само, иди прошетај по другите клиники...

Чаре..Поголема строгост при вработување на доктор, а не секој што има медицински факултет, средно или било каков степен.Лекар е професија која не може да ја работи секој не само во поглед на образованието туку и во поглед на неговата психа.Да биде човечен, хуман, а не да те остави безмилосно да поцркаш или да ти се продерава зашто си го разбудил за време на неговот работни време.И трета смена е работно време за некој, ако не одговара зашто воопшто се нафатилСите доктори положуваат заклетва ретко кој истанува доследен на неа...
Поголема стручност при прегледувањето и препишувањето на лековите.Не е дека има лекови one fits all...Матичниот лкар треба да го знае целото лекарско досие за пациентот и да знае што и како му одговара на организмот.Сите сме различни нели?
Поголема сериозност и помалце крадење..
И после зошто приватните клиники и болници цветале?
Одговори и чариња има, само финтата е кој ќе почне нешто да спроведува..
Чарето го знаеме, да...Како да дојде до тоа да се направи? На тоа мислев :) Иначе сите знаеме што им фали на болниците, и како можат да се подобрат...Но како можеме да дојдеме да го добиеме тоа како working?...Протести? тешко...

Чарето го знаеме, да...Како да дојде до тоа да се направи? На тоа мислев :) Иначе сите знаеме што им фали на болниците, и како можат да се подобрат...Но како можеме да дојдеме да го добиеме тоа како working?...Протести? тешко...
Протести хмм мислам дека нема да направат некоја си драстична промена.Искуствотот покажало дека народот ќе седи на улиците ќе добие некое си лажно ветување и пак ќе се врати на старото...
Чаре.. еми не знам еми..ако ми текне ќе пишам:toe::smir:

Зборувам за оние вакцини кои се примаат за предшколска, школска возраст.Оние ваквини кои секоа дете треба да ги прима..Од искуство, после примањето на таква вакцина детето тоби дијабетис и самите доктори ја обвинија вакцината..Такви примери мал милион познавам.А имам другари и другарки кои се синови и ќерки на доктори кои не им дозволуваат да примаат вакцини.
Точно е дека вакцината не заштитува и не сум против нивно примање само велам дека треба да се прегледа по втор пат нивниот состав и исправност..

Јас зборев за конкретен случај мислам за скандалот кој испадна последен кај нас каде беа набавени вакицини кои се уште се тестираат.

Како ке го добиеме....
Директори на болници кои што нема да бидат бирани партиски, инвестиција во изградба на нови клинички центри во секој поголем град во Македонија, координација на работење и компјутеризирање на клиниките, набавување на нови амбулантни возила, зголемување на платите на докторите според нивниот ранг, купување квалитетни лекови и вакцини, праќање на семинари на младите доктори.... тоа е одговорот на прашањето само за тоа треба пари a lot, но сепак на никој не му е гајле за обичниот народ сепак нели побитно е да имам кај да се молам во црква со мермер каде што фасадата кошта 16 милиони евра него да бидам лечен како што треба.

Ете таму е одговорот и тој е повеќе од очигледен, се се може ако се сака.

Народот мора да се побуни. Петиции, протести може да дадат ефект. Протести може да помогнат многу. Време е да се свести и оваа држава дека не може да функционира повеќе така. А со протести може и се се има и сменето. Така се добиени сите човеки права и рамноправности кои ги имаме денес.

Јас зборев за конкретен случај мислам за скандалот кој испадна последен кај нас каде беа набавени вакицини кои се уште се тестираат.
Јас за тоа немам слушнато, но за вакцините што знам го пишав горе...во секој случај се разбравме де.Битно за вакцините е:helou::smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom