Колку ви значи зборот ИЗВИНИ?

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Воопшто не ми значи зборот "извини". "Фала" од една страна е збор на благодарност, а "извини"? Извини признавам за ненадејни банални грешки или непромислени ситуации, ама
"извини што те прекажав",
" извини што ти го зедов дечкото",
"извини што те навредив не мислев така..."
е тоа никогаш нема да го прифатам колку и да ми го вика тоа извини и колку да ми цимоли и плачи.Научив да не верувам на сите зборови на луѓето,а и на солзи, така да не допираат до мене солзи и едно мизерно извини.
Секогаш велам "дела,а не зборови"
Е тоа да треба да докаже,ама можно ли е некој да не е свесен за тоа што го направил???:icon_conf
Можно е. Има многу луѓе кои не промислуваат дека воопшто ќе навредат некого или го кажуваат онака на шега, а тоа може да допре до некого повеќе отколку што си мислел тој што тоа го кажал.
И пак тука ќе речам, што ќе ми е зборот извини кога го мисли колку да не му се лутиш, со тек на време ќе се види кој го викал тоа вистинско извини, а кој не.
Знам да простам и да прифатам такво извини само од онака, ама никогаш не ги заборавам постапките на другите..

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
~"извини што те навредив не мислев така..."
е тоа никогаш нема да го прифатам колку и да ми го вика тоа извини и колку да ми цимоли и плачи.Научив да не верувам на сите зборови на луѓето,а и на солзи, така да не допираат до мене солзи и едно мизерно извини.
~
~ за ова целосно се сложувам :pipi:

Мене ми значи зборот извини и тоа многу ...
за тоа првото и третото да ... и простувам лесно ...

Али за тоа 2-рото .. па и не баш ..
не може тоа туку-така да се прости :toe:

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Извини?
Уште еден обичен збор.
Имав запишано на некое место, дека постојат повеќе зборови на кои, всушност, целото човештво им придава многу значење.
Голема грешка.
Како да простам на некој што ми сторил некое зло, со само еден [или повеќе зборови]?
Ако сака прошка, ќе најде начин да покаже дека се кае. А за таа цел, зборовите не се потребни, воопшто.
Сеедно, зборот ништо не ми значи, и мразам да го кажувам. Кога се каам, давам до знаење, но не со некој патетичен збор.

T

TaMчЕ

Гостин
Воопшто не ми значи зборот "извини". "Фала" од една страна е збор на благодарност, а "извини"? Извини признавам за ненадејни банални грешки или непромислени ситуации, ама
"извини што те навредив не мислев така..."

Можно е. Има многу луѓе кои не промислуваат дека воопшто ќе навредат некого или го кажуваат онака на шега, а тоа може да допре до некого повеќе отколку што си мислел тој што тоа го кажал.
И пак тука ќе речам, што ќе ми е зборот извини кога го мисли колку да не му се лутиш, со тек на време ќе се види кој го викал тоа вистинско извини, а кој не.
Знам да простам и да прифатам такво извини само од онака, ама никогаш не ги заборавам постапките на другите..
Да ама џабе е јас пак им верувам и тоа многу на луѓето а знам дека не треба.А тоа за делата е стварно така ама повеќето остануваат само на извини

Б

Бат Елохим

Гостин
Извини?
Уште еден обичен збор.
Имав запишано на некое место, дека постојат повеќе зборови на кои, всушност, целото човештво им придава многу значење.
Голема грешка.
Како да простам на некој што ми сторил некое зло, со само еден [или повеќе зборови]?
Ако сака прошка, ќе најде начин да покаже дека се кае. А за таа цел, зборовите не се потребни, воопшто.
Сеедно, зборот ништо не ми значи, и мразам да го кажувам. Кога се каам, давам до знаење, но не со некој патетичен збор.
исто мислам.
Ќе укакаш па после извини. Е нема извини. Или мисли што праиш или ај чао. Филмски патетики.
Признавам извини ако ме згазне некој не сакајќи. За ништо друго никој не треба да ми се извинува.

T

TaMчЕ

Гостин
Има де и такви
А има и такви свесни се шо напраиле .. па пак не се извинуваат, туку се прчат ...
Ехх ..
чудна работа ...:raz:

извинете за офф-топиков.
Може се извиниле од СЕ СРЦЕ и сфатиле дека не вредело али другиот не прифатил.:wink:
И може не се прчат туку мислат дека е најдобро секој на своја страна ако веќе не е се ко што било порано и нема никогаш да биде.Ти PokerFace шо мислиш?боље е така?јас мислам дека е најбољи така и плус ако на едниот или на двајцата им е подобро со други пријатели.Нели?

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Ниеден збор нема некое значење за мене, се гледа постапката, после извини џабе е.

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Може се извиниле од СЕ СРЦЕ и сфатиле дека не вредело али другиот не прифатил.:wink:
И може не се прчат туку мислат дека е најдобро секој на своја страна ако веќе не е се ко што било порано и нема никогаш да биде.Ти PokerFace шо мислиш?боље е така?јас мислам дека е најбољи така и плус ако на едниот или на двајцата им е подобро со други пријатели.Нели?

Се извинил :nesvest:
Не зборам за последното :wink:
Курва и Лесна би биле доволно за да те потцетам :wink:
а дури после нив следува последново ...

А за останатиов дел...па и не мислам баш дека не се прчат али ае .. шо има везе ....
И да .. на едниот од сееееекад му било подобро со други пријатели :wink:
и нажалост едниот секад останувал сам ...
патетично :( ..
али знаеш .. животов те учи како понатаму ... па ќе се избориш и со патетиките и со се ..
сум била у ваква ситуација од лично искуство ти кажувам :wink:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Да ама џабе е јас пак им верувам и тоа многу на луѓето а знам дека не треба.А тоа за делата е стварно така ама повеќето остануваат само на извини
Има некогаш, кога навистина го мислат од срце, зависи од ситуациите и од грешките пред се кои биле направени.
Не викам дека секогаш сум била тврда и не сум прфаќала извини, некогаш знаам да попуштам.
Пред се секој заслужува втора шанса, ако и таа ја пропушти е тогаш е поинаку..(иако јас имам давано многу шанси)
Извини шо ќе се вмешам во муабетов :)
Ако темава се однесуваше за извини во врска со пријателство кое не е само од 1 или 2 месеци тогаш најдобро би било така,ама за долго пријателство, кое со години можеби е градено, секогаш вреди втората шанса и прифаќањето на тоа извини.
Тврдоглавоста не води никаде...
И јас со една другарка не правев можеби една година муабет,ама после све си се врати во нормалa...
Согледувајте ги ситуациите и според нив прифаќајте го тоа "извини"

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Курва и Лесна би биле доволно за да те потцетам :wink:

А за останатиов дел...па и не мислам баш дека не се прчат али ае .. шо има везе ....
али знаеш .. животов те учи како понатаму ... па ќе се избориш и со патетиките и со се ..
Jас мислам да ја прекрстите темава во Тамче и Pokerface зборат за нивните искуства со зборот извини.
Уау.
Ај истепајте се, па после кажете извини.
Ќе надомести зборот за штетата која ви била нанесена и на двете?
Ќе можете и потоа да бидете она што сте биле претходно?
Дали воопшто едната од вас ќе го спушти штитот, и да ја признае грешката што ја направила и да се извини?
Чудно, како луѓето секогаш обрнуваат внимание на обичните зборови..

T

TaMчЕ

Гостин
Курва и Леснаби биле доволно за да те потцетам :wink:

Епа тогаш требал тој другиот да го каже своето мислење со зборење за другарот зад грб нишо не се решава(лично искуство)
И да се слагам со тебе за тоа дека животот те учи и затоа пошо е суров треба да се навикнеш на него и да си се заштитиш.:wink: а за тоа Курва и Лесна,не требала на тој начин да ти го каже тоа али и ти треба да си го навратиш филмот и да прифатиш дека иако сте се скарале го напраила тоа за твое добро,пошо сте биле БФФ ко шо сфатив?нели?

Дај да скратиме со офф топици да не си го кркаме(ПокерФаце врати на ова и завршуваме или ќе продолжиме на друго место.си за?)

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.138
Поени од реакции
163
Pred da se izvinjavas treba da povnimavas. Da rece izvini nekoj za slucajna, nenamerna greska kako stapnuvanje vrz noga, pri prekinuvanje muabet itn ok e, ali nekoj da ti go upropasti zivotot i posle da ti reci izvini - nema potreba, dzabe e sto i da vika. Ne mi znaci voopsto zborot izvini.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Сите сте свесни за офтопиците и уште продолжувате. Враќајте се на темата да не летаат црвени картони или банови од тема.:smir:

Извини?
Уште еден обичен збор.
Голема грешка.
Да те потсетам на едно нешто за кое и сама знаеш дека е вистина колку и да сакаш да покажеш дека не веруваш во тоа.
Убавиот збор железни врати отвара.
И не, не им се придава огромно значење на зборовите. Голема грешка е штом размислуваш така.
Се придава големо значење на гестот. Искреното извини е нешто за кое треба да се има доблест да се каже. А таа доблест не ја поседува секој.
Затоа извини ми значи и како збор и како гест.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Како што имам кажано, психичката болка повеќе боли и на пример ако некој ме повреди физички играјќи фудбал или разминувајќи се со некој и слично, потешко ќе ми биде ако не ми се извини и ми докаже дека го сторил тоа ненамерно отколку што ќе ме боли што ми нанел физичка болка...
Но не секогаш зборот „извини“ може да биде решение бидејќи се бара вистинското значење на зборот, да биде кажан но и да го мислиме тоа што го кажуваме, навистина да се каеме и навистина да бараме прошка, а „извини“ како збор секој може да го изговори но дали навистина сакаме да се извиниме и учтиво му го искажуваме на повредениот тоа е друго...

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.700
Поени од реакции
34.232
Everybody lies. -House M.D.

Не ми значи абсолутно ништо освен знак за добри манири.

Kajgana Shop

На врв Bottom