За неколку месеци можно е да започне нуклеарна војна

• Креатор на темата Креатор на темата oon
  • Време на започнување Време на започнување
да бе гајле им е за комунистичките....

а во Виетнам шо барааА?????:toe:

Ги мешаш времињата, тогаш беше Студената војна, и конфликтот беше помеѓу комунистичките земји и капиталистичките земји. Сега конфликтот во светот, е на религиска основа.

па кога ја фрлија во Хирошима и Нагасаки атомската зашо да не и тука???:toe:
И овде ги мешаш времињата. Американците ги фрлија атомските бомби врз Хирошима и Нагасаки, со цел побрзо да ја принудат Јапонија да се предаде. Не е дека не би успеале во тој краен стадиум на Втората светска војна да ја поразат Јапонија, но тоа би ги чинело многу повеќе човечки жртви и ресурси.

Многу е преувеличена работава од страна на медиумските куќи. Едно е јасно дека некој се обидува некого да провоцира во случајов стандардно тоа е САД. Дури не би сакал да речам дека можеби таква војна ќе им одговара нив.
САД мора да го троши оружјето некаде на светов.

Само накратко околу првата атомска бомба...

Целта за нуклеарното бомбардирање на Хирошима не е военото освојување на Јапонската империја. Психолошкиот ефект на извојувана победа во трката помеѓу САД vs Германија и Јапонија во изградбата на првата атомска бомба бил многу поголем отколку 140 илјади жртви. Само напалм бомбите биле поефикасни и поубиствени по народот во густо населените места поради најголемиот број на куќи изградени од дрво, па така градовите буквално гореле со денови.

Германија и Јапонија уште од раните 1930-ти години работеле макотрпно да ја направат првата атомска бомба, но за среќа не успеваат поради егзодусот на најголемиот дел на европски научници во САД кои биле способни заедно да го склопат она што го склопиле.

Германците најблиску дошле до изградба на атомска бомба во хидроцентралата Веморк, Норвешка. Британците дознале за намерите на Хитлер и испратиле падобранска единица во 1942 да ги уништи погоните, но војниците биле фатени и убиени. Во 1943 испратиле норвешки командоси кои успеале да ги уништат погоните и да ги поматат плановите на Хитлер и да добијат скапоцено време.

Победата во атомската трка, значело и победа во војната. Уште од почетокот на ВСВ еминентни професори и научници (меѓу кои и еден од најголемите пацифисти, Алберт Ајнштајн) лобирале и се залагале САД да вложи што е можно повеќе ресурси за создавањето на атомската бомба, бидејќи знаеле дека истото ќе биде доволно застрашувачко за капитулација на противниците.

да САД употреби атомско оружје.....ама и НАТО членките во југославија бивша користеа осиромашен ураниум...еве турција на пример....:toe:

Во право е RAYTHEON23 зошто НАТО членките користеа осиромашен ураниум во Југославија:toe:

Косово -изрешетано од проектилите на НАТО-агресорите?:toe:

Според Српскиот весник Блиц е утврдено дека во војната на НАТО против Југославија, авионите F-16 на воздушните сили на САД,Германија,и Турција користеле муниција со осиромашен ураниум. Според податоците на војската на Југославија, околу 50 000 проектили со осиромашен ураниум се фрлени на 100 густо населени места во Косово, а 3 000 до 5 000 проектили се фрлени во Прешево, Бујановац, Врање и Црна Гора. Во овие места е регистрирано зголемување на радијацијата за 1 100 пати во однос на дозволеното ниво на контаминација.
Според експертите, во Косово се уште постои радијациа што можно е во иднина разни разни болести да се појавува.
Најмногу осиромашен ураниум е фрлен на просторот Призрен - Дечани, на самата граница помеѓу Албанија и Југославија од една и Македонија и Косово од друга страна.

Американските извори тврдат дека авијацијата на САД извршила 23.000 летови со удари врз 995 објекти и со фрлање на 25.000 тони експлозив и 3.000 крстосувачки ракети

Германските извори тврдат дека се извршени 37.465 воздушни полетувања, со исфрлување на 20.000 тони бомби и ракети.

Турските извори оперираат со проценти- Турција изврши 2.000 воздушни летови или 10,9% од вкупниот број воздушни напади врз Југославија.

по мегународни правила нема војна...толку од воени нема воени заробеници....само злосторниците треба да се казнат:toe:

Ги мешаш времињата, тогаш беше Студената војна, и конфликтот беше помеѓу комунистичките земји и капиталистичките земји. Сега конфликтот во светот, е на религиска основа.

И овде ги мешаш времињата. Американците ги фрлија атомските бомби врз Хирошима и Нагасаки, со цел побрзо да ја принудат Јапонија да се предаде. Не е дека не би успеале во тој краен стадиум на Втората светска војна да ја поразат Јапонија, но тоа би ги чинело многу повеќе човечки жртви и ресурси.
vo vtora svetska SAd gubea od Japonija,i toa na golemo,da ne gi frlea bombite ke bea pregazeni.

хахахаххаа
јапонија имаше превласт и надмоќ во првите 100 дена од војната. после почна да губи на секој чекор. Се што освои и изгуби. Американците ги фрлија бомбите за да видат како ќе делуваат на луѓе (експеримент) а и да не ги изложуваат своите војници на опасности приликум искрцувањата.

мешаш вагинален и анлен секс....
и каква тоа демократија кога СССР во времето на сталин уби луге исто колку хитлер!!!!

и како тоа да околу 300000 германци воени заробеници биле држени како воени заробеници од втора светска војна по руските логори до крајот на 50-стите....значи од тије 300000 војници кои немале поим дека војната е завршена во германија се вратиле скоро 2000...ете ти демократија бе:toe:
boldiranoto e cist nedokazan propaganden materijal.
a inaku toa bil stalin,a ne komunizmot,tek Stalin da bil na SAD i nivnata "demokratija"sto se nemalo da napravi,ke bilo tesko za celiot svet.
a za americkata "demokratija" da ne pravime poveke muabet,da go spomneme samo ubistvoto na Kenedi i se e jasno.

vo vtora svetska SAd gubea od Japonija,i toa na golemo,da ne gi frlea bombite ke bea pregazeni.
Сам себе го убијал...кредибилитетот мислам. :)
Прегазени? Погрешна историја сум читал изгледа. До август 1945 јапонската воена машинерија била во беда, морнарицата на гњурење, авијацијата исто, очајувале со MXY-7, и викаш Америка губела? Бомбите се фрлени од други причини, демонстрација на сила, тестирање во реална средина, сè освен очај од страна на Америка. Дај немојте вакви работи.

хахахаххаа
јапонија имаше превласт и надмоќ во првите 100 дена од војната. после почна да губи на секој чекор. Се што освои и изгуби. Американците ги фрлија бомбите за да видат како ќе делуваат на луѓе (експеримент) а и да не ги изложуваат своите војници на опасности приликум искрцувањата.
hahahahah pocna da gubi se dodeka ne pocna da napaga so kamikazite,koi ja stopija celata amerikanska armija,SAD bea pred poraz,i da ne gi frlea atomskite bombi ke bea pregazeni,kako i sto bea se do toj moment.

Прегазени? Погрешна историја сум читал изгледа. До август 1945 јапонската воена машинерија била во беда, морнарицата на гњурење, авијацијата исто, очајувале со MXY-7, и викаш Америка губела? Бомбите се фрлени од други причини, демонстрација на сила, тестирање во реална средина, сè освен очај од страна на Америка. Дај немојте вакви работи.
definitivno pogresna,t.e. nasminkana SAD propaganda.

Колку е ова само неточно... и чист лаицизам...
хахахаххаа
Еден од одговорите.
И уште еден од одговорите.
hahahahah pocna da gubi se dodeka ne pocna da napaga so kamikazite,koi ja stopija celata amerikanska armija,SAD bea pred poraz,i da ne gi frlea atomskite bombi ke bea pregazeni,kako i sto bea se do toj moment.

definitivno pogresna,t.e. nasminkana SAD propaganda.
Како е можно една земја да биде прегазена, ако месеци пред фрлање на атомските бомби, врши десанти на многу јапонски острови, и добива поморски и воздушни битки „на велико“, а притоа е активна и на другите фронтови во Европа?
Можеби некој овде читал погрешна историја, но очигледно е дека некој не ни читал историја.

Пуштени ли се карти во пред-продажба, би сакал за први ред:vozbud:
ПОЗДРАВ:salut:

Како е можно една земја да биде прегазена, ако месеци пред фрлање на атомските бомби, врши десанти на многу јапонски острови, и добива поморски и воздушни битки „на велико“, а притоа е активна и на другите фронтови во Европа?
Можеби некој овде читал погрешна историја, но очигледно е дека некој не ни читал историја.

Нуклеарната бомба беше фрлена за да не гинат повеќе американци по тоа островите, инаку и конвенционално ќе ја здробеле Јапонија.

На темава.
Северна кореја нема саглам атомска бомба, која може да ја донесе до некое, било кое растојание.
Така да темава е тапа од старт.
Можно е ако се курчи, за да не направи голема беља, да и бидат фрлени неколку нуклеарки кои ќе ги неутрализираат граничните артилериски орудиа.
Но тоа ќе биде превземено во крајна нужда и како резултат ќе има многу помалку жртви отколку во конвенционална војна, каде ќе се истурат врз сеул.
Верувам дека севернокорејскиот проблем ќе биде решен на поедноставен начин, по пат на деморализирање на нивните војници. Како ќе го направат тоа прашање е на техника, на пример црвен змај на небото, па да се уплашат и побегнат.

Ова е само почеток на спремање на американската, а и светската јавност за интервенција во Северна Кореја.

Со оглед во каква состојба е државата и немаат леб да јадат, тоа ќе биде пич*ин дим за Американциве.

Единствен проблем се Кинезиве, дали ќе дозволат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom