Царкњас: Северна Македонија е добро решение

MacedonianSun

herE I gO agaiN!
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.111
Поени од реакции
33
Срамота попе за тебе, и ти си сигурно поткупен !!!

Штом Гејовите од југот се согласиле за "Северна Македонија" тогаш тие сигурно дека планираат нешто и имаат некоја успешна тактика доколку го смениме името...Нема се да остане така, ќе продолжат се додека не ни го видат крајот.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Еххх, нема причина за бан, секој човек си има право на сопствено мислење.
A секој админ на банирање, ако смета дека треба. Лошо му влијае форумов, добро ќе е да одмори.

Не офтопицирајте.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Јас лично знам од човек кој има зборувано со еден многу близок мој роднина, уште пред едно 10тина години дека , Република Македонија еден ден ќе биде горна Македонија. Човек кој работеше во грција. Значи оваа идеа не е така нова во некои кругови во Македонија или грција. Од каде вакви информации уште пред и да сонуваме дека ќе дојде до оваа ситуација сеуште не ми е јасно! Кој го води орото овде ?

B

Borg_Drone

Гостин
Јебеш му матер (што би рекол луди Милојко), не верувам во ова.
Зошто баш се сеќавам дека до пред некој месец, Царкњас рече дека Северна Македонија е неприфатливо за него, а и официјалниот став на Виножито се знае (а таму е и попот член).

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Јас лично знам од човек кој има зборувано со еден многу близок мој роднина, уште пред едно 10тина години дека , Република Македонија еден ден ќе биде горна Македонија. Човек кој работеше во грција. Значи оваа идеа не е така нова во некои кругови во Македонија или грција. Од каде вакви информации уште пред и да сонуваме дека ќе дојде до оваа ситуација сеуште не ми е јасно! Кој го води орото овде ?
"orovodecot"..???

Член од
6 јуни 2009
Мислења
27
Поени од реакции
4
Премиерот Груевски не сакаше да го коментира ваквиот став на Царкњас, меѓутоа уште еднаш рече дека нема решение за овој спор без референдум.
Изјавата на Царкњас е нарачана од Владата, не е хумано да се прават вакви маниипулации со овој човек како и со јавноста.

НИТУ РАЗУМЕН КОМПРОМИС ниту распишување референдум кога знаеме дека со тоа, Албанците (плус СДСМ) без да бараат било каква нова отстапка ќе не егзектуираат како народ (100% ќе го сменат името ), или цената ипорачана во вид на нови отстапки ќе биде страотна (бинационална држава и консензуална демократија) !
Премиерот да постапи како што бара народот: Разговорите ДА ПРЕКИНАТ, или тој самиот да ги отфрла сите предлози кои ќе доаѓаат од Нимиц !!!

Само со доминатно ослонувње на античките корени и со активно подржување на обидинувањето на двете цркви (а Ватикан и Цариград веќе за тоа разговараат, па доколку е неопходно МПЦ да се прогласи за Унијатска црква), Македонија ќе ги избегне заедничките сценарија на нашето опкружување за растурање на македонската држава.

Оние кои се критичари на како што пејоративно враќањето кон корените го нарекуваат атиквизацијата, всушност се разоткриваат како прикриени експонентни на српскиот хегемонизам и бугарскиот врховизам !!!

Со прашањето за името не дефокусираат од најголемата опасност - федерализацијата која ја бара албанското малцинство. Затоа пред да биде касно да го отвориме самите ова прашањето со албанското малцинство, кое еднаш игра за себе и втор пат е во функција на стратегијата на нашите соседи, и дефинитвно да го затвориме !!!

Прашањето за спорот со името доволно е да остане статус кво, значи ја имаме контролата врз него, а во однос на барањето за кантонизација на Македонија, по донесувањето на Законот за новата територијална организација сме во тотална дефанзива без елементарен институционален капацитет да го одбраниме територијалниот интегритет и суверенитет на Македонија.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Некако и мене ми мириса на нарачана изјава...
Полека како да не спремат за Северна Македонија...

H

HITCH

Гостин
Јас искрено се сомневам дека А1 ја пренесле изјавата како што треба прашањето доколку го поставиле не било на место, а за одговорот се сомневам дека одговорот е во контекст. Мислам дека А1 нешто заматиле пак :toe: Велија мава по Македонија нај подло (си го чува Геро, игра на етничка карта мене ова не ми е за верување).
Инаку секоја чест за попот Никодим Царкњас, попе те наместиле кучињава касапски :toe:

Член од
6 јуни 2009
Мислења
27
Поени од реакции
4
ИГРИ СО ГРАНИЦА !!!

Некако и мене ми мириса на нарачана изјава...
Полека како да не спремат за Северна Македонија...
Нека зборуваат што сакаат, како политичко-дипломатска игра, ако се будалетинки да мислат дека ќе ја надмудрат Грција, но на крај не смее да прифатат никаков компромис, иначе народот ќе влезе во Парламентот, ќе немаат време нивните ментори да им го заштитат идентитетот и да ги скријат во некој индијански резерват:nenene:

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Јас искрено се сомневам дека А1 ја пренесле изјавата како што треба прашањето доколку го поставиле не било на место, а за одговорот се сомневам дека одговорот е во контекст. Мислам дека А1 нешто заматиле пак :toe: Велија мава по Македонија нај подло (си го чува Геро, игра на етничка карта мене ова не ми е за верување).
Инаку секоја чест за попот Никодим Царкњас, попе те наместиле кучињава касапски :toe:

ЗА НИКОДИМ ЦАРКЊАС ПРИФАЛИВА Е ОДРЕДНИЦАТА „СЕВЕРНА“

Сител

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Вчера ја прочитав веста : „вие и да си го промените името , ние ќе си останеме Македонци“ - Виножито!
Пишуваа како Македонците во егејска Македонија тешко живеат но не се откажуваат од името и националноста, а дека ние во Македонија си уживаме по кафичи, со коли и мобилки ,дрн дрн... а денес доаѓаат истите тие Македонци од егејска Македонија со став - Северна Македонија е прифатливо решение ???
Кој е луд а кој е глуп овде ?
Дај бе луѓе не проверувајте до кои граници може да оди овој народ повторно, видовте дека сме психотични и експлодираме ненајавено!
КРАЈ на овој циркус, еднаш засекогаш, да ви ја ебам и ЕУ и НАТО и се во ПМ нека оди.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Ti slobodno trgni sve slovensko i imeto i avatar i potpis i stavi nesto kako ovie drugive albanofilive od gvujo zosto nemash vrska so slavofilstvoto ili rusofilstvoto tuku samo go sramish.
Gledaj si topici kade mozesh da si ja branish partijata i idolot a ne da glumish nekoj slavofil.

Jas si gledam moj dvor, vie gledajte si:

а кој е твојот двор??/ако МАкедонија не е твој двор,тогаш зашто се мешаш во друг двор???
и ова со сликава немам видено нешто посмешно-:pos2:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.241
Овој став се поклопува со слични дадени изјави овде кај нас. Што е причината за ова, дали е навистина од контекст изваден.
„Во Северна Грција не беше прифатливо ништо. За мене лично како Никодим Царкњас и како борец, не е лошо, добро е, оти кога има северна, има јужна, има, источна и западна Македонија“, рече архимандритот Царкњас.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Овој став се поклопува со слични дадени изјави овде кај нас. Што е причината за ова, дали е навистина од контекст изваден.
И да не е изваден од контекст, сите му се загнаа на попот. Како кај нас пола медиуми и политичари (и луѓе тука на форумот) да не го мислат истото. И сега ние ќе му се лутиме на Царкњас? :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom