Како да почнеш да пишуваш книга?

• Креатор на темата Креатор на темата alokin15
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
31 јули 2008
Мислења
152
Поени од реакции
7
Znaci vaka...

Dobiv dobra ideja za fantasy/ sci fi kniga no neznam kako da pocnam...

Gledam deka ovde na forumot ima i nekoi sto izdadele knigi...

pa ako moze nekoj od niv da mi pomogne...

odnapred blagodaram

Немам некое искуство во пишување на книги, инаку и јас нешто пробувам моментално.

Мој совет е да ја осмислиш приказната и настаните, што ќе се случува во глобала, едно 3-4 страници. Па после од таму почни да ги поврзуваш настаните, со внесување нови настани меѓу претходно осмислените, внесување детали за настаните, може да користаш бавно развивање на ликовите низ текот на целата приказна што дополнително ќе го понесе читателот и слично. Веќе ако почнуваш fantasy/sci-fi, може книгата во глобала да ти е пишена во индиректен говор, раскажување, и само некои поважни реченици/дијалози/монолози да ти се во директен говор.

Just my 0,02$.

alokin15 бра ... Како се почнува со секој е различно ... али кога веке почниш треба да си создаиш распоред на кој ке се придржваш ,пример 3 -4 страници денот норма да си одредиш . Ова ти го викам пошто познавам многу луге што почнале и се останало на првите 10 страници кои ги напишале во првите 3 дена ...Освен тоа не се труди да се држиш на основниот план многу стриктно ... ако инспирациата те тера да напраиш некој модификациа направиа ...
И крајно пиши многу ... ако нешто покасно не ти се бендисва во како стил или како идеа секогач може да го отстраниш на крајот .
Освен тоа кај сај фајот и фентасито квалитетот на текстот не толку важен колку квалитетот на идеата и приказната како цело .

Толку од мене .

Нема некоја шема за пишување книги. Не е ова есеј.
Сите што објавиле книги,барем колку што ги знам јас,се збирки од поезија. За тоа и не ти треба приказна,само материјал...квалитетен материјал ;)
Почни бре...веројатно си читала некоја sci-fi книга,не знам,како прво треба читателот да го запознаеш со дејството,или пак,ако замислата ти е прво да оставиш на читателот полека да го осознава сам дејството и ликовите,почни со тоа,оригиналноста на авторот е во неговото изразување,квалитет и стил.
Треба да го пренесеш она што го имаш во главчето,колку и да е грубо,после можеш да се консултираш за текот на дејството,не се толку спорни тие етапи :) штом ја имаш идејата,и ликовите,после е полесно.

Инспирација и желба за пишување, доколку ги имаш овие две нема да ти биде проблем да почнеш да ја везеш приказната со оние нејзини пропратни елементи, или да ја направиш оригинална и на твој начин независно од тоа колку оригинално сценарио си смислил. Најди простор каде што нема да те вознемируваат и почни, прочитај неколку книги слични на таа која сакаш да ја почнеш, укради идеи :smir: барем за почеток, понатаму верувам дека ќе ти биде полесно.

Не можеш дури ни да го прашаш тоа.
Ако имаш приказна зборовите сами ќе излезат на хартија.
Јас веќе една година пишувам книга и можам да кажам дека тоа е тешка работа бара посветеност и осмислување на приказна.Моја среќа е што мојата приказна е за луѓе блиски до мене па не морам до толку да се мачам.
Едина претпазливост да не претерам со фантазијата и да настрадам.:pos2::pos2:
И еден совет.Немој да биде класично.Пробај со нешто твое оригинално да почнеш и да напишеш, а и понатаму така да продолжиш.:back:

hh thx...
nekoi drugi idei...
na primer nekoja fantasy prikazna....
malku pomos na vasiot "mozebi" iden favourite pisatel...
hhhhhh

hh thx...
nekoi drugi idei...
na primer nekoja fantasy prikazna....
malku pomos na vasiot "mozebi" iden favourite pisatel...
hhhhhh

Три збора запишани на лист по кои ќе се водиш.
MS Word било која верзија за да пишуваш.

Толку ти треба

Дај ни ја првобитната идеа/тематика, па можеби би ти помогнале при усовршување на истата.

За такво нешто не постои правило. И не секој на кого му текнало ај ќе пишувам книга и ќе може да напише. Пред да се решиш на таков чекор ако сакаш нешто навистина квалитетно мораш многу да читаш и да истражуваш за темата која сакаш да ја претставиш во книгата, мораш да имаш знаење за тоа што го пишуваш, макар да е и фантазија сепак е потребно нешто со кое би ги поткрепил и би ги организирал мислите.

znaci vaka....
elfovite se najrazvienata klasa vo svetot vo koj e knigata, trolovite najprimitivnata, a lugjeto se isto kako i nas....
trolovite ke sakaat da gi istrebat lugjeto i preostanatite da gi napravat svoi robovi...
znam deka ovaa ideja ne e najdobra no sega zasega imam writers block...
pa ako moze nekoi vasi idei...
ne mora da se sci fi/fantasy, moze da se i urban fantasy...

imam druga ideja...
edno devojce naoga prsten so dva kristala...
ovoj prsten e portal do svet vo koj ziveat elfovi, gnomovi, vampiri i dr su6testva...
go napisav plotot sega ke pocnam so pisuvanje na knigata...
:helou:

pa i ne e mnogu tesko eve jas veke go pisam vtoriot del od mojata kniga prv napisav veke.., najvazno e da imash inspiracija, ja skoga zapo4nav da ja pisam mojata kniga ne po4nav so namera, 4isto onaka mi dojde idea za nekoi likovi kako bi mozele da ziveat vo magi4en svet, kako bi mozele da bidat povrzani edno-drugo...potoa koga po4nav veke dlaboko da navleguvam resi i da po4nam da ja pisam, gi smisliv iminjata na likovite sto ne e taka lesno :), ali sepak i koga da se navratam da ja pisuvam, i da stanam vo 3 sabajle bi imala inspiracija da ja pisam, najvazno e e cela sodrzina da bide onaka kako ti sto sakash i zamisluvash a ne da se baziras na nekoi drugi knigi, isto vazno e da NE KOPIRASH, sto toa bi te dovelo do poveke 4itanost (se razbira dokolku planirash da ja objavuvash), i uste nesto najvazno..gledaj da ima sto poveke neizvesni slu4ki, drzi ja vo tajnost sodrzinata vo nekoi delovi...se nadevam deka ke uspeesh..so srekja i pozdrav! ;)

* i ne zaboravaj da si pustish muzi4e dodeka pisesh, toa dopolnitelno ke ti ja zgolemi inspiracijata! ;)

* i ne zaboravaj da si pustish muzi4e dodeka pisesh, toa dopolnitelno ke ti ja zgolemi inspiracijata! ;)

Јас мислам дека треба прво да се направи кратка содржина на она што планираш да го пишуваш, па понатака со пишувањето твојата приказна ќе се развива и шири, нешто ќе додаваш, нешто ќе одземаш и така :)

Znaci vaka...

Dobiv dobra ideja za fantasy/ sci fi kniga no neznam kako da pocnam...

Gledam deka ovde na forumot ima i nekoi sto izdadele knigi...

pa ako moze nekoj od niv da mi pomogne...

odnapred blagodaram
Гледај да биде оригинална, јас не би ти предложил тролови, молови, елфови, орки мистични суштества со кои се преполни и филмови и книги и игри. Значи оригинална идеја.
Вонземјаните секогаш добро проаѓаат ама гледај да имаат хуманоидни карактеристики, за да можат луѓево да се поврзат со нив. Можи и планетава земја да биди во приказната, ама запомни вонземјаните не можат да го дишат нашиот воздух туку воздухот на нивната матична планета, гравитацијата на планетава земја не е иста за нив и за нас. За нас е идеална затоа што сме домородци, додека тие би имале потешкотии. И на крај краева вонземјаните не зборуваат англиски.

Земи читни физика астрофизика, квантна физика, прво и последно мора да биде оригинално нешто, со многу добра приказна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom