Албански партии бараат федерализација на Македонија

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443

Македонија да се федерализира по примерот на Белгија и Швајцарија, побараа денеска неколку мали радикалните партии на Албанците, поддржани и од здруженија на граѓани меѓу кои и студентите од Тетовски универзитет.

Не сакале нова војна, бараат Уставот да се редефинира на мирољубив начин.

Предводени се од политичарите Хисни Шакири, Сефедин Хајруни, Бардуљ Махмути, лидерот на здружението на поранешните борци на ОНА, Изаир Самиу Баци, политичките затвореници Албанци, Шпатим Положани, Невзат Халили од движењето Илирида, како и лидерот на тетовски студенти Гафур Изаири.

„Албанскиот јазик не е рамноправен со македонскиот, албанскиот народ не е рамноправен со македонскиот, кој е од прв ред, а сите останати се од втор ред. Тоа не ја почитува волјата и историјата на Албанците кои се автохтон народ во Македонија“, рече Невзат Халили.

Со барањето биле запознати сите домашни и меѓународни фактори, а негово јавно промовирање ќе организираат и протест на 23 овој месец кај споменикот на Скендербег.

Од поголемите албански партии, ДУИ, Нова Демократија и ДПА, засега немаат поддршка.

„Запознати се и партиите на Албанците, засега никоја нема против идејата“, вели Невзат Халили.

Оваа групација е втора која во последниов месец смета дека Охридскиот договор е мртов. Претходно Тачи најави дека ќе предложи нов договор, со кој Македонците и Албанците во иднина ќе треба да бидат партнери.

Извор А1

Некако како по нарачка и синхронизирано се јавуват испливите на радикализам кај Албанците...

П

Паспарту

Гостин
Кога-тогаш ќе мора да се расчисти со шиптариве...

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Некако многу нагло дојде оваа радикализација...
Прво во сабота на Алсат М пуштат на полувремето Албанија : Португалија спотови со радикална содржина...карта на голема Албанија...
Потоа се јавуват радикалци на интернет кои барат прекројување на границите...
Се уриват камења на Границата...
За денес како шлаг на торта да се промовират јавно барања за федерализација...
И што е најлошо цела оваа иницијатива е подржана од студентите на ДУТ, оние на кои државата им дава пари да се школуваат и да ја претставуват интелектуалната класа на оваа држава...

П

Паспарту

Гостин
Poleka sve so vreme, ne me plashat tie kolku nivnite slugi megju nas gi ima i dosta na forumot.
Македонија секогаш патела од предавници, но финтава е што треба да се даде на шиптариве за да ја чувствуваат Македонија како своја? Имаат поголеми права од мене, имаат универзитети, ги вработија сите неписмени во администрација, а поради тоа не можат да се вработат голем број на луѓе со барем 2 грама мозок... Затоа ме интересира, што треба уште Македонија да им даде на Албанците? Па добро бе, свесни се дека и на нас може филм да ни пукне!?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270

Македонија да се федерализира по примерот на Белгија и Швајцарија, побараа денеска неколку мали радикалните партии на Албанците, поддржани и од здруженија на граѓани меѓу кои и студентите од Тетовски универзитет.

Не сакале нова војна, бараат Уставот да се редефинира на мирољубив начин.

Предводени се од политичарите Хисни Шакири, Сефедин Хајруни, Бардуљ Махмути, лидерот на здружението на поранешните борци на ОНА, Изаир Самиу Баци, политичките затвореници Албанци, Шпатим Положани, Невзат Халили од движењето Илирида, како и лидерот на тетовски студенти Гафур Изаири.

„Албанскиот јазик не е рамноправен со македонскиот, албанскиот народ не е рамноправен со македонскиот, кој е од прв ред, а сите останати се од втор ред. Тоа не ја почитува волјата и историјата на Албанците кои се автохтон народ во Македонија“, рече Невзат Халили.

Со барањето биле запознати сите домашни и меѓународни фактори, а негово јавно промовирање ќе организираат и протест на 23 овој месец кај споменикот на Скендербег.

Од поголемите албански партии, ДУИ, Нова Демократија и ДПА, засега немаат поддршка.

„Запознати се и партиите на Албанците, засега никоја нема против идејата“, вели Невзат Халили.

Оваа групација е втора која во последниов месец смета дека Охридскиот договор е мртов. Претходно Тачи најави дека ќе предложи нов договор, со кој Македонците и Албанците во иднина ќе треба да бидат партнери.

Извор А1

Некако како по нарачка и синхронизирано се јавуват испливите на радикализам кај Албанците...
Дали има закони во РМ?Тези хора сакат дестабилизациja на државата и треба да отговарат пред суд за това.

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Дали има закони во РМ?Тези хора сакат дестабилизациja на државата и треба да отговарат пред суд за това.
Требаше пола држава да лежи затвор до сега, ако имаше.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Нивно демократско право е да бараат, но и македонско демократско право е да не го добијат тоа :toe:

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
Македонија секогаш патела од предавници, но финтава е што треба да се даде на шиптариве за да ја чувствуваат Македонија како своја? Имаат поголеми права од мене, имаат универзитети, ги вработија сите неписмени во администрација, а поради тоа не можат да се вработат голем број на луѓе со барем 2 грама мозок... Затоа ме интересира, што треба уште Македонија да им даде на Албанците? Па добро бе, свесни се дека и на нас може филм да ни пукне!?
Ne mue nisto do prava ili da ja osekat makedonija kako svoja tuku federazilicija, golema albanija i uste edna albanska drzava toa mu vekoven son i na toa rabotat.
Nashata rabota e dali se soglasuvame i rabotime protiv toa ili samo cekame vremeto da projde i da mu pomogneme vo celta, iz gleda kako poslednoto.

E be bugarce tolku vreme si tuka i nisto uste nemash svateno.
Makedonija e Kosovo proekt II na albancite.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Некако многу нагло дојде оваа радикализација...
Прво во сабота на Алсат М пуштат на полувремето Албанија : Португалија спотови со радикална содржина...карта на голема Албанија...
Потоа се јавуват радикалци на интернет кои барат прекројување на границите...
Се уриват камења на Границата...
За денес како шлаг на торта да се промовират јавно барања за федерализација...
И што е најлошо цела оваа иницијатива е подржана од студентите на ДУТ, оние на кои државата им дава пари да се школуваат и да ја претставуват интелектуалната класа на оваа држава...
Hahahaha..... druze daj be ne zezaj sea i ti.... epten si seriozen i paranoicen ponekogas.
Ti odgovoriv za spotot i pak ke ti odgovoram, toj spot ide veke eve 5 godini po televiziite.... nema vrska so nikakva propaganda, ednostavno e spot na nekojsi tamu raperi ( koi po default ne mozam da gi podnesam ).... :):)

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Нивно демократско право е да бараат, но и македонско демократско право е да не го добијат тоа :toe:
Милион долари одговор ?

Нуди некој повеќе ?

П

Паспарту

Гостин
Ne mue nisto do prava ili da ja osekat makedonija kako svoja tuku federazilicija, golema albanija i uste edna albanska drzava toa mu vekoven son i na toa rabotat.
Nashata rabota e dali se soglasuvame i rabotime protiv toa ili samo cekame vremeto da projde i da mu pomogneme vo celta, iz gleda kako poslednoto.
И мене ми е преку к*р од нив, де ова барале де она... албанска работа, научени се само на плачање, србите ова ни го направија, македонците ова, а они сироти, неизмиени само за мирисање се :tapp: Поради неписмени паразити како нив патиме ние МАКЕДОНЦИТЕ, а како што кажав, кога-тогаш и нас ќе ни пукне филм!

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443

Е треба исто како изјавата на Хоџа за војување за правата...

Сето тоа треба да се санкционира...

А малку треба да се прочешла и ДТУ , да се види што и како се учи таму...

И зошто место интелект од таму излегува радикален шлајм кој носи само неприлики во државата...

Јас одамна го говорам тоа дека подобро е да се спречи отколку да се лечи...
Овие иницијални капсули треба да се испукаат во празно...

Kajgana Shop

На врв Bottom