David Icke

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Mozes li da ni go posocis izvorot na ovaa informacija?

i

Dali si satanist, t.e. dali praktikuvas satanisam?gl
Изворот е Сатанската библија, и да го практикувам Сатанизмот.

--- надополнето ---

Смешки живи а бе како можи калуѓери заколнати на доживотен целибат наследници да имаат?

Немале наследници тие што се прикажуваат како наследници и пишуваат книги за нив нивните предци го извршиле масакрот над темпларите.

Јас реков оние кој ги наследиле, што незначи дека мора да бидат нивните крвни наследници! И темпларите небиле обични калуѓери. Ти верувај во што сакаш, но знај дека Ајк не е афторитет во оваа област, ниту експерт како што некој го сметаат, неговата цел е сензационалност и за таа цел во многу наврати се служи со шпекулации, дезинформации и полувистини.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
[/COLOR]
Јас реков оние кој ги наследиле, што незначи дека мора да бидат нивните крвни наследници! И темпларите небиле обични калуѓери. Ти верувај во што сакаш, но знај дека Ајк не е афторитет во оваа област, ниту експерт како што некој го сметаат, неговата цел е сензационалност и за таа цел во многу наврати се служи со шпекулации, дезинформации и полувистини.
Види сега што е негова цел не знам, и Ајк не е некаков авторитет за Темпларите ги користи само како пример за окултизам ова она, Исто како тебе си прочитал нешто веруваш во нешто за нив си чул легенди итн.
Ама да ти кажам нешто искрено нема да го најдеш во никаква литератутра за нив или пропратно само онака можеби се спомнува, секој индивидуален темплар си имал свој посебен меч кој што е правен спрема одредена димензии. Можеш слободно да земеш да го измереш растојанието од зглобот на твојата десна рака до лактото твое и јас ќе ти ја кажам идеалната димензија со пропорции добиени од тоа твое мерење на идеален темпларски меч за тебе. Знаеш само кој човек би можел да го знае тоа а :icon_lol:?

Него доста мистицизам надвор од тема за Дејвид Ајк сме :icon_lol:.....

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Изворот е Сатанската библија, и да го практикувам Сатанизмот.

--- надополнето ---

Ајк нема пишувано посебно за Темпларите, ниту тврди дека е експерт.
Само ја поврзува својата интерпретација околу нив со пошироката тема која ја застапува.
Е сега за да доказ дека се служел со

шпекулации, дезинформации и полувистини.
...треба да утврдиме која е историската вистина околу Темпларите,да тргнеме од некоја општо прифатена вистина, некаков конечен консензус (пример тврдењето дека Хрушчов бил на чело на КПСС е конечен консензус, дека во поморската битка за Осло, Германската флота е катастрофално поразена од Норвешката брегова одбрана, Масакрот во Катинската шума не го сториле нацистите туку бољшевиците и слично...) и према тоа да се утврди точноста или неточноста на тврдењата на Ајк.

Да не испадне твојата интерпретација е точна, пошто е твоја/Лавејова а оваа другата е шпекулација дека не е твоја...

Само немој ко оној телемитот, имало вистина ама не била за “профаните“, не било секое инфо за “непросветлените“ и слично...
На пример, официјалната историја кажува дека Темпларите се христијански ред и само христијански ред, а каде припаѓа Бафомет во една тотално христијанска организација со цел да го штити Храмот и Патот кон него...
Неофицијално, тикви саделе со Асасините...

Бујрум...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ајк нема пишувано посебно за Темпларите, ниту тврди дека е експерт.
Само ја поврзува својата интерпретација околу нив со пошироката тема која ја застапува.
Е сега за да доказ дека се служел со

...треба да утврдиме која е историската вистина околу Темпларите,да тргнеме од некоја општо прифатена вистина, некаков конечен консензус (пример тврдењето дека Хрушчов бил на чело на КПСС е конечен консензус, дека во поморската битка за Осло, Германската флота е катастрофално поразена од Норвешката брегова одбрана, Масакрот во Катинската шума не го сториле нацистите туку бољшевиците и слично...) и према тоа да се утврди точноста или неточноста на тврдењата на Ајк.

Да не испадне твојата интерпретација е точна, пошто е твоја/Лавејова а оваа другата е шпекулација дека не е твоја...

Само немој ко оној телемитот, имало вистина ама не била за “профаните“, не било секое инфо за “непросветлените“ и слично...
На пример, официјалната историја кажува дека Темпларите се христијански ред и само христијански ред, а каде припаѓа Бафомет во една тотално христијанска организација со цел да го штити Храмот и Патот кон него...
Неофицијално, тикви саделе со Асасините...

Бујрум...
И јас тоа го кажувам, дека без да се знаат работите од повеќе аспекти неможе да се тврдат некој работи. Еве јас на пример посочив за она што го знам - за пентаграмот, дека двата краци нагоре не симболизираат негативна енергија како што кажа Ајк. Ако ги погледнеш неговите тврдења од непристрасен агол, не е тешко да видиш дека побитна му е сензационалноста на тоа што го кажува од вистинитоста, посебно кога ќе почне да кажува за рептилите, шупливата месечина која наводно е база на вонземјаните од каде не контролираат итн, итн. Невикам дека се што кажува е безмислица, има некој работи што вреди да се истражуваат, но има и голем број кој очигледно се кажани само за сензационалност и ништо друго.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.446
Смешки живи а бе како можи калуѓери заколнати на доживотен целибат наследници да имаат?

Немале наследници тие што се прикажуваат како наследници и пишуваат книги за нив нивните предци го извршиле масакрот над темпларите.

--- надополнето ---

Аман бе, зарем мислиш дека станува збор за родови наследници?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
И јас тоа го кажувам, дека без да се знаат работите од повеќе аспекти неможе да се тврдат некој работи. Еве јас на пример посочив за она што го знам - за пентаграмот, дека двата краци нагоре не симболизираат негативна енергија како што кажа Ајк. Ако ги погледнеш неговите тврдења од непристрасен агол, не е тешко да видиш дека побитна му е сензационалноста на тоа што го кажува од вистинитоста, посебно кога ќе почне да кажува за рептилите, шупливата месечина која наводно е база на вонземјаните од каде не контролираат итн, итн. Невикам дека се што кажува е безмислица, има некој работи што вреди да се истражуваат, но има и голем број кој очигледно се кажани само за сензационалност и ништо друго.
А можеби во ова наше време и баш нема друг начин да се заинтересира рајата, да се поттикне да размислува за некои работи, да преиспита некои закоравени догми...доколку не се потегнат некои шокантни ситуации...?
Да се оттргнат од летаргијата на секојдневието барем, да пристапат кон животот од поинаков агол?
Можеби да поработат на својата перцепција бидејќи гледаме денес, а и историјата ни кажува јасно кои се последиците од слепо прифаќање готови модели на верување...религиите,политиката,центрите на моќ...:nesum:
А преиспитувањето е првиот чекор...

Godine 1990. svjesno sam se upustio u nevjerojatnu avanturu otkrivanja samoga sebe. Nisam imao pojma kamo će me to odvesti, ali svejedno sam krenuo. Bilo mi je svega dosta. Ovaj 'svijet' mi se uvijek činio besmislenim: nepravde, gluposti, način na koji sustav pretvara ljude u ništa više od strojeva koji rade u ciklusu uvijek istih iskustava i ponašanja koje komično nazivaju 'život'. Mi ne živimo život - život živi nas.

Izuzeci postoje, i mnogi od njih će pročitati ovu knjigu, ali većini ljudi drugi govore što da misle, kuda da idu, što da rade i kako da to rade. Mislite da nije tako? Pa, odakle dobivate vaše 'informacije'koje vas navode na zaključke o sebi i svijetu? Tko odlučuje u koje vrijeme ćete se ustati svakog radnog dana? Tko odlučuje kamo ćete ići i što ćete raditi kad tamo dođete? Tko odlučuje kako ćete to raditi? Ako ste kao golema većina ljudi koji trenutno prebivaju u ovom svijetu snova, te odluke uopće ne donosite vi; njih vam nameće 'sustav', paukova mreža kontrole koja diktira svoju volju vašem 'životu'.

Svoje 'informacije' primate od medija glavne struje koji vam prodaju svakodnevne laži na temelju kojih odlučujete što ćete misliti i vjerovati. Morate se probuditi u određeno vrijeme jer se morate pojaviti na poslu i ne smijete kasniti. Idete tamo gdje vas šalju vaši šefovi i radite ono što vam kažu. Ako se pobunite dobit ćete otkaz, a ako ne dobivate plaću ne možete si priuštiti dom ili dovoljne količine hrane. I ne radi se samo o vama. Što je s vašom obitelji i drugima koji ovise o vama? Ako ne služite sustavu, kakve će posljedice oni trpjeti? Kako biste namirili sve te očite potrebe i izvršili svoje odgovornosti morate provesti svaki dan udovoljavajući drugima. Sa svoje strane, šefovi također robovski pokorno slušaju naredbe onih koji kontroliraju njih, i ni oni se ne usuđuju istupiti iz linije. I šefovi imaju šefove
Нешто околу слободата и доминантната “западна“ перцепција на истата...

“Испричавам“ се...:) поради цитирањето на хрватски, но на македонски и онака нема и нема ни да има превод...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А можеби во ова наше време и баш нема друг начин да се заинтересира рајата, да се поттикне да размислува за некои работи, да преиспита некои закоравени догми...доколку не се потегнат некои шокантни ситуации...?
Да се оттргнат од летаргијата на секојдневието барем, да пристапат кон животот од поинаков агол?
Можеби да поработат на својата перцепција бидејќи гледаме денес, а и историјата ни кажува јасно кои се последиците од слепо прифаќање готови модели на верување...религиите,политиката,центрите на моќ...:nesum:
А преиспитувањето е првиот чекор...

Нешто околу слободата и доминантната “западна“ перцепција на истата...

“Испричавам“ се...:) поради цитирањето на хрватски, но на македонски и онака нема и нема ни да има превод...
Ја поштуем критика ама само доколку оној што критикува понуди алтернатива. Во спротивно се се сведува на циркузот и пародијава која ја гледаме со власта и опозицијата овие 20 години во Македонија! Власта е ваква, власта нечини, власта ова, власта она...а ни збор за тоа што нуди опозицијата како алтернатива! И кога конечно опозицијата ќе дојде на власт, истата слика!:toe:
Ни јас несакам да станувам у 6 наутро за на работа, и јас сакам да спијам до кога ми се спие, да идам дома јас кога сакам....да работам како јас што сакам а не како што шефот сака...но ако сите така делуваме, тогаш како ќе функционираат компаниите и општеството воопшто? Ако сите прават што ќе посакаат тогаш настанува хаос, анархија....а цивилизацијава каква што ја знаеме и напредокот кон кој се стремиме бара ред и организираност.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Dobar e, dobro Ajk zbori spored simbolikata koja se tolkuva od aspekt na hristijanstvoto, ima jaki raboti, ama toa za satanizmot sto citav, pa toa ne se satanisti, bas satanizmot vika da ne dozvolis da ti ja kradat energijata, da bides jak, moze ima takvi stvari nisto cudno na ovoj svet sve losotilak, nego se znae deka satanizam nema vrska so zrtvuvanje macenje zlostavuvanje na deca ubivanje na nevini toa nema vrska so satanizam!

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.446
Теоријата негова, грубо, е дека архитектите на Вашингтон Ди Си имаат езотеријско знаење и ги искористуваат симболите на ниво повисоко од профаниот начин на гледање.
Архитектите се Масони. Тоа никој не го спори.
Така доаѓаме до фактот дека Масоните наводно ја образуваат таа форма со помош на градби. За улогата и употребата на симболите сега нема да збориме.
Таа форма (симбол) во масонството што претставува не знам, но знам дека кабалата како и во повеќето филозофии, правци, друштва... има посеано свое семе и во масонството.
Превртениот пентаграм во езотеријата има разни значења и објаснувања. На прв поглед се издвојуваат две навидум спротивни толкувања, но во суштина и не се спротивни (кога ќе се погледнат од една поширока перспектива).

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ја поштуем критика ама само доколку оној што критикува понуди алтернатива. Во спротивно се се сведува на циркузот и пародијава која ја гледаме со власта и опозицијата овие 20 години во Македонија! Власта е ваква, власта нечини, власта ова, власта она...а ни збор за тоа што нуди опозицијата како алтернатива! И кога конечно опозицијата ќе дојде на власт, истата слика!:toe:
Ни јас несакам да станувам у 6 наутро за на работа, и јас сакам да спијам до кога ми се спие, да идам дома јас кога сакам....да работам како јас што сакам а не како што шефот сака...но ако сите така делуваме, тогаш како ќе функционираат компаниите и општеството воопшто? Ако сите прават што ќе посакаат тогаш настанува хаос, анархија....а цивилизацијава каква што ја знаеме и напредокот кон кој се стремиме бара ред и организираност.
Болдираното не се синоним...:)

А за другото,секако. Алтернативата ја има. Прочитај и извлечи сам заклучоци. Далеку од тоа дека е само критика.
Меѓу другото, несоработката со системот или намалувањето на истата во најмала можна мера...
На лично и на ниво на група.
Една од работите беше...ако сметаш дека системот е зло, не биди дел од тоа зло.
Или биди опортунист и лажи се себеси дека работите не се такви какви што се и остани дел од сето тоа...
Мислам не ти конкретно, општо земено...:)
Има и многу други работи.
Апликативни во секојдневниот живот.

--- надополнето ---

Dobar e, dobro Ajk zbori spored simbolikata koja se tolkuva od aspekt na hristijanstvoto, ima jaki raboti, ama toa za satanizmot sto citav, pa toa ne se satanisti, bas satanizmot vika da ne dozvolis da ti ja kradat energijata, da bides jak, moze ima takvi stvari nisto cudno na ovoj svet sve losotilak, nego se znae deka satanizam nema vrska so zrtvuvanje macenje zlostavuvanje na deca ubivanje na nevini toa nema vrska so satanizam!
Да, но тоа е сатанизмот на Ла Веј, кој нема врска со некои други кои се перцепираат како садачи на тикви со лукавиот :)
Имаше во темата за сатанизам...и жртување и педофилија и крадење енергија...САД,Русија,Италија,Шкотска,Белгија...докажани и документирани случаи во последниве 20-тина години.Ритуални убиства и сето тоа...

Ајк прв проговори за стотици илјади деца кои низ светот ги снемува без трага годишно и никогаш не се открива што им се случило...и кој стои зад поголем дел од тоа.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Болдираното не се синоним...:)

А за другото,секако. Алтернативата ја има. Прочитај и извлечи сам заклучоци. Далеку од тоа дека е само критика.
Меѓу другото, несоработката со системот или намалувањето на истата во најмала можна мера...
На лично и на ниво на група.
Една од работите беше...ако сметаш дека системот е зло, не биди дел од тоа зло.
Или биди опортунист и лажи се себеси дека работите не се такви какви што се и остани дел од сето тоа...
Мислам не ти конкретно, општо земено...:)
Има и многу други работи.
Апликативни во секојдневниот живот.

Ја има, но ајде реално да размислиме каде води таа алтернатива. Значи Ајк вели саботирај го системот, демонстрирај граѓанска непослушност итн! Еве да речеме дека голем дел од општеството ќе го послуша, јас ќе одам на работа кога ќе ми текне, нема да плаќам данок, нема да ги почитувам законите кој не ми се допаѓаат....и слично! Е сега сето ова помножено на ниво на група која опфаќа голем дел од општеството нема ли неминовно да доведе до колапс? Како ќе функционира едно такво општество?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.446
Ја има, но ајде реално да размислиме каде води таа алтернатива. Значи Ајк вели саботирај го системот, демонстрирај граѓанска непослушност итн! Еве да речеме дека голем дел од општеството ќе го послуша, јас ќе одам на работа кога ќе ми текне, нема да плаќам данок, нема да ги почитувам законите кој не ми се допаѓаат....и слично! Е сега сето ова помножено на ниво на група која опфаќа голем дел од општеството нема ли неминовно да доведе до колапс? Како ќе функционира едно такво општество?
Па ако сфаќаш, ваљда ти е јасно дека суштината на тоа општество (ова според него, нели), заднината негова, е прилично негативна, уште од праисконски времиња па до денес. Све тоа е организирано од ентитетите кои се всушност на врвот од ланецот на исхрана (поточно конзумација). Така да, ... да , он сака тоа да се деси (колапс).

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Може да се зборува за конкретни ситуации и места, општ “лек“ за цел свет нема бидејќи има премногу варијабили во игра на различни места.
Акцентот е ставен на поединецот, знаеш онаа гандиевската:) а потоа и во соработка со останатите.
На пример можеби ќе ти делува чудно но има иљадници фабрики и фирми по светот кои се контролирани од оние кои работат во нив, а не од акционери и сопственици (не ни издаваат акции) и сами решаваат за почеток,крај на работно време,условите и сето тоа...
http://en.wikipedia.org/wiki/Workers_cooperative

за почеток...иако е долга и широка па можда и да се развие дискусија...:)

за даноците да не почнуваме, злото се крепи на нив...:nesvest:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па ако сфаќаш, ваљда ти е јасно дека суштината на тоа општество (ова според него, нели), заднината негова, е прилично негативна, уште од праисконски времиња па до денес. Све тоа е организирано од ентитетите кои се всушност на врвот од ланецот на исхрана (поточно конзумација). Така да, ... да , он сака тоа да се деси (колапс).
И што после тој колапс?! :toe: Во пештери ли ќе живееме?! Некако многу матна претстава имам за тоа што воопшто замислува тој човек како прифатлив систем и општество.

--- надополнето ---

Може да се зборува за конкретни ситуации и места, општ “лек“ за цел свет нема бидејќи има премногу варијабили во игра на различни места.
Акцентот е ставен на поединецот, знаеш онаа гандиевската:) а потоа и во соработка со останатите.
На пример можеби ќе ти делува чудно но има иљадници фабрики и фирми по светот кои се контролирани од оние кои работат во нив, а не од акционери и сопственици (не ни издаваат акции) и сами решаваат за почеток,крај на работно време,условите и сето тоа...
http://en.wikipedia.org/wiki/Workers_cooperative

за почеток...иако е долга и широка па можда и да се развие дискусија...:)

за даноците да не почнуваме, злото се крепи на нив...:nesvest:
Ама Ајк не зборува за конкретни места и ситуации, туку за целиот свет, нели? Акцентот ставен на поединецот го имаат ставено и демократските земји, но општествата негледам како би функционирале во ситуација кога нема закони кој важат за сите....во ситуации кога секој може да прави што сака.
Фабрика или компанија која припаѓа на оние кој работат во неа пак мора да има правила, работно време, пазар на кој ќе се пласираат производите, валута или начин на кој ќе се наплати и вреднува трудот....итн, итн! Врти како ќе вртиш, правилата се неминовни....барем јас така гледам, и баш би сакал да видам алтернативен начин.
Пред некоја година гледав една замисла која се вика Венус проект, за општество во кое никој немора да работи, во кој технологијата заменува се, нема платежни средства, ниту политички систем. Замислата беше претставена на следниов начин: Наместо политички систем, општеството ќе го води супер вештачка интелегенција, ќе немало индивидуална сопственост, туку се ќе било колективно, и никој немало потреба да работи бидејќи технологијата ќе ја заменела човечката работна сила. Сето тоа беше претставено со изводливи и логични начини, но тоа што јас го гледам како проблем се состои во два дела! Прво, за мене е тотална лудост контролата на целокупниот општествен живот да се препушти на вештачка интелегенција и второ, ако никој нема потреба да твори, создава и да се бори за подобро утре, тогаш во што ќе ја најде смислата на своето постоење?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
И што после тој колапс?! :toe: Во пештери ли ќе живееме?! Некако многу матна претстава имам за тоа што воопшто замислува тој човек како прифатлив систем и општество.

--- надополнето ---

Ама Ајк не зборува за конкретни места и ситуации, туку за целиот свет, нели? Акцентот ставен на поединецот го имаат ставено и демократските земји, но општествата негледам како би функционирале во ситуација кога нема закони кој важат за сите....во ситуации кога секој може да прави што сака.
Фабрика или компанија која припаѓа на оние кој работат во неа пак мора да има правила, работно време, пазар на кој ќе се пласираат производите, валута или начин на кој ќе се наплати и вреднува трудот....итн, итн! Врти како ќе вртиш, правилата се неминовни....барем јас така гледам, и баш би сакал да видам алтернативен начин.
Пред некоја година гледав една замисла која се вика Венус проект, за општество во кое никој немора да работи, во кој технологијата заменува се, нема платежни средства, ниту политички систем. Замислата беше претставена на следниов начин: Наместо политички систем, општеството ќе го води супер вештачка интелегенција, ќе немало индивидуална сопственост, туку се ќе било колективно, и никој немало потреба да работи бидејќи технологијата ќе ја заменела човечката работна сила. Сето тоа беше претставено со изводливи и логични начини, но тоа што јас го гледам како проблем се состои во два дела! Прво, за мене е тотална лудост контролата на целокупниот општествен живот да се препушти на вештачка интелегенција и второ, ако никој нема потреба да твори, создава и да се бори за подобро утре, тогаш во што ќе ја најде смислата на своето постоење?
Не,зборува за поединецот, се тргнува од таму, нема никакви “шеми“ како Венус каде се претендира за “глобален“ лек за сите маки...
За цел свет зборува општо, не во смисла дека има исти лек туку дека болеста е иста но не може секаде на ист начин да се совлада...
Не правиме муабет за никакви утопии или слично. Никакви колективни сопствености и ХАЛ-9000 во сенка...:tv:
Иако во одредени места можеби према условите луѓето би се организирале на повеќе колективистички начин отколку на некое друго место...

Нормално дека треба да има ред.
И сето тоа,работа,пазар,размена...
Но ред по воља и потребите на оние кои се засегнати од тоа.
А не на бирократи и паразити...

Kajgana Shop

На врв Bottom