Не сум Бугарка, ниту Гркинка, јас сум Македонка

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
Самата националност ме води до БАН.

Лелеееее, тоа се вика уплав од вистината.
bugar ne e nacionalnost be, to e drzavjanstvo :toe:

ko jugosloven

a ti ne si ni bugarski bugar, ti si nekoj kanzurirac :smir:

vo tekstot jasno stojt deka grcite im go "nametnale" imeto od prezir kon niv, a
ti najde megju redoj tekst

bugarska rabota

F

FallenHypaspist

Гостин
Немора да значи....можеш да се воздржиш да не правиш такви нешта какви што гените те тераат....ако имаш кликер знаеш за што зборувам,ако не ќе си продолжиш..

KristinaVM до некаде си во право...али оние бугарски гени сеуште ги има кај нив...

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
KristinaVM до некаде си во право...али оние бугарски гени сеуште ги има кај нив...
znam deka sum vo pravo, i krvta i ocite i mozokot i srceto isto velat.

koj imat um, ke razberit.

tatko mi roden vo Jugoslavia, bil Jugosloven po drzavjanstvo, Makedonec po poteklo-rod.

Bugarite se takov primer, ili se Makedonci, ili se Traki, ili se Misians, ili se Turkmeni, ili Vlahi i sho znajm jas kakvi se gi imat.

Site se po drzavjanstvo Bugari, ama po rod Bugari se onie na Asparuh, Omurtag, Mostich.

Ovie deneshnive imet malu vrski so niv, a mene ne mi smetat da si gi neguvet tie turkmenski tradicii, i drugite (nasive, risjanskive)

Razlikite treba da se motivacija za progres, ama nie sme uste na stadium na majmuni, pa se delime na 1000 razni nacini.

Ama ne prifakjam nekoj bugar da mi dojt i da mi kazvit deka sum bila "enicar" serboman, bla bla.

a inace, vulgari bea, vulgari ostanaa, ne mozet da svatet ni deka sum zensko (pocnav da dobivam zakani od bugari deka ke mi ova ona)

nosam cisto Risjansko zensko ime, Kristina, koe idit od Krstena/Krstana, a mi se obrakjaet ko na masko.

i po to se gledat deka se turci del od niv, taka turcite gi meset rodojte kaj nas :pos2:

NI Bugarka
Ni Grkinka
Ni Srbinka

Makedonka :baeh:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Мамето ќе ви го ебам еден ден на сите предавници, грчки, бугарски , србски и македонски. Ништо не е вечно, освен Македонија!

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Slushaj sega:golemata brkotija i ona sto momentalno ne razdvojuva od Bugarskiot narod e slednovo nedorazbiranje:Makedoncite i Bugarite naistina bile mnogu bliski narodi.No,taa bliskost se izrazuvala vo istata ideologija:eek:sloboduvanje od osmanliska vlast.

Problemot lezi vo interpretiranjeto na toa ,,obstoto,,so bugarskiot narod.

Bugarite ja interpretiraat taa bliskost od sosema po-intimna i po-pristrastna perspektiva,dodeka Makedoncite tie zaednicki momenti so Bugarskiot narod gi gledaat po-objektivno.

Znaci,te molam da ne insinuiras raboti i sobitija,koi v dejstvitelnost i nikogash ne se slucile,daze nitu se pomisluvale.
E so ova se slozvam i toa e problemot so gubrinava taa bliskost ja koristat za manipulacii denes.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
Demmian, тоj феЉтонот во Вечер иде веке една недела. Има и други интересни теми: Грците нe нарекуваа Бугари и Нема македонски јазик, тој е мешавина од бугарски, турски јазик
dobro be bugar, dali site ist ve prael? :toe:

samo da se izvrtvale muabeti i da se lazelo

bu(r)g(l)ar, a? :)

vaka, eve ti tema za dumanje

prva grupa

bug-ar
madj-ar
madj-ir
tat-ar
cerg-ar

makedon-ec
traki-ec
anadol-ec
srb-in
hrvat(in)
alban-ec
bosan-ec
sloven-ec

znajs koja e razlikata megju prvata grupa i vtorata?

prvata se DOJDENCI od azija.
vtorata se domorodci na Balkanot i Anadolia

eve ti us malu za dumanje

turski

kardas-l-ar
ask-er(-lar)
komitl-ar

vashki (ne e nashki, poso nashki = Makedonski :))

shumk-ar (pogrden zbor za partizan)

a sega, okolu tvojot post malku. bugar ko bugar, ko kukajci ste, se nekakvi jajca vo tugji gnezda sakate da piknite, zaboravate deka vaseto gnezdo e chuvash-lar!

frlas nekoi naslovi tuka, sho mislis, 50ti vek pred nasha era e, pa eftina bugarska propaganda vrvit taka lesno? :pos2:

"Беа малтретирани само затоа што беа Македонци. Тоа особено се случуваше во време на диктатурата на Метаксас. Грците но нарекуваа Бугари. Сиромашните селани се надеваа дека во ЕЛАС и во ДАГ ќе ги добијат своите права. Токму затоа и масовно се приклучуваа во движењето"
nie (bevme) = prvo lice mnozina, zboruva samiot za sebe, se izjasnuva za Makedonec

grcite gi narekuvaa bugari! razbir-lar, bul-gar???

Грците се бореа за социјална слобода, а ние за национална.
ajd sikter...

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
Ајде анавено си има конкурент лингвист.Обштото помегу нив е че и двамата не знаат барем един странски език :helou:

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
Ајде анавено си има конкурент лингвист.Обштото помегу нив е че и двамата не знаат барем един странски език :helou:
ne trebit da si lingvist da se primetit slicnosta megju dojdencite, nitu razlicnosta megju dojdencite i starosedelcite.

i mnogu pokje kazvit za vas i nas, nego obidot naslovi na temi po vesnici da se izvadet od kontekst :smir:

a mislam deka znam barem 2 jazici pokje od tebe :pipi:

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ајде ќе повторам, во круг се вртите.

Бугарите имаат татарски гени колку ние што имаме хунски.
За жал остана името Бугарија кое име во минатото не егзистирало на овие простори туку на некои други простори од таа страна на црното море.

На таа територија според етничките карактеристики најдобро име и одговара, Македонија.

Но, политичката реалност е поинаква, да не дозволиме само името кое не прави различни, да биде пречка во изнаоѓањето на патишта за заедничко живеење и егзистирање на овие простори.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Бладала оваа нешто...Како смеела така пред Тито да збори...

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
Ајде ќе повторам, во круг се вртите.

Бугарите имаат татарски гени колку ние што имаме хунски.
За жал остана името Бугарија кое име во минатото не егзистирало на овие простори туку на некои други простори од таа страна на црното море.

На таа територија според етничките карактеристики најдобро име и одговара, Македонија.

Но, политичката реалност е поинаква, да не дозволиме само името кое не прави различни, да биде пречка во изнаоѓањето на патишта за заедничко живеење и егзистирање на овие простори.
ne mesaj babi i zabi, izvaj si gi se-slovenskite naocari ponekoas :smir:

ne se vrtime vo krug, nie ne se obidvime da im objasnime deka trebet da si smenet imeto na drzavata i nacijata.

tie non stop zapnale da ni dokazvet deka sin e postar od tatka :toe: ("pradedo" pokje odgovarat nego "tatko", ama aj, da ne se prajme tolku star narod ko srbine, amebi ova ona...)

@ Trn: da bea barem malku popametni, ke izmislea nekoja pomalce glupa teorija.

se prasvam kako si go objasnuvet bug-ot so Cento?

ne bil updated Cento deka Tito trebit doprva da izmislit Makedonija i Makedonci, pa zapnal za Obedinvenje na Makedonija i resavanje na Makedonskoto Prasanje?

N

n/a

Гостин
Поентата на една борба е остварување на финалната цел.
Отпор,па макар и херојски,без цел носи предзнак бадијала,
а теророт и реперкусиите ги поднесуваат граѓаните кои што прифатиле да бидат мобилизирани за каузата од неспособни `лидери`.

Ова е потресно сведоштво за една од многуте такви жртви.

Ден денеска,повторно без јасна цел,па ни визија,неспособни `лидери` бараат да се жртвувате за каузата.
Нормално,ваше е да прифатите дали и колку им верувате.
:toe:

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
За татарството - Људмила Живкова е убиена од бугарските тајни служби затоа што кажала јавно дека бугарите имаат најмалку словенска крв т.е. најповеќе татарска.:toe:

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
Поентата на една борба е остварување на финалната цел.
Отпор,па макар и херојски,без цел носи предзнак бадијала,
а теророт и реперкусиите ги поднесуваат граѓаните кои што прифатиле да бидат мобилизирани за каузата од неспособни `лидери`.

Ова е потресно сведоштво за една од многуте такви жртви.

Ден денеска,повторно без јасна цел,па ни визија,неспособни `лидери` бараат да се жртвувате за каузата.
Нормално,ваше е да прифатите дали и колку им верувате.
:toe:
:nenene:

liderite bile sposobni, ama im vervele na belgrad, koj sho "ubo" im go spustil, zatvaranje granica, prekin na pomos, sigurno i im dale nekoja informacija okolu sostav i raspored na trupi niz egejska, pa znajme kako pominaa nashite.

nego, ne bese ti onaj sho hronicno gi mrazit Egejcite-Makedonci?

ne mojs da si objektiven aku si toj, pa namesto da se degradiras i diskreditiras us pokje, izbegavaj poarno vakvi temi :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom