Кратки размисли за односите помеѓу македонците

Член од
1 мај 2009
Мислења
204
Поени од реакции
52
Пред некој ден Скопје осамна облепено со плакати кои не повикуваат да бидеме горди на нашата историја, култура и народност. Да сме горди затоа што сме Македонци. Ќе се согласиме дека е корисна иницијатива да се потсетат нашите сограѓани дека гордоста и национализмот ни се потребни во овие времиња кога некои земји и народи против нас спроведуваат земјограбливи походи. Мене ме засега колку тоа Македонците разбираат што значи поимот “единство“ и што ги поттикнува да прават необјасливи потези кои одат наспроти тоа што сакаме сите да го постигнеме како народ.

На ова размислување ме натера нешто што видов на телевизија пред десетина минути. На натпреварот Фершпед-Фени Индустри што се одржа во салата во градски парк, скопските навивачи ги дереа грлата со една одвратна порака до навивачите од Кавадарци. Пораката гласеше: “СКОПЈЕ ДРЖАВА“ и беше громогласно повторувана повеќе од 5 минути.

Ако земе човек да размисли подлабоко, ова не е само обична навивачка провокација туку доказ дека уште постојат луѓе во земјава кои немаат осет за национално единство. Ако скопјаните го сметаат Скопје за држава тогаш што ќе ни е Македонија???

Доколку има луѓе на форумов што се блиски со навивачката група на фершпед работничи...кои ли се? Комити или Лојал Фанс? Сеедно. Нека им се пренесе дека се инфантилни кретени и подобро нека не навиваат затоа што само и штетат на Македонија. Нит развиваат некаква навивачка култура, ни прават нешто корисно. Они само си лечат фрустрации преку дерење на утакмици и прават штета на единството на македонскиот народ.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
- нема помош тука а и како да му се помогне на човек кому најголем квалитет му е што е роден во скопје . една аристократија што да ти зборам и не троши живци на такви будали ке ти требаат во животот за поважни работи.

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Пред некој ден Скопје осамна облепено со плакати кои не повикуваат да бидеме горди на нашата историја, култура и народност. Да сме горди затоа што сме Македонци. Ќе се согласиме дека е корисна иницијатива да се потсетат нашите сограѓани дека гордоста и национализмот ни се потребни во овие времиња кога некои земји и народи против нас спроведуваат земјограбливи походи. Мене ме засега колку тоа Македонците разбираат што значи поимот “единство“ и што ги поттикнува да прават необјасливи потези кои одат наспроти тоа што сакаме сите да го постигнеме како народ.

На ова размислување ме натера нешто што видов на телевизија пред десетина минути. На натпреварот Фершпед-Фени Индустри што се одржа во салата во градски парк, скопските навивачи ги дереа грлата со една одвратна порака до навивачите од Кавадарци. Пораката гласеше: “СКОПЈЕ ДРЖАВА“ и беше громогласно повторувана повеќе од 5 минути.

Ако земе човек да размисли подлабоко, ова не е само обична навивачка провокација туку доказ дека уште постојат луѓе во земјава кои немаат осет за национално единство. Ако скопјаните го сметаат Скопје за држава тогаш што ќе ни е Македонија???

Доколку има луѓе на форумов што се блиски со навивачката група на фершпед работничи...кои ли се? Комити или Лојал Фанс? Сеедно. Нека им се пренесе дека се инфантилни кретени и подобро нека не навиваат затоа што само и штетат на Македонија. Нит развиваат некаква навивачка култура, ни прават нешто корисно. Они само си лечат фрустрации преку дерење на утакмици и прават штета на единството на македонскиот народ.
И после Грците ни се криви.Тоа нее од сега или од вчера.И можеби нее најлошата парола која ја извикуваат скопските навивачи.На стадионите или во салите се счушало се и сешто:"Од вашите пари Скорје се гради" "провинцијалци" итн итн.Незнам од каде тоа надценување и не само кај навивачите туку и општо кај скопјаните.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Јас имам блиски од навивачката група комити. Тоа што го слушате на стадиони е само јака заебанција ништо друго. Осим кон една групација на нашето опшество.

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Јас имам блиски од навивачката група комити. Тоа што го слушате на стадиони е само јака заебанција ништо друго. Осим кон една групација на нашето опшество.
Добро шарко само како пример ги зел навивачките испади а јас намерно спомнав дека тоа нее само кај навивачите него се осеќа кај многу Скопјани.Ете велам Скопјани иако 3/4 се населени во Скопје.Сепак некако се добива впечаток дека се гледа од високо на другите од внатрешноста.Се гледа како на провинцијалци.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Добро шарко само како пример ги зел навивачките испади а јас намерно спомнав дека тоа нее само кај навивачите него се осеќа кај многу Скопјани.Ете велам Скопјани иако 3/4 се населени во Скопје.Сепак некако се добива впечаток дека се гледа од високо на другите од внатрешноста.Се гледа како на провинцијалци.
Што ме боли друг што мисли или што ќе рече, јас сум роден у Скопје а сон ми е да си живеам во Село.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Точно! Доста ни е веќе од провинцијалци! (од провинцијалки - не) До кога ние непровинцијалците ќе ги трпиме?

Еве сеа ќе искочам на тераса и ќе ги гледам од високо (живеам на најгорен спрат). Гарант ако гледам едно пола саат, меѓу тие што сум ги видел имало и такви (провинцијалци). Ќе ги гледам бе од високо, ми се може!

П

Паспарту

Гостин

Како прво и основно, не се ни Комити ни Лојал Фанс, затоа не спомнувај имиња без врска...

Дека има такви навивачи точно е, но зашто викаш дека само скопјаните се гниди и гомна, да не сакаш да ми кажеш дека луѓето ван Скопје не обожаваат!? Па што не го спомна она што го извикуваа кавадарчани-скопски п*чки или поентава е да се плукаат скопјани!?!?!?

За жал, такви навивачи т.е. изроди имало, има и ќе има,како во Скопје така и низ цела Македонија, но глупа ти е тезава дека само скопските навивачи не чинат, очигледно толку пратиш спорт...

Си слушнал ти Чкембари како викаат независна Битола!? Затоа постов можеше да го напишеш генерално за сите такви "навивачи" во Македонија, а не само за скопјаНИШЧАНА...

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Препукувањата помеѓу градовите е здрава работа. Тоа неможе да се искорени а и нема потреба. Натпреварувачкиот дух за зајакнување на својата околина, само придонесува за подобрувањето на Македонија. Нормално е, а и прифатливо да има ривалство, тоа еден вид припремен терен за нешто друго, вон нацијата.

Проблемот е во тоа што помеѓу нас Македонците нема слога ни во мирно, ни во лошо време! Проблем кој неможе да се реши преку ноќ, но мора да се има во предвид. Навистина е жално што ние Македонците не се собираме на едно место со една мисла... секогаш некој си има своја агенда, своја добивка... едноставно Македонец нема да е со Македонец ако нема корист од тоа. Знам дека е лошо да се кажува ова, но мислам дека е доста реално.

А ова според мене произлегува од страв. Каков страв не ме прашувајте, бидејки не знам, не сум психолог. Стравот од некој да не ти наштети, стравот од некој да е подобар од тебе, стравот да споделиш нешто со некој. Ропството, окупацијата и комунизмот си го направија своето и ние сме на работ на истребување поради овие работи. Ние нема да изумреме во бројки, ние го губиме тоа заедничкото, Македонското. Најевидентно оваа појава се гледа кај нашите иселеници, каде младите генерации се помалку се дружат а тие пак што се дружат најчесто 80% од Македонската самосвест ја немаат или што е полошо, ништо не прават да ја покажат.

Храброста недостасува. А каква храброст... па не ме прашувајте не сум психолог.

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Општо таканаречените навивачи во Македонија се тешка сељачана, наркоманишта и тн...
Незнам зошто се палите освен ако не сте од нив.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Јас мислам дека понекогаш се обидуваме партиски да протолкуваме и работи што се поврзани само со недостаток на сиви ќелии..
Лично, не размислиле подлабоко за значењето на тоа што го извикуваат. Превладал локал-патриотизмот...

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Идеалистички погледи кон светот не се потребни. Црно или бело.
Светот е колоритен.
Поентата е како ќе ги измешаш боите за да добиеш убав поглед.

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Точно! Доста ни е веќе од провинцијалци! (од провинцијалки - не) До кога ние непровинцијалците ќе ги трпиме?

Еве сеа ќе искочам на тераса и ќе ги гледам од високо (живеам на најгорен спрат). Гарант ако гледам едно пола саат, меѓу тие што сум ги видел имало и такви (провинцијалци). Ќе ги гледам бе од високо, ми се може!
Еве еден дигнат.:pos2:

Што ме боли друг што мисли или што ќе рече, јас сум роден у Скопје а сон ми е да си живеам во Село.
:pos2:После ко ќе ти речат селјо ќе се лутиш.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Факт е дека во Македонија не постои меѓусебна почит помеѓу граѓаните, не се почитува нашата земја, ниту пак нашата историја.
Да не се сака Татковината е нешто многу бедно. Да не се сака и почитува свој сограѓанин е недостаток на култура, поточно било кој израз да го употребам за едно вакво однесување е преблаг.
Сите оние личности кои поседуваат и гајат такви чувства најпрво и основно си штетат на самите себе и квалитетот на нивниот живот, а другото џабе да се спомнува , кога нели не им е гајле!

Проста маса!

Kajgana Shop

На врв Bottom