Некромансија

• Креатор на темата Креатор на темата Stefi070
  • Време на започнување Време на започнување
S

Stefi070

Гостин
Dali ste slusnale za niv? Demek luge koi komuniciraat so mrtvite. Barav sekade na internet ama ne najdov nisto. Pa ako nekoj znae nesto poveke pisete!! :smir:

Па некромансери не беа оние криповите range од scourge?

Всушност , Неркомансерите немаат врска со никакви демонски повикувања на мртвите ,тоа можеби само нечива бујна фантазија е на филмови.
Некромансерите ги повикуаат вишите духови со цел тие да им дадат совет или заштита. Ме интересираше оваа тема одамна , па затоа горе-доле ја проучив. Евреите во првата книга на Соломон имаат оставено натпис за Вештерката од Ендор која е лик кој преку талисман комуницира со духовите.
Endor.jpg

Ќе постирам подетално подоцна , сега немам време.

Па некромансери не беа оние криповите range од scourge?

ц ц ц дотаџија....

да некромансери се луге шо комуницираат со мртви тела т.е нивниот дух (spirit)

Necromancy (pronounced /ˈnɛkrəmænsi/; Greek νεκρομαντία nekromantía) is a form of divination in which the practitioner seeks to summon "operative spirits" or "spirits of divination", for multiple reasons, from spiritual protection to wisdom. The word necromancy derives from the Greek νεκρός (nekrós), "dead", and μαντεία (manteía), "divination".
However, since the Renaissance, necromancy (or nigromancy) has come to be associated more broadly with black magic and demon-summoning in general, sometimes losing its earlier, more specialized meaning. By popular etymology, nekromantia became nigromancy "black arts", and Johannes Hartlieb (1456) lists demonology in general under the heading. Eliphas Levi, in his book Dogma et Ritual, states that necromancy is the evoking of aerial bodies (aeromancy).

http://en.wikipedia.org/wiki/Necromancy

еве ти директен линк од википедија.. па прочитај си сама :)

Пред некое време ја прочитав книгата "Некроскоп" од Брајан Ламли. И во неа меѓу другото се објаснува разликата меѓу некромансер и некроскоп.
Според книгата, некроскопот преку мислите комунуцира со мртвите и треба да ја знае локацијата кадешто е закопан човекот, а најсилна врска воспоставува кога се наоѓа блиску до тоа место.
Некромансерот го има пред себе мртвото тело и мора да го сецира и да му ги вади органите и да му ја собира крвта за да ги открие неговите тајни.
Овие ритуали беа детално опишани во хорор книгата, доста е интересна ама се разбира многу многу фантастична.

Не верувам во вакви работи..Али може има, не велам не :)

Го започнувам постот со една песна :

Yes I live in the black woods, where you dare not even
speak my name.
If there is evil in your heart and you will come near to me you will
lose your sane.
My form is mystic, but my heart is pure,
you'd better believe what I say:
I am the Necromancer.

I cast deep spells and potent: I am a Seer
of the Real.
My forces work against evil, for I love
all I feel.
I know the secrets long forgotten,
you'd better believe in me:
I am the Necromancer.

Look into my eyes!
I tell you, occults power lies in love.
I fight against darkness, the power
of the Black.

I am the Necromancer,
and I come to carry your heart away to good.

Доколку човекот верува во духови , мора да верува дека има и начин да ги види и чуе , па дури и да комуницира со нив на едно сосема друго ниво. Некормансијата е всушност било која магија со која се воспоставува комуникација со мртвите . Најпознати практикувачи на некромансијата се шаманите.
Шаман , човек(ангел,демон,човечко суштество со натчовечки моќи) кој претставува медијатор помеѓу светот на мртвите и светот на живите. Негова е должноста да ги поведе мртвите кон светлината.*
Шаманот во одредени ритуали и самиот го напушта телото и се приближува кон светот на мртвите каде што тој е на некој начин тестиран како спиритуално суштество . Доколку шаманот успее да ја докаже неговата лојалност и посветеност тој добива одредени знаења (и моќи) од спиритуалниот свет како и склучување на пријателство со одредени духови. Склучувањето на пријателство помеѓу спиритуелна и човечка единка помогнува во повикувањето на духовите на тој начин што шаманот може да повика конкретни духови кој имаат конкретни знаења за некоја тема , и на тоа се должи неговата „видовитост“.

Исто така важно за некромансијата е и Тибетската вештина на Умирање исто така наречена и Bardo Thodrol . Всушност станува збор за начин на луцидно (читај:свесно) „умирање“ и патување во меѓупросторот (помеѓу човековиот и спиритуелниот свет). Оваa вештина во текст ја преточил Падме Самбава (Padme Sambhava) и поради непознати причини ја скрил во високите пештери на планината Гампо Дар. Во 14 век текстовите биле пронајдени од Карма Лингпа (Karma Lingpa) и предадени на будистичките свештеници. (исто така од непознати причини)

Толку сега за сега , ќе пишам подоцна уште на оваа тема.

За оние најсмелите кој ќе се обидат да ги одгатнат тајните на Некромансијата и самите да постанат Некромансери има предупредување.
Смртник не смее да се обиде да повика дух , со самиот чин душата на поединецот е заразена и тој може (но немора) да биде прогонуван од страна на духот кој е повикан . Внимание треба да се обрне дека откога портите се отворени духовите се слободни да излезат од неа и некој од нив не се баш пријателски настроени (духови кој во себе држат гнев, страв , духови на лица кој биле убиени и сл ) .
Затоа прв чекор во повикувањето е таканаречениот „магичен круг“ . Кругот сме го сретнале на многу места : Филмови , книги меѓутоа и во светилишта ,антички објекти и сл.
Самото исцртување на кругот е познато не само од страна на практикувачите на магија туку и од страна на многу теолози.
Интересно e што во сите кругови се споменува Tetragrammaton . Тетраграмматон е наводно личното име на Бог , нашиот создавач.
Примери за магични кругови се :
circle_magic.gif

Ако можете да приметите во средината на звездата се наоѓа и Jefuf Christus .

Следниот круг е многу значаен во историјата на некромансијата бидејќи бил забележан повеќе пати и бил јавно претставен за време на ритуал на Некромансија од страна на Edward Talbot и John Dee :
circle.gif

Дали некој може да ги прочита сите имиња во кругот и да ги напише тука бидејќи лично неможам ? Фала однапред. :pipi:

А за Некромансија повеќе другпат.

Може ако се земат и се хостираат на сајт кој подржува хостинг на слики... или како што металхамер направил, инаку ќе средам за сликиве со Блајнд на мсн и ќе ги ставиме :smir:

п.с но блајнд но мсн. - подоцна

ивет: ги ставив во постот на металхамер од неговиот албум каде што ги ставил сам :D

Може ако се земат и се хостираат на сајт кој подржува хостинг на слики... или како што металхамер направил, инаку ќе средам за сликиве со Блајнд на мсн и ќе ги ставиме :smir:

п.с но блајнд но мсн. - подоцна

ивет: ги ставив во постот на металхамер од неговиот албум каде што ги ставил сам :D

И пак ги нема. А сакав да ги прочитам убаво. Ако ги најде некој, нека ги стави :)

Едит: пак со стара финта ги има. :vozbud:

Back
На врв Bottom