Реална реалност или?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Оди вистинска случка од мојот живот:
Човек кој што го познавам пред мене има изјавено дека сака родената братучеда да ја продаде бело робје. Еј тоа го мисли за својата сопствена, кој ќе го спречи тоа да го мисли за мојата?
И велиш да не судам за неговата реалност и фино културно да му кажам немој, не чини, лошо е, молим те.
А бре има да му објаснам многу убаво следствено со неговата реалност, и според начинот на кој ќе му објаснам тоа вулгарно и дрзко фино ќе изгледа. Има да ме разбери дека сум смртно сериозен, затоа што поинаков начин на разбирање со него нема :toe:.
Инаку и јас сакам да сум цело време фин, културен, пристоен и во поголемиот дел од времето сум, ама кога мора да се прават гадни работи мора да се прават. Затоа што човек кога не презема ништо во врска со ситуацијата, тој човек е апатичен и е марионета во очите на другите.

Druze bez navreda ama ja ubavo bi mu kazal na toj produvan lik
Буцио, твојот гнев е разбирлив, и човечки е со таа особа да бидеш и дрзок, али ова што ти го изнесе е малку поекстремна ситуација која е онака, надвор од темава.

Тука повеќе дискутираме околу тоа дали е неопходно за да бидеш дрзок со некој (кој, на пример, не направил нешто екстремно како личноста у твојот пример) за да бидеш реален и отворен?
Дали вулгарноста и навредите се мерило за искреност и реалност?
И дали можеме да бидеме така "искрени" и "реални" во живо, или добиваме храброст за такво понашање само кога имаме монитор пред нас?

Уствари, да не импровизирам, еве ги и конкретните прашања:
Дивајн напиша:
Дали реалноста реално ја прикажуваме само ако притоа се изразуваме на најлош можен начин и со најпогрдни зборови?
Дали само така, најдобро може да се долови некоја лоша ситуација или нечија лоша постапка и карактер?
Толку ли е прост човечкиот мозок, кој за да го убедиме во нешто мора најгнасно да му се обратиме?

Не генерализирам, само сакам да продискутираме за оваа појава т.е. за луѓето кои така живеат и ваљда мислат дека така треба, бидејќи само тоа е реалноста од која навидум сите останати бегаме.
За нив, еве уште едно потпрашање: -Со таквиот пристап, искажувате некаков револт, празните преполни батерии или едноставно уживате во него?

Искрено, помалку згадена од темата за психоанализи помеѓу форумџиите, се решив да ја отворам оваа, со две-три прости прашања:

1. Дали реалноста реално ја прикажуваме само ако притоа се изразуваме на најлош можен начин и со најпогрдни зборови?
2,Дали само така, најдобро може да се долови некоја лоша ситуација или нечија лоша постапка и карактер?
3,Толку ли е прост човечкиот мозок, кој за да го убедиме во нешто мора најгнасно да му се обратиме?

Не генерализирам, само сакам да продискутираме за оваа појава т.е. за луѓето кои така живеат и ваљда мислат дека така треба, бидејќи само тоа е реалноста од која навидум сите останати бегаме.
За нив, еве уште едно потпрашање: -Со таквиот пристап, искажувате некаков револт, празните преполни батерии или едноставно уживате во него?

п.с. Да не се сфатиме погрешно, само прашувам. Напоменувам, дека прашањава секако изгледаат малку како да напаѓам.:)
1. Немора да значи.
Најчесто погрешно би се одговорило на тоа прашање со „да“ затоа што реалноста треба да ја видиме преку прикажување.. тогаш кога имаме некој проблем што треба да се реши.. и за да се дојде до решение на тој проблем мора да се согледа реалноста..
( да се побегне од некој проблем не е исто со тоа да го решиш проблемот )
2, Зголемувањето на „лошоста“ на некоја случка се прави само за подобро прикажување на таа случка.. на тој начин оној на кого му се кажува таа случка, подобро(пореално) би ја доживеал.. тоа е само.. величење.. зголемување..
Ова зголемување/величење не се користи само за лоши случки.. се користи и за добри.. лошите се прават полоши затоа што се лоши и тоа сакаме да го прикажеме на начин кој изгледа најблиску до реалноста.
3, Не е прост.. туку не е неуморен.
Ти ако некој тежок товар од еве 10 килограми.. го носиш/превезуваш со .. а не пешки.. значи дека не можеш да го носиш тој товар? Не.. туку тоа значи дека полесно ти е со автомобил да го пренесеш..
Истото е и со случајов....
Не мора ( мора= пожелно во повеќе случаи.. а не она „мора“ буквално ) најгнасно да му се обратиме на некој човек за да го убедиме во нешто.. туку.. овој начин е најлесен/најмалку заморен и.т.н...

Не генерализираш.. туку погрешно сфаќаш некои работи.. што е полошо и од тоа да не ги сфатиш воопшто.

2, Зголемувањето на „лошоста“ на некоја случка се прави само за подобро прикажување на таа случка.. на тој начин оној на кого му се кажува таа случка, подобро(пореално) би ја доживеал.. тоа е само.. величење.. зголемување..
Ова зголемување/величење не се користи само за лоши случки.. се користи и за добри.. лошите се прават полоши затоа што се лоши и тоа сакаме да го прикажеме на начин кој изгледа најблиску до реалноста.
Како тоа преувеличувањето на некои работи може да биде добро? И од што заклучи дека така работите и ситуациите пореално се доживуваат? Зарем не си малку контрадикторен?

3, Не е прост.. туку не е неуморен.
Ти ако некој тежок товар од еве 10 килограми.. го носиш/превезуваш со .. а не пешки.. значи дека не можеш да го носиш тој товар? Не.. туку тоа значи дека полесно ти е со автомобил да го пренесеш..
Истото е и со случајов....
Не мора ( мора= пожелно во повеќе случаи.. а не она „мора“ буквално ) најгнасно да му се обратиме на некој човек за да го убедиме во нешто.. туку.. овој начин е најлесен/најмалку заморен и.т.н...
И што? Ако мене ми е мака да кажам или напишам повеќе зборови, треба да опцујам, само за да си го поштедам од умор мозочето? А што е со другиот т.е. тој кому треба да му се истурам? Туку да бе, ќе се омалаксам ако почнам да мислам и на тоа. Извини:smir:

Не генерализираш.. туку погрешно сфаќаш некои работи.. што е полошо и од тоа да не ги сфатиш воопшто.
Ах леле, што дочекав.:nesvest:

Како тоа преувеличувањето на некои работи може да биде добро? И од што заклучи дека така работите и ситуациите пореално се доживуваат? Зарем не си малку контрадикторен?
Постојат работи кои не можат да се опишат со зборови. Нели?
Како најреално ти би опишала најголем број од овие работи, освен со употреба на увеличување?

Нормално дека увеличувањето си има свои лоши страни.. недостатоци.. но има и свои добри страни.. предности..
Горниот пример покажува предност на увеличувањето.

Да, во моите постови кажувам дека ( или не негирам дека ) се согласувам со тоа да увеличувањето има лоши страни, но, кажувам дека тоа има и добри страни.
Со тоа што ми се контраш сакаш да кажеш дека увеличувањето нема ниту една добра страна?!
И што? Ако мене ми е мака да кажам или напишам повеќе зборови, треба да опцујам, само за да си го поштедам од умор мозочето? А што е со другиот т.е. тој кому треба да му се истурам? Туку да бе, ќе се омалаксам ако почнам да мислам и на тоа. Извини:smir:
Класичен пример за лоша страна на увеличувањето.

Ах леле, што дочекав.:nesvest:
Само воловите знаат се`.
Не се прави вол.

Како најреално ти би опишала најголем број од овие работи, освен со употреба на увеличување?

Нормално дека увеличувањето си има свои лоши страни.. недостатоци.. но има и свои добри страни.. предности..

Да, во моите постови кажувам дека ( или не негирам дека ) се согласувам со тоа да увеличувањето има лоши страни, но, кажувам дека тоа има и добри страни.
Со тоа што ми се контраш сакаш да кажеш дека увеличувањето нема ниту една добра страна?!

Само воловите знаат се`.
Не се прави вол.

Требаше да ме разбереш дека наједноставно те прашав, а ти се правиш некако препаметен.
Ај уште попросто. Како може преувеличувањето да отсликува некоја реалност? Нели тоа само по себе е лага или ако тоа звучи престрого - искривување на вистината?

И прекини да ми се обраќаш како што ми се обраќаш во последните реченици од твоите два последни поста.

Само воловите знаат се`.
Не се прави вол.
Агора, откако ќе и одговориш на Дивајн околу преувеличувањето, дај да конкретизираме уше малку...

Дали само со навреди, дрскост, вулгарност можеш да покажеш реална слика за некој?

Дали некој мора да исмева и пцуе за да речеме дека, ете реално, објетективно опишал/окарактеризирал некој друг?

Патем, домашни животни и сл. избегнувај да користиш у ист контекст со било кој форумџија. Тоа е нешо као правило, ок?

Незнам и јас како со преувеличување можи да се одлиска реалноста , најчесто тоа се користи за да се кажи некоја нереалност, пример да се направи лице на некој или да се навреди максимално.
Според мене реалноста е релативна работа, пример јас ако сум добар за 100 луѓе а сум лош за 80 не значи дека реално сум добра личност, се зависи од многу фактори.
Според мене реалноста е се она што е нормално прво за тебе а потоа за дел од масата на луѓе.
Пример ако ја добиеме реалноста како резултат на тоа што мислат другите никогаш нема да го знаеме точниот одговор, а ако ја гледаме реалноста во тоа како мислиме ние самите за себеси , многу полесно можиме да согледаме што уствари реално сме ние, и што уствари е реално светот околу нас.

Ништо во светот не е најрелано, и никогаш неможиме да кажеме, видиме, бидиме 100% реални.

За мене пореални личности се оние кој што се гледаат самите себе во светот , каде се ,кој се ,што се и се онаму каде што сакаат да се.
:toe:

Требаше да ме разбереш дека наједноставно те прашав, а ти се правиш некако препаметен.
Ај уште попросто. Како може преувеличувањето да отсликува некоја реалност? 1,Нели тоа само по себе е лага или ако тоа звучи престрого - искривување на вистината?

И прекини да ми се обраќаш како што ми се обраќаш во последните реченици од твоите два последни поста.
Ај уште поубаво да објаснам..

Објаснуваш ситуација која не ( или потешко ) се објаснува со зборови.

Прво да видиме што би се случило кога би ја објасниле оваа ситуација само со зборови.

Ќе користам бројки од 1 до 5 за да ја изразам реалноста на случката која ја опишуваме. Колку поблиску оценката е до 5, толку пореално е опишана случата.. т.е. пореално, со зборови, се одсликува случката.

Со користење на обични зборови, без увеличување, реалноста на отслукувањето на случката би било 2.

Со користење на увеличување, реалноста на случката би било 4 до 5.

Значи поувеличената случка изгледа пореално.

И тешко дека ќе добиеш поедноставно објаснување од ова.

И ете вака величувањето пореално одсликува некоја реалност.

1, Да да, во некои случаи звучи како лага. Многу јасно, тоа не значи дека во сите случаи тоа звучи како лага.

Престанувам, и се извинувам.
Незнаев дека тоа те навредува.. мислев дека дел од тоа не е вистина..

Агора, откако ќе и одговориш на Дивајн околу преувеличувањето, дај да конкретизираме уше малку...

Дали само со навреди, дрскост, вулгарност можеш да покажеш реална слика за некој?

Дали некој мора да исмева и пцуе за да речеме дека, ете реално, објетективно опишал/окарактеризирал некој друг?

Патем, домашни животни и сл. избегнувај да користиш у ист контекст со било кој форумџија. Тоа е нешо као правило, ок?
Овие прашања се добиени од.. сфаќања ( на првиот дел од првиот пост ) кои се подалеку од точните..да не кажам погрешни сфаќања..

Така да прашањата се погрешни и не ја поконкретизираат вистинската цел на првиот пост.

Или сакаш да кажеш дека јас погрешно ја сфатив темава?

Не се било кои домашни животни ( со ова не велам дека го тврдиш спротивното од ова )... се подразбираше дека тоа се питагорини волови.

Ок ок.. кажав и се извинив во претходниот пост.

Незнам и јас како со преувеличување можи да се одлиска реалноста , најчесто тоа се користи за да се кажи некоја нереалност, пример да се направи лице на некој или да се навреди максимално.
Според мене реалноста е релативна работа, пример јас ако сум добар за 100 луѓе а сум лош за 80 не значи дека реално сум добра личност, се зависи од многу фактори.
Според мене реалноста е се она што е нормално прво за тебе а потоа за дел од масата на луѓе.
Пример ако ја добиеме реалноста како резултат на тоа што мислат другите никогаш нема да го знаеме точниот одговор, а ако ја гледаме реалноста во тоа како мислиме ние самите за себеси , многу полесно можиме да согледаме што уствари реално сме ние, и што уствари е реално светот околу нас.

Ништо во светот не е најрелано, и никогаш неможиме да кажеме, видиме, бидиме (1) 100% реални.

За мене пореални личности се оние кој што се гледаат самите себе во светот , каде се ,кој се ,што се и се онаму каде што сакаат да се.
:toe:
Ќе го дознаеш тоа, кога ќе ја дознаеш и разликата помеѓу најчесто и секогаш.

1. Најверојатно мислеше на „апсолутно реални“. Овој израз пореално го отсликува твоето мислење.. хехе

Прво да видиме што би се случило кога би ја објасниле оваа ситуација само со зборови.

Ќе користам бројки од 1 до 5 за да ја изразам реалноста на случката која ја опишуваме. Колку поблиску оценката е до 5, толку пореално е опишана случата.. т.е. пореално, со зборови, се одсликува случката.

Со користење на обични зборови, без увеличување, реалноста на отслукувањето на случката би било 2.

1, Да да, во некои случаи звучи како лага. Многу јасно, тоа не значи дека во сите случаи тоа звучи како лага.

Ајде сега смири се, прочитај што напиша и чукни си ја малку главата. Тераш еден таков оксиморон, што дури е смешно. Асолутно ништо не објасни, не ни даде пример.
За да претставиш некоја слика доволно и најдобро е да навлезеш во детали, да употребиш повеќе зборови кои би ја опишале. Преувеличувањето не е опишување него наше обликување на нештата, а твоите оценки се смешни.

Ништо само те прашав јас , во ред е затоа ти реков фала :smir:

А за вистината и реалноста незнам не сум баш согласен , ама да не забегувам од темата, не почнувам дискусија за тоа.
Тоа е тема на филозофијата. Филозофијата не е егзактна, така да дозволува да точни бидат две различни тврдења за исто нешто.

Да објасни ми каде преувеличувањето може да биде подобро од детален опис на реалноста. Или може за тебе ,,преувеличување" e нешто различно од за остатокот од светот па збориме за различни работи:)
Кажи ми некој пример, доживување, кој што „не може да се опише со зборови“, и неговиот опис со зборови без употребување на величување, кој е подалеку од реалноста.

Или еве се сетив на еден пример.

Да го земеме за пример ограбувањето на .. про кредит банката ( таа мислам дека беше.. можеби грешам.. не е важно,ова е пример ) во скопје.
Кога ова би се опишувало со зборови без величување би дошло како:
1, Неколку луѓе со маски на лицето и оружје влегле во банката и ја ограбиле.
Опишувањето со величување би било вака:
2, Про кредит банкада беше ограбена како во холивудски филм.

Во 2 се користат „понереални“ зборови (т.е. величување) одколку во првиот. Но 2 опис дава пореална слика... е пореален од првиот.
Ај сега не зае*авајте.. не кажувајте дека..треба да одговорам/објаснам зошто?

Тоа е тема на филозофијата. Филозофијата не е егзактна, така да дозволува да точни бидат две различни тврдења за исто нешто.

Кажи ми некој пример, доживување, кој што „не може да се опише со зборови“, и неговиот опис со зборови без употребување на величување, кој е подалеку од реалноста.

Или еве се сетив на еден пример.

Да го земеме за пример ограбувањето на .. про кредит банката ( таа мислам дека беше.. можеби грешам.. не е важно,ова е пример ) во скопје.
Кога ова би се опишувало со зборови без величување би дошло како:
1, Неколку луѓе со маски на лицето и оружје влегле во банката и ја ограбиле.
Опишувањето со величување би било вака:
2, Про кредит банкада беше ограбена како во холивудски филм.

Во 2 се користат „понереални“ зборови (т.е. величување) одколку во првиот. Но 2 опис дава пореална слика... е пореален од првиот.
Ај сега не зае*авајте.. не кажувајте дека..треба да одговорам/објаснам зошто?
2, Про кредит банкада беше ограбена како во холивудски филм.:pos2:Ова не е никаков опис. Холивудски филм ти е толку широк поим, нема шанси некој да се задоволи со ваков опис, ниту да му биде јасно што се случило

2, Про кредит банкада беше ограбена како во холивудски филм.:pos2:Ова не е никаков опис. Холивудски филм ти е толку широк поим, нема шанси некој да се задоволи со ваков опис, ниту да му биде јасно што се случило
Тоа е опис на изгледот на грабежот, не и на грабежот.

Ако јас кажам како изгледа некој џамбо џет... значи дека не сум го опишал.. ( т.е значи. не сум дал опис на неговиот изглед ) затоа што не сум ги кажал сите технички перформанси на тој џамбо џет?
( не не, не одам надвор од темата, туку само кажувам пример, од кој што можат да се извлечат заклучоци за темава )

и..
Ај не биди буквалист.

Ти си играш курташак или навистина се трудиш да ми објасниш нешто што НЕ ТЕ ПРАШУВАМ? Ако е првото и продолжиш со тоа, ќе бидеш санкциониран, а ако е второто аман престани, смешен си.

Ти не знаеш да поврзеш јасно една проширена реченица, па сигурно дека не можеш така да ме навредиш. А да, ме вреѓа тоа што такво дете се труди да ме навреди. Во ред е тоа за тебе, ако ме разбра што ти реков?

Овие прашања се добиени од.. сфаќања ( на првиот дел од првиот пост ) кои се подалеку од точните..да не кажам погрешни сфаќања..

Така да прашањата се погрешни и не ја поконкретизираат вистинската цел на првиот пост.

Или сакаш да кажеш дека јас погрешно ја сфатив темава?

Не се било кои домашни животни ( со ова не велам дека го тврдиш спротивното од ова )... се подразбираше дека тоа се питагорини волови.

Ок ок.. кажав и се извинив во претходниот пост.
Ти погрешно ја сфаќаш темава, сфати еднаш.

Туку да не сум ептен оф топик, да си дадам мој одговор на поставените прашања кои навистина не знаев дека се толку тешки, на цел мој труд да ги поедноставам.:)
Значи, најмалку од се` сакам некоја вистина да ја гледам или пренесам полошо или подобро од тоа што е. Кога станува збор за пренесување на другите, не верувам во тоа дека се добива нешто ако се пристапи насилно и вулгарно. Одредена доза на строгост при искажувањето е доволна за да го постигнеме ефектот кој го посакуваме. Можеби нема секогаш да успееме, но ако има шанси за тоа, мислам дека се најголеми со таков пристап. Со навреди и некултура, можеме само да оставиме лош впечаток за нас, токму кај тој кој ние го вреѓаме или го сметаме дека е неколку скали подолу.
Повеќе можат да болат точните зборови, ако ни е целта да повредиме некого, за да го потресеме и да не разбере. Пример, ако некој постојано лаже, подобро е да му кажеме строго и отсечно дека е лажго, отколку дека е педер, кој за жал не бил издркан во некој гнасен ќош. Со вториот пристап само би предизвикале револт и многу би повредиле, за на крај апсолутно ништо да не смениме и со голема веројатност да влошиме многу нешта.
Друга работа е кога некој има потреба да "плеска" преувеличана реалност во лице на најнепристоен начин, а притоа да не сака и да не очекува да промени нешто. Тоа е веќе само празнење на вишокот енергија и општа незаинтересираност во врска со било што и било кого на овој свет. Некогаш за жал и болна потреба да се задоволуваат кога ќе повредат. Лоши се според мене затоа што покрај тоа што не би сакале да помогнат, само одмогнуваат и штетат.
И за убавата реалност мислам исто. И за неа не треба преувеличување или пренесување со прелигави зборови, затоа што и така се прави штета кај личноста на која и се обраќаме.
Тоа што го гледаме и знаеме и за кое ние имаме одреден став, не треба да го менуваме кога го пренесуваме. Тоа е нашата реалност и без оглед дали е иста и за другите, треба да ја претставиме таква каква што добро си ја познаваме.
Тука веќе има веројатност дека вулгарните луѓе токму така размислуваат и ги гледаат работите, но јас искрено не сакам да верувам во тоа, па ќе си продолжам да мислам дека не е вистина и реагираат така поради некои нечовечки мотиви.

Тука веќе има веројатност дека вулгарните луѓе токму така размислуваат и ги гледаат работите, но јас искрено не сакам да верувам во тоа, па ќе си продолжам да мислам дека не е вистина и реагираат така поради некои нечовечки мотиви.

Нечовечки мотиви?
Зошто по мојата логика секој мотив кој што доаѓа од човекот или хомо сапиенсот да специфицираме би требало да биде човечки, колку и да зборот човек сам по себе носи руинирање на фазата на надградување и еволуција.
Некако не ми е јасно и зошто луѓето се делат на вулгарни и чесни, бидејќи, веројатно, повторно се налетува на контрадикторност во која што за да му се даде епитет на некој поради една постапка е како ластовичка која кога лета една не ја носи пролета.
Секоја индивидуа реагира различно на секоја акција, тоа не гради карактер, туку останува само како поедино дело, ланчана и верижна реакција ретко кога има.

Додека на темата, за да не бидам офф топик, ако некој со некој свој „замислен“ стил се решил да психоанализира со вреѓање, можеби треба да се размисли и за опцијата дека некој сака да биде мазохист, па му одговара да биде омаловажуван и вреѓан.
Сите си имаме мали слатки фетиши во ормарот, кога излегуваат јавно на форум, тешко е.

Нечовечки мотиви?
Зошто по мојата логика секој мотив кој што доаѓа од човекот или хомо сапиенсот да специфицираме би требало да биде човечки, колку и да зборот човек сам по себе носи руинирање на фазата на надградување и еволуција.
Некако не ми е јасно и зошто луѓето се делат на вулгарни и чесни, бидејќи, веројатно, повторно се налетува на контрадикторност во која што за да му се даде епитет на некој поради една постапка е како ластовичка која кога лета една не ја носи пролета.
Секоја индивидуа реагира различно на секоја акција, тоа не гради карактер, туку останува само како поедино дело, ланчана и верижна реакција ретко кога има.

Додека на темата, за да не бидам офф топик, ако некој со некој свој „замислен“ стил се решил да психоанализира со вреѓање, можеби треба да се размисли и за опцијата дека некој сака да биде мазохист, па му одговара да биде омаловажуван и вреѓан.
Сите си имаме мали слатки фетиши во ормарот, кога излегуваат јавно на форум, тешко е.

Да, звучи чудно тоа нечовечки, ама да не бидеме буквалисти, јасно е ваљда што мислев. А мислам така затоа што и во најскриениот мој ормар немам фетиш ни да повредувам, ни да омаловажувам, ни да вреѓам, ни па да пцујам гнасно само за да ми порасне цената во нечии очи, да си го набилдам егото или па да си ја задоволам душичката. Сум човек, па тргнувајќи од себе, имам право да кажам дека се` друго е нечовечки, како што секако имаш и ти право да ми кажеш дека грешам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom