Кујната на Иванов --> 160.000 евра

M

marsovka

Гостин
Слободно за тоа е отворена темава нели, за да се збори на неа.
1.ресторанот е реномиран ,што значи дека дел од прометот му потекнува од политичарите
2.Нашиов систем е доволно корумпиран лесно може да се извлијае да следниод ден да биде убаво исчешлан од разни инспекции во еден ист ден
3.ниеден бизмисмен кој има реално рентабилен бизнис во македонија го има барем еднаш прекршено законот дури и да не е така гарант ќе направат така да изгледа
4.Се плаши бизнисот да не му страда
П.С.дури и да не постои тој бизнисмен лесно може да се провери за цената на кујната и чисто се сомневам дека некој не си ставил некое денарче од оваа зделка во џеб

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
Не бе девојче не е проблемот кој ја користи проблемот е што некој троши туѓи пари најлесно е да потрошиш а тешко е да заработиш.
Е не е проблемот кој ја користи, ама потајно тоа е главниот проблем. Зошто вакви сметки јавно не се приложуваа додека сдсм беше на власт, зарем тие не трошеа толку или сепак медиумите немаа интерес да ги оцрнат.
Ок, и мене на прв поглед сумава ми изгледа висока, но зошто А1 не се потрудиле да направат некои анализи, споредби со ваквите трошоци барем на резиденциите на претседателите од соседните земји, па да видевме дали е многу или малку, од каде да знаеме ние, можеби сумата е реална за опремување на дел од резиденција на Претседател на една земја. Не правете се сите експерти предвреме

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Сопственик на реномиран ресторан, кој сакаше да остане анонимен, вели дека платил околу 30.000 евра за нова инокс-кујна. Речиси цела опрема е набавена од истата фирма - ЛТХ. Според него, неговата кујна е изработена за опслужување на 300 луѓе.

nekoj stavil 100000 u dzepot ? :)

Само за споредба професионалните комбинирани печки на пареа коштат од 8 до 20 илјади евра...
Мислам дека споредбата со некој си анонимен гастроном е смешна...Особено ако се знае со какви парични средства располагаат нашите гастрономи...Така да со 30илјади евра можеш да опремиш кујна под услов 100% од кујната да ти биде маде ин Кина , ако сакаш маде ин Германи тогаш ке платиш нешто повеќе...
Инаку кујната на претседателот мора да има капацитет да подготвува повеќе јаденици со највисок квалитет и пак ќе повторам не се работи за домашна кујна која ќе ја гористи жена му за да приготвува јадење за децата туку за кујна од која ќе треба да излегуват специјалитети за странските делегации...

Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27
Е не е проблемот кој ја користи, ама потајно тоа е главниот проблем. Зошто вакви сметки јавно не се приложуваа додека сдсм беше на власт, зарем тие не трошеа толку или сепак медиумите немаа интерес да ги оцрнат.
Ок, и мене на прв поглед сумава ми изгледа висока, но зошто А1 не се потрудиле да направат некои анализи, споредби со ваквите трошоци барем на резиденциите на претседателите од соседните земји, па да видевме дали е многу или малку, од каде да знаеме ние, можеби сумата е реална за опремување на дел од резиденција на Претседател на една земја. Не правете се сите експерти предвреме
Pa eve i ti koga ne znaes ,zasto trgna po difolt vo odbrana?
Iskreno ,dali ovie 160.000 e ke gi opravdase ako Branko vo momentov bese predsedatel? Ama iskreno :)

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Iskreno ,dali ovie 160.000 e ke gi opravdase ako Branko vo momentov bese predsedatel? Ama iskreno :)
Тоа требаше и а1 да ги прашаш, а и самата да си одговориш. Дали ќе безделничевте за банални работи.

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
1.ресторанот е реномиран ,што значи дека дел од прометот му потекнува од политичарите
2.Нашиов систем е доволно корумпиран лесно може да се извлијае да следниод ден да биде убаво исчешлан од разни инспекции во еден ист ден
3.ниеден бизмисмен кој има реално рентабилен бизнис во македонија го има барем еднаш прекршено законот дури и да не е така гарант ќе направат така да изгледа
П.С.дури и да не постои тој бизнисмен лесно може да се провери за цената на кујната и чисто се сомневам дека некој не си ставил некое денарче од оваа зделка во џеб
И пак ништо не кажа...

Туку ај јас да претпоставам кој е. Мислам дека се работи за сопственикот на ресторанот Рагуса.

B

Borg_Drone

Гостин
Првото што го кажа погоре ти држи вода и јас се согласувам со тоа донекаде, но ресторанот ако е реномиран, успешен, и секоја вечер оди во плус место во минус тогаш, и не е и толку битен прометот на еден политичар, фала богу он сите политичари нема да ги загуби како муштерии, а може и Иванов нема да го загуби како муштерија ако служи добра храна и дава добри услуги.
Под 2 и 3 он ако работи согласно законите, на оваа држава тогаш ништо не му може и самиот Груевски, Црвенковски, Али Баба и.т.н.
А ова го знам, од каде го знам можеби на некоја друга тема ќе разговараме.

M

marsovka

Гостин
Првото што го кажа погоре ти држи вода и јас се согласувам со тоа донекаде, но ресторанот ако е реномиран, успешен, и секоја вечер оди во плус место во минус тогаш, и не е и толку битен прометот на еден политичар, фала богу он сите политичари нема да ги загуби како муштерии, а може и Иванов нема да го загуби како муштерија ако служи добра храна и дава добри услуги.
Под 2 и 3 он ако работи согласно законите, на оваа држава тогаш ништо не му може и самиот Груевски, Црвенковски, Али Баба и.т.н.
А ова го знам, од каде го знам можеби на некоја друга тема ќе разговараме.
ова е македонија борг не америка
Тука владее правото на силата а не силата на правото

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Да ти ебам народо смрден.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Оф-топик... Научно е докажано и потврдено дека тие што имаат најмногу влијание надвор од својата земја, имаат и најмногу влијание во својата земја (т.е. никој не смее да им се меша). Во САД правото е над силата само по идеологија...
Инаку колку е јака правдината што е донесена преку силата на Америка, ти сама процени.

Сакам да кажам дека Американската правдина е нула без Американската сила. Правдината произлегува од силата а не обратно.

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
Pa eve i ti koga ne znaes ,zasto trgna po difolt vo odbrana?
Кај реков дека ги бранам, јас само кажав дека ова е долгорочна инвестиција која не се однесува само на Иванов, туку и на идните Претседатели на Републикава. Нема да се осудувам да кажувам дали вредела или не потрошената сума бидејќи не сум експерт да проценам дали реално вреди опремата за кујната а немам ни податоци за истите трошоци во соседните земји.
Јас само сум згозена од начините со кои медиумите се обидуваат да ги искриват нештата без никакви аргументи.
Без разлика дали да беше претседател Бранко, Фрчко или незнам уште кој, доколку средствата се оправдано потрошени, нема што да се бунам, па се работи за Претседател на Република Македонија.

B

Borg_Drone

Гостин
Марсовка значи сум работел во реномиран ресторан, и тоа доста успешен ресторан во градов и знам работите како се одвиваат по рестораниве.Ако еден ресторан прави добри вегетеријана макарони, или тортелини фунги, тогаш верувај дека муштеријата (па и Иванов) ќе ги стави на прво место тортелините или макароните него ли оваа изјава.Искрено јас ќе ја разберев сета оваа врева ако владата му купила со пари од народот на Иванов кујна вредна 160 000 евра но таа е купена за претседателската резиденција, значи Иванов кога ќе си замине нема да ја носи во гроб, или пак дома, ќе остане тука, а тоа значи дека ако идниот претседателски мандат го добие кандидат на ДУИ, на СДСМ, на ДПА, или пак на ДОМ (ова се се примери) таа кујна ќе ја користи тој што го добил мандатот а Иванов ќе си замине само со облеката што му седи по плакарите.

M

marsovka

Гостин
Оф-топик... Научно е докажано и потврдено дека тие што имаат најмногу влијание надвор од својата земја, имаат и најмногу влијание во својата земја (т.е. никој не смее да им се меша). Во САД правото е над силата само по идеологија...
Инаку колку е јака правдината што е донесена преку силата на Америка, ти сама процени.

Сакам да кажам дека Американската правдина е нула без Американската сила. Правдината произлегува од силата а не обратно.
Метафора е бе човеку

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Супер! Супер! Се додека ние се занимаваме со кујни, ВЦ-школки, отпор против БЦ, не размислуваме за проблемот со името. Тоа на некој му одговара....

П.С.
Сте приметиле ли дека на А1 премногу има "анонимни" извори. Те анонимни дипломати од Брисел, те анонимни извори од владата/опозицијата, сега и анонимни угостители.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Метафора е бе човеку
Извини не видов, нит па гледам метафора... извини можеби до мене е. Знаеш навикнат сум ти да пишуваш „реални“ постови, сега многу ми дојде метафорава, толку многу што не ја видов.

п.с.
Македонците се БОРАТ, за својте ПРАВДИНИ а не Македонците барат правдаза да не се борат.

Kajgana Shop

На врв Bottom