До кај отиде младинава? :(

• Креатор на темата Креатор на темата Marjan-MiKi
  • Време на започнување Време на започнување
Која младина???:raz: Јас не ја гледам или сум слеп...или тие од дома не излегуваат скапувајќи над компјутер...или пак ко ќе излезат во 5-то одделение бркаат дечковци и девојки.Нешто ќе да е,само младина :nenene:

Не би знаел.Во мојава градинка доста внимание се обрнуваше на децата во мое време се сеќавам дека имавме нешто како бон-тон часови ова-она.
И ти на бн-тон часовите научи, нали, што е морал и како треба да се однесуваш? И така, едуциран и поученсе придржуваше до тие поуки.

Овој муабет со години го праев со моите :pos:
Па каков однос треба да има детето со својот родител?
Зарем треба да се одвои од единственото нешто што го поседува,своите тајни?
Ако му треба разговор ќе разговара со другарче кое најдобро ќе го разбере бидејќи се на иста возраст и веројатно минува низ слични работи.
А твоите не биле на твоја возраст? Не поминале низ истото што поминуваш и ти? Ти радо би му ги кажал „своите тајни“ на другар? Не мислиш дека знаат повеќе отколку твоето другарче и не мислиш дека ќе ти дадат подобар совет и подобронамерен отколку твоето другарче, со оглед на тоа што се постари и помудри?
Или сметаш дека твојот другар подобро ќе те сфати и подобар совет ќе ти даде, само затоа што е на иста возраст со тебе? -.-
Зошто мора да значи дека е пропаст ако го оставам да биде самоук?
Јас се додека не го осетив суровиот свет на своја кожа бев лигуш. Не би сакал и моите деца да живеат во некаква стерилизирана средина, во некое балонче кое јас сум го изградил за нив без грам свест за реалноста.
Ако син ми сака да вози скирол ќе му купам скирол знаејќи ги ризиците од падовите,но и знаејќи дека неговите падови ќе го научат нешто.
Ако син ти сака да се дрогира, ќе го пуштиш да се дрогира, ќе седнат друштво и ќе се пренапушат хашиш (кај што дозата на предозираност варира од организам до организам), по што следува 20минутно стонирање (времето на стонирање пак зависи од огранизамот +/- 10 минути), а и можност за грчеви на срцевиот мускул, по што следува смрт?
И после, нели, ќе се научи од своите грешки...
Можеби претерувам, ама децата треба да се научат на нешто, а не да ги оставиш да живеат како што сакаат и да се раководат по своите желби и честитки.
Не велам да ги скриеш во стаклено ѕвоно и да немаат контакт со светот, но да ги обучиш и образуваш што треба да прават кога се надвор „во светот“.
А повеќето родители прават така како што викаш ти „Пушти го, ќе се научи.“ или „Децата имаат права. Децата имаат слобода.“
Две крајности. Или разгали го, или пушти го сам нека се снаоѓа.
Not right.

И ти на бн-тон часовите научи, нали, што е морал и како треба да се однесуваш? И така, едуциран и поученсе придржуваше до тие поуки.

За чудо доста научив :)
Знам учителката Рентген ме викаше :pos:

А твоите не биле на твоја возраст? Не поминале низ истото што поминуваш и ти? Ти радо би му ги кажал „своите тајни“ на другар? Не мислиш дека знаат повеќе отколку твоето другарче и не мислиш дека ќе ти дадат подобар совет и подобронамерен отколку твоето другарче, со оглед на тоа што се постари и помудри?
Или сметаш дека твојот другар подобро ќе те сфати и подобар совет ќе ти даде, само затоа што е на иста возраст со тебе? -.-

Биле и поминале.Одамна.Јас сум споделил многу повеќе со другар отколку со родителите бидејќи ги гледам како поблиски и да мислам дека ќе ме разбере најдобро.
А веруј ми постар не значи помудар.

Ако син ти сака да се дрогира, ќе го пуштиш да се дрогира, ќе седнат друштво и ќе се пренапушат хашиш (кај што дозата на предозираност варира од организам до организам), по што следува 20минутно стонирање (времето на стонирање пак зависи од огранизамот +/- 10 минути), а и можност за грчеви на срцевиот мускул, по што следува смрт?
И после, нели, ќе се научи од своите грешки...
Можеби претерувам, ама децата треба да се научат на нешто, а не да ги оставиш да живеат како што сакаат и да се раководат по своите желби и честитки.
Не велам да ги скриеш во стаклено ѕвоно и да немаат контакт со светот, но да ги обучиш и образуваш што треба да прават кога се надвор „во светот“.
А повеќето родители прават така како што викаш ти „Пушти го, ќе се научи.“ или „Децата имаат права. Децата имаат слобода.“
Две крајности. Или разгали го, или пушти го сам нека се снаоѓа.
Not right.

Јас ќе бидам должен да му кажам на детето на кои ризици е изложен и нема да му речам дека ќе го кара баба рога туку дека што е а што не е опасно но нема да му ја ограничам слободата.
Секој може да одолее на влијание од друштво.
Да знам дека не е правилно.Знам дека е сурово но живееме во општество каде посилните диктираат,живееме во survival of the fittest.

или пак ко ќе излезат во 5-то одделение бркаат дечковци и девојки.Нешто ќе да е,само младина :nenene:

Биди среќен твоите деца да бркаат женски на таа возраст а не нив да ги бркаат џандари.
Социјализирањето,дружењето е најважно нешто во детството.
После тоа го снемува.

Малце отидовме офтопик...али (:

Биле и поминале.Одамна.Јас сум споделил многу повеќе со другар отколку со родителите бидејќи ги гледам како поблиски и да мислам дека ќе ме разбере најдобро.
А веруј ми постар не значи помудар.

Се слагам. Има многу родители чиишто умови се подетињасти од мојов, но повеќето од постарите се помудри од нас, макар и на глаа да дубиме.
Сепак, ради би се исповедала на мајка ми дома, во која имам целосна доверба, неголи на некоја прчла колку мене (:

Јас ќе бидам должен да му кажам на детето на кои ризици е изложен и нема да му речам дека ќе го кара баба рога туку дека што е а што не е опасно, но нема да му ја ограничам слободата.
Секој може да одолее на влијание од друштво.
Да знам дека не е правилно.Знам дека е сурово но живееме во општество каде посилните диктираат,живееме во survival of the fittest.

Сега се слагаме. Пошто ти предходно рече „Нека осети на негова кожа, да ојача малиот...“
Нема да го направи тоа уопште ти кога ќе му кажеш дека има опасност.
Секое паметно и здраво дете ќе види дека тоа е опасно и нема да го направи од почит кон неговиот татко.
Значи сепак, ти ќе му ја одржиш лекцијата, а зависи од тебе како родител, дали детето ќе ти ја почитува или не.

Биди среќен твоите деца да бркаат женски на таа возраст а не нив да ги бркаат џандари.
Социјализирањето,дружењето е најважно нешто во детството.
После тоа го снемува.

Алоооо во 5-то одделение се игра жмурка,ластик,џамлии и други детски игри,не се бркаат дечковци/девојки.
И самиот си напишал дека дружењето е најважно во детството,а во тој период од детството(5-то одд) се играат игрите кои што ги наброив или пак некои други а не се бркаат женски.:salut:

Алоооо во 5-то одделение се игра жмурка,ластик,џамлии и други детски игри,не се бркаат дечковци/девојки.
И самиот си напишал дека дружењето е најважно во детството,а во тој период од детството(5-то одд) се играат игрите кои што ги наброив или пак некои други а не се бркаат женски.:salut:

Па и бркањето женски е дружење.Што мислиш дека прават пето-шесто одделенци во нивните so-called врски?
Се шљакаат по школски вециња,искачаат во дискотеки у осум и се враќаат дома у еданаес.
И во мое време беше така.
До седум игравме серва на улица после искачавме у елемент :pos:

Па и бркањето женски е дружење.Што мислиш дека прават пето-шесто одделенци во нивните so-called врски?
Се шљакаат по школски вециња,искачаат во дискотеки у осум и се враќаат дома у еданаес.
И во мое време беше така.
До седум игравме серва на улица после искачавме у елемент :pos:

Ако за тебе е тоа детство за мене не е.
Самиот кажуваш што праат муабет помеѓу себе и по школските WC,и тој муабет е ОК за тебе.Па во мое време беше доживљај да ја фатиш за гз.
Хммммм нема врска друже терај си:smir:

Ако за тебе е тоа детство за мене не е.
Самиот кажуваш што праат муабет помеѓу себе и по школските WC,и тој муабет е ОК за тебе.Па во мое време беше доживљај да ја фатиш за гз.
Хммммм нема врска друже терај си:smir:
Не секад времето има врска. И до друштвото е.
Ние почнавме од одделение да искачаме тек у осмо.
И тоа во второ полугодие почнаа да се пипаат машки со женкси и тоа на другарска радознала основа.
Почнаа сите да пушат и пијат, дуваат и дрогираат.
Осмо ги расипа голем дел од децава на моја возраст.

се’ е изместено од колосек- не е ни младината поштедена.
Тууууку,нешто многу напредна ни’ станала, читајќи ги вашите постови- просто се подзамислив- што јас правев кога бев 5-6 одделение(играв фудбал, возев велосипед...), а вие кажувате дека денешниве деца од 10-11 години станале љубовџии- многу брзо ќе им здосади се’ -самите или општеството се криви за ова нивно„напредно„ однесување- за нив нема период по кој ќе се сеќаваат на детските палавштини- пребргу пораснале -што ни оддалеку не ми се допаѓа :uvo::nenene:

се’ е изместено од колосек- не е ни младината поштедена.
Тууууку,нешто многу напредна ни’ станала, читајќи ги вашите постови- просто се подзамислив- што јас правев кога бев 5-6 одделение(играв фудбал, возев велосипед...), а вие кажувате дека денешниве деца од 10-11 години станале љубовџии- многу брзо ќе им здосади се’ -самите или општеството се криви за ова нивно„напредно„ однесување- за нив нема период по кој ќе се сеќаваат на детските палавштини- пребргу пораснале -што ни оддалеку не ми се допаѓа :uvo::nenene:

Не е битно кој е крив,битно е тоа што навистина е напредната...на 16 деца пелени менуваат наместо да уживаат во убавините кои ги пружа животот.Тие си мислаат дека ако се девици на 15-16 години народот за нив ке мислат дека се заостанати и затоа го прават тоа.Не им бранам,нивно право,ама и родителите нека се подзамислат што им прпаваат децата на тие години.
Незнам дали имаш прочитано еден проблем во темата за љубовни проблеми и совети:Другарките ке имаат односи со своите дечковци па сакам и јас зошто ке се осекам, заостанато...ха ха ха,не се чуди,тоа е...
Се може да биде причината али мислам дека е највеке околината во која живееме.

Не е битно кој е крив,битно е тоа што навистина е напредната...на 16 деца пелени менуваат наместо да уживаат во убавините кои ги пружа животот.Тие си мислаат дека ако се девици на 15-16 години народот за нив ке мислат дека се заостанати и затоа го прават тоа.Не им бранам,нивно право,ама и родителите нека се подзамислат што им прпаваат децата на тие години.
Незнам дали имаш прочитано еден проблем во темата за љубовни проблеми и совети:Другарките ке имаат односи со своите дечковци па сакам и јас зошто ке се осекам, заостанато...ха ха ха,не се чуди,тоа е...
Се може да биде причината али мислам дека е највеке околината во која живееме.
изгледа родителите немаат време за нив- тука е основниот проблем кој ги повлекува со себе и останатите .Како и да е , Е многу лошо - деца без детство -
нее, не сум читал љубовни проблеми и совети- од проста причина- што не се замарам со туѓи проблеми(мислам на лични ) , не делам совети исто ко што не сакам и мене некој да не ми се меша и кажува како и што да правам . Она што е општо- заедничко и каде секој еден од нас на било кој начин -директно или инсиректно е засегнат- може да се изјаснам и да си го кажам она што ми лежи на душа- а гледам имаме многу заеднички проблеми - а решенија се’ помалку:toe:

Во суштина младината несвесно настојува да биде подобра од постарите бидејќи на нив се огледува, во нив гледа нешто свето и врховно и кон истото се стреми.
Па, ако вие сте ги наметнале правите параметри кон кои таа младина треба да се ориентира, а вие од истото да не се срамите, awesome.
Али мене не ми личи така. Ми личи како да некој овде критикува, а не се дрзнува нешто да смени, некого да подучи.
Ако вие сте биле лоши, тие ќе бидат по лоши. Односно "по добри" во нивните главчиња.
Ако ти како постар си се претставил како badass фаца со читање книги или гледање филмови а не дување хаге и фајтање низ маало, ондак таа младина дур да стигне на твоја возраст ќе има прочитано повеќе книги од тебе и изгледано повеќе филмови.
Или, наравно, обратно, издувано повеќе хаге и најверојатно изедено поише кривични.

Некако. Смешно ми е.
Ако вие како мали сте биле толку awesome, ондак зашо на оваа возраст се понашате како типична стереотипна комуњарска баба?
Купиле цвеќенце, го ставиле дома у саксија, седат на кауч и зборат "До кај отидоа растенијава еј?" и се чудат зашо пополецка им овенува, а не им текнува малку водичка да турат.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Младината е доктринизирана и brainwashed од влијанијата на постарата генерација.
Старите имаат од времето задржано некој комуњарски менталитет и сега истиот тој ни го натепуваат на нас.
Ни ги перат мозоците со doomsday приказни како тоа ќе умреме за јадење,како треба да стремиме кон конзервативно општество,
да се ускрати културниот напредок оти е нездрав и слично.

На сето тоа го додаваме менталитетот и догмите кои ни ги набиваат белосветците,европјаните, нивните девијации и разврат,и ова доаѓа во судир со преконзервативните идеи и сонови на старите,и ние со отечен чмар и каша во главата полека ги
губиме амбициите,нашите соништа се претвораат во борба за преживување затоа што
само тоа го гледаме,само за тоа знаеме.

Се што знаеме е да преживуваме,да се гребеме и запотени да џвакаме бајат леб,не смееме да сонуваме,не смееме да имаме амбиции,тоа е за белосветците,ние имаме уште фурни леб да јадеме за тоа,бајат леб.

Навистина младинава,ТОА СМЕ НИЕ,го пушевме курот ради вас,старината.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom