Уставниот суд го суспендираше екстерното оценување

• Креатор на темата Креатор на темата Христов
  • Време на започнување Време на започнување
Уставниот суд го укина екстерното оценување

20.05.2009 13:13 Уставниот суд денеска поведе постапка за одредби од законите за основно и за средно образование, донесени во јули 2008, кои се однесуваат на екстерната проверка на знаењето на учениците.
Истовремено, Судот изрече привремена мерка со што ги запре од извршување актите и дејствијата базирани на тие законски одредби.

што ако постапката докаже дека тестовте се во склоп на закон?

20.05.2009 13:13 Уставниот суд денеска поведе постапка за одредби од законите за основно и за средно образование, донесени во јули 2008, кои се однесуваат на екстерната проверка на знаењето на учениците.
Истовремено, Судот изрече привремена мерка со што ги запре од извршување актите и дејствијата базирани на тие законски одредби.

што ако постапката докаже дека тестовте се во склоп на закон?
Донесена е одлука да се запре со извршување на актите и дејствијата базирани на тие законски одредби.:helou:А ќе одлучат дали е уставно или не.

Сеа ние што треба утре да правиме,нема да правиме или?

што ако постапката докаже дека тестовте се во склоп на закон?[/quote]

Е, тогаш екстерно ќе се тестираат откако ќе се запишат на факултет со можност да си ја намалат партиципацијата...

E za ova ne se soglasuvam ,iskreno ne go procitav zakonot za eksterno ocenuvanje ama koga se raboti za nekakvi testovi za znaenje polna poddrska do vladata.
Koj bre samo ne zavrsuva sredno uculiste bez da ima osnovno poznavanje,pa toj istiot utre po nekoja partiska ili rodninska linija ke bide nekoj koj treba da mi potpise za dozvola za gradba ili pak da me lekuva na bolnica.

Се извинувам за набрзина отворената тема , но a1.com.mk некао ми беше сигурен извор.Ќе замолам некој од модераторите да го сменат името на темата.Место : Уставниот суд го укина екстерното оценување - Уставниот суд го стопира екстерното оценување.
Благодарам.

АЈДЕ ТОГАШ ДА СЕ РАДУВАМЕ... АМАН ВИШЕ НЕМА САМО ЈА ДА КОНТРИРАМ...
:vozbud: :vozbud: :vozbud:

ТООООООО БЕ ЅВЕРОВИ!! :D :back:

А што е работа со тие што правеа тестови денес? Нема да се важат ? :)

А што е работа со тие што правеа тестови денес? Нема да се важат ? :)
Ако уставниот реши дека законот не е според уставанот на Р.Македонија , нема да важат денешните тестови.:)))

Овие се укинаа бе :pos2:

Него јас бев за укинување на овој вид на екстерни тестови. Сум за полагање на тестови од страна на основците и средношколците по одредени предмети, но тоа да се значи годишни тестови од кои ќе им зависи нив оценката. А не да има казни за професорите. За тоа како професорите оценуваат да има друг начин да се увиди тоа.
А не вака сите професори смалуваа цела година оценки на учениците се со цел за да не плаќаат потоа за секој ученик казна каде ќе има промена во оценката за екстерен. Не сум за попуштање и ставање петки, но сум за реално оценување. Не можат ако децата заслужат да не им стават петка (па сепак тоа им влијае на упис на факултет). Оваа година петки се помалку се ставаа зашто за професорите тоа е најризична оценка и најголема можност за плаќање на казни.
Воедно требаше додека учениците се тестираат да ги чуваат професори од други училишта, на крај испадна од истото школо ќе ги чуваат и ќе им се попушта на тестирањата за да не се казнува. А и самите професори одредуваа кој клас што ќе полага, па тука имаше милион политики и вмешаности на професори. Па класовите на омилените професори добија најлесни предмети за тест.
Испадна играчка тестирањево за годинава. Добро е што засега ќе го нема.

Со одредени промени сум да се вратат екстерните тестови догодина. Но со нив да се оценуваат учениците а не професорите.

Ау мојава генерација сега ке падне во депресија. Не е фер:nesum:

Сега ке треба да учам по 14 предмети а не само 2.
Сакам враќање на тестовите:pos:

Абе сигурни ли сте оти и за средните важе?:smir:Ако е така мора да се прославе заедно со наште матуранте вајвечер:vozbud::vozbud:

Ми го дупат Грујо екстремно овие од Уставен, ама ќе начека и тој млад е :). Ќе владее уште доста години јас не знам што мислат оваа судииве.

Власта ВМРО ДПМНЕ и Никола Груевски ќе ја изгубат поради неефикасноста на судството општо, викаат реформи, реформи, а нема ни р од тоа.
Сеуште има судски процеси што траат по 20 години, а еве се ближи крајот на рокот Михајло Маневски што им го даде за да ги решат.
Кучињата лаат карванот си врви, тераат и глумат делење правда кадииве наши :toe:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom