Шенгенскиот ѕид конечно паѓа

• Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување
Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
Sengenot treba da padne, megjutoa lugjevo da ne se zanesuvaat deka, ke otidat vo EU, i ke najdat dobro platena rabota, so koja ke si go sredat zivotot.

Kako prvo, tie sto odat vo EU, i sakaat da ostanat na crno, tesko naogjaat rabota, a ako najdat sigurno rabotodavecot, ke gi drzi vo raka i ke gi ucenuva,a tie nema da imaat nikakvi prava, duri ni osnovni.Voedno, im se zakanuva deportacija i zabrana za vlez vo unijata od najmalku 5 godini, ako se fateni deka rabotat neregistrirani t.e na crno.
Za rabotna dozvola, ili prestoj e mnogu tesko osobeno od koga fati krizata. Vladite na EU ne samo sto ne davaat rabotni vizi i prestoj, tuku i tie lugje koi momentalno se vo EU so legalen prestoj, ako za vreme na prodolzivanjeto na prestojot(1 godisno ili ednas na 2 godini), ne se vo raboten odnos, avtomatski go gubat prestojot.

A nekoi vladi odat i cekor ponatamu :

Im nudat Evra i avionski karti na strancite da si se vratat doma.... eve citajte :

Projekt dobrovolných návratů

Informační leták
OCITLI JSTE SE BEZ ZAMĚSTNÁNÍ,
NEMÁTE PROSTŘEDKY NA ŽIVOBYTÍ A CESTU DOMŮ?

Česká republika Vám nabízí pomoc při návratu do země původu
formou účasti v PROJEKTU DOBROVOLNÝCH NÁVRATŮ!

Co musíte splnit, abyste se mohli účastnit projektu?

• Jste cizinec[1] pobývající legálně na území České republiky.
  • Nejste schopen/schopna hradit náklady na cestu z vlastních prostředků.
  • Máte v platnosti pobytové oprávnění[2] nebo máte v platnosti výjezdní příkaz, který Vám byl po zrušení platnosti pobytového oprávnění vydán.
  • Nebylo Vám vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění (zákaz pobytu).

Co všechno můžete získat?

• Zajištění dopravy do země původu, včetně zaplacení letenky a předvýjezdové i transitní asistence.
  • Příspěvek ve výši 500 EUR pro dospělého a 250 EUR pro dítě do 15 let, který Vám bude poskytnut při odletu.
  • Nouzové ubytování na dobu od registrace do odjezdu z České republiky včetně základní stravy.
  • Účast v projektu nebrání do budoucna Vašemu přicestování do České republiky.
http://www.mvcr.cz/clanek/projekt-dobrovolnych-navratu.aspx

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
29
Ајде де сеа нејаќаме да падне шенгески ѕид . Бизнис реалциите ќе се зголемат нашите “бизнисмени“ ќе можат слободно да шират бизнис, шоферите слободно да возат сепак не е толку лошо .

Сепак ќе биде подобро

P

Princ

Гостин
Samiot francuzin ne e zadovolen os standardot,a ne pak jas ili ti
Јас проблемот за оваа проблематика го гледам што французинот (од муабетов, нели... иако може да биде било кој друг) се научил на пристојно здравство, убава плата, редовен одмор, море, пи**и, низок данок, образование, некорумпираност... и сега наеднаш ако нешто мааааалку не почне да штима, он почнува да се жали и ич не му чуе. Финтата е што и најсиромашниот французин е побогат од било кој македонец. Ние 20 години патиме и патиме, едно колено млади ја отераа младоста упм, беа уништени со изолација, безработица, потценување во секој аспект, никакво судство, војна, омраза.... и да не листам. Поентата ми е, ние се научивме на ова. Со десната рака фати се зад вратот. Таму имаш еден нерв. Тој нерв ти е за 60 пати подебел од на французин. Издржуваш ти, немаш гајле. Французинот не може па се жали.
Од богат можеш да направиш сиромашен и со тоа да го скршиш на пола. Од сиромашен не можеш да направиш сиромашен. Ти викам, USB од 2 гига кај мене у дуќан 460 денари (7 евра и 50 центи), во Германија исто. Исто потполно! Јас едвај вадам од дуќанов 150 евра месечно, Германецот вади 2000. И пази, сите други трошоци ни се ептен слични (стан во Скопје, 300 евра - стан во Германија - исто). И ај сеа?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Прашање до сите форумџии кои се по ЕУ а плачат на темава ,зошто не се вратите во Македонија кога еве ни докажувате дека ви е тешко?
А зошто би лажел, објасни ми го тој дел од сомневањето погоре, бидејќи приметувам иронија?
Што би изгубил или добил со тоа ако некој Македонец дојде да живее или работи во Е.У.?
Демек ќе ми земе од лебот или што?

Јас сум уште на етапата каде студирам, затоа и дојдов овде.

Додека не завршам студии, за кои отплаќам кредит и немам никакви стипендии од влади и министерства, морам да работам за да се издржувам.

Секој нека си прави како што му се сака во животот, нека повели, нека конкурира за работа како странец, нека види како ќе се социјализира во новиот менталитет, новиот режим на работа, учењето нов јазик, снајдувањето во поголем град, сопствено менаџирање на буџетот, севкупно далеку поголема одговорност.

Тие што и претходно имале, биле имотни во Македонија, па дошле во Е.У. и можат да се носат рамноправно со овдешните, неможат да бидат репер за македонскиот просек.

А морам да напоменам, дека и во Е.У. ситуацијата знае многу да варира од членка до членка, значи неможе да се генерализира за целата Унија.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
имам роднини во Германија ... 20+години таму
и на мој пријател родители .. 35+години таму

роднините работат просечни работи ... скромни ...
возат Голф3 (2-3000 евра):toe:, сосема скромно и последниот пат кога дојдоа се утепаа од жалење колку лоша била ситуацијата ...

другите живеат таму скоро цел живот .. под кирија ... скромен живот и само работа работа работа .... ништо посебно кога ќе размислиш дека цел живот у работа ти поминал ... ништо свое освен некоја кола :toe: ... а тоа работа работа работа во вистински смисол на зборот ...

на еден пријател брат му е во Швајцарија 20+години ...
масовни бркања од работа во последниот бран и тој летнал ....

шведска контактирам со некои пријатели на интернет ... огромни фирми се затвараат ... отпуштања на ангро ....

не е се розево како некои шо мислат и знаат да преувеличат ...
и покрај целава криза нас визи ќе ни симнеле и сите у ЕУ одма а :tapp:
да да ... како не ...
само албанците ќе ја летнат ... 90% пред амбасадите се они ...

секој нека се замисли ... има и тема мислам ... утре нема визи ... што би направил ТИ? .. јас еве ништо ... :toe:

едит: некој спомна шофери бизнисмени ќе им олеснело .. да ќе им олесни 35евра :toe: ништо друго ...
а ако си бизнисмен и фирма која има шофери ... тогаш за 35евра мислам те заболе дали си ги дал или не ...

P

Princ

Гостин
само албанците ќе ја летнат ... 90% пред амбасадите се они ...
Не почнувај молим те, да не почнам да ти кажувам како се продава национална припадност од 300.000+ македонци само за да му ја "летнат". Избегни едноставно, швепс - оддолеј на предизвикот :)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Не почнувај молим те, да не почнам да ти кажувам како се продава национална припадност од 300.000+ македонци само за да му ја "летнат". Избегни едноставно, швепс - оддолеј на предизвикот :)
шо да не почнувам ? не те сватив?
Факт е дека пред амбасадите се 90% албанци ...:toe:

за тоа незнам дали се 300 000 ... но и тоа е факт дека е гоолеммаа бројка ...:toe:

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Во земји како Франција, Австрија, Британија, Германија мислам дека ситуацијата е малце поразлична. Бидејќи тие се оние земји кои ја движат и ја одржуваат ЕУ. Вистинската "разлика" за како било пред ЕУ, и после, треба да се бара во земјите како Чешка, Словачка, Унгарија, Словенија, Полска, Естонија, Латвиа и Литванија.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Од богат можеш да направиш сиромашен и со тоа да го скршиш на пола. Од сиромашен не можеш да направиш сиромашен. Ти викам, USB од 2 гига кај мене у дуќан 460 денари (7 евра и 50 центи), во Германија исто. Исто потполно! Јас едвај вадам од дуќанов 150 евра месечно, Германецот вади 2000. И пази, сите други трошоци ни се ептен слични (стан во Скопје, 300 евра - стан во Германија - исто). И ај сеа?
Основна работа, цените на гаџетите или технологијата неможат да бидат предмет на споредба.

Ниту кока-колата, ниту милка чоколадото.

Треба да се прави разлика меѓу увозни и домашни продукти и даноци кои се плаќаат за истите.

Трето, големината на пазарот и конкуренцијата.

Како можеш воопшто да го споредуваш нашиот мал и слабо снабден пазар, со Германскиот огромен пазар и огромна понуда?

Пред се' голем дел од производството на истите производи е сконцентрирано во самата Германија.

За цените на станот си апсолутно грешка. Правиш споредба меѓу Скопје-главен град, и некое гратче како Штип во Германија.

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Прашање до сите форумџии кои се по ЕУ а плачат на темава ,зошто не се вратите во Македонија кога еве ни докажувате дека ви е тешко?
Иронија надимак дел бој а ни збори за ЕУ утопија. Проучи си го ликот и ќе ја сфатиш суштината на европското безделничење :smir: хаха

Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
Of lele koj, i sto ke kazuval...a znaes zosto na Srbija se kolebale da i gi ukinat vizite?Zatoa sto onie koi do vcera " ce go pukaa" za nezavisnost na Kosovo, i za svoja nezavisna drzava, vo posledno vreme zacestile so odenjeto vo Belgrad da si zemat po eden od onie novi crveni biometriski Srpski pasosi :pos2::pos2::pos2:

P

Princ

Гостин
Основна работа, цените на гаџетите или технологијата неможат да бидат предмет на споредба.

Ниту кока-колата, ниту милка чоколадото.

Треба да се прави разлика меѓу увозни и домашни продукти и даноци кои се плаќаат за истите.

Трето, големината на пазарот и конкуренцијата.

Како можеш воопшто да го споредуваш нашиот мал и слабо снабден пазар, со Германскиот огромен пазар и огромна понуда?

Пред се' голем дел од производството на истите производи е сконцентрирано во самата Германија.

За цените на станот си апсолутно грешка. Правиш споредба меѓу Скопје-главен град, и некое гратче како Штип во Германија.
Чекај, не ме буни. Имам само основно образование завршено па лесно се бунам. Во иднина ако сакаш да те разберам добро, труди се на наједноставен начин да ми објасниш, без да пробуваш да ме збуниш со термини.
Значи практично ќе префрлиме, батали и големина на пазар и понуда.

1. Ми стигна плата, фала богу. Касни само 2 месеца. 9000 денари (150 евра). Закон, ајмо п***е, узео сам плату работава.

2. Одам у дуќан, да и купам милка на ќерка ми, и она има заби за расипување, нека касне детето ебаго.
- Добар ден комшија, комензи бите ајне милка од 100 грама за малото (се правам германец).
- Повели комшија, слабо стојам со германски ама нема гајле, важно е да се разбираме.
- Така е комшија... Колку треба?
- 60 денари молим фино-лепо (многу ситно до евро цело)

3. Ми тропа некој на врата... Отварам:
- Комшија бе, кај си ти, 2 месеца ми касниш со кирија...
- Леле комшија извини, немавме земено плата 2 месеца, знаеш како е... Туку, колку требаше?
- Нема проблем комшија само гледај до петок да се раздолжиме или раус (ми се прави германец и он, ама ај, начекал). 300 евра од месец дужиш.

Мене мерка ми се приходите и расходите во еден месец. Мојот приход и месечен трошок. За твојата мерка, муабет со Ставревски кога ќе правиш :baeh:
Of lele koj, i sto ke kazuval...a znaes zosto na Srbija se kolebale da i gi ukinat vizite?Zatoa sto onie koi do vcera " ce go pukaa" za nezavisnost na Kosovo, i za svoja nezavisna drzava, vo posledno vreme zacestile so odenjeto vo Belgrad da si zemat po eden od onie novi crveni biometriski Srpski pasosi :pos2::pos2::pos2:
Баш ќе ти поверува некој дека Косоварите зимале Српски пасош.
Или чекај, може некој ќе ти поверува во тоа.
Баш ќе ти поверува некој дека Србите давале пасоши на Косоварите :pos2:

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
За што всушност се расправате?

Безвизен режим дава можност како турист да се посети земја на ЕУ до 3 месеци и мислам со едно излегување на граница уште 3 месеци. Како турист без право на работа!

Работа некои членки ќе дозволат најверојатно после 4-5 години во најдобар случај.

Кој сака да работи на црно е веќе сосема друга проблематика и неинтересна варијанта за повеќето.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
имам роднини во Германија ... 20+години таму
и на мој пријател родители .. 35+години таму

роднините работат просечни работи ... скромни ...
возат Голф3 (2-3000 евра):toe:, сосема скромно и последниот пат кога дојдоа се утепаа од жалење колку лоша била ситуацијата ...
Pa klosari bile cim taka.
Da si 35 godini vo Germanija i da imas samo za golf3, treba da bides epten glup, tup i neupotrebliv. :toe:

D

Delux

Гостин
Јас проблемот за оваа проблематика го гледам што французинот (од муабетов, нели... иако може да биде било кој друг) се научил на пристојно здравство, убава плата, редовен одмор, море, пи**и, низок данок, образование, некорумпираност... и сега наеднаш ако нешто мааааалку не почне да штима, он почнува да се жали и ич не му чуе. Финтата е што и најсиромашниот французин е побогат од било кој македонец. Ние 20 години патиме и патиме, едно колено млади ја отераа младоста упм, беа уништени со изолација, безработица, потценување во секој аспект, никакво судство, војна, омраза.... и да не листам. Поентата ми е, ние се научивме на ова. Со десната рака фати се зад вратот. Таму имаш еден нерв. Тој нерв ти е за 60 пати подебел од на французин. Издржуваш ти, немаш гајле. Французинот не може па се жали.
vo red,ama jas imam druga poenta...od loso ima i poloso imaj na um,sopredi na primer vo afrika kolku ima posiromasni i so podebel vraten nerv od makedoncite,vsusnost tie bi prifatile sekava rabota samo da za da imaat so da jadat.francuzinot isto taka,no toj od francija si ja vrednuvaat svojata rabota pa ne se naviknati na takviot standart...iskreno ne lazele lugeto so vikat balkanot e ist po mentalitet:)

Kajgana Shop

На врв Bottom