Време

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Sakas da te ubedam? VREMETO NE POSTOI.:smir:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Зошто?
Затоа што ти така мислиш?

Овде сепак треба и да ги образложиме нашите ставови. Значи, повели и малку поопширно кажи ни зошто сметаш дека времето не постои.

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Me ubi! :) Me ubedi bidejki si upotrebil CAPS :P

Veke ne smeesh da poglednesh u casovnikot... Nitu pak da planirash nesto. Nitu pak da prifakash raboti povrzani so vremeto... I taka ke mi dokazesh deka ne postoi...

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Kolku pati sme rekle deka nema vreme.? Mnogu pati nekoj rekol:
-nemam vreme ke zadocnam.
Pa ako ima vreme togas mozeme da pravime sto sakame so nego i sekogas da bideme kade sakame vo tocen moment.

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Kolku pati sme rekle deka nema vreme.? Mnogu pati nekoj rekol:
-nemam vreme ke zadocnam.
Pa ako ima vreme togas mozeme da pravime sto sakame so nego i sekogas da bideme kade sakame vo tocen moment.
Интересен си ми :) Во еден момент велиш `нема време` а не ми кажуваш дека како синтагма го гледаш тоа. Ако немаш време да стигнеш некаде не значи оти не постои времето :)

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
OK da receme deka postoi. Dokazi mi go toa. Jas za da ubedam nekogo deka postoi vremeto ke go nateram malce da se proseta niz nego. :smir:
Seriozno vremeto postoelo od sekogas no ne bilo otkrieno.Sme go otkrile nie lugeto,osven ako ne stasale nekoi pred nas.No zosto e tolku komplicirano?
Bidejki tamava e za vreme si velam mozime da zboruvame za vremeto opsto tuka.
Pa vaka:cesto go delime na minato segasnost i idnina. DA recime deka tie "postojat". Koga velime POSTOJAT mislime sega postojat,glagol vo segasno vreme.SO znaci deka pak postoi samo segasnosta.Ako receme deka postoele togas sega nema poveke vreme.Ziveeme vo bezvremensi prostor.Nekako ne mi e jasno ova so vremevo,Daj da vidam sto misli drug, za toa.Na pr aj malce diskusija za Time travel. dali e vozmozno??? Sto mislite?

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
[zEUs];2534995 напиша:
Време...
Постои сегашност. Тоа е сеа кој пишуем.
Постои минато. Тоа е кој кликнав за да влезем во темава.

А единствено нешто што не постои е иднина бидејќи...
,,Иднината не постои. Неа ние самите ја создаваме.,,
У заблуда сум го пишал тоа дека постои сегашност.
Кога размислив малце подобро дојдов до заклучок дека такво нешто и не постои. Тоа т.е поимот ,,сегашност,, се користи за некој момент што трае подолго што сеуште не завршил и ќе трае во индината што не се знае кога ќе заврши.

Не можеме да го допреме времето па така не може да има сегашност.
Све се прелеуе у минато.

Член од
27 август 2009
Мислења
5
Поени од реакции
0
За сите вие што викате дека времето не постои објаснете зошто старееме?? Нели викаме поминало некое вереме. А и ако не постои време зошто го броиме? зошто да се замараме да го броиме кога не постои. Вистина не го глеаме не го чувствуваме но постои. И не само што постои туку има и почеток и крај.

M

MIL

Гостин
Сегашноста станува минато за миг и затоа соживеј го ако е убаво ако не заборави го дека постоело :salut:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Малце апстрактна тема, али ме интересираат мислењата...
Лично, дали немам доволно познавања, дали немам доволно интерес ил логика за размислување на темава, али сега за сега немам конкретен став...
Него, ме интересира:
Како го замислувате вемево? Дали го замислувате како полуправа со почеток а без крај (вие сте цртката на почетокот)? Дали како полуправа со крај а без почеток (вие сте цртката на крајот)? Дали само како права?
Ма, можеби, рамнина? о_О

И, не го хејтајте Сенсеи Хејтер, размислете пред да кажете дека тематикава е конфузна.

I

Intex

Гостин
Темава е за наука, не тука.

Мое размислување: точка, то ти е 0д, уште една точка, имаш права, е тоа е 1д, а уште една права, и кога ќе се поврзат уште две прави, т.е. отсечки се веќе, и имаш 2д тело, правоаголник, квадрат, get my point (до тука е апстрактно, оти такви фигури не постојат). Е сега, уште една таква фигура, по дифолт уште четири ќе има, и со тоа добиваме 3д фигура (коцка, пирамида, шо и да е). Мислам оти не е збунувачки до тука. Бидејќи во нашиов универзум се е со рок на траење (е ова е ебено апстрактно) тогаш мора да се воведе уште една димензија, време. Секој момент од времето е 4д, а бидејќи времето е бесконечно, постојат бесконечен број 4д моменти во димензијата наречена време која е 5д (не 4, ами 5). Значи, времето е права на која се наредени бесконечен број моменти, или паралелни универзуми. Можеме да идеме и погоре. Бидејќи 5-тата димензија ги опфаќа сите 4д, а 4д сите 3д, логично е 6д да ги опфаќа сите 5д универзуми. Што би претставувала? Во таа димензија би требало да има бесконечен број времиња, и сите тие ги претставуваат сите можни варијации (во овој универзум си со една жена, во друг со втора, во трет си педер, и се така).
Се надевам не те збунив, и ти разјаснив.
Накратко објаснето: времето е права, а паралелните универзуми се прави кои се паралелни една на друга. Ако се случи промена во времето (непредвидена промена во нашиов пример) се одразува на друг универзум (паралелен, каде требало да се случи таа промена). Нешто ко одбранбен механизам на Универзумот е тоа.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Дали е сепак права?
Дали можеш да одиш во неа? (фигуративно кажано)
Дали минатото постоело или постои? (Голема разлика)
Иднината? Постои? Или моментов си е момент, а следниот момент си е момент, кој всушност не претстои туку спонтанот случајно се случува? -.-
На правата немоеш да мрднеш напред ил назад а да прерипаш моменти... -.-

Не е за наука темава. Неќам да знам мислење на Алберт Петковски, сакам твое :)

--- надополнето ---

Е... И дали времето моеш да го набљудуваш од страна?
Пример, точката (ти) да се движи по правата (нели, нанапред, пошо наназад неможе xD), а не, правата да се движи под точката...
Знаеш, ко, ко ја играш онаа формулана на тетрис, формулата ти седи у место а патот ти се движи XD

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
жИ дали времето моеш да го набљудуваш од страна?
Пример:
Со зголемувањето на брзината се зголемува и масата на едно тело. Со зголемувањето на масата се искривува се повеќе времето и просторот.
Доколку некој астронаут патува со брзина блиска на светлината и некој од Земјата го набљудува со телескоп, движењата на астронаутот ќе бидат како на забавена снимка, затоа што при таа брзина времето за астронаутот тече побавно во однос на времето на Земјата.

Kajgana Shop

На врв Bottom