Време

C

Cool Hand Luke

Гостин
Да беше времето човек што ќе ни речеше... Јас само стојам, а вие сите истековте...

Една приказна за расипаниот саат кој часовничарот сакал да го поправи. Часовникот го замолил часовничарот:
- Ве молам не ме поправајте, помислете колку ми е тешко, морам да отчукувам шеесет пати во минута, шеесет минути на саат, 24 часа на ден, 365 дена во годината...... милиони отчукувања...
- Не мисли на иднината, - одговорил часовничарот, отчукувај само едно по едно отчукување па ќе уживаш во тоа до крај на својот век.
Саатот го прифатил тоа и ден денес радосно отчукува. Ако не верувате погледајте го. :)

Поука: Сегашниот момент никогаш не е неподнослив ако се живее до крај.

Не знам дали баш има врска со темата за времето општо, но може сепак секогаш постои само она што сега ни изгледа најнепостоечко - секогаш само сегашноста.

Член од
5 мај 2009
Мислења
42
Поени од реакции
16
Cool Hand Luke, "Да беше времето човек што ќе ни речеше... Јас само стојам, а вие сите истековте..."
Убава реченица, како и расказот после.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Времето понекогаш знае тешко да влијае. Едноставно има моменти кога се осеќаме лошо и депресивно поради некои ситуации, но сепак времето е пресудно за се. Мора да се гледа напред. Секој момент од животот не е возможен да се проживее и секогаш не можеме да ги донесеме правилните одлуки. Времето на крај е тунелот во нашиот живот и би рекол понекогаш кога ќе помислиме на моментите и поминатото време можеме многу да се разочараме, некои би рекле дека не го проживеале животот или дека едноставно времето ги коси.

Член од
27 јуни 2007
Мислења
239
Поени од реакции
5
Постое свесност за сегашнио момент и тоа е тоа.

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Time is just numbers. Numbers with meanings attached to them.
И се дури се држиме со ова мисла, не ќе морат да делиме на целини, на минато, сегашност и иднина и да се прашвиме кој момент каде да го сместиме.
Ќе уживаме во времето како еднина, како низа случки, а не како моменти шо поминале, шо сега се случвет и шо требит да се случет.
На крај... глупо би било времето да го објасвиме преку патот и брзината... Шо ќе се случит ако една од овие вредности е нула? За нешто шо не се движит не поминвит времето?
This is confusing -.-

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Bi bilo ubavo koga nekoj bi go poglednal vremeto od druga perspektiva. Vreme... interesen zbor koj go koritime za da iskazeme nesto sto ne postoi. pa vremeto e relativna rabota.Vremeto ne postoi bidejki kako sto rece nekoj clen na forumot vremeto e segasnosta, a segasnosta trae mnogu pomalku od edna sekunda.

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Bi bilo ubavo koga nekoj bi go poglednal vremeto od druga perspektiva. Vreme... interesen zbor koj go koritime za da iskazeme nesto sto ne postoi. pa vremeto e relativna rabota.Vremeto ne postoi bidejki kako sto rece nekoj clen na forumot vremeto e segasnosta, a segasnosta trae mnogu pomalku od edna sekunda.
Vremeto ne e segashnosta... Vremeto e se. I minato i idnina, Segashnosta ne postoi... Dodeka sfatish deka si vo segashnosta nea ja nema ... Pomalce od 1 sekunda :P:pipi:

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Vremeto ne postoi.Go gledas??? Go cuvstvuvas????Ili si zaroben vo nego?

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
33
Моментот кога го пишувам овој пост е сегашност,откако ќе биде постиран, ќе биде минато,а пред да почнам да го пишувам го гледав како иднина.

:helou:

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Figurativno objasneto.Go cuvstvuvas.Znaci zivees ako ne go cuvstvuvas si mrtov. Inace viostinski da go picuvstvuvas vremeto ne mozes.

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
како го чуствуваш времето? Ако го чуствуваш, значи дека е материја....а не е...
Љубовта материја е? Па ја чувствуваш... Има едни именки ги викаме апстрактни ... знаеш? :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Љубовта материја е? Па ја чувствуваш... Има едни именки ги викаме апстрактни ... знаеш? :)
Апстрактни именки - имиња на чуства и појави

времето не е ни чуство ни појава...

Kajgana Shop

На врв Bottom