Дали го залужуваме Охрид и останатите убавини на оваа прекрасно парче земја?

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ги заслужуваме нашите природни убавини?

• Да

Гласови: 33 68,8%
  • Не

Гласови: 15 31,3%

• Вкупно гласачи
    48
Jas da sum na vlast narodot od Ohrid bi go premestil da zivee na drugi mesta vo drzavata sakalo niv toa da im se dopaga ili ne .
Toa e bozja zemja i mu pripaga samo na boga, ne treba da ima diskoteki,plazi kade narodot ke se soblekuva ne treba ohrid da go koristime za profit na drzavata toa e edno od najsvetite bozji mesta na planetata,a denes ne samo sto gledame gjubre po nasiot svet grad gledame gi ima site dela na satanata pocnuvajki od diskoteki kade sekoja vecer ima agresii i konzumiranje na narkotici i alkohol ,blud,razvrt,postojat kazina kade se raboti najstrasniot zanaet na svetot,drzavata treba da go pokaze Ohrid na svetot kako dom na nasiot gospod bog.
Ne go gledajte Ohrid kako mesto za zabava gledajte go Ohrid kako nesto sosem drugo od zabava.
Da bi mozel da postignam sam da go cistam Ohrid i da sveti bi go rabotel toa sekojdnevno 24/7 bez pari.
Znam deka poveketo ne se soglasuvate so mene.

За среќа не си на власт во Охрид или било каде во МК

да точно така, не се согласувам со тебе, треба да се биде реален, и да се решаваат проблемите, не да се пика главата во песок..

Ајде Батки, упортебете УМ, покажете КРЕАТИВНОСТ.. тоа е тоа што тера напред, не само депресии, плукање и кукање..

КООНКРЕТНИ ПРЕДЛОЗИ, ТУКА и СЕГА..

придонесете дел од вас во подобро утре.. Јас сум сигурен дека БАРЕМ 2 градоначалници, или близок соработник би собрале некоја ИДЕА од овде...
Тоа и е една од улогите на овој Форум, не да биде само дежурно (колективно) марамче - "paloma"

Realno ke bide koga nekoj ke se proseta vo svojata kukja i ke vidi rusvaj togas ke vidis so e realno,a za predlozi ne se maci da davas ako na nekoj mu se glea paricka togas ke go napravi,a pogornoto svati go kako sakas

прво не е вкусно да го поставиш прашањето дали го заслужуваме Охрид ...
зошто не го поставиш како ... Каде ни е Културата ...и Апел за освестување после сето тоа ѓубре кое е извадено од таму ... и не е само Охрид ...:toe:

па и уште некој одговорил Не ... :kesa:

па ајде да го продаеме а?

ц ц ц ц
E pa nemoj sega taka, ako trgnes taka odma ke dobies kvalifikacija na fasist.

Realno ke bide koga nekoj ke se proseta vo svojata kukja i ke vidi rusvaj togas ke vidis so e realno,a za predlozi ne se maci da davas ako na nekoj mu se glea paricka togas ke go napravi,a pogornoto svati go kako sakas

извини, многу погрешен пристап, да ти кажам дека не треба да се смислува ТОПЛА вода.. се е смислено..

Сите луѓе се исти, сум имал прилика да прошетам, и да ја видам и "понеубавата страна" на западот.. не е така како што е прикажано на сликовниците и туристичките флаери. Меѓутоа луѓето си создале систем. Доволно е само воља, и идеи, - ТИЕ го движат светот пријател.. Бутањето глава во песок НЕ...

Самиот факт дека веќе имаме притисок и од европа дека не рангираат како Прљава средина си го говори истото.. Се ќе си дојде на свое место.. И Бугарите ги покажуваа како тоалет шоља на европската изложба - сето тоа е ДОВОЛЕН мотив да де покрене иницијатива.. ако не кај политичарите - тогаш кај медиумите, новинарите, форуми, јавно мнение..

Овој форум Ти е една прилика да си го искажеш своето мислење, и да останеш заштитен позади Интернет Анонимноста..

Искористи го тој момент, ако имаш ПАМЕТНА идеа Покажи ја.. Има КОЈ да чита.. не се секирај.. Само погледни, ако не се лажам темава е отворена за помалце од 24ч, а веќе е жешка...

Идеата ми беше.. ИДЕИ, ПРЕДЛОЗИ, КОНСТРУКТИВНИ КРИТИКИ
а не само Плукање, зачмаеност, колективна депресија, песимизам...

а не само Плукање, зачмаеност, колективна депресија, песимизам...

Реално гледано ние сме невоспитани СТОКИ, никако поинаку не можам да си ја објаснам негрижата и уништувањето на природата.

Идеата ми беше.. ИДЕИ, ПРЕДЛОЗИ, КОНСТРУКТИВНИ КРИТИКИ

А стоките се воспитуваат само со казни, гооолеми казни.

Викаат дека треба нешто да изгубиш за да увидиш колку било вредно.

Ваљда нема по тој пат да одиме...

http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=78027A49382B5C4FBFC6A9F8AD01A0F8

Во Пацификот плови "осмиот континент"

D6E098C745557A4AA5419F4FF6DE15FC.jpg

Научниците ќе се обидат да го соберат и рециклираат тепихот од пластичен смет, голем барем колку две Франции, кој плови по Тихиот Океан

Група на морнари, научници и вљубеници во океаните ќе запловат ова лето кон средиштето на Пацификот за да проучат на кој начин би можело да се совлада најголемата грдотија - тепихот од смет голем колку две Франции, кој плови некаде на средината меѓу Јапонија и Западниот брег на САД, во близина на Хаваите. Првата истражувачка мисија во рамките на "Проектот Каисеи" треба да утврди што се е потребно за потфат што не се спровел во такви услови: во северниот тихоокеански вител што, поради силните морски струи поморците главно го одбегнуваат. Првата фаза опфаќа две "чешлања" со цел од океанот да се извадат 40 тони пластичен отпад и експериментално да се рециклира во дизел гориво. Пливачкиот тепих од смет го откри американскиот капетан Чарлс Мур, кога во 1997 година залутал во северноапцифичкиот вител, а потоа ден по ден пловел низ масата од пластични чепови, кеси и други парчиња од пластика, прашувајќи се каде му е крајот на тоа неочекувано "морско чудовиште". Слушајќи ги приказните за островот од пластика, луѓето најпрво мислеле дека станува збор за вистински остров. Но, тој повеќе личи на "чорба" од ситни парчиња пластика, кои сочинуваат два дела, по еден од двете страни на Хавајскиот архипелаг. Океанографот Кертис Ебесмаер 15 години го следел натрупувањето на пластика во морињата и вели дека тој вител бил како живо битие, налик на опасен ѕвер кој се движи и постојано расте.

Под дејството на сонцето и брановите, пластиката се распаѓа во ситни парчиња. Светликавите фрагменти кои пливаат под површината на водата не се видливи од далечина, ни за бродовите ниту за сателитите, така што единствено само од непосредна близина може да се испита овој пластичен континент кој, според некои проценки е голем колку две Франции, а според други - дури и колку две територии на САД! Штетата што би можела да биде предизвикана е огромна. Не само за живиот свет во морињата, туку и за луѓето, затоа што и тие ги консумираат токсините преку синџирот на исхрана. Екипата од 30 членови, предводена од Даг Вудринг, ќе се обиде да докаже дека нешто, сепак, може да се преземе. Со помош на беспилотно летало и робот за испитување на површините на океаните, ќе се обидат да дознаат колку е дебел тој тепих од смет. Организатор е непрофитната организација Оушан Војиџис Институт, а проектот собра океанографи и ентузијасти од Сан Франциско, Лондон и Хонгконг. Постојат одлични услови да се "смете" пластиката и во Јужниот Пацифик, Индискиот Океан и во северниот и јужен Атлантик. Ако оваа мисија се покаже за успешна, може да се очекува дека од следната година во чистењето на океаните да тргне цела флота, пишува српска "Политика", повикувајќи се на "Тајмс". "Крајното решение на проблемот, сепак, е на континентот. Потрошувачкото општество мора да оневозможи пластиката да стигне до океаните", заклучува Вудринг.

Пластичниот отпад го убива животот!
Според податоците на Програмата на ОН за животна средина која ја поддржа оваа мисија, пластичниот отпад годишно предизвикува смрт на повеќе од милион морски птици и на преку сто илјади морски цицачи, во чии стомаци се наоѓани шприцеви, запалки, четкички за заби... Проценка е дека во секој квадратен километар од морето има 18.000 парчиња пластика, што вкупно изнесува над сто милиони тони, а најголемата концентрација е токму во севернопацифистичкиот вител. Само една петтина од океанскиот отпад, во кој пластиката учествува над 90 отсто, е исфрлена од бродови, а се друго доаѓа од копно.

А планетава ја заслужуваме ли :)

ја напраивме отпад ... па и ние со неа :toe:

Охриѓани, (посебно варошаните) дефинитивно не го заслужуваат езерото.

Колку типично за нас, светот ќе го свртиме само да најдеме самооправдување...
Овој пат стигнавме до тихиот океан...БРАВО...
Инаку сметот во Тихиот океан неможе да се спореди со оваа што се случува во Охрид од едноставна причина што тој смет е направен од бродовите а не од приватни лица...Инаку исврлањето на смет од бродовите мислам дека сеуште не е регулирано па така многу малку бродови сметот го исврлат на копно најчесто (за жал) тоа се исфрла во океаните...
Освен тоа друго е пластичен отпад , а сосема друго , ГУМИ , ШПОРЕТИ , МЕБЕЛ, КАРОСЕРИИ...
Туку и да е споредливо дали тоа треба да ни биде утеха???
Дали треба за секоја глупост што ја правиме да бараме оправдување???
Дали секогаш треба да се споредуваме со најлошите примери во светот???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom