ЕВЕ ВАКА ....АЈ ЌЕ ПРОБАМ УШТЕ ПОПРОСТО ДА ОБЈАСНАМ ...ЌЕ НАЦРТАМ СЕ ВИКА
Во антиката имале - верувале во Еден Врховен-Главен Бог како претпоставен на мноштво други Богови ( со целосна зависност од Врховниот Бог или делумна самостојност во одлучувањето ) на кој им било ДАДЕНО да одлучуваат за пооделни свери од секојдневниот живот на луѓето
само неколку примери :
Зевс = Јупитер = Главно Божество =Владетел на боговите
Арес = Марс = Бог на Војната
Мамон = Бог на Парите
итн
Е сеа на Царот Константин му истекнува дека има многу религии многу раздори во царството а поготово од Христијанската Идеологија па решева дотогашната Римска Државна Многубожечка Религија да ја Нарече Христијанска со тоа што ништо не се променило Таа си останала многубожечка саме се смениле термините
Сега врховно божество бил Бог Господ ....Јехова , Елоах , Исус , Аллах итн
Инаку НИШТО НЕ СЕ СМЕНИЛО ВО ОДНОС НА МНОГУБОШТВОТО СЕ СИ ОСТАНАЛО ИСТО
Ислам православие католицизам протестантизам ги лажат луѓето дека ако СО ЗБОР речат "ние веруваме дека има еден бог" ...дека наводно тоа ги праело еднобожци што е класична ИЗМАМА....оти и новиот завет кажува дека ЛАЖАТ
ЕВЕ :
1) --------------
бидејќи верувањето значи ПРАКТИКУВАЊЕ па во игра влегуват и ДЕЛАТА
Тит: 1:16 Исповедуваат дека Го познаваат Бога, но Го ОДРЕЧУВААТ со ДЕЛАТА, како одвратни и непослушни и неподобни за какво и да е добро дело.
Исаија: 29:13 Господ рече: „Бидејќи овој народ Ми пристапува само со устата ( НА ЗБОР ), и Ме почитува само со усните ( ДЕКЛАРАТИВНО ) , а срцето му е далеку од Мене, и неговото почитување научено од човечки одредби, ---- МЕХАНИЧКИ ПРАВИЛА ПРОПИСИ ПЕСНИЧКИ КЛАЊАЊА.
.
.
2) ------------- библискиот бог е Бог на Мирот = Безконфликтноста
библискиот бог е Бог на Мирот тој е Единиот Небесен Бог и само него библијата и Исус Христос го ПРИЗНАВААТ И ПРАКТИКУВААТ како Бог .Никакви други богови не призаваат
Римјаните: 3:17 тие не го познаваат патот на мирот.
15:33 А Бог на мирот да биде со сите вас, Амин!
16:20 А Бог на мирот
Евреите:
12:14 Стремете се кон мирот со сите и кон светоста, без која никој не може да Го ВИДИ Господа, ---- МИР = БЕЗКОНФЛИКТНОСТ
13:20 А Бог на мирот, Кој преку крвта на вечниот завет Го изведе ОД МРТВИТЕ Великиот Пастир на овците, нашиот Господ Исус-----
еве дека Богот на Мирот го ВОСКРЕСНАЛ Исус Христос ---- ОВА Е БИТНО
3) ------------------- еве го многубоштвото на Ислам Православие католицизам Протестантизам
Тит: 1:16 Исповедуваат дека Го познаваат Бога, но Го одречуваат со ДЕЛАТА, како одвратни и непослушни и неподобни за какво и да е добро дело.
Исаија: 29:13 Господ рече: „Бидејќи овој народ Ми пристапува само со устата ( НА ЗБОР ), и Ме почитува само со усните ( ДЕКЛАРАТИВНО ) , а срцето му е далеку од Мене, и неговото почитување научено од човечки одредби, ---- МЕХАНИЧКИ ПРАВИЛА ПРОПИСИ ПЕСНИЧКИ КЛАЊАЊА
а )------------ еве за парите , капиталистите и секое Угнетувачко општество
Матеј: 6:24 ”Никој не може да им служи на ДВА господара; зашто или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе му биде приврзан на едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да им служите на Бога и на мамона.”
Лука: 16:13 Ниеден слуга не може да им служи на ДВА господара; зашто, или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе се приврзе кон едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да Му служите на Бога и на мамона!”
МАМОН = БОГ НА ПАРИТЕ
затоа Исус ОДБИЛ да му служи на Богот Мамон а исто така и сите христијани идеалисти до 300-тата година
1 Тимотеј: 6:10 зашто љубовта кон Парите е корен на секакви зла; некои му се предадоа, ОТПАДНАА од верата .
Евреите: 13:5 Нека вашето однесување биде слободно од љубов кон Парите .
Матеј: 20:25 А Исус ги повика и рече: „Знаете дека владетелите на народите господарат над нив и дека големците ги Угнетуваат-Експлоатираат.
Јаков: 2:6 А вие го презревте сиромавиот! Не се ли богатите тие, кои ве Угнетуваат и ве влечат по судилиштата?
Дела Ап.: 2:44 А сите кои Поверуваа беа заедно и сè им беше општо.
4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, Поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.
4:32 А множеството на оние, кои Поверуваа, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше општо.
б ) ------------- насилство , војна , силеџиства , убивања
Кога му понудиле на Исус да биде водач на револуција , убивање и протерувње на римјаните и да го прогласат за Цар ..Исус ОДБИЛ оти верувал САМО во Богот на Мирот = Безконфликтноста
а не и во Богот на Војната = Марс.
.
.
.
. = = = == = = ------------------------------
ЕПА ПОЈАСНО ОД ОВА ЗДРАВЈЕ
СЕ ГЛЕДА ДЕКА ИСЛАМ ПРАВОСЛАВИЕ КАТОЛИЦИЗАМ ПРОТЕСТАНТИЗАМ
НИКОГАШ НЕ БИЛЕ МОНОТЕИСТИЧКИ РЕЛИГИИ !
ЌЕ СВАТАТ ТИЕ ШТО ИМАТ КАПАЦИТЕТ ....БАРЕМ МИНИМАЛНА ИНТЕЛИГАНЦИЈА .
Римјаните: 11:8 како што е напишано: „Бог им даде Дух на Мртвило= СУЕТА, очи да не гледаат и уши да не слушаат
Матеј: 13:15 Зашто срцето на овој народ отапело; и со ушите тешко слушаат, и ги затворија своите очи; за да не гледаат со очите, или да слушаат со ушите, и да разберат со срцето и да се обратат, и Јас да ги исцелам.’
Марко: 4:13 И им рече: „Не ја разбирате ли оваа приказна? А како ќе ги разберете сите параболи!----- НИКАКО ! РЕЛИГИОЗЕН = АНТИМИСЛОВЕН ! ШТО СИ ГО ГУБЕЛ ВРЕМЕТО ЧОЕКОВ ...АКО ВООПШТО ПОСТОЕЛ