Протести на основци и средношколци

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Децата што викаат доле влада и што маваат со јајца се неписмени дечурлана, а возрасните што викаат доле влада и маваат со јајца се интелектуалците?
Децата не се ``неписмени дечурлана`` туку се незрели и недораснати за да одлучуваат за вакви прашања. Секој основец или средношколец ако го прашаш ке ти каже дека несака да има екстерен тест не заради некои објективни причини туку затоа што нејке да го испитуваат( кој би сакал??). А оправдувања за да не се спроведе секогаш ке има. Денес се вадат на едно, утре ке се вадат на друго. :toe:

Она што е најважно, а што никој не го поставувае дали екстерните тестови се добри за образованието во Македонија?? Според мене секоја проверка на знаењето е позитивна. Да видиме колку нашиве деца стварно учат нешто во школите и ако не учат кој е крив за тоа.

По сите овие штрајкови што ги има секоја година во сферата на образованието се согледува само нефункционирањето на образовниот систем во Македонија. Колку сме само заостанати спрема другите земји во ова сфера.
Во другите земји нема оценки дадени на убави очи. А тука кога се обидува таа појава да се искорени имаме протести.:tapp:
Згора на се најтрагичното е што самите професори ги потикнуваат децата да протестираат за да не бидат и професорите оценети. Ејјј каде бе со такви професори!!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Eпа како што порано еден газда се правел фраер и што сакал правел така и порано врз децата се применувале сурови дисциплонски мерки.
Како што сега нема право газдата да применува сила врз тебе како работник, така и сега немаат право професорите да применуваат сила врз учениците.

Ако веќе ги тепаат децата нека ги тепаат и вработените за грешките.
Кон сите исти права нека се има.
Еј...... ај да не ја шириме и развлекуваме темава, остај ја на страна таа работа, јас и Немо само мал излет си направивме со цел на груб пример да се прикаже денешнава состојба (несостојба) во школите:smir:

Друго е денес проблемот.....манипулира и индоктринира секој и секого, кај стигне, со што стигне и не бира кого го вовлекува во тоа.

Член од
8 мај 2009
Мислења
2
Поени од реакции
0
Izvinete ,mozebi ste vo pravo so toa deka ne treba 10 godisni deca na protesti ,vikanje dolu vlada ,gubenje casovi...No Dali eden od vas bi kazal deka nema da izleze na strajk ako znae deka ocenkata mu zavisi tokmu od tie 20 prasanja ,koi treba da gi odgovori za 45 minuti,vo koi ne znaes koga moze da ti blokira kompjuterot ??? Sega sme skoro 10 maj , uste ne znaeme koi predmeti ke gi imame za tesitranje,iako vo septemvri se najavuvase minimum eden mesec pred testovite ke gi znaeme predmetite , se ke bide po slucaen izbor , nekoj ke se tesitra Muzicko ili Likovno , drug Matematika fizika hemija....i toa li e vo red? Vtora godina sum na ekskurzija poagjame na 3 juni,nie den pred toa Ekstermni testovi ke polagame? A kade e aktivnosta ,kade e redovnosta,usnite odgovori na ucenikot?? Toa e se zanemareno i profesorot normalno e deka ke izgubi del od svojata plata.
Strajk i ukinuvanje se do podobro organizrianje i smisluvanje na testovite treba da ima ,iako decata ne treba da gubat od casovi , treba site da najavime protest zatoa sto ne sme dolzni vladata da eksperimentira na nas grb.:)

Член од
4 мај 2009
Мислења
209
Поени од реакции
9
Ејјј каде бе со такви професори!!
Професорите не чинат, децата за нигде. Најубаво edit->select->delete->replace на целиот народ, онака топтан. Разбира се, оние малкумина што се разумни и ја разбираат мудрата политика може да се остават за калем.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Оцените децата ги добиваат секвенционално, на периоди, на помали материјали, има деца што учат ден за ден, доаѓаат спремни за тест/испрашување а наредниот ден незнаат да гукнат најосновна работа од материјалот . . . учат да добијат оцена и толку, не може таа оцена да е мерило за работата на професорот, едноставно е, детето дошло, парче направило на тест, учело од а до ш на памет, . . . за недела - две магла е материјалот за кое добило висока оцена . :toe:
80-90 % од децата такво сваќање имаат за оцените и така ги добиваат, не се замараат наредениот ден за начинот на кој бактериофагот функционира, за ензимите во желудникот или дали коагулаицјата се заснова на принципот позитивна повратна врска . . . е*аго .
Не се криви професорите како нив ги учеле така тие учат :toe:.
Проблемот е во тоа што теоријата како теорија се учи на памет, без практично да се примени или провери, и сето тоа за оценка. Треба теоријата што се учи практично да се примени.
Инаку и јас мислам дека ова нешто наречен екстерен тест дека нема даде некаква реална слика за образованието кај нас. Треба првин да се смени наставниот план кој што е пребогат со теорија, а пресиромашен со практика на теоријата :toe:.

Х

Ханзо

Гостин
No Dali eden od vas bi kazal deka nema da izleze na strajk ako znae deka ocenkata mu zavisi tokmu od tie 20 prasanja ,koi treba da gi odgovori za 45 minuti,vo koi ne znaes koga moze da ti blokira kompjuterot ???
Ееее ај сега, ќе блокира компјутерот, ќе снема струја, хакери ќе нѐ хаварисаат. Абе ајде. Па и на компјутери решавање, па простор за мамење, боооо. Уште интернет да не сакате за време на тестирањето? Те молам, сигурно тие 20 прашања нема да бидат ископани од најтемните ќошиња на страшната книга, туку ќе бидат прашања кои треба да ги знаеш и вака и така. Ќе испадне како со матурата лани, што копја се испокршија, што револуции се кренаа против тиранската ни власт за на крај да излезе тест кој се решава без фаќање книга, од здрав разум и грам внимание на часовите од претходните четири години. Туку, како што веќе многу пати беше кажано, мрза и простотилак од лесно манипулативна маса. Еве сега ја прашувам сестра ми зошто не сакаат да ги тестираат, ми вика „па идиотски се тестовите“. Чаре?

Член од
3 декември 2008
Мислења
179
Поени од реакции
3
extra otcenuvanje e potrebno i neophodno od slednive pricini:
decata vo izmnatite 18-god za zjal poveceto se polu pismeni a se se dolzji na
nerabotenjeto na ucitelite i profesorite nemozje covek da poveruva deka eden sredno shkolec ne ja znae tablicata ili da bide ushte postrashno ima i takvi shto ne znaa da se potpisha.
dali nekoj ce gi nosi na sovest ovie decinja shto gi napravija invalidi.
obrazovanijeto mora da pretrpi reformi i toa temelni .

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Основци скандираат "долу влада".Хмммм...

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Основци скандираат "долу влада".Хмммм...
Абе протестов не дотолку за менување или уривање на владата (не ни би можел да биде со деца до 18 години), туку за укинување на екстерните тестови, а извиците "долу влада" и "цела влада педери", се дифолт во вакви ситуациии, иако не се однесуваат на целата власт, туку на МОН, поточно на министерот Перо Стојановски.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
ги чувте ли изјавите на децата на вести сега ...
ги пуштиле мама и татоо ...
ги пуштиле некои професори .. некои биле против ама повеќе биле за...
ги пуштиле директорите во некои школи ...
а некои и си кажаа дека само на часеви да не одат ...
:toe:

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
ако ја заслужиле оценката нема зошто да се бунат, ама се бунат оти спиејќи со сите петки поминуваат на крај а пола од нив не ги заслужиле
имаат поддршка од професорите и наставниците, па секако дека ќе имаат оти тие се тие кое ќе го добијат подебелиот крај

како и да е тестовите се супер идеја исто и државната матура, така да нека си одат в клупи и нека учат, а не цел живот да чекаат на готово

ги чувте ли изјавите на децата на вести сега ...

а некои и си кажаа дека само на часеви да не одат ...
:toe:
епа тоа де
знам кога се штрајкуваше против државната матура и тогаш повеќето штрајкуваа колку да не се в школо и ги полнеа кафулињата

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Де, де... свашта

Се изназборевте сите и готово. Почнавте да се докажувате кој е во право кој не е. Како тоа сите сега ги омаловажувате протестите? А ние кога касневме во школо затоа што на млекарите им текнало да штрајкуваат? А кога цела улица пред Собрание беше блокирана кога штрајкуваа оние кои останаа технолошки вишок? (и не сакам да слушнам дека на тие луѓе им зависел животот од платата, кога и мене ми пропаѓа во вода цела година активна работа затоа што некој сака да ме испита само технички а не и по критериуми кои влегуваат во оцена: редовност на часови, активност на часови, изработување проекти итн. кои лично јас сум ги исполнувал во текот на целата година).
А кога губевме настава затоа што професорите не беа задоволни од своите плати?
Мислите дека целта на протестиве е да губиме часови? Ние ако сакаме да губиме, може секој од нас да остане дома, и многу лесно да си извади оправдание од лекар.
Овде станува збор за бунење против непраливно донесени одлуки. Ајде да заборавиме на нас средношколците и да видиме што е со основците. Побогу, полагаат од 20 до 30 мај, а одлуката на Уставниот ќе се донесе на 31ви. И што ако на Уставен паднат? За џабе сите полагања и спремања.
Денес во Јосип Броз - Тито беа собрани претседателите на сите класови од трета година и беше пренесено што и како се планира. Ете за прв пат по почнувањето на протестите, денес седнавме на маса и како луѓе напишавме барање кое го потпишавме сите претставници на класовите. Во барањето имавме наброено повеќе причини поради кои бараме укинување на овие тестови. Што значи, покрај револтот, покрај правото за бунт, сега имаме и барање кое е веќе испратено (или е на својот пат) до Министерството. Што значи смееме да си дозволиме блокирање на улици, па макар тоа било и во најстрогиот центар на градот. Кој к*р од протести ако си идеме на настава во редовно време, а протестираме качени на тротоари? Што е тука протестот? Ниту настава се прекинува, ниту циркулација на градот. Само на тој начин може да се докаже дека сме сериозни во нашите барања. Дека не можат сите да бидат на исто интелектуално ниво кога протестираат, не можат. Едни ќе маваат со јајца додека други пред камерите ќе ги изјаснуваат причините за протестите.
Како и да е, протестиве се повеќе од оправдани. Можеби не започнаа во најдобро светло, но право на секој човек е да го искаже своето незадоволство преку организирани бунтови и протести.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Протест против единствено правилната политика на Јосип Броз Тито?

:nenene:
Не би можел да ти одговорам на ова прашање кога не сум во администрацијата на школото. За ова имаш одговорни во гимназијата кои можеш да ги прашаш. И не, овде не станува збор само за ЈБТ! Станува збор за сите средношколци без разлика на школото

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Јас ќе кажам само едно!!

За да имаш шправо на глас и право да бидеш гласан требе да имаш 18 години.

Законски застапници за малолетни лица се нивните родители/старатели

Дете од 12 год не се прашува дали сакаш тоа тоа и тоа, се прашува неговиот родител, и родителите се тие кои требе да штрајкуваат, а единствено ПРАВО и обврска која ја имаат децата Е ДА ОДАТ НАШКОЛО !!!

ФАЛА и доволно ја тупите на политички основи

Kajgana Shop

На врв Bottom