За Инвестициите во Културата

ДАЛИ ГИ ПОДРЖУВАТЕ ИНВЕСТИЦИИТЕ ВО КУЛТУРАТА ?

• ДА

Гласови: 33 64,7%
  • НЕ

Гласови: 18 35,3%

• Вкупно гласачи
    51
M

marsovka

Гостин
Прво доста ми го спамираш и тролаш постот со глупости :)

Скендербег, не е правен од наши пари.

кој кажа дека од наши пари е правен

Финтата е тоа што они градат а кај нас Васко глигоријевиќи пљукаат кон се што се гради :)

Народот на избори си беше јасен дека е за градба

Јас зборам за пари. Колку се трошат и како се трошат. Или веќе не е до парите
ондак зошто против Скулптурите ?

Треба одговор ?

Политички поени

Политики за бришење по грчка нарачка и изработка

Нешто напротив
зборам баш за пари и како треба да се трошат

читај убаво значи океј е дасе дават пари за споменици иако се кратат пари од здраството ?:pipi:

А со чии пари ке се прави Александар?:tapp:
со пари од буџетот значи мои ,твои пари ,од она 19% што го плаќам секој ден кога купувам нешто од тие пари:tapp:

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
со пари од буџетот значи мои ,твои пари ,од она 19% што го плаќам секој ден кога купувам нешто од тие пари:tapp:
Да си ми жива и здрава.
А народот кого избра, тие што градат споменици, или тие што виткаат кичма?:smir:

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
:pipi:

правиш споредби со навестување или насочување кон онаа омилента изрека на вмро:ние да сеа заебавме ама бране.....
И со тоа се правдаа

нема оправдување за глупостите што ги прават крај

П.с ако немаш аргументи не плукај на мене молим те можеш едноставно да го скокнеш мојот пост
Пс: си го згрешила човекот за кој мислиш дека има партиска книшка. не сум јас по книшките. најлесно е да се браниш со партиски лепенки и девалвации. Тешко е со аргументи, но пробај понекогаш :)

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Persey;2504863 Буџетот на Македонија за 2009 година изнесува [B напиша:
164 милијарди и 215 милиони денари[/B]. Тоест тоа е нешто повеќе од 2 милијарди евра. Малце побаеѓи поише од 2 милијарди евра но еве ќе ја заокружиме таа цифра.
Од овие 164 милијарди денари потенцирам само 3 милијарди 337 милиони 374 илјади денари отпаѓаат на севкупниот годишен буџет на министерството за култура. Тоа се некаде од 50 до 60 милиони евра.
Да повеќе од 2 милијарди. И фала богу другите одат во другите министерства и во економијата наша. Или чекај малку ај да го ѕирнеме буџет и вака малку пореално да го разгледаме.

Ајде да го погледнеме новиот ребаланс на буџетот:

- за плати и придонеси во администрацијата 30 622 милиони денари или 493 милиони евра
-социјални расходи за заштита на специфицирана група на граѓани изнесува 922 милиони денари 15 милиони евра
-за пензии 144 милиони евра. Трансфери за вториот пензиски столб изнесуваат околу 11 милиони евра.
-социјалната помош 7,4 милиони евра.
-здравствену услуги 310 милиони евра
-надворешен долг камати7 милиони евра
-децентрализација 5 милиони евра

Овие вредности се вкупно 993,4 милиони евра.

Значи сега пола буџет остана за да се платат илјадници други работи од како набавка на опрема и возила, наплата за услугиво странство и милион други слични мали работи.
Во практика пола буџет ни оди само за исплаќање на обврски. Така да така плитко земено тие 60 милиони и не изгледаат така мала цифра кога знаеме дека се околу 6-7% од буџетот. Ама мора да се земе и предвид дека оваа година според ова тромесечје владата прогнозираше ако остане се во вакво темпо македонија ќе се задолжи со околу 200 милиони евра и тоа најверојатно со висока каматна стапка која може да отиде и до 10% што е 20 милиони камати годишо без исплаќање. А ако се остврата прогнозите за поголем економски пад по септември тој долг може да биде и доста поголем.
Треба да се земе дека во горните пресметки не се ставени бројките за буџет на војската цифра која исто така ќе биде доста поголема. Така да реалните мерки за подршка на нашата индустрија се многу мали, а барем мене овие 60 милиони не ми изгледаат како така мала цифра, земено колку фабрики се затвараат колку нови најавувања за заборчувања се најавуваат, растото најверојатно ќе ни оди под нула, а исти бројки се предвидуваат и за до година под услов да се остварат светските предвидувања за закрепнување.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
илузорно е да се трошат пари на вакцини ...
а не на култура ..
кој свински грип ти се молам ... шо кревате рејтинг на глупости ..
во самиот епицентар на грипот не прават таква паника како тука некои на форумов ..
и случајот во Косово испадна дека е возпаление на дробови ..
и се е гола вода во врска со тоа ..
секој што и кива денеска на аеродром или у мексико одма карантин свински грип оди ..
од тие случаи кои се сомнителни во Мексико (значи во епицентарот) само десетици дали се заболени од свинскиот грип а само мала бројка се почнати :toe:

е сеа ние да не треба 2милиона вакцини да купиме ...
кои пари ги праат само фармацевтиве ...
од глупи ко нас ...

а некои ќе плачат за споменик на АЛКЕКСАНДАР ејјј ..
наместо да бидете горди шо у среде Скопје ќе го имате ....

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
зборам баш за пари и како треба да се трошат

читај убаво значи океј е дасе дават пари за споменици иако се кратат пари од здраството ?:pipi:
Не се кратат пари од здравството за да се дадат во културата. Доста шпекулираш.

За парите во буџетот како ќе се трошат во најголема мера одлучуваат политиките кои се гласаат на избори. А во изборната програма нешто што е ветено би требало да се исполни, бидејќи народот за тоа гласал.

M

marsovka

Гостин
Пс: си го згрешила човекот за кој мислиш дека има партиска книшка. не сум јас по книшките. најлесно е да се браниш со партиски лепенки и девалвации. Тешко е со аргументи, но пробај понекогаш :)
а ти си неговиот адвокат?

Ниту пак му дадов лепенка само што кампањата со посочување на прст дека они кутрите(вмро) не можат ништо да сторат ради тој бране го сторила своето
бране из гоне
Власта има власт и нема никакво оправдување за тоа што ќе усерат и тачка и било кој друг да ми рече ама бране или ама ајде сеа да видиме сдсм што сторила и споредби одма вадат се со цел да ја оправдат дека оваа влада не краде и со тоа е амнестирана од фактот дека прави лоши економски политики итн
нема оправдување тачка

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
а не на култура ..
во самиот епицентар на грипот не прават таква паника како тука некои на форумов ..
секој што и кива денеска на аеродром или у мексико одма карантин свински грип оди ..
од тие случаи кои се сомнителни во Мексико (значи во епицентарот) само десетици дали се заболени од свинскиот грип а само мала бројка се почнати :toe:

од глупи ко нас ...

За свинскиот грип се сложувам...

Луѓе што доаѓаат од надвор ми кажуваа дека само во Македонија ги пречекале со маски на лице на аеродром.
Мислам дека се драматизира повеќе од потребно.

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
а ти си неговиот адвокат?

Ниту пак му дадов лепенка само што кампањата со посочување на прст дека они кутрите(вмро) не можат ништо да сторат ради тој бране го сторила своето
бране из гоне
Власта има власт и нема никакво оправдување за тоа што ќе усерат и тачка и било кој друг да ми рече ама бране или ама ајде сеа да видиме сдсм што сторила и споредби одма вадат се со цел да ја оправдат дека оваа влада не краде и со тоа е амнестирана од фактот дека прави лоши економски политики итн
нема оправдување тачка
Сакаш да кажеш дека парите инвестирани во културата се крадење на народот ?

што збориш глупости ?

M

marsovka

Гостин
Не се кратат пари од здравството за да се дадат во културата. Доста шпекулираш.

За парите во буџетот како ќе се трошат во најголема мера одлучуваат политиките кои се гласаат на избори. А во изборната програма нешто што е ветено би требало да се исполни, бидејќи народот за тоа гласал.
а фактот што едвај 40% излегоа да гласат кажува нешто нели ?
дека програмите на двете партии смрдат

инаку се крата има вест не шпекулирам пастирв убаво со болд за да прочиташ дека се кратат пари
сеа не ми кажа оправдано е или не

Сакаш да кажеш дека парите инвестирани во културата се крадење на народот ?

што збориш глупости ?
но комент

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
а не на култура ..

од глупи ко нас ...

Волку непромислено (според мене) мислење почна пречесто да има на форумот. Сепак, тоа не значи дека си во право. Да не преземеш мерки за светска епидемија треба да бидеш многу многу чукнат. Ако требаат 3 милиони за сигурна заштита, треба владата да одвои 3ипол. Здравјето е најважно. Потоа се` друго.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Волку непромислено (според мене) мислење почна пречесто да има на форумот. Сепак, тоа не значи дека си во право. Да не преземеш мерки за светска епидемија треба да бидеш многу многу чукнат. Ако требаат 3 милиони за сигурна заштита, треба владата да одвои 3ипол. Здравјето е најважно. Потоа се` друго.
ОК .. те разбирам ..и во право си ...
само ете купија некои 50 000 -100 000 вакцини
и многу се ама ете доста се ...
зар треба 2 000 000 да купат за секој по една ..
ова ќе биде исто како со птичјиот ..
а екперти кажаа и на СНН мислам збореа дека птичјиот бил поопасен ...
само паника и страв се сее на светов ...:toe:

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
а фактот што едвај 40% излегоа да гласат кажува нешто нели ?
дека програмите на двете партии смрдат
Мешаш претседателски со парламентарни избори

Владата и нејзината програма се гласаше на претходинте избори. Знаеме како тие завршија нели :)

А на овие претседателскиве и јас не гласав :)

инаку се крата има вест не шпекулирам пастирв убаво со болд за да прочиташ дека се кратат пари
сеа не ми кажа оправдано е или не

но комент
Иначе секаде се кратат та и од 60 милиони евра на Мин. за Култура

Процентуално земено Мин. за култура и по кратењето на буџетот за 2009 учествува пак со 2 %

Провери си здравството со колку пари учествува. Не шпекулирај. Министерството за Здравство сеуште има далеку поголем буџет од овоа за Култура, а со свинскиот грип таа разл е уште поголем. па смешно е сега да се кажува дека премногу пари се давале во културата, а здравството било запоставено. Сфаќаш нешто или треба да ви цртам :)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
муабетот ми е наместо да се гордееме шо Александар Македонски, Гоце Делчев, Гемиџии, Кирил и Методиј ќе бидат на плоштад ние се расправаме и збориме глупости ..

Kajgana Shop

На врв Bottom