“Македонија“: Остра реакција во Скопје против спомениците!

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Баш вчера со еден пријател бил во Охрид и воодушевен од наковалната населба што се изгради на Охридското езеро, имала огромна посетеност, Пољаци, Срби, Бугари, Руси, врвулица таму.

Му велам, абе нели кога се градеше велеше 1 милион евра можеа да се инвестираат и на друго место.

Не ми одговори ништо.

Александар Македонски заслужува да има највелелепен споменик во главниот град на неговата Македонија.

Член од
22 декември 2008
Мислења
372
Поени од реакции
11
A бре младичу,мене к*р не ме боле шо ке кажат после 300 или 3000 години за нашиве споменици!
Знам, знам. Веќе спомнав - има една категорија на луѓе во Македонија сконцентрирана околу една идеолошка матрица на еден рошав егоист, и за таа категорија на луѓе важи токму тоа што го спомнуваш: „Нив к*р ги боли што ќе кажат после 300 или 3000 години. “

Гејците многу сакаат такви кратковиди егоисти да има што повеќе во Македонија. Се знае зошто.
АРНО АМА ... :finger:

Живо сум заинтересиран од што да купам млеко и памперс за децата утре.
ХА ХА - Не ти проаѓа таа политичка проституција кај народов во Македонија. Доказ: Роза Топузовска со најлончето пред камери лани во Мај кукаше дека се поскапело и дека нема да имаат луѓето пари да си купат млеко, леб, масло и папмерси - и народот се искрши од гласање за нив :pos2:

И во СССР правеа па ги рушеа,исто и во Ирак и на многу други места.Велигденските острови да не ти ги спомнувам,и парадоксот што го доживеал тамошниот народ градејќи споменици.Се ми се чини дека ќе дојде време и народот овие споменици ќе му ги тресне на некој од глава.
Секој споменик поставен поради одредена политичка идеологија, во моментите кога се менува општествената идеологија има шанса да биде срушен. НО, секој споменик поставен со цел да ја почитува и стимулира патриотската мисла кај граѓаните на една нација постои до тогаш дури постои нацијата.
Така, на пример споменикот на непознатиот паднат борец во СССР (во Москва и но и во другите главни градови кои сега се во независни држави) сеуште постојат и се почитуваат.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Скопје емал град
и плоштадот е мал
не треба да се трупа со статуи
него људите да си шетаат
да има место
да си врват.

^^Smiley^^

Broo Tal Smy Lee
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.045
Поени од реакции
25
Грција: Скопје треба прво... да се симне од Букефал
Македонија, 7 мај, (Нетпрес) - Од соседната држава очекуваме конкретно поведение во рамките на преговорите под егидата на ООН за наоѓање на взаемноприфатливо решение за името, ја коментира грчкиот владин портпарол намерата на власта во Скопје да подигне огромен споменик на Александар Велики, пишува денеска весникот “Навтемборики“.

Портпаролот потсетил дека на средбата на врвот на НАТО во Букурешт минатата година сите земји- членки на Алијансата донеле конкретно решение кое е на сила (покана кон Македонија да биде упатена кога ќе се реши спорот со Атина за името).

“Ние, како што знаете, ја поддржуваме европската ориентација на државите од Балканот, посебно од западен Балкан, кои се уште не се членки, затоа што државите од источен Балкан како Романија и Бугарија се веќе полноправни членки“, посочил Андонарос пред новинарите. Тој забележал дека Атина е пријателски расположена кон соседната држава.

“Очекуваме од соседната држава да одговори со содржајност на своите задолженија што ги има во рамките определени од ООН“, изјавил владиниот портпарол.

http://tocka.com.mk/vest.php?vest=12890

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
колку се само проѕизрни ...
ни лепат нас дека сакаме монопол ..
а со самото тоа шо они се спротивставуваат прават монопол на историјата и ја сакаат само за себе ...

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Баш вчера со еден пријател бил во Охрид и воодушевен од наковалната населба што се изгради на Охридското езеро, имала огромна посетеност, Пољаци, Срби, Бугари, Руси, врвулица таму.

Му велам, абе нели кога се градеше велеше 1 милион евра можеа да се инвестираат и на друго место.

Не ми одговори ништо.

Александар Македонски заслужува да има највелелепен споменик во главниот град на неговата Македонија.

Јеби га МЕНТАЛИТЕТ навикнавме парите директно во Швајцарска Банка да ни одат и сега не боли кога со нив се гради нешто...
Навика шо да правиш...

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
ostrata reakcija na grcija za spomenicite i pritoa i kritikite od nivniot vesnik do nivnata vlada zasto uste nivniot spomenik ne e gotov, se samo dokaz plus deka treba nie da si gledame nasiot interes.
nasiot interes podrazbira zastita na naseto kulturno istorisko naslednstvo i negovo afirmiranje...taka da ke im pozelam na grcite i na nivnite jataci tuka vo makedonija
.....KOJ VE EBI!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
ostrata reakcija na grcija za spomenicite i pritoa i kritikite od nivniot vesnik do nivnata vlada zasto uste nivniot spomenik ne e gotov, se samo dokaz plus deka treba nie da si gledame nasiot interes.
nasiot interes podrazbira zastita na naseto kulturno istorisko naslednstvo i negovo afirmiranje...taka da ke im pozelam na grcite i na nivnite jataci tuka vo makedonija
.....KOJ VE EBI!
:aplauz::aplauz:
:toe:

M

marsovka

Гостин
ostrata reakcija na grcija za spomenicite i pritoa i kritikite od nivniot vesnik
.....KOJ VE EBI!
за ова се согласувам кој ги ебе грците бидејќи не сме нивна колонија или покраина
македонија е држава ебате немаат право да се мешаат во нечии државни работи посебно тоа што гради што се однесува до мене грците можат слободно да изградат голем кур на сред плоштад и нема да ме интересира тоа ,ниту пак да зборам дека и во останатите држави има мажи со курови и дека сакаат да имаат монопол врз куровите и зборот и употребата на курот

(а иначе они градеа споненик на аце колку што памтам?)

Инаку сметам дека е глупо да се градат толкави споменици :

1.Плоштадон ни е премал за тоа буквално ќе изгледа пренатрупано и кичерајски
2.сиромашна држава сме бе да му се серам што ли мислат морониве пола народ едвај се преранува они градат склуптури на овој или оној доволно и онака имаме кои не се чистени и чувани како што треба па ни фалат уште
3.Толку пари се фрлија што досега можеше да се купи пристојна опрема за во некоај болница или пак дасе опремат факултетите
4. добро бе дали се ебано нормални пак прашувам у сред ебана криза со толкава ебана стапка на сиромаштија со толкава небработеност огромен пад на произвоството закана од дефлација они мене ми градат ебани статуи смо за да докажат дека се патриоти?ебати телетабисите ...нека изградат еден огромен пенис ебате на сред плоштад барем жениве да се израдуваат

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
за ова се согласувам кој ги ебе грците бидејќи не сме нивна колонија или покраина
македонија е држава ебате немаат право да се мешаат во нечии државни работи посебно тоа што гради што се однесува до мене грците можат слободно да изградат голем кур на сред плоштад и нема да ме интересира тоа ,ниту пак да зборам дека и во останатите држави има мажи со курови и дека сакаат да имаат монопол врз куровите и зборот и употребата на курот

(а иначе они градеа споненик на аце колку што памтам?)

Инаку сметам дека е глупо да се градат толкави споменици :

1.Плоштадон ни е премал за тоа буквално ќе изгледа пренатрупано и кичерајски
2.сиромашна држава сме бе да му се серам што ли мислат морониве пола народ едвај се преранува они градат склуптури на овој или оној доволно и онака имаме кои не се чистени и чувани како што треба па ни фалат уште
3.Толку пари се фрлија што досега можеше да се купи пристојна опрема за во некоај болница или пак дасе опремат факултетите
4. добро бе дали се ебано нормални пак прашувам у сред ебана криза со толкава ебана стапка на сиромаштија со толкава небработеност огромен пад на произвоството закана од дефлација они мене ми градат ебани статуи смо за да докажат дека се патриоти?ебати телетабисите ...нека изградат еден огромен пенис ебате на сред плоштад барем жениве да се израдуваат

Види : http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=38629

И после зборувај на ПАМЕТ...

M

MKEUpatriot

Гостин
Па еве со нови 4 милиона евра “на Заев“ се прави бизнис центар со катни гаражи во Прилеп,ама овојпат раководството на ДПМНЕ го постави камен-темелникот.Античкото минато кај Македонскиот народ не се “тура“ со инка или со изградба на споменици од бронза па макар и од Александар.Античкото минато на Македонците се одржува и се јакне со вистинска антика,со откопување на антички докази,со антички скулптури,со цели антички градови,згради,или мозаици,археолошки докази како што се штитови,шлемови и друга опрема од времето на Александар но и пред него.Македонскиот народ не е дојден од друга планета во Македонија па да лее споменици од бронза и да го јакне Македонското античко чувство,кое му припаѓа со самото раѓање,творење и живеење на овие простори.И на крај,ние можеме да излееме и скулптура колку планина од Адам и Ева,ама тоа нема да не стави на прво место како директни наследници на човештвото,од оние луѓе што Бог ги создал први на земјава,или како што милува да каже Џорџе председателот (први меѓу еднаквите).:toe:
Apсолутно овој пост ми е без поентата суштина.Само една од причините на поставувањето на овој споменик е афирмирање на културното-историски наследство понатака има естеска функција итн.Значи сите нации во светот што леат бронзени споменици се дојдени од Марс и со инка сипуваат во главите на лугето антика.НОНСЕНС.Овој споменик не се става за нечив инает.Доста со таа импутација дека ние сме нечии директни наследници.Чисти наследници имало само во главата на Хитлер.Во Македонија се афирмира само една компонента којашто била запоставувана цели 60 години.Се погоре што си навел како се афирмира античкото наследство па тоа веке се прави.Значи споменикот не се прави од мегаломанство од бес се прави нешто што се прави во цел свет.И тој споменик стана причина за сите економски политички културолошки проблеми во оваа држава.Како нешто првпат кај нас да се прави нешто опако ненормално нечовечно несфатливо.Толку дебата за што? Ако на овој народ преку афирмација преку образовен систем не му се претстави неговото минато како тоа само по себе ке го знае и припага.Јас кога се родив не знаев којсум што сум тоа ми го кажаа родителите и про.по историја од 5 одделение.

M

marsovka

Гостин
Види : http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=38629

И после зборувај на ПАМЕТ...
Океј
значи ако имаат пари за споменици зошто немаа пари да ги средат постојниве факултети посебно пмф лаботариите плачат реновација и тоа не е многу (макс 1 милионче ќе не чини) а од него ќе бенефитираат сите граѓани
Зошто не даде пари во фондот за здраство кој му фалат пари и се крати од здраствената заштита на граѓаните ради тоа ?

зошто не даде повеќе пари за социјално загрозените ?

Зошто не даде пари за бесплатни градинки и реновирање на единствениот базен во ск ?кој пропаѓа?

Сакаш да ти кажам дека сево ова чини помалце годишно .....од 50 милиони ...
и тоа да видиш со разумно трошење на тие 50 милиони може чуда да се направат

еве последен пример нешто што треба очајно да се стори а не мрдаат со малото прсте за ова:
Да се очистат каналите кои се користат за наводнување тоа премногу пари ќе чини?
Ем пари и работа ќе му се даде на некој кој нема работа....

и вие ми викате тоа е ништо пффф 50 милиони евра што се тоа ....
пффф неколку илјади животи и подобрена иригација плус спречување на неколку поплави кои се случуваат ради неисчистени канали

пффф.. 50 милиона евра пари ли се?

свашта

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Според мене афирмирање на културно-историско наследство во голема мерка може да се протолкува како несигурност во архетипските вредности.

Зошто сега со толкава експанзија за докажување и самодокажување? Добро, пред тоа беа „умерените„, ама не со таква агресивност...

Ми изгледа како некој да ми кажал: „Што бе, од кај ти македонец?“, а јас како јак шизик да му извадам лична карта за да му „докажам“.

Кој ги е*е ако не веруваат, нема каменот ништо да докаже ни да покаже.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Океј
значи ако имаат пари за споменици зошто немаа пари да ги средат постојниве факултети посебно пмф лаботариите плачат реновација и тоа не е многу (макс 1 милионче ќе не чини) а од него ќе бенефитираат сите граѓани
Зошто не даде пари во фондот за здраство кој му фалат пари и се крати од здраствената заштита на граѓаните ради тоа ?

зошто не даде повеќе пари за социјално загрозените ?

Зошто не даде пари за бесплатни градинки и реновирање на единствениот базен во ск ?кој пропаѓа?

Сакаш да ти кажам дека сево ова чини помалце годишно .....од 50 милиони ...
и тоа да видиш со разумно трошење на тие 50 милиони може чуда да се направат

еве последен пример нешто што треба очајно да се стори а не мрдаат со малото прсте за ова:
Да се очистат каналите кои се користат за наводнување тоа премногу пари ќе чини?
Ем пари и работа ќе му се даде на некој кој нема работа....

и вие ми викате тоа е ништо пффф 50 милиони евра што се тоа ....
пффф неколку илјади животи и подобрена иригација плус спречување на неколку поплави кои се случуваат ради неисчистени канали

пффф.. 50 милиона евра пари ли се?

свашта
ОК во право си за многу работи , меѓутоа културата нетреба да се маргинализира...

Што се однесува до каналите , тие се работа на општините, ВЛАДАТА не ЧИСТИ канали...

Инаку за Образованието и Здравството (осбено ова второто) потребни се прво реформи а потоа инвестиции...

Kajgana Shop

На врв Bottom