Теми за размислување... [Што е форумот денес?]

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Не можам д а коментирам за минати времиња бидејќи на форумов сум активен член едвај некој месец два.Но сум била член и сеуште сум на други форуми.На Кајгана ме изненади една чудна активност,луѓево форумов почнале да го поистоветуваат со ФБ,ѕирнав два три профила на кои најдов слики(најчесто од тинејџери морам да признам) и прочитав коментари што да ти кажам.Like овде не може да се стави а и тоа не е поентата на форум,ете им го на луѓево ФБ и онака речиси само за тоа го употребуваме...
Нејсе,мислам дека има наплив на деца на форумов,покрај нив се наоѓаат членови со кои можам да се конфронтирам и дебатирам на ниво и издржано,но морам да признаам некои теми не ни се обидувам да ги отворам и да читам,бидејќи не знам дали да се смеам или да плачам.Јас разбирам секој има свое мислење ,затоа и е овој виртуелен простор создаден за д а се искаже мислењето ама не можам просто да се изначудам на нечие ниво на разговор.
И уште една работа која морам да ја забележам,постои неверојатно солење на памет за тоа кој како требало да пишува,па читам коментари(најчесто од модератори ако добро сум забележала) во стилот,немој да пишуваш со една реченица дообразложи и слични работи.Е сега мое мислење,секој може како сака да се изрази и во пост од еден збор човек се искажал, нека не го тупи некој дека не се доискажал,негово право.Форумите се најмсовните и најдемократските простори за искажување мислење,не ја гледам логиката некој да ми кажува дали треба да напишам пост со една реченица или 20.

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
На крај краева форумов не може да ви претставуе алатка која ќе ве избави од асоцијалната мизерија.
Чекај малку.. Некој член кој нејќе да се појави на собиранка затоа што мисли дека ќе биде „гаѓан со јајца“ од страна на кајганџиите, некој член кој нејќе да се запознае со другарите кајганџии затоа што е искомплексиран дека е грд и дека ради тоа кајганџиите ќе престанат да го дружат, некој член што го користи својот „остар јазик“ само на форумот, некој член што притисокот му се крева на 200 со 100 веднаш кога некој „непријател“ ќе го цитира, таков член најде да збори за асоцијална мизерија?

Место да се серете тука кој коо ќе укопа излезете на кафица.
Не ќе ви дое лошо.
:helou:
Не ми се верува дека имаш храброст да пишеш ваква ствар..
Болдирано: Да не чепкам по логови, и самата знаеш колку пати имаш откажано кафе ради некои измислени причини..
Болдирано и подвлечено: Демек од лично искуство знаеш?

Уште нешто..
Ако некој член ти контрира на твоето мислење, не мора да значи дека истиот ти е непријател.. Ова е форум, тука се дискутира.. Не сите се сложуваат со твоето мислење.

Се надевам еден ден и тоа ќе го научиш.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.766
Поени од реакции
5.055
Чекај малку.. Некој член кој нејќе да се појави на собиранка затоа што мисли дека ќе биде „гаѓан со јајца“ од страна на кајганџиите, некој член кој нејќе да се запознае со другарите кајганџии затоа што е искомплексиран дека е грд и дека ради тоа кајганџиите ќе престанат да го дружат, некој член што го користи својот „остар јазик“ само на форумот, некој член што притисокот му се крева на 200 со 100 веднаш кога некој „непријател“ ќе го цитира, таков член најде да збори за асоцијална мизерија?
Шо ти е бре чоече :pos2: не е ова дејт сајт :tapp: и после личел форумов на фејсбук , па вие го правите тоа :toe:

Ако имаш реални пријатели ,која ти е целта тука преку виртуелен начин да ја бараш дружбата,можда сте фини другарчиња .ама вие барате социјализација , не другите.:toe:

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
Шо ти е бре чоече :pos2: не е ова дејт сајт :tapp: и после личел форумов на фејсбук , па вие го правите тоа :toe:

Ако имаш реални пријатели ,која ти е целта тука преку виртуелен начин да ја бараш дружбата,можда сте фини другарчиња .ама вие барате социјализација , не другите.:toe:
Од кога тоа мсн муабетите го прават форумов да личи на фејсбук?
Зашо никад не сум се договарал со некој член да се видиме на некоја тема на форумот.

Ако ти несакаш да упознаваш нови луѓе, ќе си се изјасниш, после тоа никој нема да те замара.

Ме мрзи да навлегувам, ќе отидам офтопик.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104

Извини, ама доколку со некој веќе ти оди муабетот, и со месеци комуницираш секојдневно преку мсн, форум, ФејсБук, знаеш дека таа личност постои и не се претставува лажно, толку е тешко да го испочитуваш во живо и едно кафе да испиете заедно?

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.766
Поени од реакции
5.055
Од кога тоа мсн муабетите го прават форумов да личи на фејсбук?
Зашо никад не сум се договарал со некој член да се видиме на некоја тема на форумот.

Ако ти несакаш да упознаваш нови луѓе, ќе си се изјасниш, после тоа никој нема да те замара.

Ме мрзи да навлегувам, ќе отидам офтопик.
Што е форумот денес?

Е темата .

А не плачипичкосување , ме заболе мене за муабетите преку мсн.

Мсн е едно , ФОРУМ е друго.

Зш ги мешате заедно работиве.

И кажи му на тој шо си праел муабет преку мсн на мсн , а не на форум.

Мешате приватни работи луѓе.

Ти ја почна дебатата , држи се до неа , види кај отиде.

Извини, ама доколку со некој веќе ти оди муабетот, и со месеци комуницираш секојдневно преку мсн, форум, ФејсБук, знаеш дека таа личност постои и не се претставува лажно, толку е тешко да го испочитуваш во живо и едно кафе да испиете заедно?
Секој има право индивидуално да одлучи дали сака да се видите реално или да останете на виртуелно ниво.
Ако смета тоа има блокови и разноразни средства за игнорирање.
Прифатете ја одлуката на другиот , не го осудувајте зошто не ви од по мерак.

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
Што е форумот денес?

Е темата .

А не плачипичкосување , ме заболе мене за муабетите преку мсн.

Мсн е едно , ФОРУМ е друго.

Зш ги мешате заедно работиве.

И кажи му на тој шо си праел муабет преку мсн на мсн , а не на форум.

Мешате приватни работи луѓе.

Ти ја почна дебатата , држи се до неа , види кај отиде.
Ти ги мешаш работите, ти го помеша форумов со фејсбук ради договарање кафиња (кои се спроведуваат преку мсн, не преку некоја тема на форумот).

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.766
Поени од реакции
5.055
Ти ги мешаш работите, ти го помеша форумов со фејсбук ради договарање кафиња (кои се спроведуваат преку мсн, не преку некоја тема на форумот).
:pos2:Смешен си , ај види кој го почна прв муабетов .

Ти нападна индивидуално , додека UG никој не потенцираше ,како може да го помешам кога наместо општо за форумов ти се фати за еден член.

Што е со кафињата денес боље нека се преименува темата?

:toe:

B

Borg_Drone

Гостин
Значи форумот денес е пред се алатка (софтверска) која луѓето ја користат за да си разменат мислење за некоја тема, некоја работа, се со цел да се научи нешто.А тоа не може да се оствари ако не постои и некаква дружба.Форумот денеска е место каде што ќе може да се научи нешто од некого, преку дружење, комуницирање и.т.н.Што значи покрај место за разменување мислења, е и место за дружење.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Да престанете да се карате за да не се вика темава Каде се членовите?.
Не знаете и не знаете да не се ’рчкате меѓусебно и едноставно да дискутирате без напаѓања.
И после што е форумот денес.
Денес, а посебно според темава, форумов го направивте место каде секој може да си дозволи да извреѓа и да омаловажува кого стигне.
Полека малку

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.030
Поени од реакции
74.438
Ве читам целовреме и несакам сега да ве цитирам сите за да реплицирам :)
Работата на форумов е тоа што најчесто една група од форумџии реплицираат по теми, не од што тоа што го пишале е нивно мислење, туку за да му контрираат на некој член кој постирал претходно, и едноставно сакаат да си ги измерат умствените можности со него:nesvest:
Толку ли е тешко бре, ако немаш да кажеш нешто за кое имаш некој сопствен став, или пак го кажуваш од искуство (како што најчесто треба да бидат постовите во љубов и секс) постирај, ако не , немора да труеш теми со тоа што ќе закачнеш некого со контра реплика (при тоа само ја акнуваш таа контра реплика сигурно ни најмалку не го застапуваш тоа што си го пишал), само за да добиеш некој поен повеќе кај другите ликови кои се членови на форумов или само обични читачи.
Многу неправилно е и тоа што брзо се осудуваат ликовите кои се нови на форумов а само сакаат да си искажат свое мислење на некои теми. Одма ќе бидат нападнати со тоа какви спамери биле, како можат они да солат памет на некој што е подолго на форумов и слично. Епа ако си подолго на форум немора да значи дека имаш поголемо искуство од некој друг во некои теми!
Несакам да споменувам имиња али налетав на едни тотално бесцелни постови на еден модератор кој доста се перчи по темиве, и се зачудив како воопшто станал модератор :nesvest:
Целиот муабет ми е, да си се држиме во теми во кои стварно имаме некое свое мислење кое е стекнато од лично искуство, а не само да се трола во секоја тема :tapp:

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.766
Поени од реакции
5.055
Значи форумот денес е пред се алатка (софтверска) која луѓето ја користат за да си разменат мислење за некоја тема, некоја работа, се со цел да се научи нешто.А тоа не може да се оствари ако не постои и некаква дружба.Форумот денеска е место каде што ќе може да се научи нешто од некого, преку дружење, комуницирање и.т.н.Што значи покрај место за разменување мислења, е и место за дружење.
Internet forum & Social network се два сосем различни поима.

Кога доаѓаме до дружбата , значи таа се одвива надвор од форум и е меѓу тие шо си се договориле , не е масовно како форумот , значи приватно е ,форумот е јавен сервис.

Види ја одговорноста , газдите не одговараат за приватни работи како репутација и п.пораки.
А се друго јавно има последици.Има огромна разлика нели.
Чудно како се мешаат приватните со јавните делови.

Кога се измешаа овие работи заедно,почнаа препукувањата , и немало асална дискусија , епа ќе нема , кога незнаат да си држат луѓево дистанца.

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
:pos2:Смешен си , ај види кој го почна прв муабетов .

Ти нападна индивидуално , додека UG никој не потенцираше ,како може да го помешам кога наместо општо за форумов ти се фати за еден член.

Што е со кафињата денес боље нека се преименува темата?

:toe:
Не ми ја сфати поентата..

Тоа е таа бандата, шо напаѓа со црвенки и си даваат зеленки меѓу себе. Интересно им е!
Али незнаат дека има опција за исклучување на репутацијата, а со тоа пропаѓа нивниот труд.
^
Ајде сеа, и за ова кажи дека сум се фатил за неколку членови наместо за цел форум.
На темава се дискутира околу тоа кој прави добро, а кој лошо за форумот.
Додека Јуник ги вреѓа вулгарните членови користејќи по две пцовки помеѓу секој збор, истовремено ги вреѓа и асоцијалните форумџии.. Значи, ги напаѓа иститие..

Друго, нема потреба да се напаѓаат членови кои пробуваат да го научат овој „форумџиски“ јазик, ако можам така да го наречам.. Сите правиме грешки, некој прави грешки во пишувањето, некој во изразувањето.. Доколку некој стави запирка или точка на погрешно место, немора да значи дека е неписмен и дека веднаш треба да го нападнеме. Не сме сите паметни ко некои членови кои ги напаѓаат пониските од нив.
Сакам да кажам, членовите се плашат да реплицираат, се плашат да не не го направат тоа „како што треба“..

Сеа ми ја сфати поентата?

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.766
Поени од реакции
5.055
^
Ајде сеа, и за ова кажи дека сум се фатил за неколку членови наместо за цел форум.
На темава се дискутира околу тоа кој прави добро, а кој лошо за форумот.
Додека Јуник ги вреѓа вулгарните членови користејќи по две пцовки помеѓу секој збор, истовремено ги вреѓа и асоцијалните форумџии.. Значи, ги напаѓа иститие..

Друго, нема потреба да се напаѓаат членови кои пробуваат да го научат овој „форумџиски“ јазик, ако можам така да го наречам.. Сите правиме грешки, некој прави грешки во пишувањето, некој во изразувањето.. Доколку некој стави запирка или точка на погрешно место, немора да значи дека е неписмен и дека веднаш треба да го нападнеме. Не сме сите паметни ко некои членови кои ги напаѓаат пониските од нив.
Сакам да кажам, членовите се плашат да реплицираат, се плашат да не не го направат тоа „како што треба“..

Сеа ми ја сфати поентата?

Кој што сака нека прави,вреѓа,напаѓа - доколку тоа го прави поврзано со форумските дискусии..има казни,правила.секој е свесен..целта е да не се мешаат приватноста која се случува надвор од форумов

Ти реплицирав првиот пат бидејќи спомна мсн и приватни работи што не треба да не засегат нас.

А баш убаво ја чепна дискусијата и фин вовед направи.

Хехе има и такви , шо мож се плашат да реплицираат или ко шо спомна да не го направат тоа ко шо треба .Мене баш ме брига ,кај сакам реплицирам,не се замарам шо како ке искочи.

Само не бива да мешаме приватности , што се случува надвор од форум ..таму нека остане , немож да седам така кога чашата се прелива непотребно :/

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
Кој што сака нека прави,вреѓа,напаѓа - доколку тоа го прави поврзано со форумските дискусии..има казни,правила.секој е свесен..целта е да не се мешаат приватноста која се случува надвор од форумов
Сеа треба да ти вратам на следниов начин:
Во право си.. Има казни, бришења на мислења.. Ако нешто не е во ред, нека ми го избришат мислењето.

И, на што ќе личи тоа?
Едноставно остави ја администрацијата да си ја работи својата работа, нема потреба од мешање.

Хехе има и такви , шо мож се плашат да реплицираат или ко шо спомна да не го направат тоа ко шо треба .Мене баш ме брига ,кај сакам реплицирам,не се замарам шо како ке искочи.
Не се сите исти..
Јас имам најмалку 10 пријатели повикано да се зачленат на форумот.. Не го направија тоа баш поради таа причина.

Kajgana Shop

На врв Bottom